Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya’da Çalışmak – Veri Bilimi Uzmanı Olmak

Almanya’da Çalışmak – Veri Bilimi Uzmanı Olmak

Almanya’da Çalışmak ve Almanya’da Veri Bilimi Uzmanı Olmak

Blogumuzun ilk konuk yazısına hoşgeldiniz! 🙂 Geçtiğimiz günlerde blogumuzun yelpazesini biraz genişletmek, ve yurtdışında yaşam konusuna biraz daha derinlemesine girmek için, blogumuza misafir yazar alacağımızdan bahsetmiştik. Bu serinin ilk yazısı hazır bile! Gülşah bize Almanya’da veri bilimi uzmanı olarak çalışmak ve Almanya’da bilgisayar mühendisliğini anlattı!

Yazıda, Almanya’da bilgisayar mühendisliği, Almanya’da veri bilimi uzmanı olmak, Almanya’da veri bilimi uzmanlığı alanında iş bulmak ve Almanya’da veri bilimi uzmanı çalışma şartlarıyla ilgili merak ettiklerinizi bulabilirsiniz! 🙂

O zaman top Gülşah’ta;

Merhaba Ben Gülşah Samut. Bilgisayar yüksek mühendisi ve veri bilimi uzmanıyım. Şubat 2019’dan beri Münih’te yaşıyorum.  

Almanya'da çalışmak ve
Sizi Gülşah ile tanıştıralım 🙂

Almanya’ya taşınmak – Ulusal Vize & Mavi Kart

Almanya için hem staj vizesi hem de Ulusal Vize & Mavi Kart başvurularında bulundum ve ikisinden ayrı ayrı bahsetmek istiyorum çünkü çoğu insan, ben de dahil, staj vizesinin ayrıntılarını bilmiyor. Bu da vize başvuru sürecinde vakit kaybına neden oluyor.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 2017 senesinde mezun oldum ve ardından Fransa’da Universite de Lyon- Computer Science, Universite Jean Monnet – Machine Learning & Data Mining alanlarında çifte master yaptım. Benim yüksek lisans programımda 2. Dönem 6 ay staj zorunluluğu vardı ve 4. Dönem de 6 ay tez için ayrılmıştı.

Münih’te Staj Başvurusu – Staj Vizesi

Münihle ile ilk tanışmam 2. Dönemdeki 6 aylık stajım sayesinde oldu. LinkedIn üzerinden Data Science alanındaki stajyer ilanlarına başvurdum( mülakatlar ve değerlendirme süreci biraz uzun sürebiliyor, o yüzden ne kadar erken başvurulara baslarsanız o kadar avantajlısınız). Ben nisanda başlayacağım stajı ekim ayından itibaren aramaya başlamıştım.

Staj için kabul aldıktan sonra firmanın sizin için “Federal Çalışma Ajansının Yabancı Nitelikli İş ve İşçi Bulma Kurumu (ZAV)” ‘a çalışma izni için başvurması gerekiyor ( bu staj vizesi için gerekli ve bireysel başvuru yapılamıyor. İş verenin başvurması şart. Çünkü staj vizesi normal çalışma vizesinden farklı). Eğer Almanya’da okumuyorsanız, vize başvurusunu okulunuz hangi ülkedeyse ordan yapmak zorundasınız. Ben Paris’e gitmek zorunda kalmıştım. Eğer Türkiye’den geliyorsanız Türkiye’den başvuru yapmanız şart.

Başvuruyu yaptıktan bir hafta sonra vizem onaylandı ve elime ulaştı. Bu arada ben zaten bir EU ülkesinde okuduğum için ilk 3 ay için vize gerekmiyordu.Eğer kalacağınız süre 3 aydan fazla ise başvuru yapmak zorundasınız. Bir de çalışmaya başlamak için vizenin gelmesi şart değil. Eger çalışma izni zaten alınmışsa , çalışmaya başlayıp, vizeyi ilk 3 ay içinde sonradan teslim edebilirsiniz işyerine.

Almanya'da çalışmak ve Veri Bilimi Uzmanı Olarak Çalışmak
Almanya’da Çalışmak – Veri Bilimi Uzmanı Olarak Çalışmak

Almanya’da Çalışmak – Almanca Gerekli mi?

