Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya’da Çalışmak – Dijital Pazarlama Yapmak (Digital Marketing)

Almanya’da Çalışmak – Dijital Pazarlama Yapmak (Digital Marketing)

Almanya’da Çalışmak ve Almanya’da Dijital Pazarlama Müdürü Olmak

Blogumuzun üçüncü konuk yazısına hoşgeldiniz! Kadriye bize Almanya’da dijital pazarlama alanında iş bulmayı ve Almanya’ya hem yüksek lisans yapma hem de iş bulma hikayesini anlattı!

Yazıda, Almanya’da dijital pazarlama (yani Almanya’da digital marketing), Almanya’da dijital pazarlama uzmanı olmak, Almanya’da dijital pazarlama alanında iş bulmak, Almanya’da dijital pazarlama, Almanya’da dijital pazarlama çalışma ortamı ile ilgili merak ettiklerinizi bulabilirsiniz! 🙂

Almanya'da Dijital Pazarlama
Almanya’da Dijital Pazarlama ve Yüksek Lİsans Süreci

O zaman top Kadriye’de! 🙂

Merhaba, Ben Kadriye! 5 senedir Münih’te yaşıyorum. Şu anda bir yazılım firmasında Dijital Pazarlama Müdürü olarak çalışıyorum. Almanya hikayemi Yolda bi’ Blog aracılığıyla sizlerle paylaşmak istedim. 

İstanbul Bilgi Üniversitesi İngilizce İşletme ve Reklamcılık (çift anadal) bölümlerini bitirdikten sonra, bir Amerikan firmasında Ürün ve Pazarlama Uzmanı olarak çalışmaya.

Almanya maceram aslında bundan 10 yıl önce başladı. Üniversitede okurken Erasmus programı ile Berlin’e gidip 8 ay orda yaşayınca, Almanya’da okumaya ( master için ) ve yaşamaya sıcak bakmaya başladım. Ancak üniversite biter bitmez master yapma fikri çok mantıklı gelmedi. Öncesinde iş deneyimi kazanarak hangi alanda master yapmam gerektiğine daha sağlıklı bir sekilde karar vermek istedim. 3 senelik özel sektör deneyiminin ardından, artık zamanı geldiğini düşünerek, Almanya’daki İngilizce master programlarına başvuru yapmaya başladım.

Almanya’da Yüksek Lisans Başvuru Süreci

Erasmusu Berlin’de yaptığım için öncelikle oradaki üniversitelerin master programlarına başvurmaya başladım. Bu süreç yaklaşık 5-6 sene önce idi ve belki bugün bazı şeyler değişmiştir ancak genel olarak benim işin her şey internet üzerinden ilerledi. İlgilendiğim üniversitelerin bana en çok ilgi çekici gelen master programlarını inceleyerek, gerekli evrakları not alarak, belgeleri toparlayıp bilgisayarda klasörleyerek gecen birkaç ay sonrasında Berlin, Frankfurt ve Münih’teki okullara başvurularımı göndermeye başladım. Üniversite eğitimim tamamen Ingilizce olduğu icin, birçok okul tarafından istenen IELTS ya da TOEFL gibi sınavlara girmeme gerek kalmamıştı. Ancak eğer siz lisans eğitiminizi İngilizce almadıysanız, her okul bu testlerden belli bir puan almanızı bekliyor, başvuru yapmadan önce aklınızda olsun. 

Almanya'da Dijital Pazarlama ve Almanya'da Çalışmak
Sorularınız için Kadriye’nin kapısını çalabilirsiniz. İletişim adresi yazının sonunda 🙂

Almanya’da Yüksek Lisans Başvuru Süreci – Okul Seçimi

Master programı seçerken, Almanca bilmedigim için, Ingilizce programlara odaklanmıştım ve de daha sonrasında kariyerime fayda sağlayacağını düşündüğüm için Almanya’da “elit” üniversite diye gecen okulları seçmistim. Bu okullar CV’nizde yer alınca otomatik olarak bir çok kisi arasından sıyrılıyorsunuz. Bizdeki ODTU veya Boğazicçi gibi.  İstenen evraklar ise; özgeçmişiniz, lisans diplomanız ve detaylı not dökümünüz, okuldan veya iş yerinden aldığınız referans mektupları, motivasyon mektubu (neden o master programına girmek istediğinizi anlatan yazı) İngilizce (veya Almanca) bildiginize dair dökümanlar ve bazen başvurulan bölümden istenirse bir “case study”.  

