Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya Ulusal Vizesi Başvuru ve Taşınma Rehberi

Almanya Ulusal Vizesi Başvuru ve Taşınma Rehberi

Almanya Ulusal Vize Süreci ve Almanya’ya Taşınma Rehberi

Kabul!

Yüksek Lisans’a Kabul, Vizeye Başvuru ve Taşınma Süreci

Almanya’dan Öğrenci Vizesi ve Oturum İzni Almak

Başvurduğunuz yüksek lisans programına kabul edildiniz yani mutlu(!) haberi aldınız. Artık önünüzde stressiz fakat daha hamal bir iş var. Avrupa’dan oturum izni almak ve yeni şehrinize taşınmadan önce kendinize kalıcı veya geçici bir ev bulmak. Yani artık ‘yaşayarak görme’ kısmı var sırada.

Avrupa’daki okullara yüksek lisans başvurusu dönemini anlattığımız daha genel bir yazıydı ve Avrupa’daki okulların genelinden bahsedebildik zira Avrupa’nın birçok şehrinde okullara başvurduğumuz için konuya hakimdik, fakat bu yazıda ‘Almanya’da Oturma İznine Başvurma Süreci’ ve ‘Frankfurt’ta Ev Bulma Süreci’nden bahsedeceğiz çünkü bildiğiniz üzere seçtiğimiz okullar bizi Frankfurt’a sürükledi ve 2 yıldır resmi olarak ‘Frankfurter’iz!

Almanya’ya taşınma kararı aldığımız andan, oturma iznimizi aldığımız ana kadar, hem tecrübesizliğimizden hem de üzerinize afiyet Almanların tuhaflığından kaynaklı çok problem yaşadık ve bizden sonra Frankfurt’a taşınan arkadaşlarımıza artık ‘aman öyle yapma şöyle olur’ diyebiliyoruz.

Almanya’da Üniversiteden Kabul Aldıktan Sonra Almanya Ulusal Vizeye Başvuru Süreci

Neyse, öhöm! Nerede kalmıştık, Evet! Almanya’dan bir üniversiteden yüksek lisans kabulunüzü aldınız ve hemen aklınıza ‘ee bundan sonra ne yapıyorduk’ sorusu takıldı. Hemen söyleyelim, vize başvurusu!

Blogu, sevimsiz ve gereksiz bir bilgi deposuna çevirmek istemediğimiz için, vize sürecinde ve Frankfurt’ta ev ararken yaşadıklarımızı, olabildiğince kısaltarak ve gereksiz ayrıntıları es geçerek yazacağız. Bakarsınız yıllar sonra başlığı ‘yurtdışına taşınmaya çalışan acemi çiftin maceraları’ olarak değiştiriveririz!

Bir Havaalanı Selfisi
Bir Havaalanı Selfisi

Almanya Ulusal Vize Başvuru Süreci

Ulusal Vize ve Oturum İzni Süreci

Biz de isterdik bir Alman pasaportumuz veya bir Amerikan pasaportumuz olsun, elimizi kolumuzu sallaya sallaya dolaşalım fakat nerde! Malum elimizdeki Türk pasaportu olunca, bileğimizin hakkıyla kabul edildiğimiz okulların sınırına girebilmek için bile ayrı bir süreçten geçmek zorunda kalıyorsunuz bunlardan birisi de Almanya’da Ulusal Vize süreci. Bizim de bu süreçte başımıza bir sürü abuk subuk şey geldi ve bunları ayrı bir başlıkta yazma gereği duyduk. Ha oturum iznimizi aldık mı? Aldık. Ama o kadar gıcık olduğumuz ve öfkelendiğimiz anlar oldu ki, ‘okulunuz da batsın siz de’ dedik.

Neyse, belki de biz bahtsız bir bedeviyizdir ve böyle ‘unique’ şeyler bizi buluyordur. Biz gelelim ayrıntısına.

Almanya’da Oturum İzni Almak

Öncelikle, Almanya’dan oturum izni almanın, normal Schengen vizesi almaktan çok daha farklı prosedürleri var ve kesinlikle aracı vize acentalarıyla yapılmıyor, bizzat başvurmanız gerekiyor. O yüzden internette karşınıza çıkacak ve tamamen para tuzağı olan ‘Almanya Oturum İzni Vize Acentası’ gibi absürd firmalardan uzak durarak başlayabilirsiniz işe.

Almanya’da Ulusal Vize

Okuldan kabulünüzü aldıktan sonra başvuracağınız vize türü ‘Ulusal Vize’ ve bu vize size Almanya’da 6 ay kalma ve bu 6 ay içerisinde, Almanya’da yerleştiğiniz şehrin yabancılar bürosuna gidip vizenizi ‘oturma izni’ne çevirme hakkı tanıyan bir vize. Yani siz ilk etapta, Almanya Ulusal Vize’ye başvuruyorsunuz ve Almanya’ya da bu vizeyle girip bunu orada oturma iznine yani ‘resident permit’e çeviriyorsunuz.

