Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Avrupa’da Erasmus Stajı: Başvuru Rehberi ve Kabul Sonrası Süreç

Avrupa’da Erasmus Stajı: Başvuru Rehberi ve Kabul Sonrası Süreç

Avrupa’da Erasmus Stajı

Erasmus Stajına Başvuru Rehberi ve Kabul Aldıktan Sonraki Süreçler:

Yolda bi’ Blog’un Avrupa’da Erasmus stajı(ya da diğer ismi ile Erasmus Staj Hareketliliği) röportajları serisinde bir değişiklik yaptık ve direksiyonu Cemal’in usta ellerine bıraktık. Zaten bizim bişey sormamıza gerek kalmadan Cemal, bütün detaylarıyla Avrupa’da Erasmus stajına nasıl kabul aldığını, o süreçlerde neler yaptığını(yaşadığını), gerekli belgeleri nasıl topladığını ve kabul aldıktan sonraki “Almanya’nın müthiş bürokratik işlerini” nasıl atlattığını anlattı.

O zaman karşınızda Avrupa’da Erasmus stajı Rehberiyle Cemal 🙂

Avrupa'da Erasmus Stajı
karşınızda Cemal 🙂
Erasmus Staj Hareketliliği

Merhaba efendim. Cemal ben, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde 3. Sınıf’ı bu sene bitirdim. Bu arada bölüm Mimarlık Fakültesi’e bağlı. Onu dememek olmaz şimdi. Şehir Planlama okuyan bir kısım insana ne okuyorsun diye sorunca, Mimarlık Fakültesi deyiveriyorlar hemen. Neden? Çünkü Mimarlık okumak istemişlerdir ama puanları yetmemiştir, ”e aman ne yapayım, Şehir Planlama okuyayım” diyerekten kendilerini oldukları yerde bulmuşlardır. Ama gelin görün ki benim gibi şehir planlamayı seven, zevkle okuyan ve gelecekte de zevkle mesleğini icra edecek bir sürü insan da var. Stockholm Sendromu da olabilir, bilmiyorum. Neyse efendim, dedim ya seviyorum diye, bari güzel bir yerde staj yapayım, daha çok öğreneyim, mezun olunca daha iyi bir plancı olayım dedim ve yurtdışında staj yapmaya karar verdim taaa bundan 7-8 ay önce. Şimdi de Münih’teyim Erasmus stajına.  İş bu yazı, onun hikayesidir.

Erasmus Stajını Bulma Hikayesi ve Hazırlıklar!
CV Hazırlama Süreci

İlk önce stajı nasıl bulduğumu, nerelere baktığımdan falan bahsedeyim. Efendim, ben de herkes gibi önce güzel bir CV hazırlamak ile işe başladım. Tabii bayağı önemli bu CV meselesi. Dikkat çekici, etkileyici olmalı. İnternette tonlarca CV hazırlama sitesi bulabilirsiniz. Hatta aman ne uğraşıcam deyip sadece Microsoft Word bile kullanabilirsiniz. Yalnız güzel olmaz muhtemelen, ben size söylemiş olayım. 🙂 Benim iyi CV hazırlamak için, ufak bir internet araştırması ile bulduğum site şuydu: novoresume.com. Oldukça kullanışlı olan sitenin ücretli özellikleri de var ama ben hiç ücret ödemeden güzel bir CV hazırladım kendime. Siz isterseniz Premium özellikleri de satın alabilirsiniz.

Şimdi CV hazırlama uzmanı olmadığımın üstüne şiddetle basarak birkaç tüyo vermek istiyorum. Her iş deneyiminizi, tabi başvuracağınız alanla ilişkili olmak kaydıyla, detaylıca abartarak açıklayın. Çaycılık mı yaptınız? “Doğu Karadeniz Bölgesi’nden özenle toplanan çay yapraklarının, ISO 3103 standartlarına göre demlenmesi ve en mükemmel ölçü ve derinlikteki bardakta servis edilmesi, tecrübesi edinilmiştir.” gibi bir açıklama yazabilirsiniz. ISO 3013’te hakikaten çay demleme üzerine Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından, Türkiye’nin de altına imza attığı 40 dolarlık bir standart. İnanmayan bu videoyu izleyebilir: https://www.youtube.com/watch?v=9mAcJRFfAL0

Diğer bir önerim de, asla ama asla hobilerinizi falan koymayın CV’ye. Ben sevmediğim gibi birçok işveren de pek sevmiyor. Zaten size önerdiğim sitede, CV’yi hazırladığınız pencerenin solunda, daha nasıl iyileştirebileceğinize dair ipuçları veriyor. Onları dikkate alırsanız güzel olur. Öneriler bu kadar 🙂