Ben lisansı birincilikle bitirdiğim ve de okuldaki en saygın profesörlerden referans mektubu aldığım icin sanırım, başvurduğum tüm master programlarından kabul almıştım. Seçimim ise Münih Teknik Üniversitesi oldu. İnovasyon Ekonomisi üzerine 2 senelik master yaptım. Karar vermemdeki en önemli neden ise okulun global sıralamalarda ilk 10’da olması idi. 

Almanya'da Dijital Pazarlama
Almanya’da Dijital Pazarlama ve Yüksek Lisans Sonrası İş Bulmak

Almanya’da Master’a Kabul Aldıktan Sonrası

Elinizde bir Alman üniversitesinden kabul mektubunuz var ise vize sureciniz daha hızlı ve kolay oluyor. Ben kabul gelir gelmez vize icin gereken diğer evrakları hazırlamaya başlamıştım. Okulun yabancı öğrenci servisi sizinle okul, şehir ve de yaşam ile ilgili bir çok bilgiyi önceden sizinle paylaşıyor. Ben de seçimim Münih olduğu icin ve de buradaki ev / oda fiyatları yüksek olduğu için, okulun yurtlarına başvurmaya başlamıştım.

Popüler üniversitelerin olduğu büyük şehirlerde yurtlar seneler oncesinden dolduğu icin, masterımın ikinci senesinde bana yurt çıkana kadar paylaşımlı bir evde kaldım. Ancak şevkinizi kırmak istemesem de sizi uyarmalıyım,, Münih’te ev/oda/ yurt bulmak cidden çok zor. Sadece gereken biraz sabır ve yüzlerce email:)

Almanya’da Yüksek Lisans Süreci

Aslında Almanya eğitim sistemini yaptığım Erasmus sayesinde Berlin’de deneyimlemiştim ancak Eramus dönemi kısa ve de o süreç daha çok Avrupa’yı gezerek geçtiği icin, asıl sistemi Master yaparken öğrendim. Istanbul’da Amerikan tarzı eğitim sistemine alıştığım icin ilk başta TU Münih’te biraz afallamıştım ancak ilk vizeler ve finaller sonrası her şey rayına oturmaya başladı. 

Genelde (tabii bölüme göre farklılık gösterebilir) Alman sistemi ezbere dayalı. Amfide profesörün anlattığı konuları not alırsanız, dikkatli dinleyip biraz da katılım sağlarsanız yüksek notlarla geçmemeniz icin hiç bir neden yok. Ben bu sayede, en önemli finaller öncesinde dahi sadece kendi aldığım notların üzeriden geçerek başarılı oluyordum. Bunun yanında eğer dersleri kaçırıp (devam zorunluluğu yok ise) son hafta ders kitabından çalışmaya başlarsanız, ki birçok öğrenci bunu yaparak kütüphanelerde sabahlıyor-idi, dersler size zor ve de ürkütücü görünebilir. Eğer düzenli not alma, dersi derste dinleme ve öğrenme disiplininiz yok ise, Almanya’daki sistemde biraz zorlanabilirsiniz. Ancak bunun dışında benim naçizane deneyimim zorlu olmadı. 

Çalışan Öğrenci (Werkstudent) ve Staj Süresi

Almanya’da öğrenci vizesi ile geldiğinizde, okulun yanında haftada maksimum 20 saat çalışma hakkınız da oluyor. Eğer okumaya geleceğim ancak burs alamadım ya da maddi durumum çok iyi degil diyorsanız bence bu konuya çok takılmayiın. Zaten bu konudaki en faydalı ve detaylı bilgileri bu blogda da bulabilirsiniz (teşekkürler 🙂 )

Ben ilk dönem bittikten sonra finansal olarak kendimi garantiye almak için “working student” denilen çalışan öğrenci programlarına başvurmaya başladım. Okuduğum program İngilizce olduğu icin ve de Münih’te birçok uluslararası firma olduğu icin Almanca bilmeden da rahatça iş bulabiliyorsunuz. Yeter ki siz bir sürü yere başvurun ve de kendinizi online eğitimler ve iş/okul dışı hobiler ile donatmaya devam edin. Sadece eğitim başarılarıyla dolu bir CV hiç bir firmaya artık çekici gelmiyor maalesef.

Ben sanırım şanslıydım. Daha öncesinde iş deneyimim olduğu icin çok kısa sürede iyi bir firmada çalışan öğrenci olarak iş buldum. Haftada 20 saat çalışarak çok rahat kiranızı ödeyip, yaşamınızı idare ettirmeniz mümkün.

Almanya'da Dijital Pazarlama ve İş Bulma
Almanya’da Çalışmak ve Almanya’da İş Bulmak

Almanya’da Dijital Pazarlama İş Arama Süreci

Almanya’da Dijital Pazarlama – Tam Zamanlı İş Arama Süreci

Ben master yapmaya gelip öğrenci vizem varken iş aramaya başladığım için, Almanya dışından başvurular nasıl olur, nasıl vize alınır çok fikrim yok açıkçası. Kendi deneyimimi paylaşıyorum yalnızca.