İlk yapmanız gereken, Alman Konsolosluğunun tek yetkili acentası İdata’yı arayıp, durumunuzu anlatmak ve ‘Almanya Ulusal Vize’ belgelerinizi teslim etmek için randevu almak. Size telefonda mail adresinizi soruyorlar ve istedikleri belgelerin listesini mail olarak atıyorlar. Bazı yoğun dönemlerde 15 günden önce randevu alamayabiliyorsunuz. O yüzden İdata’yı ne kadar önce ararsanız o kadar iyi. İdata’nın Ulusal Vize ile ilgili resmi sitesi ise burada ve telefon numarasını da linkten bulabilirsiniz.

Almanya Ulusal Vize İçin İstenen Belgeler

Blogu teknik destek hattına çevirmek istemediğimiz için vize başvuru belgelerini tek tek saymak yerine sadece önemli olanlardan bahsedelim, zaten onlar size afedersiniz ‘kol’ gibi bir belge listesi atacak!

Frankfurter olmuş gidiyorsun
Frankfurter olmuş gidiyorsun

Almanya, ulusal vize için sizden, yüksek lisans süresince, masraflarınızı karşılayacak kadar paranız olduğunu kanıtlamanızı istiyor ve vize evraklarınız arasındaki en önemli belge bu olacak. Eğer bir kurumdan burs aldıysanız işiniz kolay çünkü burs veren kurumdan alacağınız ve burslu olduğunuzu kanıtlayan belge ile bu işten sıyrılabiliyorsunuz. Maalesef biz bu şanslı azınlıktan değildik!

Almanya Ulusal Vize için Garantörlük Belgesi

Diyelim ki resmi bir kurumdan yüksek lisans bursu almıyorsunuz fakat Almanya’da yaşayan bir tanıdığınız (amca-dayı-zengin iş adamı!) size sponsor (garantör) oldu ve Almanya’daki masraflarınızı o karşılayacak, bu durumda gerekli belgeyi alma işi size değil garantörünüze düşüyor. Okuldan kabul belgenizin bir fotokopisini garantörünüze gönderiyorsunuz, o da kendi maddi durumunu kanıtlayan bir belgeyi yanına alıp (maaş bordrosu mesela) yaşadığı şehirdeki yabancılar ofisine (ordnungsamt) gidip belgeyi çıkartıyor. Yalnız şöyle bir durum var ki, bu belge kötüye kullanılmasın diye bir takım kısıtlamalar getirmişler ve hakikaten de maddi durumu bir öğrenciye bursiyer olmaya yetmeyenlere çıkartmıyorlar. Kıstasları nedir, neye göre bir insanın ‘zengin olup-olmadığına’ karar veriyorlar. Şöyle söyleyelim; evde yaşayanların gelir ve giderlerini topluyorlar, aylık bir öğrencinin Almanya’da minimum masrafı olan(devletin koyduğu bir rakam) 750 Euro arttırıyor olmalarını bekliyorlar eğer 750’nin aşağısındaysa sen bu öğrenciye sponsor olmazsın diyorlar. Garantörünüz varsa bu konuda uyarsanız iyi olur 🙂 (Bu arada Almanya’daki tanıdığınızın Alman olmasına gerek yok, Türk de olabilir.)

Yazsak mı yazmasak mı arada kaldık ama forumlarda çok karşılaştığımız için yazalım…Diyelim ki resmi kurumdan bursunuz yok, gerçek bir garantörünüz yok ve 3. seçenek olan ‘bloke hesap açma’ da size uymadı ve aklınızda bir takım ‘tilkilikler’ dönmeye başladı. Mesela Almanya’da yaşayan bir tanıdığınızdan sizin için bu belgeyi çıkartmasını rica etmek gibi(!) Yani diyeceksiniz ki, ‘Almanya’da yaşayan pek sevgili X kişisi, senden herhangi bir maddi beklentim yok, ben masraflarımı kendim karşılayacağım fakat sen benim için yabancılar ofisine gidip, bana garantör olduğunu söyleyip, benim için garantör belgesi çıkartır mısın? Çünkü vizemi almak için bir şekilde bu belgeyi sunmam gerekiyor.’ Diyelim ki X Amca çok sevgi dolu birisi çıktı ve sizin için bu belgeyi çıkarttı ve size postayla yolladı, siz de bunu vize evraklarınızın arasında ‘gerçek’ bir garantör belgesiymiş gibi sundunuz. Daha sonra Almanya’nın gerçekten X amcanın size para yollayıp yollamadığını kontrol edip etmediğini merak ediyorsunuz. Size bir sır verelim, ‘bir arkadaş’tan duyduğumuza göre böyle bir kontrol yok. İşler güçler böyle yani. Kimseyi yanıltmak ya da kimseye bir öneride bulunmak hiç istemeyiz (tü-kaka siz yapmayın emi) fakat durum budur deyip konuyu kapatıyoruz.

