Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Puerto Princesa Gezi Rehberi – Tayfuna Denk Gelmeseydi İyiydi!

Puerto Princesa Gezi Rehberi – Tayfuna Denk Gelmeseydi İyiydi!

Puerto Princesa Gezi Rehberi

Merhaba 🙂 Özgürce, sırt çantalarımız olmadan ve sponsorsuz gezmenin en güzel yanı, gezilerimizi yazarken kötüye kötü diyebilmek. O yüzden Puerto Princesa konusunda size objektif olacağız. 🙂

Puerto Princesa bizim Filipinler’deki ilk durağımızdı ve 2 gün kalırız diye hesaplamıştık. Fakat biz gelmeden bir gün önce buraya tayfun vurunca, tüm şehir alt üst oldu ve tüm turistik aktiviteler iptal oldu. O yüzden de esas buraya gelme sebebimiz olan ‘Subterranean River National Park’ yeraltı magarası turunu yapamadık. 2 gün kalmayı planladığımız şehirden de, zaman kaybetmemek adına 1 gece kalarak El Nido’ya geçtik. Daha açık söylersek, Puerto Princesa’yı bir gözümüz gördüyse, diğer gözümüz görmedi. Gördüğümüz kadarını da pek sevmedik.

Otelimizin bahçesi

Filipinler deyince hepimizin aklına kumsallar, doğa ve muhteşem renkler geliyor. Puerto Princesa tüm bunlara uzak, nüfüsu 200.000 civarıda bir başkent. Palawan adasının başkenti. Dünyanın yeni 7 doğa harikasından birisi olan yeraltı mağarası ve havaalanı olmasa, galiba buraya hiç turist gelmezdi.

Puerto Princesa’ya nasıl ulaştık?

Puerto Princesa’nın oldukça küçük, lokal ve şehrin merkezine 5 dakika uzaklıkta bir havaalanı var. Biz Air Asia’dan tek yön kişi başı 30 Euro’ya Manila – Puerto Princesa bileti almıştık ve böyle geldik.

Belki farketmişsinizdir, gezginler Filipinler’de genellikle aynı rotayı gidiyor, ya da aynı rotayı tersten gidiyor. Bu yüzden tahminimizce ya siz de bizimle aynı rotada gideceksiniz, ya da rotayı tersten giderek Coron – El Nido – Puerto Princesa yapacaksınız, bu ihtimalde El Nido’dan Puerto Princesa’ya 7 saat süren bir minivan yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Önceden uyaralım, yol çok kötü ve sallanmaktan bir sure sonra beyin hücreleriniz zarar görüyor. Sonra demedi demeyin! 🙂

Şehrin içinde ise ‘tricycle’ denen üç tekerlekli motorsikler var ve en popüler ulaşım yöntemi bu. 20 – 40 Peso (1 Usd’den az) arası vererek şehirde her yere bu sempatik araçlarla ulaşabilirsiniz. İlk bindiğiniz anda çok güvenli gelmeyebilir ama adamlar bu işin uzmanı olmuş!

Puerto Princesa’dan sonraki durağınız El Nido ise, minivan biletinizi mutlaka bir gece önceden ayırtın, çünkü son dakikada yer kalmayabiliyor. Otellerde minivan şirketlerinin telefonu var, rica ederseniz sizin için arayıp yer ayırtıyorlar.

Konaklama:

Şehrin merkezi Rizal Avenue olarak geçiyor. Konaklamanızı bu cadde üzerinde ya da bu caddeye yakın seçerseniz her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Biz gecelik oda başı 27 Euro verdiğimiz Rizal Avenue caddesindeki Susan’s Place’de kaldık. Bizimle çok ilgilendiler, planlarımızı değiştirip bir gece kaldığımız için ikinci gecenin ücretini iade ettiler ve El Nido’da gidebilmemiz için minivan rezervasyonu yaptılar. Kahvaltısı çok güzel, odaları da çok rahattı. İçimiz rahat önerebileceğimiz bir oteldir. İncelemek isterseniz Tripadvisor yorumlarına buradan bakabilirsiniz. 🙂

Puerto Princesa’da Gezilecek Yerler

Puerto Princesa deyince önce çıkan iki aktivite var. Birincisi yukarıda bahsettiğimiz ‘Subterrannean River’, ikincisi ise Honda Bay Ada Turu (island hopping olarak geçiyor). Biz tayfun yüzünden ikisini de yapamadık. Gitmeden önce araştırdığımız kadarını buraya yine de yazalım.

ee gidemeyince Google yardımımıza koşar.
Subterannean River (Yeraltı Nehri)

Burası Dünyanın yeni 7 doğa harikasından birisi olarak geçiyor ve kiraçtaşlarının oluşturduğu yaklaşık 8 km’den fazla uzunluğa sahip olan bir yeraltı nehri.

