Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya’da Yaşamak ve Yüksek Lisans – Tüm Soru ve Cevaplar

Almanya’da Yaşamak ve Yüksek Lisans – Tüm Soru ve Cevaplar

Almanya’da Yaşamak, Yüksek Lisans ve Aklınıza Takılan Birçok Soruya Cevap Niteliğinde Bir Yazı

Almanya’ya taşınalı 3,5 yıl, blogumuzu açalı ise 2 yıl oldu. Frankfurt’ta başladığımız yolculuktan bugüne öğrendiğimiz her şeyi blogumuza taşımaya çalışıyoruz.

Avrupa’da yüksek lisansa nasıl başvurulur, Almanya’da oturum izni nasıl alınır, Almanya’da nasıl ev bulunur, Almanya’da nasıl iş bulunur ve Almanya’da Yaşamak gibi bir sürü konuda, kendimiz öğrendikçe yazdık, çünkü yolculuğun en başında dediğimiz gibi, en büyük beklentimiz, bu blogun gezmeyi ve keşfetmeyi seven herkese sadece bir şey öğretmesi değil, birlikte öğrenmeyi amaçlayan bir rehber olması!

Almanya'da Yaşamak
Almanya’da yaşamak, Almanya’da yüksek lisans ve Almanya’da iş bulmak ile ilgili aklınıza takılan tüm sorular

Bugün bunun için bir adım daha atıp yurtdışında yaşamak veya Almanya’da yaşamak ile sık sık aldığımız soruları tek bir yazıya başladık. Almanya’da yüksek lisans ile ilgili yüksek lisansa kabul, Almanya öğrenci vizesi, Almanya’da ev bulmak gibi konular, onun dışında Almanya’da mimarlık, Almanya’da avukatlık, Almanya’da ofis hayatı ve genel olarak Avrupa’da iş bulmak(Almanya’da iş bulmak) ile ilgili işte akla en çok takılan sorulardan bir buket (ya da bir demet)! ☺

1-) Avrupa’da yüksek lisans yapmak istiyorum, nereden başlayacağım? 

Aslında bu sorunun tek bir cevabı yok. Şöyle ki, önce hangi ülkeye gitmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor. 

İkinci adım; diyelim ki yüksek lisansı Almanya’da yapmak istediğinize karar verdiniz. Çoktan seçmeli soru geliyor; Almanca’yı ya da İngilizce’yi çok iyi biliyor musunuz? İkisinden birisini çok iyi bilmiyorsanız o zaman önünüzdeki adım belli; birisini iyice öğrenmek ve dil sınavına hazırlanmak. Başvuracağınız tüm okullar sizden dil belgesi isteyecek.

Almanya'da yaşamak, Almanya'da yüksek lisans ve Almanya'da iş bulmak ile ilgili aklınıza takılan tüm sorulara cevap niteliğinde bir yazı
Almanya’da yaşamak ve Almanya’da yüksek lisans ile ilgili aklınıza takılan tüm sorular

Dil konusunu hallederken bir yandan kendinize başvuru şartlarına uyduğunuzu düşündüğünüz ve ilginizi çeken programlar bulmak, bunların son başvuru günlerini kaçırmayacak şekilde başvuru dosyalarınızı hazırlamak. Dil belgenizi (IELTS / TOEFL) de aldıktan sonra başvurularınızı yapıp sonuçları bekleyebilirsiniz. Aslında bu kadar basit! Öyle aracı kuruma falan gerek yok. 

Bununla ilgili şurada aşırı detaylı bir yazımız var. O yüzden bu kısmı uzun tutmuyoruz.

2- Avrupa’da Yüksek Lisans Yapabilmek için Gerekli Not Ortalaması Nedir?

Not ortalamam X, Avrupa’da şu okulda yüksek lisansa kabul edilebilir miyim? 

Ya da başka bir soruda vücut bulmuş haliyle; not ortalamam 2.50’nin altında, yüksek lisansa kabul edilebilir miyim? 