Benim alanım yazılım olduğu için Almanca benim için hiç problem olmadı. Almanca bildiğim şey kendimi tanıtmaktı. Özellikle Münih’te artık birçok firmanın ofis dili İngilizce. O yüzden eğer iyi derecede İngilizceniz varsa Almanca –benim alanım için- problem değil. Ancak daha sonra danışmanlık firmalarına geçiş yapmak veya teknik satışta çalışmak isterseniz, o zaman Almanca öğrenmeniz şart. Çünkü müşteri ilişkisi gerektiren her alanda –benim gördüğüm kadıyla- Almanca bilmek gerekiyor. 

Münih’te Ev Bulmak

Gelelim Münih’te nasıl ev bulunur kısmına! Almanya’da genel olarak kiracı olmak zor. Özellikle Münih’te ev bulmak iş bulmaktan daha zor.

Ev arama sürecimde Skype üzerinden mülakat yaptığımız bile oldu. Özellikle kriterleriniz fazla ve bütçeniz kısıtlıysa çok çok erkenden aramaya başlamanız gerekiyor. Ben ilk evimi Facebookta – Munich International Friends Accommodation grubundan bulmuştum. Immoscout24 sitesi de en çok kullanılan platformlardan biri.

Münih’te Yaşam

Münih yaşam standardı ve eğitim seviyesi yüksek, modern bir şehir. Berlin’e kıyasla daha pahalı, daha sessiz sakin bir yer. Bana nedense hep İzmir’i hatırlatır. Temiz, İstanbul’a kıyasla daha sakin ama dopdolu. 3. Dönem için okula geri döndüğüm andan itibaren tekrar Münih’te firma arayışına başladım. Çünkü çok çok sevdim ve özellikle veri bilimi alanında çalışacağınız çok kaliteli firmalar, projeler bulabiliyorsunuz.

Türkiye’de veri bilimi henüz yeni yeni keşfedilmeye başlanıyor. O yüzden Almanya’da bu alanda kendinizi daha hızlı geliştirme imkanınız var. Master tezimi yazacağım firmayı da yine LinkedIn üzerinden buldum. Çok stresli ve onlarca mülakat dolu 2 ayın ardından Scout24 firmasından kabul aldım. ( Scout24 Türkiye’nin sahibinden.com u gibi emlak ve araba sektöründe özellikle Almanya ve Avusturya’da isim yapmış bir firma). Burada 6 ay çalıştım, tezimi yazdım.

Tez sonrası da Münih’te kalmayı planladığım için bu sürede sürekli LinkedIn ve Stepstone sitelerinden iş ilanlarına başvuru yaptım. ( En az 3 ay öncesinden aramalara başlamanızı tavsiye ederim. Çünkü 3-4 aşamalı mülakatlardan geçiyorsunuz ve karar verme süresi de biraz uzun) . BestSecret firmasından süresiz bir kontrat ile iş teklifi aldım. Buraya kadar her şey güzel  ve heyecanlı sonrası ise bir o kadar stresli ve yorucuydu. 

Almanya’da Çalışmak – Almanya Mavi Kart Başvurusu

Ben mavi kart için başvuru yaptım. Mavi Kart AB/AEA ülke vatandaşı olmayan nitelikli insanlar için çalışma ve oturma izni programıdır. Avrupa Birliği Mavi kart kapsayıcı sosyal ve ekonomik imkânlarla beraber Avrupa’da süresiz ikamet imkânı sağlar. Almanya Mavi Kart almak için Almanca dil şartı yoktur. Almanca dilini bilenler için 21 ay olan kalıcı oturma süresi Almanca bilmeyenler için 33 ay aylık süreyi kapsamaktadır (Bu süre 2019 itibariyle 24 ay oldu diye biliyorum). Mavi karta başvurabilmek için yıllık en az 52.000 brüt maaş almak gerek ( Fakat eğer yoğun iş gücü açığı olan mesleklerden birisini icra edecekseniz, bu rakam yıllık brüt 40.560 € olabilir. Mühendislik ve sağlık bilimleri bu meslek dalları arasında )

Mavi kart ile 33 ay boyunca yüksek nitelikli işte sigortalı şekilde çalıştıktan sonra daimi oturma izni alabiliyorsunuz. Eğer Almanca dil yeterliliğinizin B1 seviyesinde olduğunu kanıtlarsanız 33 aylık süre 21 aya inmektedir. Ben başvurumu Ankara’da Alman konsolosluğunda yaptım. Randevuyu sadece iData çağrı merkezini arayarak (0850 460 8493) alabiliyorsunuz. Randevu bedeli 49 TL.  Ödemenizi çağrı merkeziyle görüşme esnasında kart bilgilerinizi paylaşarak veya bir gün önceden bankamatikten yapabiliyorsunuz. Ben telefon görüşmesi sırasında yaptım. İData’dan size uygun randevu günü ve saatini aldıktan sonra gerekli birkaç belgeyi hazır etmeniz gerekiyor.