Buraya gitmek için iki seçeneğiniz var. Puerto’dan bir tur acentasıyla anlaşmak ya da motorla Sabang kasabasına gidip oradan daha lokal bir turizm acentasına giderek ayarlamak. Lokal turizm acentalarının daha ucuz olacağı kesin yalnız şöyle bir durum var; bu nehire her gün sınırlı sayıda ziyaretçi alınıyor ve Sabang’a kadar gittiğinizde turda yer yoksa geri dönme ihtimaliniz var. Zamanınız limitliyse risk almamanız daha mantıklı. Bir de bu turun gitme – dönme ve gezmesiyle birlikte bir tam gününüzü alacağını hesaba katın.

Mağaranın içinde kanolarla geziyormuşsunuz ve içerisi tamamen karanlık olduğu için rehberler ortamı ellerinde tuttukları fenerlerle aydınlatıyorlarmış. Gidebilseydik değişik bir deneyim olacaktı. Biz Puerto Prince’da rastgele bir tur acentasına sorduğumuzda tur için kahvaltı ve öğle yemeği dahil kişi başı 1400 Peso dediler. Bu da ortalama bugünün kuruyla 28 Usd ediyor.

Burası Puerto değil Coron, hatlar karışmasın 🙂
Honda Bay Ada Turu

Honda Bay ada turu, Puerto Princesa’ya gelip El Nido’ya zamanı kalmayan gezginlerin özellikle katıldığı bir tur. Biz El Nido’ya hali hazırda 5 gün ayırabildiğimiz için Honda Bay ada turunu baştan itibaren düşünmemiştik, fakat zaten düşünseydik de tayfun yüzünden mümkün olmayacakmış.

Bu ada turunda tekne sizi sabah 8 gibi alıp tüm gün boyunca 3 farklı ada dolaştırıyor. Pambato Resifi, Cowrie Adası ve Luli Adası. Tabii ki gidip görmediğimiz için yorum yapamıyoruz ama internette okuduğumuz yorumlarda gezginlerin de pek beğenmediğini gördük.

Karar neticede sizin 🙂 Puerto Princesa’da bir acentaya fiyat sorduğumuzda tur kişi başı 1300 Peso demişlerdi. Ortalama 26 Euro ediyor.

Taco Loco

Puerto Princesa’nın şehir merkezinde ise gezilecek çok fazla yer yok. Plaza Quartel ve Immaculate Conception Katedrali yürüyerek ulaşabileceğiniz iki yapı. Onun dışında açıkçası gezecek çok yer bulamadık. Bir de zamanınız olursa kordonda yürüyüş yapabilirsiniz.

Son olarak Puerto’da zamanı olanların motor kiralayarak yapabileceği Timsah Çiftliği, Butterfly Ecogarden ve ‘Wahig Prison and Penal Farm’ destinasyonları var. Bunların arasında keşke zamanımız olsaydı da gidebilseydik dediğimiz Wahig Prison oldu. Mahkumlar, bir açık hava cezaevinde yaşıyormuş ve cezaevi ziyarete açıkmış. Kalan ikisi pek ilgimizi çekmedi. Daha doğrusu hayvanların yaşam alanlarının kısıtlandığı herhangi bir ortama özellikle girmiyoruz diyebiliriz. 🙂

Puerto Princesa’da Yeme – İçme Faslı

Filipinler’in çok ünlü bir ‘fast food’ zinciri var, adı Jollibee. Burası bizim Filipinler gezisi boyunca ‘joker’ elemanımız gibiydi. Asya mutfağını sevmiyorsanız sizin de kurtarıcınız burası olabilir. Puerto Princesa’da en az 3 tane şubesi var.

Filipinler’in lokal yemekleri bir Tayland bir Çin mutfağı kadar kötü olmasa da, bize kesinlikle hitap etmiyordu ve ikimiz de çok kolay besin zehirlenmesi yaşayan insanlarız. O yüzden gezi boyunca çok çok az sokak yemeği denedik. Gitmeden önce de Puerto Princesa’da kazıklanmayacağımız ama güzel yemek yiyeceğimiz yerleri araştırmıştık. Yaptığımız listeden ilk denediğimiz yer ufak bir taco çadırı olan ‘Taco Loco’ oldu. Hem ucuz hem de çok lezzetliydi. Meksika mutfağını sevenler burayı kaydedebilir. 🙂

Bir diğer önereceğimiz yer ise Kusinero’s Tacos and Burger. Bir Taco Loco değil ama yine de gidilebilir. Kalui Restourant ise kaydettiğimiz ama gidemediğimiz bir yer. Belki siz deneyebilirsiniz.

Tropikal meyveleri seviyorsanız şehrin merkezindeki ‘Fruit Market’e mutlaka gidin. Puerto Princesa’dan aklımızda kalan şeylerin başında hala buradaki meyveler var.

İşte Puerto Princesa bizim için böyleydi. Gezi boyunca en az zaman geçirdiğimiz, tayfun yüzünden çok gezemediğimiz ve çok da sevmediğimiz bir şehirdi. Ertesi gün El Nido’ya giden minivana bindiğimizde, gezinin henüz yeni başladığını tahmin edemezdik. 🙂

Ertesi sabah minivana bindik ve 7 saat süren oldukça konforsuz bir yolculuktan sonra, akşamın kızıllığında El Nido’ya vardık.

El Nido rehberimizin için tık tık.

Biz Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.facebook.com/yoldabiblog/

Sevgiler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close