Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Keşfedilmemiş Bavyera Alpleri – Königsee Gezi Rehberi

Keşfedilmemiş Bavyera Alpleri – Königsee Gezi Rehberi

 

Königsee Gezi Rehberi

Münih’e taşındıktan sonra bize bir haller oldu, dağ insanı olduk! Büyük ve özellikle popüler şehirler ilgimizi daha az çekmeye başladı ve daha az bilinen, doğanın tadını çıkaracağımız ve kamp yapabileceğimiz yerler aramaya başladık.

2 yıl sonra gelen edit: Yazıyı 2 yıl sonra, Königsee’ye 3 kez daha gidip gelince artık güncellemek şart olmuştu! İlk günkü hislerimize dokunmamak için için hiçbir yeri değiştirmeden sadece eklemeler yaptık! 🙂

İnternette rastgele dolaşırken Königsee’nin fotoğrafını gördük ve daha o anda bir sonraki rotamız belliydi; Königsee ve çevresi! Hem de kamp yapmalı, ateş yakmalı, dağlara tepelere tırmanmalı olmalıydı. Königsee Bavyera’nın keşfedilmemiş bir Alpler bölgesiydi ve hakkında çok da fazla kaynak, hele gezi yazısı hiç yoktu. Biz de bir kez olsun ‘salalım gitsin’ dedik ve plansız programsız, kalacak yer ayarlamadan, çadırımızı sırtımıza takıp, atladık otobüse!

İkiyi ki gitmişiz! Doğa ve özgürlük bize çok iyi geldi. Kaldığımız kampta insanlarla tanıştık, hikayeler dinledik, birlikte taşınır ocakta yemek yaptık, yedik, dünyanın başka yerlerinde karşılaşmak üzere sözleştik ve yolumuza devam ettik. Hani o internette dolaşan ‘Avrupa’nın keşfedilmemiş yerleri’ listesi falan var ya, umarız Königsee o listeye hiçbir zaman girmez, turist akınına uğramaz ve böyle saf, berrak kalır.

Heyecanla ve merakla gezdiğimiz yerleri yazmak da bir o kadar heyecan veriyor, ne güzel!

Königsee’ye Ulaşım

Königsee Almanya’nın en güneydoğu ucunda ve aynı zamanda Bavyera‘nın da en ucunda kalıyor. Aynı zamanda buradaki dağların öteki tarafı da Salzburg’a bakıyor. Hatta Salzburg’a o kadar yakın ki, Salzburg’dan 5 Euro’ya belediye otobüsüyle 20 dakikada ulaşabiliyorsunuz!

Biz Münih’ten otobüsle yaklaşık 3 saatte geldik ve tek yön için 15 Euro civarı ödedik.

Ek: Sonraki gelişlerimizde Münih’ten günlük Bavyera bilet aldık ve iki kişi için 30 Euro ödedik. Böylece iki kişi gün içinde sınırsız kez toplu taşımaya binme hakkımız oldu. Münih’ten Königssee trenle 2,5 saat sürüyor. Tabii direkt tren yok ve aktarma yapmanız, aktarma yaparak Berchesgaden Tren İstasyonu’na gelmeniz, oradan da otobüse binmeniz gerekiyor. Biz bisikletlerle geldiğimiz için Berchesgaden – Königsee arasını bisikletle gittik. Goeuro‘dan aratıp tren aktarmalarını bulabilirsiniz.

Günlük araba kiralayarak da gelebilirseniz, hatta arabadan çok karavan vardı diyebiliriz! 

Bu saydıklarımızın dışında Flixbus  Almanya ve Avusturya’nın diğer şehirlerinden de Königsee’ye düzenli olarak gidip-geliyor. Viyana, Salzburg, Graz, Inssbruck ve civarına yolunuz düştüyse, Königsee’ye otobüsle en fazla 3-4 saatte ulaşabilirsiniz.

bir çatı katı fena olmazdı konaklamak için

Konaklama

Königsee ve çevresi kocaman bir alan ve (bu konuya ayrıca geleceğiz), çevresinde Berchtesgadener Land, Almbachklamm, Salet, Obersee gibi onlarca trekking alanı ve su sporu, kışın da kayak yapabileceğiniz bölge var. En mantıklısı Königsee Alplerinin keyfini ne şekilde çıkaracağınıza karar verip, ona göre ortada bir yerde konaklama seçmek olacaktır. Biz Königsee ve çevresinde yapacağımız aktiviteleri şu siteden seçtik ve Google Maps’te yerlerini işaretleyip, ona uygun bir kamp alanı aradık.

Bizim için önemli olan temiz, ucuz ve güzel yorumlar almış bir kamp seçmekti. Königsee’ye gittiğimizde otobüsten indiğimiz yerdeki danışmaya uğrayarak kamp alanlarını sorduk. Bize 4 tane kamp alanı önerdiler ve hangisinde boş yer varsa onda kalabilirsiniz dediler. Biz de o anda en yakınımızda olan Grafenlehen kamp alanını seçtik ve şansımıza boş çadır alanı vardı ve çok memnun kaldık.