Almanya Ulusal Vize için Almanya’dan Bloke Hesap Açmak

Geldik üçüncü seçeneğe. Eğer bahsettiğimiz ilk iki seçenek size uymuyorsa üçüncü seçeneğiniz, maddi durumunuzu kanıtlamak için, bir Alman bankasında ‘bloke hesap’ açmak. Maalesef Almanya bu konuda çok katı ve kesinlikle vadeli-vadesiz banka hesabı sunma seçeneğini kabul etmiyor. Yani siz onlara, içinde 1 Milyon Dolar bulunan vadeli-vadesiz hesabınızı gösterseniz bile, diyor ki ‘kardeşim ben ne bileyim, belki bunu sen ödünç aldın, vizeyi alır almaz geri yollayacaksın, sonra Alamanyalarda kalma aç billaç!’ Bu yüzden de, bir Alman bankasında bloke hesap açıp, 2016 itibariyle 8050 Euro’yu o hesaba bloke etmeniz gerekiyor ve bankaya vereceğiniz talimatla, her ay bu 8050 Euro’nun sadece 1/12’sini maaş çeker gibi çekiyorsunuz. Yani her ayın 1’inde alt hesabıza 670 Euro yatıyor ve bu paradan bir kuruş fazlasını çekemiyorsunuz. Almanya’da böylece sizin ‘parayı çarçur etme’ riskinizi kendince ortadan kaldırmış oluyor.

metro bozulunca biz!
metro bozulunca biz!

Almanya’da Bloke Hesap Açan Bankalar

Almanya’da bu işi yapan iki banka var. Birisi Deutsche Bank, diğeri de İşbank’ın Almanya şubeleri. (Ek not: Artik Fintiba Bank da bu ise bakiyor, ucuncu secenek olarak) Deutsche Bank’tan açmanıza gerek yok çünkü hem açarken 150 Euro Hesap açma ücreti alıyorlar hem de mailleri Almanca yazmazsanız dönüş yapmayabiliyorlar. Biz İşBank’ın Frankfurt şubesinde açtık, siz de hangi şehre gidecekseniz en yakın İşBank şubesinden açabilirsiniz.

Diyelim ki bloke hesabınızı İşbank Ag Frankfurt şubesinde karar verdiniz, önce şubeye mail atıp derdinizi anlatıyorsunuz ve bloke hesap açmak için gerekli belgeleri e-maille göndermelerini istiyorsunuz. Genellikle 1-2 iş günü içerisinde e-mailinize dönüş yapıp belgeleri yolluyorlar ve sizden hesap açma ücreti olan 100 Euro’yu verecekleri hesaba yollamanızı istiyorlar. Şu siteden İşbank’ın bütün Almanya şubelerinin adreslerini ve maillerini bulabilirsiniz.

Bloke Hesap Açarken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

İşin acılı kısmı maalesef banka size doldurulması gereken evrakları atınca başlıyor. Evrakları dolduruyorsunuz fakat imzalayamıyorsunuz. Neden mi? Çünkü sizin imzaladığınızı görmek isiyorlar ve bunun için vizeye hangi konsolosluktan başvurduysanız, o konsolosluğun hukuk bölümünden randevu almanız ve randevu tarihinde belgeler ve pasaportunuzla gidip, hukuk bölümü yetkilisinin önünde imzalamanız ve tasdiklettirmeniz gerekiyor. Bu randevuyu da sadece internet üzerinden alabiliyorsunuz ve kimi zaman en erken 1 ay öncesine verdikleri oluyor. Ben hukuk bölümünden bu imza ile ilgili randevuyu 2 ay sonrasına alabildim ve vize belgelerimi teslim etmek için aldığım randevu tarihi geldiğinde hala bloke hesap belgelerimi tasdik ettirememiştim. Vizeye başvururken en önemli belge olan ‘bloke hesap açma’ belgem eksikti ve tam 1 ay sonra tamamlayabildim. Hal böyle olunca vizemin çıkması 2,5 ay sürdü! Siz buna dikkat edin ve önce hukuk bölümünden en erken ne zamana randevu alabileceğinizi kontrol edin. Vize belgelerinizi teslim edeceğiniz tarihten önce olmalı!

Ek not: Bu imza olay daha sonradan sevgili takipçilerimizin başına da geldi ve öğrendik ki, sabah erkenden (yeterince erken) konsolosluğun kapısına dayanırsanız, halinize acıyıp bloke hesap için imza attırmanıza izin verebiliyorlarmış. Böylece imza tarihi için beklemeniz gerekmiyormuş. Eğer imza için randevu almak için geç kaldıysanız, sabah erkenden gitme yolunu deneyebilirmişsiniz. 🙂

Almanya Konsolosluğu Hukuk Bölümünde Randevu Almak

Vizeye Istanbul’daki Almanya Konsolosluğundan başvurduysanız, hukuk bölümünden randevu almak için buraya tık tık.

