Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya’da Öğretmenlik Yapmak – Almanya’da Çalışmak

Almanya’da Öğretmenlik Yapmak – Almanya’da Çalışmak

Almanya’da Öğretmenlik Yapmak: Almanya’da Öğretmek Olarak Çalışmak

Blogumuzun ikinci konuk yazısına hoşgeldiniz! İsmail bize Almanya’da öğretmenlik yapmak ve Almanya’ya öğretmen olmak için taşınma hikayesini anlattı!

Yazıda, Almanya’da öğretmenlik, Almanya’da öğretmen olmak, Türkiye’de öğretmen olup Almanya’da çalışmak, Almanya’da öğretmen olmak için denklik, Almanya’da öğretmenlik, ve Almanya’da öğretmenlik alanında iş bulmak ile ilgili merak ettiklerinizi bulabilirsiniz! 🙂

O zaman top İsmail’de! 🙂

Almanya'da öğretmenlik yapmak ve Almanya'da Öğretmen Olarak Çalışmak
Almanya’da Öğretmen Olarak Çalışmak

Ben İngilizce öğretmeniyim ve devlette çalışıyorum. Milli Eğitim her sene Avrupaya, Asya’ya, Balkanlar’a öğretmen ve okutman gönderiyor bu ülkelerdeki Türk çocukları için. Okutmanlık biraz farklı tam bilgim yok, fakat ben daha çok öğretmenlikten bahsedeceğim.

Türkiye’den Almanya’ya Öğretmen Olarak Gitmek

Bu haktan yararlanabilmek için ilk şart devlette en az 5 yıldır çalışmakta olan bir öğretmen olmak. Benim bu göreve karar verme nedenim hayatı yinelemek değil yenilemek istiyor oluşum. 🙂 Tabiki insanın alıştığı, düzen kurduğu hayatı bırakıp yabancı bir ülkeye gitmesi kolay değil. Fakat bu tecrübe, birçok zorluğa değer diye düşünüyorum.

Ben Avrupa ülkeleri hakkında konuşacağım. Öncelikle başvuru yapabilmek için Almanca-Fransızca veya İngilizce dillerinden birinden 50 üzeri puanımız olması gerekiyor. Hangi dil belgesiyle başvurursak o dil belgesinin kapsadığı ülkelere tercih yapabiliyoruz. Bazı ülkelere birden fazla dil belgesiyle gidilebiliyor. Mesela Almanya hem İngilizce hem Almanca dil belgesiyle gidilebilen ülkelerden.

Almanya’da Öğretmenlik Yapmak – Milli Eğitim Mülakatı

Örneğin benim dil belgem İngilizceden. Almancam yok ama yine de Münih’e gönderdiler. Dil belgesini aldıktan sonra Milli Eğitim bir sınav yapıyor. Bu sınava giriyoruz ve kontenjanın iki katı kadar aday mülakata giriyor. Mülakat sonucunda görevlendirilmeye hak kazanan öğretmenler belli oluyor. Her dil belgesinin ayrı bir kontenjanı var.  Mülakatta müzik aleti çalıp çalmadığı, folklor becerisi gibi sanatsal ve kültürel yönlere bakılıyor, bu yüzden bu tip kurslara katılıp belge almak önemli. 

Mülakat sonrası gitmeye hak kazandıysanız dil grubunuzun kapsadığı ülkelerden tercihler yapıyorsunuz. Ben Londra, Bern ve Münih’i tercih ettim ve Münih çıktı! Yalnız aklınızda bulunsun, tercihleriniz dışında görevlendirilme de olabiliyor.

Almanya'da öğretmenlik yapmak
Almanya’da Öğretmen Olarak Çalışmak

Almanya’da Öğretmenlik Yapmak – Gri Pasaport Almak

Pasaport ve vize işlemleri çok sorun oluşturmuyor. Devlet görevi olduğu için gri pasaporta başvuruyoruz sonrasında vize evraklarını doldurup pasaportlarla bakanlığa yolluyoruz. Bakanlık vize başvurusunu yapıyor. Sonra da elçilik sizi parmak izi almaya çağırıyor. Benim ve ailemin vizesi 2 hafta gibi kısa bir sürede çıktı. İlk Ulusal Vize 6 aylık çıkıyor, biz bu süre içinde oturum iznine başvuracağız.

Almanya’da Öğretmenlik Yapmak -Almanya’da Öğretmenlik Maaşı

Yurt dışı görevine çıktığım için kadrom İlçe Milli Eğitim’e çekildi. Döndüğümde tekrar okul tercihi yapacağım. Kadrom okulumda kalmıyor.

Maaş konusuna gelirsek; Türkiyedeki maaşım yatmaya devam ediyor, bir de bunun yanında görev yaptığım ülkeye göre değişen bir maaş alıyorum. Almanya’da bu miktar şuan 1975 Euro.

Almanya'da öğretmenlik yapmak
Almanya’da Öğretmen Olarak Çalışmak

Almanya’da Öğretmenlik Çalışma Şartları

Kalacak yer gibi birçok konuyu kendimiz hallediyoruz. Devlet bu konuda yardım etmiyor.

Göreve gidecek öğretmenin eşi devlet memuruysa öğretmen görevde olduğu süre boyunca eşi de ücretsiz izne ayrılabiliyor. Görev süresi en fazla 5 yıl olabiliyor. Her yılın sonunda öğretmenin dönme hakkı var.

5 yıl sonrasında Türkiye’ye dönüş yapmalı öğretmen ama 2 yıl Türkiye’de çalıştıktan sonra tekrar başvuru yapabiliyor. Her öğretmenin 2 kez yurt dışı görev hakkı var.

Bu arada genelde Türkçe, Edebiyat, Sınıf öğretmeni, Almanca, Din, Fransızca, Sosyal bilgiler, İngilizce öğretmenleri göreve gidiyor. Burada ilginç olan, bizim gibi görevle gitmiş öğretmenlerin dersleri öğrenciler için zorunlu değil. Türkiye’deki haftasonu kursları gibi düşünebilirsiniz. Türk öğrencilere dilekçe dağıtılıyor ve kursa katılmak isteyen öğrencilere okul sonrası ders veriliyor. Sınıflarda her yaş grubundan öğrenci olabiliyor.

Almanya’da öğretmen olarak çalışmak, Almanya’da öğretmenlik alanında iş bulmak için yapılması gerekenlerle ilgili tecrübelerini bizle paylaştığı için İsmail’e çok teşekkürler! 🙂 İsmail’e ve eşi Sinem’e sorularınız varsa, @ailecekgoc Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın.

Almanya’da iş rehberimizi şuradan okuyabilirsiniz.

Biz Instagram’da ve Youtube’ta da varız ve bekleriz. Youtube kanalımızda düzenli olarak Almanya’da yaşam ve Almanya’da okumakla ilgili bilgiler paylaşıyoruz. Kanalımıza abone olmayı unutmayın! 🙂

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/channel/UCu0dBCi8o1nzfSLheiXSlhQ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close