Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya’da Doktorluk ve Almanya’da Doktor Olarak Çalışmak

Almanya’da Doktorluk ve Almanya’da Doktor Olarak Çalışmak

Blogu açtığımız günden beri en çok merak edilen konu hep farklı meslek gruplarının Almanya’daki iş olanakları oldu. Biz bir mimar bir hukukçu bildiğimiz kadarını anlattık ama bilmediğimiz alanlar çok! Öyle olunca yurtdışında yaşam konusuna biraz daha derinlemesine girmek için, artık blogumuzda misafir yazarlarımız var! Alev bize Almanya’da doktorluk, Almanya’da Doktor Olarak Çalışmayı ve doktorluk ile ilgili her şeyi en ince detayına kadar anlattı.

Lafı fazla uzatmadan sözü Alev‘e bırakıyoruz! 🙂

Almanya’da Doktorluk ve Almanya’da Doktor Olarak Çalışmak

Son yıllarda Türkiye’de sağlık sisteminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle doktorlar da başka ülkelere göçün yollarını arar oldular. Bu konuda en çok tercih edilen ülkelerden birisi Almanya. Türkiye’ye yakın olması, bildiğimiz bir kültür olması ve en önemlisi de Almanya’da yüksek doktor açığının çok olması bu tercihin en önemli sebeplerinden. Benim Almanya’ya geliş hikayem ise biraz karışık ama yazının sonunda Almanya’ya doktor olarak gelmek isteyen her bireyin bu yolda izlemesi gereken aşamaları öğrenmiş olacağını düşünüyorum.

Almanya'da Doktorluk
Herkese Almanya’da doktorluk yazısından selamlar! Sizi Alev ile tanıştırmak isteriz 🙂

Türkiye’de Doktorların Çalışma Şartları ve Almanya’ya Geliş Hikayem

Kendi hikayemden kısaca bahsedecek olursam ismim Alev, Almanya- Leipzig’de yaşıyorum. Adana’da doğdum, Hacettepe Ünv. Tıp Fakültesi mezunuyum. Çocukluktan beri hayattaki tek gayem doktor olmaktı. Üniversiteyi kazandığımda sonunda çocukluk hayalime kavuşmuştum. Mezun olduktan sonra önce Antalya’da, sonra İstanbul’da genel cerrahi ihtisası yaptım. Maalesef hayallerimle hayatım birbirine hiç benzemedi. Cerrahlığı her ne kadar çok seviyor olsam da; hem koşulların zorluğunu, hem de bu meslekte kadın olmanın zorluğunu ziyadesiyle yaşadım. Yaşadığım stresten biraz olsun uzaklaşmak amacıyla seyahat etmeye başlamıştım.

Asistanlığımı bitirdiğimde ciddi derecede bedensel ve psikolojik yorgunluğum vardı. Bağışıklık sistemim tamamen çökmüştü, sürekli hastalıklarla mücadele eder olmuştum. Mesleğimi çok sevsem de bu durumun böyle gidemeyeceğini görüp bir süre ara vermeye karar verdim. Çok sevdiğim hobimi belki bir gün mesleğe dönüştürürüm diye düşünerek Floransa’ya pasta kursuna gittim. Daha önce de yurtdışı gezilerim olmuştu ama Floransa beni büyülemişti, daha önce hiç aklımda olmamasına rağmen kafamda yurtdışında yaşama fikri oluşmaya başlamıştı. Sonra tekrar Türkiye’ye dönerek mesleğime bir süre daha İstanbul’da devam ettim. Bu sürede de bol bol Dünya’yı gezdim. Bir Oktoberfest zamanı Münih’e geldiğimde; Almanya’nın filmlerde gördüğümüzden veya zihnimizdeki karanlık izleniminden çok farklı olduğunu, yemyeşil ve huzurlu bir ülke olduğunu farkettim. 


