Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya Ulusal Vizesi (D tipi) Nasıl Alınır? Ulusal Vize Başvuru Formu Örneği

Almanya Ulusal Vizesi (D tipi) Nasıl Alınır? Ulusal Vize Başvuru Formu Örneği

Almanya’da yüksek lisans başvuru rehberi ve Almanya’da iş hayatı üzerine yazdığımız yazıların üzerine, yine çoktandır söz verdiğimiz bir yazıyla geldik! Almanya Ulusal Vizesi (yani d tipi vize) nasıl alınır ve Almanya Ulusal Vizesi’ne nasıl başvulur bundan bahsedeceğiz.

Konuyu fazla uzatmadan hemen detaylara gelelim! Öncelikle;

Almanya Ulusal Vizesi Nedir?

Almanya Ulusal Vizesi, Almanya’da 90 günden fazla kalması gereken kişilere verilen vize tipidir. Peki bu ne demek; Eğer Almanya’ya yüksek lisans, aile birleşimi, Erasmus gibi sebeplerle gidiyorsanız ulusal vizeye başvumanız gerekiyor ve Almanya’ya gidince de ulusal vizenizi oturum iznine çevirtiyorsunuz. Yani bu ulusal vize, otomatik bir çalışma vizesi olmamakla birlikte, Almanya’ya açılan kapı görevi görüyor diyebiliriz.

Almanya'da bloke hesap
Almanya Ulusal Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Almanya Ulusal Vizesi Nasıl Alınır – Almanya Ulusal Vizesi ne kadar süreli verilir?

Ulusal vize genelde yüksek lisans için başvuranlara 90 veya 180 günlük veriliyor. Erasmus ve dil okulu için başvuranlarda ise anladığımız kadarıyla değişkenlik gösteriyor. Bu süre bitmeden de Almanya’da oturma iznine çeviriyorsunuz.

Bir de bazı ülkeler d tipi ulusal vizeyi tek girişti veriyormuş ve oturum iznine çevirtmeden ülkeden çıkamıyormuşsunuz fakat gördüğümüz kadarıyla Almanya hep çok girişli veriyor. Yani bu vizeyle Almanya’dan Türkiye’ye ya da başka ülkelere gidip gelebiliyorsunuz.

Pekii…

Almanya Ulusal Vizesine Nasıl Başvurulur?

Ulusal vizeye başvurmak için ilk adım IDATA‘yı arayıp randevu almak. Sonra da randevu tarihine kadar tüm belgelerinizi hazırlanıp, hazır ve nazır bir şekilde randevuya gitmek!

Şuraya oldukça detaylı bir IDATA linki bırakıyoruz. Linkte; aramanız gereken IDATA numarası, başvuru ücreti, yaptırmanız gereken sağlık sigortasının detayları ve pasaportunuzu nasıl geri alacağınız gibi birçok detayı bulabilirsiniz.

Burada söylemeliyiz ki, ulusal vize için hazırlamanız gereken gerçekten ‘bir düzüne’ evrak var, o yüzden randevunuzu alırken arada kendinize 2-3 haftalık bir hazırlık süreci bırakmayı unutmayın. Hatta bloke hesap açmanız gerekiyorsa ve Almanya’daki İş Bankası’ndan açacaksanız bunun en az 4-5 hafta süreceğini mutlaka hesaba katın. Lafı açılmışken, bloke hesap nedir ve Almanya’da bloke hesap nasıl açılır‘ı anlattığımız yazımızı da şuraya bırakıyoruz.

Edinburgh gezilecek yerler ve Edinburgh'da uygun oteller
Almanya D Tipi Vize Başvurusu

Almanya Ulusal Vizesi ne kadar sürede sonuçlanır?

Biz yüksek lisansa gelirken ulusal vizeye aynı anda başvurmamıza rağmen; birimizinki 4 haftada, diğerimizin ki 8 haftada çıktı. Daha o anda anladık ki, gerçekten bunun bir standartı yok! 🙂

Vizesi 2 haftada çıkan da var, 3 ayda çıkan da…O yüzden siz ne kadar erken başvurursanız, yetişecek mi stresinden o kadar uzak oluyorsunuz. Uzun sürmesinin bu arada çeşitli sebepleri olabiliyormuş; örneğin siz yüksek lisansa kabul belgenizi teslim ediyorsunuz, onlar da teyit etmek için okula mail atıyorlar. Diyelim ki okulda o maili alan insan tatilde, cidden sırf bu yüzden bile sizin vize sonuç süreniz iki hafta uzayabiliyor. Trajikomik ama gerçek….