Motivasyon Mektubu(Cover Letter)

Şimdi sıra motivasyon mektubunda. Cover letter da diyorlar. Bence bu CV’den daha önemli. Zaten staja başvuruyorsunuz. CV’nizde haliyle gösterebileceğiniz tonla deneyim olmayacak. O yüzden mühim olan, motivasyon mektubunda bu stajı ne kadar istediğiniz, beklentinizin, hedeflerinizin, çalışma hevesinizin görülüyor olması. Biraz kafa yormak lazım bunun üzerine yani. Önce başvuracağınız staj ile sizin ne alakanız var, nereden ilgi duydunuz bu staja, gibi genel bilgiler verip sonra sizin bu staj boyunca karşı tarafa ne gibi katkılar sağlayabileceğinizden, yetenek ve önceki iş veya okul deneyimlerinizden, konuyla alakalı olanlardan bahsedebilirsiniz. Sonunu da tekrar bu öğrenme deneyimi için ne kadar istekli olduğunuzu tekrar belirterek kapatabilirsiniz. Tekrar söylüyorum: uzman değilim. Bir de CV’yi ve mektubu, İngilizcesi iyi olan (mümkünse ana dili) birine okutmanızda çok fayda var. Motivasyon mektubunu zaten bir kere yazdıktan sonra gönderdiğiniz firmaya göre modifiye edebilirsiniz. Çünkü yüzlerce yere başvuracağınızdan hepsine ayrı ayrı mektup yazmak bayağı iş.

Staj Yeri Bulma

CV ve motivasyon mektubu hazır ise, şimdi sırada staj yeri bulmak var. Nereye olsa giderim de diyebilirsiniz, belli bir ülke veya şehire de odaklanabilirsiniz. Benim hedefim Almanya, aslında direkt Münih’ti. O yüzden araştırmamı sadece Münih ve yakın çevresi ile sınırlandırarak başladım. Benim naçizane tavsiyem yazın gideceğiniz stajı, Ocak-Şubat gibi mutlaka aramaya başlamış olmanız. Ne kadar erken o kadar iyi.

Stajı ararken ilk baktığım yer LinkedIn oldu. Evet bayağı orijinal(!) biliyorum. Oradan açtım stajyer arayan iş ilanlarını. Hatta sadece stajyer arayan değil, şehir planlama disiplinindeki Münih ve çevresindeki firmaları da buldum. Sonra websitelerine gidip, “contact” sayfalarından mail atmaya başladım. Bu iş bayağı zahmetli, copy-paste yaptığınız, bol bol cevap beklediğiniz bir süreç olacak. İnternette okuduğum kadarı ile insanlar 300-400 e-mail’e kadar yolunuz var diyorlardı. Ben de hazırlıklıydım, bu yola baş koymuştum. Siz de hazırlıklı olun. 🙂

Bir diğer yaptığım şey de internette “Urban planning firms/companies in Munich” diye, gayet basit bir araştırma ile firmaları bulmak oldu. Stajyer arıyor, aramıyor diye bakmadan hepsine mail attım. Siz de alanınız ne ise onu, bu şekilde aratabilirsiniz. Böylece daha çok seçenek çıkacaktır karşınıza. 80-90 e-mail sonrası, üniversitelere mail atmak geldi aklıma. Münih Teknik Üniversitesi’nin sayfasına girip, detaylı bir araştırma sonrasında, bayağı ilgili olduğum alanlarda çalışmalar yaptıklarını gördüm. Hemen attım maili. Birkaç gün sonra da beni stajyer olarak ağırlayabileceklerine dair bir dönüş yaptılar. Onun öncesinde attığım 90 mailden bir 10 tane olumlu cevap almıştım zaten ama hem Teknik Üniversite’deki çalışma alanı ilgimi çektiğinden, hem de gelecekte bana büyük bir referans olacağını düşündüğümden Münih Teknik Üniversitesi’ne Erasmus stajına gelmeye karar verdim.  Stresli, red’ler ile dolu birkaç haftanın sonunda istediğim olmuştu.

