Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya’da Ehliyet Almak – Almanya’da Nasıl Ehliyet Alınır?

Almanya’da Ehliyet Almak – Almanya’da Nasıl Ehliyet Alınır?

Almanya’da Ehliyet Almak & Türk Ehliyetini Alman Ehliyetine Çevirme ve Gerekli Tüm Belgeler

Almanya’da 4 yılı devirdik! Son iki yılda bizi kısıtlayan şeylerden birisinin Almanya’da araba kullanamamak olduğunu fark ettik ve başladık ehliyet alma şartlarını araştırmaya. Biraz araştırdıktan sonra gördük ki, Almanya’daki her bürokratik şey gibi ehliyet almak da başlı başına bir olaymış!

Toplamda 6 ay süren bir süreç ile Eylül 2019’da ehliyetimizi aldık ve blogumuza ilk fırsatta yazıyoruz. Buyrun bizim gözümüzden ve bizim tecrübemizle ‘Almanya’a Ehliyet Almak’ yazısına!

Almanya’da Ehliyet Almak yazısında Almanya’da Türk ehliyeti geçerli mi, Almanya’da ehliyet alma süreci, Almanya’da ehliyet kursu seçimi, Almanya’da teorik ehliyet sınavı, Almanya’da pratik ehliyet sınavı, Almanya’da ehliyet için gerekli belgeler ve Almanya’da ilk yardım kursundan bahsettik. Herkese bol şans. 🙂

Almanya Ehliyet
Almanya’da Ehliyet Nasıl Alınır? Almanya’da Ehliyet Almak(Kaynak: https://www.bussgeld-info.de)

Almanya’da Türk Ehliyeti geçerli mi?

Şöyle ki; eğer Almanya’ya turist olarak geliyorsanız ve araba kiralayacaksanız Türk ehliyetiniz Almanya’da geçerli. Fakat bizim gibi Almanya’yaya taşındıysanız, yani burada oturum izni aldıysanız, oturum izni aldığınız andan itibaren 6 ay yine geçerli. 6 ay sonra ise Almanya size ‘madem artık buradasın, şimdi git Alman ehliyeti al’ diyor. 🙂 Yani Türk ehliyetinizin geçerliliği 6 aydan sonra kayboluyor. Bu sadece Almanya için değil, tüm Avrupa ülkeleri için böyle. Yeni bir Avrupa ülkesine taşınırsanız, eski ehliyetiniz 6 ay sonra geçerliliğini kaybediyor.

Eğer ehliyetinizin geçerliliği kaybolduktan sonra aynı ehliyetle (yani Almanlara göre ehliyetsiz :D) yakalanırsanız cezası nedir tam emin değiliz. Muhtemelen binlerce Euro. O yüzden tavsiye etmiyoruz.

Gelelim ehliyeti almak için sırayla neler yaptığımıza. Biz kendi yaptığımız sırayla anlatacağız. Bir de unutmayalım ki, biz araba kullanmayı biliyorduk yani bu 6 aylık süreçte sıfırdan öğrenmedik. Sıfırdan öğrenenler için belki süreç bir tık daha uzun olacaktır. Tüm adımların ne kadar tuttuğunu da yazacağız.

Adım Adım Almanya’da Ehliyet Almak & Türk Ehliyetini Alman Ehliyetine Çevirmek

Almanya’da Ehliyet Almanın Tüm Adımları

1-) İlk yardım kursuna gidip belge almak

Ehliyete başvururken sizden ilk yardım belgesi isteyecekler. Bunun için de tek günlük bir ilk yardım kursuna katılmanız gerekiyor. Biz Münih için şu siteden baktık ve Pazar günleri yapılan İngilizce versiyonuna katıldık. Kurs yaklaşık 8 saat sürüyor ve arada 10 dakikalık molalar veriyorlar.

Eğer Almanca’nız çok iyi değilse İngilizce olana katılmanızı öneriyoruz çünkü 8 saat ne anlatıldığını anlamadan geçmez!

Kurs ücreti 40 Euro. Ücreti sınav yerine gittiğinizde ödeyebiliyorsunuz, önceden başvuru yapmanıza da gerek yok. Yalnız ilk gelen yeri kapar mantığıyla çalıştığı için kurs başlamadan bir yarım saat önce gitmeniz gerekiyor ki dışarıda kalmayın.