Ulusal Vize Başvuru Evrakları Nelerdir?

Aslında vize başvuru randevusu almak için IDATA‘yı aradığınızda, randevu tarihinizi alır almaz, gerekli belgeleri mailinize gönderiyorlar. Fakat biz yine de buraya bir adet ‘Ulusal Vize Başvuru Evrakları’ listesi bırakalım dedik! 🙂

  • İki kopya doldurulmuş Ulusal Vize Formu (linki şurada): Bu formu Almanca doldurmanız gerekiyor. Biz de inanın sıfır Almanca tamamen Google Translate’e güvenerek doldurduk ve sorun çıkmadı.
  • İki kopya motivasyon yazısı: Biz çok basit, dilekçe gibi bir metin yazmıştık. İngilizce veya Almanca yazabiliyorsunuz. İlla Almanca olacak diye bir şart yok. Google’a ‘cover letter for German student visa’ yazarsanız karşınıza çok sayıda örnek çıkıyor. Herhangi bir tanesini kullanabilirsiniz. Bu yazıya gerçekten sadece göz ucuyla bakıyorlar diyebiliriz.
  • İki kopya özgeçmiş (CV): CV’niz de İngilizce olabilir. Eğer Almanca bilmiyorsanız CV’nize Almanca biliyor yazmayın, çünkü o zaman sizinle Almanca konuşmaya çalışacaklardır. 🙂
  • Orijinal + iki kopya Transkript ve Diploma: Eğer diplomanız henüz hazır değilse geçici mezuniyet belgeniz de olur. Burada önemli olan kopyaların onaylı olması. Eğer öğrenci işlerinden aldığınız kopyalar onaylı değilse, kopyaları notere para vererek onaylatmanız gerekiyor. Biz çok pimpirikli olduğumuz için bu iki belgeyi Almanca’ya çevirtmiş ve tonla para ödemiştik. İnanın İngilizce versek olur muydu hala bilmiyoruz.
  • İki kopya yüksek lisansa kabul belgeniz, ya da dil okuluna veya Erasmus’a kabul belgeniz: Bu belge Almanca olmalı.
  • Eğer istenirse iki kopya + orijinal dil yeterliliği belgeniz. Yani IELTS, TOEFL veya TestDAF belgeniz.
  • 2 adet vukuatlı nüfus kayıt örneğiniz, pasaport fotokopiniz ve fotoğrafınız..bunlar basit zaten geçiyoruz.
  • Sağlık sigortası: Biz Axa’dan yaptırmıştık ve çok üzerinde durmadık. Fakat belli şartları varmış ve çok dikkat ediyorlarmış. Şuradaki linkte sağlık sigortanızın neleri kapsaması gerektiğiyle ilgili konsolosluğun detaylı bir açıklaması var.
  • Vee geldik son dökümana, ulusal vizenin olmazsa olmazı, Almanya’da masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı gösteren belge! Bu bloke hesap belgeniz orabilir, garantörünüzün belgesi olabilir ya da burs kabul belgeniz olabilir.
Almanya Ulusal Vizesi Başvuru
Almanya Ulusa Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Ulusal Vize Randevu Görüşmesi – Ulusal Vize Mülakat Soruları

Başlığı böyle attık fakat korkulacak bir şey yok! 🙂 Artık belgeleriniz de tamam, randevu gününüz geldi ve evrakları teslim edeceksiniz. İşte bu sırada oradaki görevli size bazı sorular soruyor.

Genelde bu sorular Almanya’da ne yapacaksın?, Almanya’da akraban var mı?, Almanya’da nerede kalacaksın, master (veya Erasmus) bitince ne yapacaksın? ve benzeri sorular oluyor. Eğer Aile birleşimi için başvuruyorsanız, gerçek evlilik olduğuna emin olmak için biraz daha didik didik edebiliyorlar.

Burada önerimiz konuşurken rahat olmaya çalışmanız, zaten sonuçta iş mülakatı değil, sorular ne kadar zor olabilir! 🙂

Almanya Ulusal Vize Başvuru Formu

Eğer şimdiden dersinizi çalışmak isterseniz, şuraya Almanya Ulusal Vize Başvuru Formu’nun bir örneğini bırakıyoruz. 🙂 Doldururken emin olmadığınız sorular olursa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz. 🙂

Almanya’da çalışma rehberimiz için şuraya, Almanya yeni göç yazısı yazımız için de buraya bakabilirsiniz!

Herkese kolaylıklar gelsin! 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close