Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya Yeni Göç Yasası 2019 – Almanya’ya Göç Şartları

Almanya Yeni Göç Yasası 2019 – Almanya’ya Göç Şartları

Almanya Yeni Göç Yasası 2019 – Almanya’ya Göç Şartları

Çoğumuzun Almanya’da mutlaka bir akrabası vardır, hatta bu akrabaların çoğu Almanya’nın iş gücüne ihtiyaç duyduğu ve göç kabul ettiği dönemde gitmiştir. Bu dönemler bittiğinden beri ise, yani 1974 yılından bu yana Almanya sadece Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşlarını yabancı işçi olarak kabul ediyordu ki, taa bu Haziran ayına kadar! Yani Almanya Yeni Göç Yasası gelene kadar! 🙂

7 Haziran’da ‘nitelikli işgücünün kolayca göç etmesini sağlayan, Alman ve AB vatandaşlaının öncelikli istihdam edilmesi şartını kaldıran’ yasa tasarısı Almanya Federal Meclisi’nde kabul edildi. Almanya’nın şu an 1,5 milyon iş gücü açığı olduğunu düşünürsek geç bile kaldı diyebiliriz.

Peki Almanya Yeni Göç Yasası 2019 tam olarak nedir ve Almanya Göç Yasası’ndan kimler faydalanabilir ondan bahsedelim.

Almanya yeni göç yasası ve hangi mesleklerle iş bulunur?

Almanya Yeni Göç Yasası’nın mantığı nedir?

Zaten geçtiğimiz yıllarda da Türkiye’den başvurarak Almanya’da iş bulamıyor muyduk? Diyeceksiniz. Evet tabii bulabiliyordunuz fakat belli meslek alanlarından değilseniz, şirketlerin açtıkları pozisyonlara öncelikli olarak Alman vatandaşını alması, ancak Alman veya AB üyesi bulamazsa sizi alması hakkı vardı.

Biraz daha konuyu açarsak, şöyle ki; eğer IT, yazılım, bilişim alanlarından mezunsanız veya bu alanlarda iş tecrübeniz varsa, bu alanda çalışana Almanya’da çok ihtiyaç olduğu için ve Almanya’da neredeyse bulunmadığı için bu alanlardaki iş ilanları farklı ve öncelikli bir şekilde değerlendiriliyor. Başvuranları Alman, Türk veya Çinli diye ayırmıyorlar. Zaten işe alındığınızda aldığınız vize bile, normal çalışma vizesinden daha ayrıcalıklı oluyor ve ‘blue card’ diye geçiyor.

Fakaat eğer bu ‘aşırı aranan’ alanlardan birisine başvurmuyorsanız veya alanınız Almanya’da ‘kalifiye’ meslek olarak geçmiyorsa şöyle bir kural vardı; şirketler iş ilanı açacak, ilana başvuranlardan uygun bir Alman aday varsa onu alacak, Alman aday yoksa AB üyesini alacak, o da yoksa ancak başka ülkelerin adaylarını alabilecek’ti. İşte Almanya Yeni Göç Yasası’yla değişen şey de bu! Bu zorunluluk ortadan kalkıyor, işler artık daha kolay. Artık işverenlerin, yurtdışından bir işe başvuran kişiyi istihdam edeilmek için, resmi makanlara bu işin bir Alman ya da AB vatandaşı tarafından yapılıp yapılamayacağını nedenleriyle açıklaması gerekmiyor.

Almanya’ya göç

Pekiii;

Almanya Yeni Göç Yasası’ndan kimler yararlanabilir?

İşin güzel tarafı bu; artık Almanya Yeni Göç Yasası’ndan tüm meslek sahipleri yararlanabilecek.  Mesleğinizin IT, yazılım ya da tıp gibi alanlardan olmasına gerek kalmadı.

Almanya Yeni Göç Yasası ile Almanya’ya gelip iş arayabilir miyim?

Evet arayabilirsiniz. Almanya Yeni Göç Yasası, Almanca’yı iyi seviyede bilen, üniversite eğitimini tamamlamış, ya da üniversite eğitimi tamamlamamış ama meslek sahibi olduğuna dair sertifikası olan kişilerin altı ay süreye Almanya’ya gelerek iş ya da meslek eğitimi aramasına olanak tanıyor.