İlk yardım işi böylece tamamdır.

2-) Göz testi yaptırmak

Göz testini ilk yardım kursunun hemen başında ya da sonunda yapıyorlar, başka yerde yaptırmanıza gerek yok. Sonunda da minik bir belge veriyorlar. Ücreti 10 Euro. Böylece göz testi de tamamdır!

3-) Türk ehliyetinin Almanca çevirisini almak

Ehliyete başvururken ihtiyacınız olacak şeylerden birisi de bu. Biz de yapıp aradan çıkartmak istedik. Herhangi bir yeminli tercümana çevirtebildiğiniz gibi Sendlinger Tor’un oradaki (Münihliler için) ADAC’ta da çevirtebilirsiniz. Biz ADAC’ta çeviri için 40 Euro ödedik ama 20 Euro’ya yeminli tercümana çevirtenler de olmuş.

4-) Ehliyet kursu seçmek – Sürücü kursu seçmek

İşte bizim için en kritik konu buydu! Almanya’daki Türkler (tahmin edebileceğiniz gibi) çokça Türk ehliyet kurslarını tercih ediyorlar ve bize de en başta bu seçenek daha sıcak geldi. Türk direksiyon hocası, kursla Türkçe konuşmak, bizden birileri gibi duygularla Türk sürücü kursu bakmaya başladık.

Fakat hem Türk sürücü kurslarından aldığımız fiyatlar Alman sürücü kurslarına göre yüksekti, hem de buradaki arkadaşlarımızdan Türk sürücü kursuna gidip sonradan pişman olanlar vardı. O yüzden Türk sürücü kursu sevdamızdan vazgeçtik. Kendi araştırdıklarımız arasında en iyisi ‘Kıyak Sürücü Kursu’ oldu. Türk sürücü kursuna karar verirseniz buraya bakabilirsiniz (Münihliler için).

Neyse, sonunda büyük git-geller ile Alman bir sürücü kursuna karar verdik ve fiyat-performans olarak da çok memnun kaldığımız Manifaktur Fahrschule’ye kaydolduk. 🙂

Kursa kaydolurken kurs ücreti, pratik ders ücreti gibi şeylerin bazılarını peşin ödemeniz gerekebilyor. Biz kişi başı 300 Euro kayıt ücretini peşin ödedikten sonra aşağıdaki ücretleri sırayla ödeyeceğimizi de öğrenmiş bulunduk (:D)

  • Kurs kayıt ücreti: 300 Euro (peşin ödedik)
  • Teorik(yazılı)sınav kayıt ücreti: 80 Euro
  • Teorik (yazılı) sınav kağıt ücreti: 23 Euro
  • Pratik sınav randevu: 180 Euro
  • Pratik sınav giriş TÜV bedeli: 90 Euro

Nerede kalmıştık, kursla sözleşmemiz de böylece hazır oldu. Artık KVR’ye ehliyet için başvuru yapabilirdik.

5-) KVR’den ehliyet başvurusu için randevu almak – Fahrerlaubnisbehörde

Almanya’da her şey için olduğu gibi Ehliyet başvurusu için de randevu almanız gerekiyor (ne süpriz)! Belgelerinizi toplayıp, sabah erkenden gidip orada randevu almaya da çalışabilirsiniz ama bunun garantisi yok ve çalışanlar için yarım günü KVR’de randevu numarası bekleyerek geçirmek her zaman mümkün olmayabiliyor.

Ehliyet başvurusu için randevu şu siteden alınıyor. Eğer baktığınızda uygun randevu günü bulamazsanız sürekli bakmaya devam edin. Her gün düzenli olarak 1-2 kişilik yer açıyorlar. Özellikle her sabah KVR açılmadan 5 dakika önce aynı günün randevularını açtıkları çok oluyor. Bu şekilde de deneyebilirsiniz. Yani bu siteye Kars tren bileti muamelesi yapacaksınız! 🙂

Biz 1 haftalık bir denemeden sonra istediğimiz tarihe randevu alabildik ve geriye randevu gününe kadar tüm belgeleri hazır etmek kaldı.

6-) Ehliyet başvurusu için belgeleri hazırlamak

Bu başvurusu aslında ‘ehliyeti uygunluk başvurusu’ olan düşünebilirsiniz. Biz ehliyet başvurusu deneme devam edelim yine de.