Burada bir parentez açıp , Şehir ve Bölge Planlama Bölümü özelinde konuşalım. Türkiye’de klasik şehir planlama eğitimi görüyorsanız AutoCad, SketchUp, Photoshop, CorelDraw gibi programlar ile yatıp kalkıyorsunuzdur zaten. Avrupa’da staj ararken CV’ye ben imar planı yapmayı biliyorum, konut+ticaretin uygulama imar planındaki renk kodu şu falan derseniz pek bir işe yaramaz. Zaten buralardaki devlet kurumlarında da staj bulabilmeniz çok zor bir şehir planlama öğrencisi olarak.  Birinicisi, yerel dili çok iyi biliyor olmanız lazım. İkinicisi de planlama kanunları, mevzuatlar falan her yerde farklı. O yüzden biraz daha bağımsız ofislerde kentsel tasarım, network analizi ve planlaması, planlama matematiği gibi daha genel ve teknik yönü ağır alanlarda staj bulabilmeniz daha olası. Planlama o kadar inter-disipliner bir alan ki, eminim imar planı yapmak dışında ilginizi çeken, kendiniz geliştirmek isteyeceğiniz spesifik bir konu vardır. Onu bulunca her şey daha net, daha zevkli bence. Benim de kentsel araştırma, istatistik ve kentsel matematiksel modellere özel bir ilgim olduğundan, staj ararken bunlara odaklandım diyebilirim. Bu konuda da ek olarak SPSS, Excel (kolay gibi ama değil bence), özellikle ama özellikle ArcGis bilgisi bayağı gerekli.  Staja başladığımdan beri bu programlar ile bir bütün oldum. Bu programları çok süper bilmiyor da olabilirsiniz ama unutmamanız gereken staj zaten bir öğrenme deneyimi. Sizi stajyer olarak alacak firma/kurum da bunun farkında olacağından, işi yaparken de öğrenebilirsiniz. Aman ha, siz yine de sıfır bilgiyle gitmeyin, bizi ellere rezil etmeyin. 🙂

Şimdi diyeceksiniz ki; e tamam staj yerini bulduk falan da, Euro olmuş 6 lira, ben orda nasıl hayatta kalacağım. İşte ben de kara kara aynısını düşünüyordum. Sonra hibe alabileceğim Erasmus Staj Hareketliliği’ne başvurmaya karar verdim. Benim için aslında bu süreç staj bulma sürecinden daha sıkıntılı geçti.

Erasmus Stajı için Hibe

Erasmus Staj Hareketliliği Hibe Nasıl Alınır?

Erasmus’un bildiğiniz gibi bir öğrenim hareketliliği programı var, bir de staj hareketliliği. Öğrenim hareketliliğinde bir başka ülkeye gidip 6 ay okumanız gerekiyor, bildiğiniz Erasmus. Bizi ilgilendiren kısım bu değil, bizi ilgilendiren kısım Staj hareketliliği.

Bu staj hareketliliği kapsamında, Avrupa’da kendi bulduğunuz bir firmada, minimum 2 ay maksimum 12 ay staj yapabiliyorsunuz. Bu Erasmus staj hareketliliğinin ilk güzelliği staj bulmayı kolaylaştırıyor olması. Şöyle ki, sizi stajyer alacak firma, staj hareketliliği kapsamında geldiğinizden, size maaş ve sigorta verme zorunluluğu olmadığını biliyor ve sizi daha kolay kabul ediyor. Bedava işçi yani. Diğer bir yönü de hibe alabiliyor olmanız. Ama tabii hibe alabilmek için bir yabancı dil sınavını geçmeniz şart.

Kendi okulunuzun Erasmus takviminde de görebileceğiniz gibi, bu sınav genellikle bahar döneminde Mart-Nisan gibi yapılıyor. Kolay bir başvuru ile sınava girebiliyorsunuz. Okulların baraj puanları değişiyor. Burada not ortalamanız da önemli. Yüzde 50 dil sınavı puanı, yüzde 50 not ortalaması puanı ile son skorunuz elde ediliyor. Benim okulumda (9 Eylül) en yüksek puanı almış 35 lisans, 15 de lisansüstü olmak üzere toplam 50 kişiye staj hareketliliği kapsamında hibe verilecekti. Kendi okulunuzun Dış İlişkiler Koordinatörlüğü’nden daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Olmadı okulun sitesinde kesin bir Erasmus yönetmeliği vardır. O da size hibeler nasıl dağıtılıyor hakkında bilgi verecektir.