İki kişi gecelik toplam 24 Euro ödedik. Yemeklerimizi de akşam yanımızda getirdiğimiz elektrikli ocakta yaptık ve kamp alanının yemek alanında yedik. Kamp alanı biraz yol kenarında olmasına rağmen akşam son derece sessizdi ve artık yorgunluktan mı, oksijenden mi bilmiyoruz ama deliksiz uyumuşuz! Çadırda bile kalıyor olsanız, güzel bir matınız ve uyku tulumunuz varsa deliksiz uyuyabiliyorsunuz! Bize önerilen diğer iki kamp burası ve burası. İlkini çok önermiyoruz çünkü sonradan yerinin çok sapa olduğunu fark ettik. İkincisi ise bize çok yakındı ve daha tercih edilebilir gibi duruyor. Bu arada sanırım önceden rezervasyon yapmak da mümkünmüş, internet sitelerindeki adrese e-mail atabilirsiniz.

Kamp değil otel tercih ediyorsanız da, yine aynı şekilde önce aktivitelerinizi planlayıp buralara yakın bir otel seçebilirsiniz. Bir de son olarak, kamp atmosferini yaşamak istiyorsanız ama çadırda kalmak istemiyorsanız da çaresi var. Bu yukarıda bahsettiğimiz kamp alanlarının ve bahsetmediğimiz ve internetten bulabileceğiniz çoğu kamp alanının aynı zamanda otel odaları da var. Otelde kalıp akşam çadırcıların yanına inebilirsiniz!

aile pozumuz!

Ne Kadar Kalmalı, Pahalı mı ve Hava Nasıl?

Königsee öyle bir yer ki, günübirlik gelip doğanın tadını çıkartabilir ya da çadırınızı en yakın kampa atıp 1 hafta boyunca her gün farklı bir doğa aktivitesi yapabilirsiniz!

Bizim kamp yaptığımız alanlarda, sezonluk yer kiralamış karavanlar ve çadırlar vardı. Neredeyse kamp alanında yerleşik hayata geçmiş bu insanlar kamp alanıyla sezonluk anlaşıyorlar ve kendilerini bir süre doğa anaya bırakıyorlar. Belki siz ve biz bu kadarını yapamıyoruz ama olsun, yapabildiğimiz kadarı kardır. ?

Kamplarda genelde çadır dahil iki kişilik ücret gecelik 25 Euro ve daha uzun kalırsanız günlük 12 Euro’ya kadar iniyor.

Königsee ve Berchtesgaden’in merkezinde restoranlar var ama bir hayli pahalı. Onun yerine marketten stok yapıp kamp alanında yiyebilirsiniz, hem eğlenceli hem ucuz!

Hava da açıkçası tam Bavyera tam! Bir bakıyorsunuz çok sıcak, bir bakıyorsunuz çok yağmurlu, bir bakıyorsunuz dolu yağıyor ve ardından güneş açıyor. Bizim şansımıza hava güzeldi ve sadece günde birer saat yağmur yağdı. O yüzden yaz zamanı bile geliyor olsanız yanınıza mutlaka bir yağmurluk, kalın bir kazak ve bol miktarda çorap alın.

Kamp yapacaklar için; çadırın çok kaliteli olmasına gerek yok ama uyku tulumunuz ve mat çok önemli ? Çünkü akşam çok soğuk oluyor ve uyku tulumu iyi değilse sabaha kadar tir tir titreyebilirsiniz. Çadırı biz Amazon.de’den 35 Euro’ya aldık ve gayet memnun kaldık (ucuz etin yahnisi misali rezil oluruz diye korkmuştuk ama öyle olmadı), şu anlık daha iyi ve kaliteli bir çadır almayı düşünmüyoruz, bu yetiyor.

Aktiviteler

Aslında normal yazılarda bu başlık ‘gezilecek yerler’ oluyor ama bu sefer aktiviteler olarak değiştirdik çünkü Königsee’de gezilecek yerlerden ziyade tırmanılacak tepeler, görülecek şelaleler ve yüzülecek göller var!

Biz önce kendi yaptıklarımızdan başlayalım!
Almbachklamm

Almbachklamm, Berchesgaden’de bulunan bir kanyon ve inanılmaz keyifli bir yürüyüş rotası var. Şuradan da  görebileceğiniz gibi 7km’lik yürüyüş rotasını kanyonun etrafında bir tur atarak ya da yolunuzu uzatıp başka bir kanyona çıkarak tamamlayabiliyorsunuz.

Eğer arabayla gelmediyseniz, kanyon girişine yaklaşık 1 km uzaklıkta Almbachklamm otobüs durağı var, Königsee’den veya kaldığınız kampa en yakın otobüs durağından binip burada inebilirsiniz. Yalnız otobüs saatlerine önceden bakın çünkü Almbachklamm’dan son otobüs akşam 6’da bitiyor. 

Eğer otobüsü kaçırırsanız gönül rahatlığıyla otostop çekebilirsiniz. Biz kampa geri dönerken otostop çektik. 🙂

Almbachklamm’daki trekking yolu 7km olmasına rağmen zorlayıcı bir yol değil, o yüzden gözünüz korkmasın, dinlene dinlene ve doğanın keyfini çıkartarak yürüdüğünüzde zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz!