Ehliyet başvurusu için yanınızda götürmeniz gereken belgeler şunlar; Türk ehliyet belgeniz, Türk ehliyetinizin Almanca çevirisi, Anmeldung belgeniz (birden çok Anmeldung belgesi varsa hepsi), sürücü kursuna kayıt belgeniz, pasaportunuz, 1 adet biyometrik resim, ilk yardım kursu belgeniz, göz muayenesi belgeniz, 45 Euro başvuru ücreti.

Tüm bu belgelerle randevu günü ve saatinizde KVR-Fahrerlaubnisbehörde‘ye gidiyorsunuz (Münih’tekinin adresi burada) ve ehliyet için başvurunuzu yapıyorsunuz. Burada başvuruyu yaparken Türk ehliyetinizi alıyorlar ve başvurunuz onaylana kadar Ehliyetiniz orada kalıyor. Bizde bu süreç yaklaşık 4 hafta sürdü. 4 hafta sonra başvurumuz onaylandı ve gidip ehliyetimizi koşa koşa geri aldık!

Bizim için 4 hafta süren bu bekleme süresi yoğunluğa bağlı olarak 2 ile 6 hafta arasında sürüyormuş.

7-) Ehliyet başvurusu onaylanınca, teorik sınav için gün almak

Belgelerinizin incelenmesi bitip ehliyete uygunluğunuz onaylanınca sürücü kursunuzu arayıp haber veriyorlar. Kurs da sizi arayıp iyi haberi veriyor ve artık yazılı sınav (teorik sınav) için randevu alabileceğinizi söylüyor.

Biz ehliyeti hemen almak istediğimiz için 1 ay sonrasına randevu aldık. Eğer teorik sınava daha rahat hazırlanmak isterseniz kendinize en az 2-3 ay zaman verebilirsiniz. Peki bu sınava nasıl hazırlanılıyor, şöyle;

8) Teorik sınava hazırlanmak – Teorik sınav APP’i indirmek

Teorik sınavda toplamda 30 soru soruluyor. Sınav merkezine gittiğinizde masanın üzerinde tabletler oluyor ve soruları burada çözüyorsunuz. Her sorunun bir değeri var (2puan, 3 puan gibi) ve 30 soruda toplamda 10 puanlık yanlış yapma hakkınız var. Yalnız iki adet 5 puanlık yanlış yapamıyorsunuz. Hmm..:!

İşte bu teorik sınava hazırlanmak için paralı bir App indirmeniz gerekiyor, bu uygulamayı koca bir soru bankası gibi düşünebilirsiniz. İçerisinde yaklaşık 1200-1300 soru var ve gerçek teorik sınavda da bu sorulardan çıkıyor. Yani yeterince soru çözerseniz ve tüm soruları bitirirseniz teorik sınavda karşınıza daha önce çözdüğünüz sorular çıkmış oluyor. Aynı Türkiye’deki gibi.

Burada isterseniz ehliyet kursunuz size önereceği paralı uygulamayı indirebilir (40-50 Euro arası) ve oradan çalışabilir, ya da isterseniz şu siteye üye olarak (yaklaşık 25 euro) oradan çalışabilirsiniz. Sonuçta sorular aynı ve ikisinde de Türkçe seçeneği var.

Sınava girerken size soruları hangi dilde çözmek istediğinizi soruyorlar ve pek tabiiki Türkçe de bu seçeneklerin içinde. 🙂 Yani teorik sınav sorularına Türkçe hazırlanıp sınavı da Türkçe çözebiliyorsunuz. Biz Türkçe girmek istediğimize daha önceden karar verdiğimiz için uygulamada da soruları Türkçe çözmüştük. Yalnız soruların çevirisi çok kötü ve Türkçe’si bir garip..artık ona alışmanız gerekecek.

Biz bu şekilde yaklaşık 4 hafta, haftada 2-3 gün çalıştık ve sınavı ilk denemede geçtik. Bu kısımda herkese bol şans çünkü en sinir bozucu kısım bu sınava hazırlanmak!

Teorik sınav günü sınav merkezine gidip 23 Euro sınav bedelini ödüyorsunuz ve size söylenen sıraya tabletin başına oturuyorsunuz. Tablette sınavı çözdükten sonra cevapları onaya yolluyorsunuz ve hemen sonucunuzu alıyorsunuz. Eğer geçtiyseniz belgeniz orada hazır ediliyor. Hayırlı olsun! 🙂 Bu kısım da bitti.