Türkiye’de sağlık sistemi ve özellikle doktorluk son yıllarda maalesef çok yıpratıldı. Ağır çalışma şartları, politik yanlışlar, insanların psikolojik değişimleri, can güvenliği olmayışı gibi sebepler maalesef sağlık çalışanlarını özellikle cerrahi branşlarda çok zorlamaya başladı. (Tıp dışındaki branşlar bugün ekşi sözlükte Almanya’ya doktor olarak gitme başlığının altındaki sayfalarca entryi okurlarsa belki durumu biraz anlayabilirler) 

Münih’e doğru yola çıktım. Yola çıktığım zaman ne yapacağım konusunda çok bir fikrim yoktu, zerre kadar Almancam yoktu, ama tek bildiğim artık bu koşullarda yaşayamayacağım ve hayatımı bir şekilde değiştirmem gerektiğiydi…

Son olarak 3 yıl önce, çalıştığım hastaneden 60 km ötede başka bir hastaneye yoğun ihtiyaç olmamasına rağmen geçici görevle gönderildiğimde artık bu çarpık sisteme daha fazla dayanamayacağıma karar verdim. Çok da fazla düşünmeden arabamı sattım, ücretsiz iznimi yazdırdım ve Münih’te yaşayan bir arkadaşımın evinin bir odasını kiralamak üzere Münih’e doğru yola çıktım. Yola çıktığım zaman ne yapacağım konusunda çok bir fikrim yoktu, zerre kadar Almancam yoktu, ama tek bildiğim artık bu koşullarda yaşayamayacağım ve hayatımı bir şekilde değiştirmem gerektiğiydi…

Almanya'da Doktorluk
Almanya’da doktorluk ve Almanya’da doktor olarak çalışmak

Yeşil pasaportum olduğundan sadece uçak biletimi ve bir miktar eşyamı alarak yola çıkmıştım, yine bir Eylül ayında Münih’te Oktoberfest‘te o kalabalığın arasında ne denli büyük bir maceraya atıldığımı düşünüyordum. Almanya’da doktorluk o sıra aklımdan geçmiyordu, başka bir iş düşünüyordum. Havaların soğuması, Münih’in aşırı sakinliği, dil bilmiyor olmam, henüz bir karar verecek kadar sakinleşmemiş olmam nedeniyle henüz yerleşme zamanım olmadığına karar verip bu sefer Tayland’a uçtum.

Tayland’daki hayatım ayrı bir başlık konusu olur ama ben özet geçeceğim. Tayland çok güzel bir ülke ama ömür boyu yaşayacağım bir ülke olduğunu ilk gittiğim günden itibaren hiç düşünmedim. İlk yerleştiğim günlerde Almanya’ya doktor olarak giden ve gitmek isteyenlerin toplandığı bir sosyal medya grubuna üye olmuştum.

Yaşadığı koşulları değiştirmek isteyen tüm meslektaşlarım bu grupta toplanmıştı. Birkaç kişi çoktan çalışmaya başlamıştı ve herkes bildiklerini paylaşıp birbirine destek olmaya çalışıyordu. Ben de bu fikri aklımın bir köşesinde bulundurarak, sadece bir app indirerek internetten Almanca çalışmaya başladım,

Biraz tatil yapıp biraz da neler yapabileceğime bakarken yaklaşık 1 ay geçmişti. O arada Bangkok’ta Goethe kursuna gidip seviye tespit sınavına girdim. Sonucum üç kur ilerlemiş (yani A2.2) çıkmıştı. Biraz çaba gösterirsem B1 ile başlamamın sıkıntı olmayacağını söylediler ve B1.1 olarak kursa başladım.

Almanca ve Almanca Kursları ile İlgili Kısa Bilgiler

Bilmeyenler için kısaca anlatayım; dil kurslarında diller A1 ile başlar ve C2 ile sonlanır. Kurslarda da bu kurlar genel olarak A1.1-A1.2 olarak gruplandırılmıştır. A1 çok temel cümlelerle başlar, sonra gramer gelir, A2 ve B1’de gramer oturur, B2 tamamlayan biri günlük hayatta kendini ifade edebilecek düzeydedir, C düzeyleri ileri düzey mesleki ve bilimsel konuşabilme yetkisi kazandırır. 

Almanca bu kadar kolay mı öğreniliyor derseniz, normalde benim kursa başladığım seviyeye gelmek 4 ay sürüyor, benim dillere yatkınlığım, Almanca’yı da sevmiş olmam süreci kısaltmış olsa da öğrenmek isteyen herkesin bunu başarabileceğini düşünüyorum. 