Almbachklamm
Berchtesgaden Nationalpark

İkinci günümüzün tamamını ayırdığımız Berchtesgaden Doğa Parkı çook büyük yeşilliklerden, göllerden, tepelliklerden ve şelalelerden oluşan yemyeşil bir alan! Tek bir anda gezmek mümkün değil ve önce burada ne yapmak istiyorsunuz ona karar vermeniz gerekiyor!

Bizim buradaki favori aktivitelerimize gelirsek;

Königsee’de doğa parkının başladığı yerde sandal kiralayıp sandal turu yapabilirsiniz ve böyle bir şeyi ilk defa öneriyoruz. Slovenya/Bled gölünü bile beğenmeyen ve sandallardan koşarak uzaklaşan biz, burada sandal kiralayanların keyfini görünce ağzımız açık kaldı. Zaten o kadar sakin ve turist kalabalığından uzak bir yer ki, göl de sizin sandal da, keyif de sizin doğa da. Ayrıca sandalı kenara çekip gölde yüzebiliyorsunuz, göl mis gibi, tertemiz! Saati 9 Euro civarı.

St. Barholoma

Königsee’nin olmazsa olmazı ise tekneyle yarım saat süren St. Barholoma’ya ve St. Barholoma’dan yarım saat süren Salet’e gitmek!

Tekne sırayla St. Barholoma ve Salet’te duruyor, o yüzden ikisini aynı gün içinde kolayca ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda Almanya’nın en yüksek şelalesi Röthbach’a Salet’te tekneden indikten sonra 1,5 saatlik bir yürüyüşle ulaşabiliyorsunuz. Biz önce St. Barholoma’ya, oradan da Salet’e gittik fakat şelaleye yürümeye zamanımız kalmamıştı.

Ek gelen edit: Bir yıl sonra şelaleye de çıktık fakat zannettiğimiz kadar kolay olmadı! 🙂 Önce Salet’te tekneden inmeniz, Obersee’yi boylu boyunca geçmeniz, oradan da şelaleye giden yoldan tırmanmanız, şelaleye gelince de tepesine tırmanmak için şekilden şekilde girmeniz gerekiyor. Size birazdan bu şelaleden daha güzelini önereceğiz! 

Bu doğanın, bu coğrafyanın, bu ormanların bu kadar güzel olduğunu önceden bilseydik, mutlaka gezimizi daha uzun tutardık.

 

Özellikle Salet uzun süre aklımızdan çıkmayacak ve galiba tekrar gideceğiz!

Ve Königsee’ye son gidişimizde öyle bir yere denk geldik ki, gerçekten bu kadar güzel bir manzarayı, eğer burayı görmeseymişiz hayal bile edemezmişiz, hemen detaylara geliyoruz! 🙂

Königsbach Şelalesi ve tepesindeki havuz 

Königsee’ de iki tane şelale var. Birisi Almanya’nın en yüksek şelalesi olan yukarıda bahsettiğimiz Röthbach, diğeri ise bizi kendisine deli divane eden Königsbach. Bu şelalenin tepesinde şöyle fotoğraftaki gibi bir doğal havuz oluşmuş. Dünya gözüyle gördüğümüz en güzel yerlerden birisi kendisi! 

Bu noktaya gitmek için Königsee’de teknelerin kalktığı yerden önce Malerwinkel trekking rotasına doğru gitmeniz (sarı tabeleları göreceksiniz) gerekiyor. Bu kısım yaklaşık 30 dakika sürüyor. Oradan sonra Rabenstein yoluna çıkıyorsunuz ve bu kısım da yaklaşık 30 dakika sürüyor. Oradan sonra ise karşınıza terkedilmiş bir patika çıkıyor ve o patikada yaklaşık 1 saat ilerliyorsunuz. Eğer trekkinge başlamadan Google Maps’ten ‘Königshbach Wasserfall’a yürüyerek yol göstertip kaydederseniz, arada telefondan bakıp doğru yolda olduğunuzu teyit edebilirsiniz. Biraz ilerleyince telefon tam çekmiyor. 

İşte bu terkedilmiş yolda yaklaşık 1 saat ilerliyorsunuz ve karşınıza şelale çıkıyor! Herkese güzel yüzmeler! 🙂 

tekneler bunlar ama size önermiz cam kenarlarını japon turistlere kaptırmayın!

Bütün bunların dışında, Königsee’nin merkezi ‘Königsee Schanau’ diye geçiyor ve yeşillerin ortasına kurulmuş bir ‘old town’u var. Tekne dönüşü 1-2 saatinizi buraya ayırıp (zaten tekneye buradan biniyorsunuz), yürüyüş yapabilir ya da kahve molası verebilirsiniz. Zaten küçücük bir merkez.

Biz Königsee’ye Temmuz ayında gittik. Tabii bir de bunun kış versiyonu var ve Königsee’ye o zaman yolunuz düşerse, Alplerde kayak yapma şansınız da oluyor.

Şimdlik bizden bu kadar

Sevgiler!

Biz Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.facebook.com/yoldabiblog/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close