Sınavı geçtiniz ama kontenjana takıldınız, hibe vermiyorlar size. Üzülmeyin! Hibesiz de gidebilirsiniz. Tabi ki de bütün masrafları kendiniz karşılıyor olacaksınız ama dediğim gibi Erasmus Staj Hareketliliği kapsamında gidiyor olacağınızdan staj yeri bulmak daha kolay oluyor. Ayrıca vize almayı da kolaylaştırıyor bu program. Unutmadan, benim üniversitemde (9 Eylül) minimum 2 ay yapabiliyorsunuz demiştim ya, zaten 2 aydan sonra hibe de vermiyorlar aklınızda bulunsun. Mesela Almanya için aylık 600 Euro hibe veriliyor. Siz iki ay da gitseniz 1200 euro alacaksınız, 12 ay da gitseniz 1200 euro alacaksınız. Fakat bu üniversitelerin şartlarına ve kontenjanlarına göre değişebilir, gözünüz korkmasın.

Bir de önce yüzde 70, stajdan dönünce de, başarıyla tamamlamanız halinde kalan yüzde 30’u veriyorlar. Eğer bu programa üniversite okuduğunuz dönemde başvurmuşsanız, mezun olunca da stajı yapabiliyorsunuz. Örneğin 4. Sınıf öğrencisisiniz. Mart ayında staj hareketliliğine başvurdunuz, Haziran’da mezun oluyorsunuz. Temmuz’da staja gidebilir, hibenizi paşa paşa alabilirsiniz.

Erasmus Stajı Vizeye Başvuru Süreci

Staj yeri buldunuz, hibe almaya hak kazandınız. Şimdi sıra vizeye başvurmakta. Almanya için, eğer staj süreniz 90 günden az ise bildiğiniz Schengen Vize’sine başvuruyorsunuz. Eğer daha fazla ise ulusal vize. Ulusal vize konusunda detaylı bilgim yok, yalan söylemeyeyim. Schengen’e başvururken de klasik belgelere ek olarak;

Avrupa'da Erasmus Stajı Nasıl Yapılır?

Ek Belgeler:

4 tane daha belge eklemeniz gerekiyor:

1. Davet mektubu:

Staja kabul aldığınızı, nerde hangi tarihler arası staj yapacağınızı gösterir bir belge. Okulunuzun sitesinde “davet mektubu nasıl olur”u anlatan bir yazı vardır. Ona uygun olarak karşı taraf yazıp size gönderebilir.

2. Learning Agreement(Öğrenim Anlaşması):

Bu da sizin okulunuz ve sizi stajer olarak alacak firma arasında karşılıklı doldurulup imzalanan bir anlaşma.

3. Erasmus hibesi aldığınızı gösterir belge:

Dış İlişkiler Koordinatörlüğü’nden ingilizce olarak alabileceğiniz bu belge ile masraflarınızı hibe ile karşılayacağınızı gösteriyor olursunuz. Hibe almıyorsanız, yine de Dış İlişkiler Koordinatörlüğü’nüzden Erasmus Staj Hareketliliği kapsamında gittiğinize dair bir belge alın siz. Vize sürecini kolaylaştırır.

4. Kaza ve Mesuliyet Sigortaları:

Şimdi bu, normal Schengen alırken yaptırdığınız seyehat sigortasına ek olarak yaptırmanız gereken sigortalar. Axa Sigorta’nın Geniş Kapsamlı Seyahat Sigortası var. 2 ay için yaptırdığınızı düşünürsek tabiki de masraflı oluyor ama mecbur, ne yapalım. 🙁

Belgeniz eksik değilse, ay aman çıkacak mı, ya çıkmazsa diye stresleneceğiniz bir 10 gün sonunda vizeniz çıkar, merak etmeyin. Şimdi hibe sözleşmesi yapmaya geldi sıra. Dış İlişkiler Koordinatörlüğü bu sözleşme için istedikleri belgeleri size söyler zaten. Eksiğiniz kalmasın, belgeleri götürüp sözleşmeyi imzalyın, hibenizi alın.

İşte bu kadar. Geldim Münih’e şimdi. 2 haftadır da çalışıyorum. Gayet güzel gidiyor her şey. Naçizene kendi deneyimimi anlatmaya çalıştım sizlere. Tabi ki sizin deneyiminiz bundan farklı olacaktır. Ne kadar uğraştırırsa uğraştırsın, sonunda kısa bir süre de olsa, başka bir ülkede yaşama ve iş deneyimi edinme şansınız olacak. Kim bilir, belki okul bitince staj yaptığınız firma sizi kalıcı çalışan olarak tekrar davet eder. Çok da güzel olur.

Benden şimdilik bu kadar 🙂 Yeni yazılarda görüşürüz belki 🙂

Sevgiyle!

Instagram’da varız ve bekleriz. Hatta Cemal’in de Instagramını buraya bırakıyoruz 🙂

https://www.instagram.com/herogolig/

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close