Kursa başladığımda herkesten geri olduğumu düşünürken (çünkü onlar kursla giderken ben kendim öğrenerek gelmiştim) bir anda sınıfın en parlak öğrencisi olmuştum. Bu arada İngilizce öğretmenliği yapmaya karar verdim. Hem kursun 15. gününde hem iyi bir iş ayarlamış olduğum için, hem de kursun bana kendi çalışmamdan daha fazla bir şey katmadığını düşündüğüm için kursu bıraktım. Bir sonraki kurun da kitaplarını alarak Chiang Rai’a doğru yola çıktım.

Genellikle Goethe kursları Dünyanın her yerinde en iyi Almanca kurslarından birisidir. Fakat herkesin öğrenme stili kişiseldir, ben dersi derste değil evde öğrenen bir öğrenci olarak kendim için bu kararı almıştım.

Chiang Rai’daki hayatım çok zevkliydi. Bir yandan Almanca öğreniyor, bir yandan İngilizce öğretiyor, bir yandan da halkla günlük ihtiyaçlarımı karşılamak için Tayca konuşuyor olmaktan beynim yanmış olsa da yaklaşık 4 ayı böyle geçirdim. Tayland’da yaşadığım her günden çok zevk aldım. Bu sırada hemen tüm adaları, çevre Asya ülkelerini gezdim ama kural seven biri olarak gelişmemiş bir ülkede uzun süre yaşayamayacağımı çok iyi biliyordum. Tayland’da okulların tatil dönemi ve yağmurlu dönemi geldiğinde benim de Tayland’dan ayrılma vaktim gelmişti.

Almanya'da Doktorluk
Almanya’da doktorluk ve Almanya’da doktor maaşları

Almanya’da Doktorluk Yapmak İçin Gerekli Almanca Seviyesi

Almanya’da doktorluk yapmanın ilk şartı en az B2 dil sertifikası almış olmak. Almanca’nın zor bir dil olmasının yanında, maalesef Almanca tıp terimleri de alışık olduğumuz gibi Latince veya İngilizce değil. (Mesela apandisit: Blinddarmentzündung) Bu nedenle bir de C1 düzeyinde Almanca tıp diline hakim olmanız gerekiyor.

Kafalarınızın karıştıysa da dert etmeyin, yazımın sonunda tüm aşamaları sıralayacağım.

Madem B2 gerekiyordu ben de B2 sertifikasını almalıyım diyerek bu sefer Berlin’de bir dil kursuna gitmeye karar verdim. Girdiğim seviye tespit sınavında B2 çıkmama rağmen konuşmam çok iyi olmadığı için B1.2 olarak kursa başladım. Yeşil pasaportumla vize işlemine gerek kalmadan 2 aylık kursa yazıldım. 

Bir dili öğrenmenin en güzel yolu konuşmak

Bir dili öğrenmenin en güzel yolu konuşmak. Gramerde ne kadar başarılı olsanız da konuşmadığınız ya da yazamadığınız sürece bir faydası yok. Türk halkının yıllardır İngilizce konuşamamasının en önemli sebebi de Türkiye’de konuşmadan çok gramere ağırlık verilmesi. Konuşmayı öğrenmenin tek yolu ise sokağa çıkıp konuşmak, İngilizceden kaçmamak, mümkün olduğunca lokal arkadaş edinmekti. Ben de yolda, trende, cafede gördüğüm herkesle Almanca sohbet etmeye başladım. Bir yandan da güzel bir CV hazırlayıp uygun bulduğum her ilana başvurdum.

Berlin çok kozmopolit bir şehir, Almanya’nın bence en zevkli şehri. Bir yanı İstanbul, bir yanı Londra, bazı sokaklar Almanya, her sokağı ayrı bir sürpriz, ayrı bir macera. Bu güzel şehir yıllarca yoldakızbaşına olarak tanıdığınız bana da, hiç olmadık bir sokağında büyük bir sürpriz yaparak beni hayatta iki (hatta şu an itibariyle üç) kişi yapan maceramla tanıştırdı. Burası da çok ayrı bir hikayeye gidiyor ama sizi sıkmamak için kısa kesiyorum, çünkü benim maceralarımın sonu yok….

Sonrası evrak işleri, vize işlemleri, denklik işlemleri, evlilik işlemleri vs diye gidiyor….

Almanya’da Doktorluk için Denklik

Almanya’da Türk üniversitelerinin maalesef tıp alanında denkliği yok.