Almanya’da genel olarak LinkedIn yaygın kullanılıyor (İngilizce iş ilanları ve de uluslarası firmalar özellikle) LinkedIn’de iş ilanı vermek bazı firmalar icin pahalı gelebiliyor (özellikle start up tarzı küçük firmalar için), o yüzden Indeed.com sitesini de öneririm. Ayrıca da büyük firmalar da bu sitelere ilan koyup binlerce başvuru almak yerine, kendi sitelerindeki kariyer sayfası üzerinden başvuru alabiliyor. Staj ya da tam zamanlı iş başvurularına başlamadan önce önerebileceğim birkaç şey var.

Öncelikle CV ve LinkedIn profilinize koymanız için profesyonel bir fotoğraf çektirin. Her okulun kariyer servisi belirli günlerde ücretsiz fotoğraf çekimi sunuyor, eğer bütçeniz yetiyor ise de bir fotograf stüdyosunda profesyonel cekim yaptırabilirsiniz. 

Bunun dışında, yine eğer bir okulda okuyor iseniz, okulun kariyer servisini kullanarak CV’nizin üzerinden geçmeniz çok onemli. Türkiye’de mükemmel gözüken bir CV, Alman firmaları icin çok uzun, karışık veya profesyonellik dışı gözükebilir. Bu yüzden imkanınız var ise uzmanlardan yardım alarak CV’nizin üzerinden dikkatle geçmenizi öneririm. 

Benim başvurduğum alanlar genel olarak Dijital Pazarlama üzerineydi. Akıcı Almanca bilmediğim icin, odağımı uluslararası firmalara ve İngilizce iş ilanlarına çevirmiştim. İncelediğim ilanlarda istenen özelliklerden eğer yüzde ellisini karşıladığımı düşünüyorsam, hemen başvurumu gönderiyordum.  Birçok firma, CV dışında “cover letter” denen motivasyon mektubu da istiyor sizden. Bu süreç, biraz sancılı ve zor gidebilir belki ama yolun sonunda ışık var 🙂 

Birçok firma size olumsuz dönebilir, yaptığınız mülakatlar her zaman güzel gitmeyebilir ancak eğer kendinize ( aldığınız eğitime ve deneyiminize ) güveniyorsanız ve devam etme azminiz var ise karşınıza çok güzel fırsatlar çıkacaktır, inanin bana. 

Münih’te Ev Bulma Süreci

Evet Münih’te kiralar yüksek ve iyi Almanca bilmeyen birine herkes ev kiralamak istemiyor.Ancak ev bulma da iş arama sürecinde olduğu gibi, sizin ne kadar azimli olmanıza bağlı olarak daha kolay olabilir.

Münih’te ev bulmak için en çok olarak kullanılan platformlar; Facebook grupları, wg-gesucht.de ve Immoscout24.de gibi siteler. Okuduğunuz okuldan ve çalıştığınız iş yerinden tanıdıklarınız da size ev bulma konusunda gereken yardımı gösteriyorlar.

Almanya'da Dijital Pazarlama
Almanya’da Yüksek Lisans Sonrası İş Bulmak

Münih’te Yaşam Standardı ve Profesyonel İş Hayatı

Ben Istanbul’da doğup büğüdüğüm için, ordan sonra Münih ilk başta bana sessiz sakin bir köy gibi gelmişti. Şehir merkezi ve turistik yerler dışında, sokaklarda pek insan görmüyorsunuz. Yaşam standardı, Avrupa’daki birçok şehirden daha yüksek. İstanbul ile karşılaştırınca burada bir defa trafik yok. Sonrasında her yer park ve yeşillik. Güvenlik hissi çok yüksek. Şehirde bir çok expat olduğu icin Almanca bilmeseniz de çok kolay sosyalleşebiliyorsunuz. 

İş yaşamıyla ilgili ise Asya ve Umut’un son videolarındaki yorumlarına tamamen katılıyorum 🙂 

Umarım birkaç kişiye dahi olsa ben de hikayem ile yol gösterici olabilmişimdir. 

Hikayenin özü ise, sabır ve azim inanın her kapıyı açıyor! 

Kadriye’ye sorularınız varsa, Kadriye’nin kapısını çalabilirsiniz 🙂

Instagram: https://www.instagram.com/eyirdakzamzik/

Almanya’da Öğretmek Olarak Çalışmak” onunda linki burada 🙂

Instagram ve Youtube’da da varız! gelirseniz seviniriz 🙂

Sevgiyle!

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close