Eğer bu aşamada sınavda kalırsanız da sorun yok, tekrar randevu alıp ikinciye girebilirsiniz. Tabii bunun için tekrar 80 Euro + 23 Euro ödemeniz gerekiyor.

9-) Pratik sınav için gün almak ve pratik sınava hazırlanmak

Teorik sınavı geçtikten sonra o gün size verilen kağıtla birlikte sürücü kursunuza gidiyorsunuz ve artık son adıma, yani pratik sınava hazırlanmak istediğinizi söylüyorsunuz.

Burada sürücü kursu size pratik sınav için gün alıyor ve pratik sınava hazırlanabilmeniz için kursa kayıt olurken anlaştığınız saat kadar alacağınız pratik dersler için de randevu veriyor.

Pratik dersler aynı Türkiye’deki direksiyon dersi gibi. Siz arabayı kullanırken hoca yanda oturup size uyarılarda bulunuyor. Almanya’da Türkiye’ye göre çok farklı trafik kuralları var. O yüzden bu pratik dersleri almanız ve o kuralları iyi ezberlemeniz çok önemli. Biz toplamda 90 dakikalık bir ders aldık. Yeter mi derseniz, bir sonraki maddede fikrimizi yazdık. 😀

10-) Pratik Sınav (direksiyon sınavı) ve ehliyet!

Sınav günü sürücü kursunuzda hocanızla ve görevlinizle buluşuyorsunuz. Sonra da 45 dakikalık direksiyon sınavı başlıyor. Hoca yanınızda, görevli de arkada oturuyor. Yazılı sınavın aksine direksiyon sınavının Türkçe seçeneği yok. Görevliler genelde Almanca konuşuyorlar fakat İngilizce de biliyorlar.

Direksiyon sınavı sırasında normal yolda gitmek, ışıklarda sağa sola dön, ara sokaklara gir, paralel park yap ve ani fren yap gibi komutlar veriliyor.

Ve bilin bakalım hangi blog ilk direksiyon sınavında kaldı! Doğru tahmin ettiniz, biz! 🙁 Kalma sebebi ise gereğinden fazla yavaş gitme ve kural hatası yapma.. 🙂

Eğer bu şekilde ilk direksiyon sınavından kalırsanız bir 180 Euro daha verip ikinci kez sınava girebiliyorsunuz..biz de 1 ay sonra ikinci kez sınava girdik ve bu sefer ehliyeti kaptık!

Zaten direksiyon sınavının sonunda görevli hemen geçip geçmediğinizi söylüyor ve geçtiyseniz onay kağıdını orada veriyor.

Siz de bu onay kağıdıyla 3-4 gün sonra Fahrerlaubnisbehörde‘ye gidip Alman ehliyetinizi alıyorsunuz. Hayırlı olsun! 🙂

Tüm bu ehliyet sürecinin bize ne kadara malolduğunu da yazalım;

  • Kurs kayıt ücreti: 300 Euro (peşin ödedik)
  • Teorik(yazılı)sınav kayıt ücreti: 80 Euro
  • Teorik (yazılı) sınav kağıt ücreti: 23 Euro
  • Pratik sınav randevu: 180 Euro (biz bunu iki kez ödedik :D)
  • Pratik sınav giriş TÜV bedeli: 90 Euro
  • 90 dakikalık pratik ders: 120 Euro
  • Ehliyet çeviri ADAC: 50 Euro
  • İlk yardım: 40 Euro
  • Göz muayenesi: 10 Euro
  • Ehliyet başvuru bedeli: 43 Euro
  • Teorik (yazılı) sınav online uygulama: 25 Euro
  • Yani toplam: 911 Euro

Yolda bi’ Blog herkese başarılar diler! 🙂

Almanya’da Yaşamak bir çok yazımız var. Göz atmak isterseniz diye linkini bırakıyoruz.

Biz Instagram’da ve Youtube’ta da varız ve bekleriz. Youtube kanalımızda düzenli olarak Almanya’da yaşam ve Almanya’da okumakla ilgili bilgiler paylaşıyoruz. Kanalımıza abone olmayı unutmayın! 🙂

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/channel/UCu0dBCi8o1nzfSLheiXSlhQ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close