Almanya’da Türk üniversitelerinin maalesef tıp alanında denkliği yok. Almanya’da doktorluk denkliği almanın iki yolu var; birincisi denklik sınavına girmek, ikincisi Türkiye’de aldığınız tüm eğitimleri belgelemek ve deneyimlerinizi ekleyerek kağıtları bilirkişiye sunup incelenmesini beklemek….

Kişisel deneyimlerim ve gruptaki deneyimlerimiz sonucu bu yola çıkacak uzmanlara tavsiyem bilirkişi(Gutachter) yolu iken, pratisyen arkadaşlara tavsiyem ise bilgilerinin taze oluşu ve deneyimlerinin olmaması nedeniyle direk sınava(Kentnissprüfung) girmesi olur. Bilirkişi yolu denenip negatif cevap alınırsa yine de sınava girme şansı var, sadece bir miktar nakit ve vakit kaybını gözden çıkarmanız gerekiyor.

Almanya'da Doktorluk
Almanya’da Doktorluk Yapmak İçin Gerekli Almanca Seviyesi

Almanya’da doktor olarak çalışmak istiyorum, ne yapmam gerekiyor?

1) İlk olarak Almanca öğreniyoruz.

Ben yeşil pasaportlu olduğum için her seferinde 3 ay kalma hakkım olduğundan vizede sıkıntı yaşamadım, ama yoğun göç nedeniyle Almanya şu an doktorlara bildiğim kadarıyla kolaylıkla dil vizesi vermiyor. Türkiye‘de de kurslar olduğu için en az B2‘ye kadar Türkiye’de öğrenmenizi öneriyor. Zaten benim gibi uzun ve dolambaçlı bir macera yaşamak istemiyor, üstelik mesleğinizi ve kazancınızı riske atmak istemiyor iseniz, benim de önerim en az B2‘ye kadar Almanca’yı Türkiye‘de öğrenin. Almanca’nın sıfırdan B2 sertifika seviyesine ulaşma seviyesi kararlı bir kişi için 9 ay, bu süre sonunda ise kimse sizden bülbül gibi şakımanızı beklemiyor, istenilen ilk şey sertifika. Kursu Almanyada bitirirseniz tabi ki konuşmanız fark edecek ama her iki türlü de iş hayatına başlamadan akıcı bir Almanca beklemeyin.

Sertifika olarak Goethe ve TELC sertifikaları kabul ediliyor, her iki sınav Türkiye’de de yapılıyor.

2) Sertifikayı aldınız, şimdi sıra iş bulmakta

Öncelikle güzel bir CV hazırlamanız gerekiyor. Almanya’da CV’nin şartı boşluksuz olması, yani kronolojik sırayı atlamamanız gerekiyor. Benim gibi aylak aylak dolaştığınız dönemler ya da hiçbir şey yapmadığınız dönemler olabilir(mesela TUS’a çalıştığınız dönem). Ama merak etmeyin, bunu Almanya’da herkes yapıyor. Özellikle liseyi bitiren gençlerin Studentreise(öğrenci gezisi) olarak dünyayı gezdikleri yılı siz de boşluklarınızı doldurmak için kullanabilirsiniz. Ya da benim gibi değişik işler yaptıysanız yazabilirsiniz, bunlar renkli kişiliğinizi yansıtmakta negatif değil, aksine olumlu etki de yaratabilir.

CV yanında hünerlerinizi öne çıkaran bir ön yazı (Anschreiben) yazmanız gerekiyor. Yani şöyle çalışkanım, böyle iyiyim, tuttuğumu koparırım gibi bir yazı bu. Almanlar ayrıntıyı seviyor, anlatabildiğiniz kadar anlatın.

Uzman da olsanız asistan da olsanız Almanya’da işe tekrar asistanlıkla başlayacaksınız, bu nedenle iş arama sitelerinde asistan kadrolarına bakmanız gerekiyor.

Almanya’da Doktor Olarak İş Bulmak için;

Almanya’da doktor olarak iş bulmak için ; LinkedIn veya Almanya’da daha çok kullanılan Xing profili yaratabilir, veya www.aerzteblatt.de
www.medi-jobs.de gibi siteleri kullanabilirsiniz. Fakat bu sitedeki iş ilanlarına CV gönderen onlarca kişi olduğu için başka yollar da denemeniz gerekiyor. 