Biraz daha detayına girersek; diyelim ki Almanya’da iş pozisyonlarına uzaktan başvurmak istemiyorsunuz ve vize alıp Almanya’ya gelip o sırada iş aramak istiyorsunuz; yeni yasayla bu da mümkün. Almanya, 6 aylık bir ‘iş arama’ vizesi verip, o 6 ay boyunca Almanya’da iş aramanıza izin veriyor. Fakat bazı şartlar var; bu iş arama vizesine başvururken iyi derecede (B1 – C1 arası) Almanca biliyor olmanız gerekiyor. Bir de 6 ay Almanya’da geçenmenize yetecek parayı bir bloke hesaba yatırmanızı istiyor. Yani toplam yatıracağınız para 740 Euro * 6 olarak hesaplarsak ortalama 4.440 Euro. Bu parayı bir Alman bankasında açacağınız bloke hesaba yatırıp bağlıyorsunuz ve banka size her ay bunun 740 Euro’sunu veriyor.

İş arama vizesine başvuru için son kriter üniversite mezunu olmanız ya da meslek sahibi sertifikanız olması. Almanya’da kuaför, çilingir, marangoz, tesisatçılık gibi zanaat meslekleri yapabilenler çok kıymetli ve ayrıca çok pahalı. O yüzden bir zanaat alanında çalışıyorsanız üniversite mezunu olmanıza ihtiyaç yok, o alanda bir sertifikanız olsa yeterli.

Almanya yeni göç yasası ile Almanya’ya gitmek

Almanya Yeni Göç Yasası ne zaman geçerli olacak?

7 Haziran’da onaylanan Almanya Yeni Göç Yasası Ocak 2020’de yürürlüğe girecek. Yani sadece 5 – 6 ay sonra!

Avukatlar, hemşireler ve benzeri meslekler Almanya Göç Yasası’ndan faydalanabilir mi?

Evet faydalanabilecek! Tabii ki avukatlar için uygun pozisyon bulmak biraz daha zor olabilir ama onunla ilgili şurada Almanya’da İş Bulmak ile ilgili uzunca bir yazımız var. Buradan buyurun.

Almanya’da iş bakarken hangi siteleri kullanmalıyız?

Almanya’da iş bulmak yazımızın içerisinde Almanya’da iş bakarken hangi siteleri kullanabilirsiniz ondan da bahsettik. Umarız yardımcı olacaktır. Bonus olarak şu siteye de bakabilirsiniz.

Herkese kolaylıklar gelsin! 🙂

Unutmadan! Youtube’da Almanya Göç Yasası’nı detaylıca anlattığımız videomuz için de sizi buraya alalım! 🙂

3 comments

  1. Hallo ich schreibe aus der Türkei, ich bin im deutschland geboren, und 17 jahre habe mich dort aufgehelt. Hauptschluss ablschluss habe ich in Deutschland gemacht danach bin ich in der Türkei für immer gekommen und, ging in die berufschule über friseurin. İch möchte ganz gerne meine beruf (friseurin) gerne in der deutschland weiter machen, fals es möglich ist. İch habe die ganze zertifikat( diplomat )über friseurin. İch werde sehr froh sein, fals wen sie mich über die anspruch, zurück antworten. Vielen dank

  2. Merhabalar, bilgiler için çok teşekkürler.
    Geçtiğimiz Haziran 2019’da Almanya’da insan kaynakları yöneticiliği yapmak üzere çalışma iznine başvuru yaptım ve yapacağım faaliyetin düzenlenmediği (BeschV) gibi bir açıklamayla red aldım.
    2020’de yine aynı şekilde başvuruda bulunmamı tavsiye eder misiniz?
    Önerilerinizi dört gözle bekliyorum. Bu yasanın orijinal metnini ingilizce veyahut Almanca okuyabileceğim bir mecra var mı bulamadım ben yardımcı olursanız çok sevinirim.
    Saygılarımla

  3. Merhabalar, yazınız ve bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim,
    benim merak ettiğim birkaç konu var, eğer 6 aylık iş arama vizesi ile Almanya ya geldiğimde bulacağım işin yıllık en az belli bir maaşın üzerinde olmasının gerektiğine dair bir maaş şartı var mıdır. Çünkü mavi kart ile gelenlerde böyle bir şart var diye biliyorum.
    Birde Almanya da denkliği olan 4 yıllık lisans diploması olanların en az 3 yıl iş tecrübesi olması gerektiğine dair bir duyum aldım ama bununla ilgili kesin bir bilgim yok. Bunun gibi bir iş tecrübesi şartı da sanırım yok değilmi 🙂 bu iki soruma cevap verirseniz bana çok yardımcı olmuş olursunuz. Çok teşekkür ederim şimdiden.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close