Neyse, diyelim bloke hesap açma formlarınızı zamanında imzaladınız ve tasdik ettirdiniz, iş bitmiyor. Bu belgeleri bloke hesabı açtığınız İş Bankası şubesine postayla yolluyorsunuz ve ilgili şubeye formları yolladığınıza dair bilgilendirme maili atıyorsunuz. Onlar da belgeleri teslim aldıktan sonra, 1-2 hafta içinde bloke hesabınızı açıyorlar ve size bununla ilgili e-mail atıyorlar ve belgenin orjinalini de vereceğiniz adrese kargoluyorlar. Neyse ki, belgenin orjinalini beklemenize gerek yok, e-mailin çıktısını alıp vize evraklarınızın arasına koyabilirsiniz, işlem tamam! Oh!

Ben bloke hesap açma formlarımı acelem olduğu için UPS ile yollamıştım ve 2 sene önce 100 küsür lira tutmuştu. Eğer aceleniz yoksa ve daha uyguna gelsin istiyorsanız PTT’nin iadeli taahhütlü postasıyla da yollayabilirsiniz.

Ek not: Bu işlemler sırasında ingilizceye çevrilmesi gereken belgeleriniz olursa şuradan bizim kullandığımız 7/24 hizmet veren siteye ulaşabilirsiniz. Noter onaylı işlemleri de hızlı bir şekilde yapıp hemen yolluyorlar.

Almanya’da Bloke Hesap Nasıl Kullanılır? Bloke Hesap Kullanma Prosedürü Nedir?

Hızımızı ve gazımızı alamayan blog olarak, bir de bu bloke hesabı nasıl kullanmaya başlayacağınızdan bahsedelim. Diyelim ki, hesabı açtınız, vizenizi aldınız ve Almanya’ya geldiniz. Hesabınızı açtığınız şubeye gidip derdinizi anlatıyorsunuz ve onlar da size bir alt hesap açarak ilk aylık paranızı bu alt hesaba yatırıyorlar. Size de bu alt hesaba ait bir banka kartı çıkartıyorlar ve işlem tamam, artık aylık harçlığınızı güzelce kullanabilirsiniz! Burada dikkat etmeniz gereken iki şey var. Öncelikle, bloke hesaptaki parayı yüksek lisans programınızın başladığı ay kullanmaya başlayabiliyorsunuz, o yüzden program başlamadan 1-2 ay önce taşınıyorsanız, başka bir hesapta mutlaka paranız olsun çünkü zamanı gelmeden parayı size kullandırmıyorlar. Bir de banka kartının gelmesi için sizden adres istiyorlar. Eğer geçici bir otelde ya da evde kalıyorsanız, kalıcı bir yere geçene kadar kart başvurusunu erteleyebilirsiniz.

mangal varsa çekilin ben "Türküm"(işin aslı Stadel'ın mangal partisi)
mangal varsa çekilin ben “Türküm” (işin aslı Stadel’ın mangal partisi)

Almanya’da Oturum İzni İçin Sağlık Sigortası

Neyse ki bloke hesap en gıcık vize başvuru belgelerinden ve diğer belgelerle bu kadar uğraşmıyorsunuz. En rahat halledebileceğiniz belge sağlık sigortası ve 3 aydan fazla sureli yapmanıza gerek yok çünkü Almanya’ya gittiğinizde kendinize ayrı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Vizeye başvururken yaptıracağınız sigortanın türü ‘Tüm Şengen Ülkelerinde Geçerli Seyahat Sağlık Sigortası’ olmalı. Biz Axa Sigorta’dan online olarak 3 aylık yaptırmıştık. Fiyatını tam hatırlamasak da uygundu ve sigorta poliçesinin ingilizcesini talep edebiliyorsunuz.

Almanya’da Oturum İzni İçin Diğer Belgeler

Başvuru sırasında istenen diğer belgeler çok klasik olduğu için onlardan ayrı ayrı bahsedip size sıkmak istemedik. Burada dikkat etmeniz gereken, orjinali İngilizce yahut Almanya olmayan bütün belgelerinizin mütercim tercüman tarafından Almancaya çevrilmiş olması. Türkçe belge teslim ettiğiniz anda kabul etmiyorlar ve mutlaka çevirisini de yanında getirmenizi istiyorlar. Tüm başvuru belgelerinizin çevrilmesinin 2-3 iş günü tutacağını da unutmayın 🙂

Ne diyorduk, evet, konsolosluğun istediği bu az(!) sayıda belgeyi topluyorsunuz ve randevu günü saatinde konsolosluğa giderek görevliye teslim ediyorsunuz. Vizeniz, eğer şanslıysanız ve yoğun döneme denk gelmediyse genelde 4 hafta civarında çıkıyor. Eğer bizim gibi hem yoğun döneme denk gelirseniz ise 8 hafta bekliyorsunuz! 🙂

Frankfurt'ta kışın 9 ay sürdüğünü söylemiş miydik?
Frankfurt’ta kışın 9 ay sürdüğünü söylemiş miydik?