Almanya’da her hastanenin kendi web sitesi var, yaşamak istediğiniz bir yer varsa o bölgedeki hastaneleri tarayıp, hastanenin kendi sayfasında asistan doktor iş alanlarına da bakabilirsiniz.

Bir değil, on değil, yüzlerce hatta binlerce CV göndereceksiniz. Şu an Almanya’ya dünyanın her yerinden doktor yağıyor, şeflerin mail kutusuna günde yüzlerce mail düşüyor, bu nedenle mailinizin kendini farkettirir olması gerekiyor. Hele de yurtdışından yani Türkiye‘den başvuruyorsanız şansınız biraz daha azalıyor ama ümidinizi kaybetmeden mail atacaksınız.

Diyelim bir cevap e-maili aldınız, sizi iş görüşmesine davet edecekler, burada da o işi çok istediğinizi, neden Almanya’da yaşamak istediğinizi, Türkiye‘deki deneyimlerinizi anlatıp, o kliniğe neler katabileceğinizi ispatlamanız gerekiyor.

3) İşi aldım, sonra….(Almanya’da Doktor Vizesi)

İşi aldıktan sonraki aşamalarda belgelerinizi topluyor, mavi karta başvuruyor, onunla Almanya’ya geliyor ve oturumunuzu alıyorsunuz. Yalnız bu süre içinde tıp dil sınavını vermeniz(bazı eyaletlerde oturum öncesinde bu sınava giriliyor) ve 2 yıl içerisinde denkliğinizi almanız gerekiyor, eğer bunu başaramazsanız maalesef Almanya’da devam etmeniz mümkün olmuyor.

Bu riskleri öngörüp bütün bu denklik işlemlerini Türkiye‘de görevine devam ederek halleden arkadaşlarımız olduğu gibi, riskleri göze alarak sıfırdan her şeyi Almanya’da yapan da var. Bu tamamen sizin maddi ve manevi gücünüze dayanarak vereceğiniz karara bağlı. Üniversitelerimizin denkliği olmasa da, çalışma hayatındaki yüksek tempomuz ve deneyimimiz sayesinde bugüne kadar başvuran arkadaşların hemen hemen hepsi denkliklerini aldılar. Fakat bu süreçte Almanya’daki yaşam tarzına ayak uyduramayıp geri dönen meslektaşlarımız da yok değil. 

Bu nedenle son olarak Almanya’da çalışma hayatından kısaca bahsetmek istiyorum. 

Almanya'da Doktor olarak çalışmak
Almanya’da doktor olarak çalışmak & Almanya’da Doktorluk için Denklik

Almanya’da Doktorluk – İş Hayatı

Kimse size köleymişsiniz gibi davranmaz, hemşire doktora kahve yapmaz. Almanya’da herkes kendi işini ve kahvesini kendisi yapar. 

Türkiye‘dekinden oldukça farklı. Bir kere her şey dakik. Sabah geliş saatiniz 07-07.30 en geç 08:00. Yemek saati, hatta bazı hastanelerde kahve molanız bile programlanmış biçimde elinize veriliyor. Yoğun olan hastaneler de var, bölümde günde 10 hasta bakan hastaneler de. Bu yaşadığınız bölge ve hastaneye bağlı değişiyor.

Asistan olarak en fazla yapacağınız şey evrak işi. Almanya’da hastanelerde özel sigorta gibi bir sistem olduğu için tüm bulguları sigortaya bildirmeniz, bu nedenle her şeyi ayrıntılı biçimde anlatmanız gerekiyor. 

Genel olarak Almanya’da hemen her meslek grubunda olduğu gibi, hastanelerde de cep telefonu kullanmak yasak. Hastanelerin size sağladığı mobil iş telefonu var, onu kullanıyorsunuz. 

Hasta profili genel Alman profili ise; Almanlar nazik insanlardır, kızsalar da seslerini yükseltmezler. Hastanede bağırış çağırış olmaz, uzun süre bekleseler de şikayet etmezler. Acillere acil dışı olgular başvurmaz. Aile hekimliği sistemi gelişmiş olduğu için uzman doktora sadece alanı ile ilgili hastalar başvurur.