Almanya’da Çalışmak – Mavi Kart Başvuru Belgeleri

  1. Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış 2 adet başvuru formu
  2. Üniversite diploması ( Ingılızce veya Almanca olmalı ) Eğer geçici mezuniyet belgesi ile başvuru yapıyorsanız bunu dilekçenizde mutlaka belirtmeniz gerekiyor. Ben de problem çıkmıştı ve tekrar dilekçe yazmam gerekmişti.
  3. İş sözleşmeniz ( başlangıç tarihi ve maaş bilgileri net yazılmış olmalı )
  4. Seyahat sigortası(Almanya’ya giriş tarihiniz ile işe başlayacağınız tarih arasındaki süreyi kapsayan seyahat sağlık sigortası almalısınız ve İngilizce veya Almanya dilince olmalı )  Ben 12 aylık bir seyahat sağlık sigortasını 45 Euroya aldım.
  5. Neden Almanya’da çalışmak istediğinizi anlatan tarafınızca hazırlanmış bir açıklama yazısı
  6. İş yerinden alacağınız net görev tanımlarınızın yazdığı bir kağıt
  7. Pasaport aslı ve 2 fotokopisi
  8. Özgeçmişiniz
  9. 3 adet vesikalık fotoğraf
  10. Vize harcı ( 2019 senesi için 75 Euro)

Bütün belgelerin aslı + 2 tane fotokopisi olmak zorunda. Fotokopileri mutlaka alın memurun asabiyet seviyesine göre geri bile gönderilebilirsiniz.

Vize başvurusunu yaptıktan tam 3 hafta sonra vizem elime ulaştı. Vizeyi ilk olarak 6 aylık veriyorlar (mavi kart basvurusunda bulunan herkes için bu süre aynı) daha sonra Almanya’dan vizenizi uzatıyorsunuz. Bunun için 3 tane maaş bordrosuna ihtiyacınız var. Vizenizi uzatmak için şu siteden işe başlayacağınız tarihin 3 ay sonrası için randevu alabilirsiniz. Biraz erken davranmakta fayda var çünkü randevu tarihini çok ileri tarihlere verebiliyorlar yoğunluk nedeniyle.

Ne kadar yorucu ve stresli de olsa, bunlar güzel telaşlar. Tabiki Türkiye özleniyor, aile, arkadaş ortamları – özellikle ülkemizin canlılığı, saat kaç olursa olsun açık olan dondurmacılar..ama kabul etmek gerekir ki Almanya’nın size sunduğu hayat çok daha kaliteli ve kariyer açısından size çok şey katıyor. Bir sürü farklı ülkeden, kültürden insanlarla birlikte çalışma fırsatı, yabancı dilinizi geliştirme, farklı bir dil öğrenme şansınız oluyor.

Benim gelip hiç alışamadan giden arkadaşlarım da oldu, aksine çok çok sevip asla gitmeyi düşünmeyen, sonra vatandaşlığı alıp kalan arkadaşlarım da. Bu tamamen kişinin hayattan beklentisi, kurduğu ortam, sosyal çevresi, iş ortamı ve daha bir sürü etkene bağlı. Ben uzun bir süre dönmeyi planlamıyorum. En azından bir 5-6 sene 🙂

Almanya’da çalışmak, Almanya’dan mavi kart almak ve Almanya’da çalışma şartlarıyla ilgili tecrübelerini bizle paylaştığı için Gülşah’a çok teşekkürler! 🙂 Gülşah’a sorularınız varsa, @gulsahsamut Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın.

Almanya’da iş bulma rehberimizi şuradan okuyabilirsiniz.

Instagram ve Youtube’da da varız! gelirseniz seviniriz 🙂

Sevgiyle!

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close