Almanya’da Kalacak Yer Bulma Sanatı

Biz bu vize bekleme sürecini, yüksek lisans telaşına düşmeden önceki son tatil günlerimiz olarak düşündük ve bol bol dinlendik ve tabii ki kendimize Frankfurt’ta ev baktık. İnternetten uzaktan ev bulma girişimlerimiz başarılı olamasa da, Almanya’ya gidince hangi sitelerden ev bulabileceğimizi öğrendik ve iki kez dolandırılmaktan son anda kurtarınca, hangi sitelerden ev bak-ma-mamız gerektiğini öğrendik! O halde uzatmadan hemen konuya girelim!

Almanya eğitim için çok tercih edilen bir ülke olduğu için öğrenciler için ‘kendince’ bir sürü yurt ve öğrenci rezidansı alternatifi sunuyor. En popüler konaklama şekli ise, Almanların değişiyle “WG yapmak”

Almanya’da WG Yapmak

WG dedikleri aslında bildiğimiz öğrenci evi. Çoğu ev sahibi evinin boş odalarını öğrencilere kiralıyor ya da kendisi başka bir eve çıkıp, yerine evdeki oda sayısı kadar öğrenci alıyor. Almanlar da bu paylaşmalı konaklamaya ‘WG yapmak’ diyorlar ve çoğu zaman ‘

Student Residence

Yani öğrenci yurtlarından daha ucuza geliyor. Eğer bizim yaptığımız gibi normal bilr ‘daire’ kiralamak istiyorsanız ise, diğer şehirleri bilemiyoruz fakat Frankfurt’taysanız çok zor! Gerçekten de abartmıyoruz ve 2 ay boyunca sokaklarda gezerek ev bakma ihimaliniz yüksek. Şöyle bir şehir düşünün ki, 5 tane emlakçı gezip ellerindeki evleri sorduğunuzda ‘yok bitti’ desin. Gerçekte de emlakçılarda bile bazen sıfır(0)! ev oluyor ve umutsuzluğa kapılabiliyorsunuz. Neyse sonuçta kimse evsiz kalmıyor ama eğer Frankfurt gibi bir şehire gelecekseniz de birazcık sefilliğin paçalarınızdan akmasına hazır olun 🙂

yan komşunun bahçede gerçek-zamanlı sims oynuyor olması
yan komşunun bahçede gerçek-zamanlı sims oynuyor olması

Bahsettiğimiz lüks öğrenci yurtlarının Almanya’da en popüler olanı ‘Fizz’ ve Almanya’nın neredeyse her şehrinde var. Fizz’lerde odanız stüdyo daire şeklinde oluyor ve eşyalı kiralandığı için eşyayla uğraşma derdiniz olmuyor. Eğer öğrenci yurdu olsun istiyorsanız buradan Fizz’le iletişim kurabilir ve fiyat bilgilerini alabilirsiniz.

Almanya’da Üniversite Yurtları

Bir diğer seçenek ise tabii ki üniversite yurtları. Birçok üniversitenin yurt seçeneği var ve özel öğrenci yurtlarına göre çok daha ucuz. Yüksek lisans programına gidişiniz kesinleştikten sonra bu yurtlara ilişkin bilgileri direk okuldan alabiliyorsunuz. O yüzden bu kısımda yazacak bizlik pek bişey yok! 🙂 Yukarıda bahsettiğimiz WG işi kafanıza yattı ise, bu siteye göz atmakla başlayabilirsiniz. Kimisi 2 aylık kimisi 1 yıllık WG odalarının ilanını veriyor ve siz de WG arayan olarak kendinizi bir profil oluşturabiliyorsunuz. Aynı zamanda normal daire ilanları da oluyor vee evi buradan beğenip randevu alarak görmeye gidebiliyorsunuz. Eğer eşyasız ev bakmaya gidecekseniz büyük ihtimalle sizi mutfakta bir ‘mutfak’ karşılamayacağına hazır olun! Almanlar gerçekten çok tuhaf insanlar ve yıllık kazançları milyon dolarlar olsa bile bir evden taşınırken mutfaklarını da söküp yanlarında götürüyorlar. Eski mutfakları yeni evlerine uymazsa da yapacak bir şey yok diye düşünüp ‘olduğu kadar’ monte ediyorlar. İşte adamlar böyle böyle zengin oluyor diyorsunuz ve Türk olarak gerçekten böyle şeylere alışamıyorsunuz… Neyse siyasi çıkarım yapmaya başlamadan konuya dönelim.

Almanya’da Öğrenci Evi Bulma

Öğrencilerin ev bulmak için kullandığı bir diğer site de Almanya’nın küçük çaptaki Ebay’ı ‘Ebay-Kleinanzeigen’. Bu sitede insanların bedavaya verdiği eşyalardan tutun kiralık odalara kadar pek çok şey bulmak mümkün. Ebay-Kleinanzeigen’dan veya WG-Gesucht sitesinden ev bulabilirseniz en büyük avantajınız emlakçı parası vermemek olacaktır. Almanya’da, özellikle Frankfurt’ta, emlakçı ücretleri çok yüksek ve genelde 1500 Euro’nun üzerinde oluyor. Yani emlakçı aracılığıyla bulursanız 1500 Euro’ya güle güle demeniz gerekiyor! O yüzden siz de bizim gibi bu iki aracısız siteye abanabilirsiniz. Alman Ebay’inin sitesini Şuradan inceleyebilirsiniz fakat maalesef ingilizce versiyonu yok. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya’da Ev Kiralamak İçin Gerekli Belgeler