Alt üst ilişkisi kesinlikle Türkiye’deki gibi değildir. Klinik şefi geldiğinde hazır ola geçmeniz gerekmez. Kimse size köleymişsiniz gibi davranmaz, hemşire doktora kahve yapmaz. Almanya’da herkes kendi işini ve kahvesini kendisi yapar. 

Kan çoğu hastanede doktor tarafından alınır, girişimsel işlemler doktorlar tarafından yapılır. Hasta bakımı tamamen hemşire ve hasta bakıcıya aittir, refakatçi kavramı yoktur. 

Hastanelerin genel olarak bir misafirhanesi bulunur. İlk başladığınız zamanlarda ev bulma derdine düşmeden önce bir süre hastane size misafirhanede kalacak yer temin edebilir.

Almanlar çalışkan insanlar olduğu için iş saatinde iş yapılır. İş saati dışında da iş nedenli kimse kimseyi rahatsız etmez (icapçı olduğunuz günler dışında).

İş arkadaşı da genellikle işte kalır, işyerindeki arkadaşlar çok fazla dışarda birbirleriyle takılmazlar.

Almanya’da Doktor Maaşları

Tuttuğunuz nöbetlerle birlikte maaşınız ortalama 4000 euro ile başlar, yıllar içinde artar.

Sanırım en merak edilen konu Almanya’da doktor maaşları konusudur.

Almanya’da maaşlar net maaş üzerinden konuşulmaz, brüt olarak söylenir. Evli/ çocuklu olmanız gibi koşullarda ödeyeceğiniz vergiler değiştiğinden maaşınız da değişir. Ortalama 1. Yıl asistanı 5000-6000 euro arası brüt maaşla başlar. Bundan da size kalan ort. 3000-3500 euro arası olacaktır. Tuttuğunuz nöbetlerle birlikte maaşınız ortalama 4000 euro ile başlar, yıllar içinde artar.

Almanya genel olarak ucuz bir ülke olduğu için bu maaşla çok rahat yaşandığını söyleyebilirim. Almanya‘da en yüksek gider ev kirasıdır. ev bulmak da başlangıçta biraz zordur. Bir süre hastanenin misafirhanesinde konaklayarak bu süreci atlatabilir, hastanenin personel işlerinden yardım isteyebilir veya Almanya’da çok yaygın ev arkadaşlığını deneyebilirsiniz.

Almanya’da Irkçılık Var mı?

Son olarak Almanya’ya gelmek isteyenleri en çok korkutan ırkçılık konusuna gelince…. Ben şu an Almanya’nın en ırkçı eyaletinde yaşıyorum. Yani seçimlerde ırkçı parti olarak bilinen AfD’nin en çok oy aldığı eyalette. Geldiğim günden beri ten rengim de bir hayli koyu olmasına rağmen, işte, yolda, resmi kurumlarda herhangi ırkçı veya kötü muamele ile karşılaşmadım. Bulunduğum şehrin expat gruplarında bu tür şikayetleri olanlara da hiç rastlamadım. Hastanelerde de Roman, Arap, Türk, Afrikalı, Bulgar her türlü ırktan çalışanlarla karşılaşmanız mümkün. 

Almanya’ya Doktor Olarak Gelmek Kolay mı?

Almanya’ya doktor olarak gelmenin kolay olduğunu söyleyemem ama yüzlerce başaran kişiden biri de siz olabilirsiniz

Almanya’ya doktor olarak gelmenin kolay olduğunu söyleyemem ama yüzlerce başaran kişiden biri de siz olabilirsiniz…Süreci kendi hikayemle birlikte kısaca özetlemeye çalıştım.  Hala kafasında soru işaretleri olan, bu yola çıkmaya hazır olan ve hali hazırda çıkmış olan meslektaşlarımın sorularını cevaplamaya her zaman hazırım. 

Herhangi bir konuda sorusu olanlar Alev’e lostinpeacefuldreams instagram hesabından ulaşabilirler.

Kaçıranlar için Alev’in blog‘u da burada.

Almanya’da Öğretmenlik yazısı da blog’da

Biz Instagram’da ve Youtube’ta da varız ve bekleriz. Youtube kanalımızda düzenli olarak Almanya’da yaşam ve Almanya’da okumakla ilgili bilgiler paylaşıyoruz. Kanalımıza abone olmayı unutmayın! 🙂

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/channel/UCu0dBCi8o1nzfSLheiXSlhQ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close