Bu arada unutmadan söyleyelim, Almanya’nın Frankfurt ve Münih gibi şehirlerinde bir eve en az 30 kişi başvuruyor ve seçmeye katılır gibi gidip ev sahibinin karşısında görücüye çıkıyorsunuz. Ev sahipleri haftada 1 gün kiralık evi görüşe açıyor ve tüm ‘adaylar’ o saatte orada olmazsa evi görme şansını kaybediyor! Birbirlerine pis pis bakanlar, CV’sini yanında getirenler, ev sahibine rüşver vermeye hazır olanlar falan… Biz de, en başta hiç beklemediğimiz bu manzara karşısında afallasak da, Frankfurt’taki 5. günümüzde evimize bir ‘mülakatla’ seçildik ve 2 yıldır aynı evde oturuyoruz. Yani kimi 5 günde, kimi 1 ayda olsa da herkes bir şekilde kalacak yer buluyor, ilk etapta ev bulamazsanız yelkenleri indirmek yok!

Kiralık evlerle ilgili bir detay daha var, Almanlar genelde evlerini ‘Warmmiete’ kiralıyorlar. Bu sıcak kira demek oluyor ve içine internet faturanızdan tutun ısınma faturanıza kadar her şeyi dahil oluyor. Yani siz ev sahibine ‘Her Şey Dahil’ kira ödüyorsunuz ve ev sahibi de sizin faturalarınızı ödüyor. Türkiye’de olsa belki çok suistimal edilecek bir sistem fakat Almanlar buna alışmış ve garipsemiyorlar. O yüzden mutlaka internette ev ararken ‘sıcak mı soğuk mu’ olduğuna bir bakın!

Önemli Not:

Ha bir de, nasıl ‘dolandırıla-yazdığımızdan’ bahsedelim! ‘Wg-Gesucht’ Almanya’nın en popüler kalacak yer bulma sitesi demiştik fakat meğersem içinde bir o kadar da dolandırıcı varmış. Bunu sonradan hem bizim hem de arkadaşlarımızın başına gelince anladık ve doğal olarak anlatmayı borç biliriz.

az daha 1200 euro'ya mal olacak olan fotoğraf
az daha 1200 euro’ya mal olacak olan fotoğraf

Sitede dolanırken evlere başvuru yapıyorsunuz ve ev sahibi size maille geri dönüyor. Bize de başvuru yaptığımız bir evin sahibi geri dönüş yaptı ve ev aşırı güzel olmasına ragmen evin kirasının sadece 400 Euro olduğunu söyledi. Şöyle kıyaslayın, Frankfurt’un merkezinde genelde stüdyo dairelerin kirası 800 Euro’dan aşağı olmuyor ve bu ev o 800 Euroluk evlere yüz basacak bir ev-idi. Biz de o zaman hem ev arama işlerimizin en başında olduğumuz için hem de ortalama ev kiralarından bihaber olduğumuz için balıklama atladık ve evi tutmak istediğimizi söyledik (hiç kaçar mı!) Neticesinde kadın cevap attı ve Londra’ya yaşadığını, evi kiralamaları için acenta olarak meşhur Airbnb sitesini tuttuğunu ve 1-2 gün içinde bu AirBnb acentasının bize e-mail ile ulaşacağını söyledi. Neyse 1-2 gün içinde kendisini AirBnb(güya) acentası olarak tanıtan bir hesaptan e-mail geldi ve deposito olan 1200 Euro’yu bize verdikleri AirBnb hesabına yolladığımız anda bize evin anahtarını yollayacaklarını söylediler.

Biz o gazla depositoyu yollamaya çalışırken, Umut’un aklına evin fotoğraflarını Google görsellerde aratmak gelmiş. Bir baktık ki bize Frankfurt’ta diye yutturmaya çalıştıkları ev esasen Berlin’de ve günlük kirası 100 Euro! Yani adamlar bildiğiniz fotoğrafları çalarak internet sitesine koymuşlar ve biz o depozitoyu yollasaydık ortalıktan kaybolacaklardı! Sonradan https://www.airbnb.com/ sitesindeki destek hattına ulaşarak durumu anlattık ve onlar da olanları engelleyemediklerini, bu çetenin çok büyüdüğünü ve her gün dolandırılan bir sürü insandan şikayet aldıklarını söylediler. Saftirik ben, ucuz ev tutma peşinde koşarken az kalsın dolandırılıyormuşum yani! Neyse ki, kocam benim kadar saf değil de kurtardık!

Almanya’da ev bulma hikayemizde böyle işte. Aylarca internette arayıp da bulamadığımız evimizi Frankfurt’a gittiğimizin 5. günü bulduk ve ertesi gün taşındık. 26 yıldır tam şehrin göbeğinde oturmuş olmanın verdiği bıkkınlıkla şehir merkezinden 10 dakika uzaklıkta bir ev tuttuk ve bahçemizde kediler, yanımızda at çiftliğimiz ve kimisi ırkçı, kimisi de bir o kadar arkadaşçıl komşularımızla 2 yıldır yaşayıp gidiyoruz. Beton yığınları arasında yaşarken unuttuğumuz pencereden bakarken yeşili görme hayalimize kavuştuğumuz için de, Frankfurt’tan ayrılana kadar ev değiştirmeyeceğiz gibi gözüküyor.

Umarız bu yazı ev bulma konusunda yardımcı olur ve biraz da şansla bir an önce ‘eğitim hayatının’ keyfini(!) sürmeye başlarsınız!

Sevgiler.

Biz Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.facebook.com/yoldabiblog/

25 comments

  1. sultan adağ says:

    Merhabalar,ben de Almanya’da yüksek lisans yapmak istiyorum hem bloğunuzu hem de instagram hesabınızı takipteyim çünkü tecrübeleriniz ve önerileriniz cok yararlı açıkçası 🙂 benim sormak istediğim ben de kısmetse 2017güzde mezun olacağım şu anda Erasmus’tayım Almanya’da okulu bir dönem uzattık Erasmus yüzünden pişman mıyım aslaa!!!! 🙂 Çünü burayı gelip gördükten sonra yaşamak istediğim ülke olduguna kara verdim. Benim sormak istediğim ben de 2018 bahar dönemi için başvurmak iistiyorum malum yükseğe başvururken en az 4-5 ay öncesinden başvurduğun için diploma notun tam belli olmuyor. Siz ne zaman mezun oldunuz ve Almanya’ya geldiniz yani yükseğe okul bittikten sonra mı başvurdunuz yoksa son döneminizdeyken mi? şimdiden teşekkürler,viele Grüsse zu Ihnen 🙂

    1. yoldabiblog says:

      Merhabalar Sultan,
      Mezun olmadan önce yüksek lisansa başvuracaksan, tahmin ettiğin ortalamanı(expected GPA) yazıyorsun. Daha sonra okula kayıt için mezun olduğun okulundan aldığın orjinal transkriptini gönderiyorsun. Biz okulumuz bittikten sonra başvurduk ancak okul bitmeden de başvurmak gayet yaygın birşey ve prosedürü anlattığımız gibi 🙂

      Sevgiler! 🙂

  2. Merhaba,
    Ben de eylül ayında Berlin’e taşınacağim yüksek lisans yapmak için. Tek başıma ev kiralayabiliyor muyum yoksa kredi skorum oluşana kadar bu mümkün değilmi herkes farklı birşey söylüyor bir de size sorayım istedim 🙂

    Sevgiler:))

    1. yoldabiblog says:

      Merhaba Bilge 🙂

      Şimdiden bol şans! Bloke hesap ya da düzenli gelir gösterebilirsen, kredi skoruna gerek yok 🙂

      Sevgiler 🙂

      1. Çok teşekkür ederim:))

  3. Merhaba vizenizi Almanya’da nasıl oturum iznine çevirdiğinizle alakalı bir yazınız var mı ? Yoksa şunu sormak istiyorum, ne kadar süre geçerli bir residence permit’e dönüştürebiliyoruz. (D tipi vize)

    1. Frankfurt’ta ilk zamanlar yazisinin icinde var 🙂 Duruma gore degisiyor ona yabancilar ofisi karar verecektir tabii ki ama yazida biz kendi surecimizi anlattik

  4. Blogunuz gercekten cok faydali oldu oncelikle tesekkur ederim harika bir yazi , kardesim Almanyadan master a kabul aldi, basvurusu icin ugrasmaktayiz

    Onemli bir sorum olacak, butun evraklarimiz zaten ingilizce, transcript, cv , diploma, motivasyon yazisi ingilizce olarak elimizde var , bunlari Almancaya cevirtmemiz gerekiyor mu? Nufus ornegi ni nasil cevirtecegiz o direk Turkce. noter onayli filan olmasi gerekiyor mu bu cevirinin eger cevrilmesi gerekiyorsa? Lutfen yanitlarsaniz cok makbule gecer.

    1. Tebrikler! 🙂 Evet butun belgelerin maalesef yeminli tercumana cevrilmesi gerekiyor, hatirladigimiz kadariyla sadece diploma yoksa gecici mezuniyet belgesinin noter onayli olmasi gerekiyor, digerlerinin sadec le cevrilmesi yeterli, turkce belge kesinlikle kabul etmiyorlardi biz basvurdugumuzda, biz protranslate sitesinden halledip memnun kalmistik

      1. bir de evet biz butun ingilizce belgeleri almanca’ya cevirtmistik yazmayi unutmusuz 🙂

        1. cok tesekkurler yanitiniz icin 🙂 son bir sorum olacak, sigorta dokumanlarinin da firmadan ingilizcesini alip onu da tekrar Almancaya cevirttiniz mi ?

  5. cok tesekkurler yanitiniz icin ? son bir sorum olacak, sigorta dokumanlarinin da firmadan ingilizcesini alip onu da tekrar Almancaya cevirttiniz mi ?

    1. Rica ederiiz 🙂 Yok onu olduğu gibi İngilizce haliyle vermiştik 🙂

      1. cok ama cok tesekkurler harika blog icin. ayni sekilde Axa dan yapiyoruz biz de. yardimlariniz icin cok tesekkurler 🙂

    2. Merhabalar, ben güncelliyim sizi hemen. Almanya’da yüksek lisans başvurumdan kabul aldım ve vize başvurumu da Ankara Büyükelçiliğinden yaptım. Bahsettiğiniz dökümanlar (transkript, diploma, cv, motivasyon mektubu ) ingilizceyse almancaya çevirmeniz gerekmiyor. Nüfus örneğini de türkçe alıyorlar, çevirmenize gerek yok. Ekstra olan sorularınızı hem büyükelçiliğin sayfasına mail atarak net bilgileri alabilirsiniz, ayrıca iData’nın iletişim hattını arayarak her türlü sorunuzun cevabını da alabilirsiniz. Telefonda biraz sıra beklersiniz ama en net cevapları da bu şekilde rahatça edinebilirsiniz 🙂
      Sevgili Yazarlar, Paylaşımlarınız çok güzel ve aydınlatıcı. Almanya’ya taşınma ve yaşama alışma sürecimde çok faydalı olacağından eminim. Ellerinize sağlıkkk 🙂

  6. Merhaba, bilgilendirici bir yazı gerçekten ? Teşekkürler. Ben doktora kabul aldım Berlin’den. Ulusal Vizeye başvuruyoruz şimdi. (ben, eşim ve 3 yaşındaki kızım.) Soru şu: Okullar pasaporttaki ulusal vizeyle (long-term student visa)kayıt yapar mı yoksa illa residence permit mi isterler? Yani Berlin’e gidip ev arama bulma çalışması da bir hayli zaman alıyor . Oturma izni için ev kontratı falan gerekiyor. Bu işlemleri yapmadan kayıt yapılamıyor mu okula acaba? Sevgiler…

    1. Merhabalar, biraz gec cevap oldu kusura bakmayin 🙂 Okullar ulusal vizeyle kayit yapiyor fakat Alman bankasinda banka hesabi acma ve diger burokratik islemler icin ev bulmus olmak gerekiyor. Simdiden kolay gelsin! ?

      1. Benim Garantör’üm var. Yine de bloke hesap açmak zorunda mıyım, “oturum izni” için? 🙁 Kusura bakmayın yordum sizi 🙂

  7. Bir de çok özür dileyerek formu bilgisayarda mı doldurmak gerekiyor? Yoksa el yazısı da geçerli olur mu?
    Tekrar teşekkürler,
    Sevgiler Saygılar
    Cemal

  8. Melih Can Fida says:

    Merhaba,

    Türkiyeden x sigorta şirketinden sağlık sigortası yaptırdığım zaman Almanyada geçerli olmuyor mu? Bu konu hakkında AOK diye birşey duydum ve her ay 89,37€ sağlık sigortası için vermem gerektiğini söylediler bu meblağ ise beni oldukça zorlayacak bir tutar. Öğrenmek istediğim Türkiyeden erasmus ile 6 aylık eğitim için Almanyada bulunacağım o süre zarfını kapsayan erasmus hareketliliği kapsamına giren sağlık poliçesini yaptırmam yeterli olmaycak mıdır?

    Bilgilendirmeniz benim için çok önemli olacaktır..
    Şimdiden teşekkürler..

    1. Türkiye’de eğer geçerli bir SSK var ise AT11 belgesi alarak Almanya’da da ücretsiz sigortalı oluyorsun.

  9. Bloke hesap ile alakali en güncel bilgi olarak Fintiba banki tavsiye edebilirim. Herhangi bir belgeyi konsolosluga onaylatmadan videolu bir görüsme ile isi rahatca halledebiliyorsunuz. Banka hesabini online olarak aciyorsunuz daha sonrasinda sizin gercek bir kisilik oldugunuzun kanitlanmasi adina videolu bir görüsme gerceklestiriliyor. Daha sonrasinda(1´-2 ) is günü icinde size Iban numarasi atiliyor ve Swift islemi yapiyorsunuz. Vakti kisitli olan kisilere tavsiye edebilirim. https://www.fintiba.com/

    1. Merhaba fintiba bank hesap isletim ücreti alıyormu
      Is bankasi 150euro+15 euro swift ucrrti istiyor

      1. Merhaba Goktug, bir sorum olucak, cevaplarsaniz sevinirim, videolu gorusme zamani ne soruluyor genellikle ve ne zaman yapiliyor video callç yani account acan sahismi belirliyor o tarihi ya bank ?

  10. Merhaba,
    Ben de Almanya’da yüksek lisans düşünüyorum ancak aileme fazla yük olmamak için finansal planlamalarımı önceden yapmak istiyorum tahminen aylık masraf ne kadar oluyor Almanya’da

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close