Önce ilk soruya cevap verelim. Evet kesinlike 2.50’nin altında bir not ortalamasıyla da Avrupa’da yüksek lisansa kabul edilebilirsiniz. Çünkü her okulun kabul şartı ayrı. ☺

Tabii ki Avrupa’da bazı okullar var ki en az 3.50 not ortalaması istiyor, fakat bazı okullar da tam tersine başvuru sürecinde başka şeylere önem veriyor ve belli bir not ortalaması aramıyor. 

Sizin de burada yapmanız gereken, başvurmak istediğiniz tüm master programlarının başvuru ve kabul şartlarını (entry requirements) teker teker okuyup, hangilerinin belli bir not ortalaması istediğini, not ortalaması isteyenlerden hangisinin sizin not ortalamanıza uygun olduğunu bulmanız gerekiyor. Bir de ufak hatırlatma; eğer not ortalamanız istenenden birazcık düşükse yine de şansınızı deneyebilirsiniz. 

Almanya’da Yaşamak ve daha fazlası için gelen sorular

3-) Avrupa’da yüksek lisans için nasıl burs bulabilirim?

Bizim Almanya’da burs seçenekleri ile ilgili bildiklerimiz açıkçası sınırlı, ve eminiz ki bizim burada sayacaklarımızdan çok daha fazla Almanya’da burs seçeneği vardır, fakat biz bildiklerimizi yine de yazalım. 

Jean Monnet Bursu ile Avrupa’da Yüksek Lisans Seçeneği

Türkiye’deki gençlerin en çok faydalandığı ve her yıl bir sürü genci yurtdışına okumaya gönderen Avrupa Birliği – Jean Monnet Bursuinternet sitesinden bursla ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Daad Bursu ile Almanya’da Yüksek Lisans Seçeneği

Diğer bir burs ise Alman Hükümeti’nin Almanya’ya yüksek lisans için gelecek yabancı öğrencilere verdiği burs olan DAAD bursu. Bu burs da Türkiye’de TEV aracılığıyla veriliyor. Başvuru şartları ve son başvuru zamanları her yıl değişebiliyor. Başvurmak isterseniz buraya tıklayarak her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

Konrad – Adenauer Derneği Bursu

Bir de Almanya’da burs veren Konrad – Adenauer Derneği var fakat bu bursa başvurmanız için Almanca biliyor olmanız gerekiyor. Derneğin sayfasına buradan ulaşıp detayları okuyabilirsiniz.

Almanya'da Yüksek Lisans
Almanya’da Yüksek Lisans

Yurtdışındaki Burslu Okulları Nasıl Bulabilirim?

Öğrenciler İçin Diğer Burs Olanakları

Bir de sürekli takip ettiğimiz iki siteden bahsedelim. Mladiinfo  ve Youthhop kendini gençlerin fırsatları keşfetmelerine adamış iki websitesi ve burs bölümünde sürekli çeşitli üniversitelerin güncel burs fırsatlarını yayınlıyor. Danimarka’da hiç aklınıza gelmeyecek bir üniversitenin burslu programları olabilir ve bunu hiç farkında olmadan kaçırıyor olabilirsiniz. İşte bu iki site o işe yarıyor ve sürekli kontrol ederek size uygun bir program olmadığına bakabilirsiniz. İki tane yakın arkadaşımız Mladiinfo üzerinden öğrendiği burslara başvurdular ve şu an yeni ülkelerinde mutlu mesut yaşayıp gidiyorlar.

Almanya’da yaşamak ve Almanya’da yüksek lisans

4-) Önce Almanya’ya dil okulu vizesiyle gelsem, o sırada iş bulabilir miyim?

Evet, imkanlar dahilinde. 6 aylık bir dil okulu vizesi alıp, bir yandan dil okuluna gidip bir yandan iş arayabilirsiniz. Fakat bir iki önemli husus var;

Dil Okulu Vizesi ile Almanya’da Yaşamayı Düşünenler İçin Ufak Uyarı! 

Dil okulu vizesi ile Almanya’ya gelip dil okuluna devam etmezseniz, dil okulu bunu yabancılar dairesine bildiriyor ve dil okulu vizeniz riske giriyor. O yüzden dil okulu vizesiyle gelirseniz, bir yandan iş arasanız bile dil okuluna devamlılığınız şart. 

İkincisi de; diyelim ki (umarız yani!) dil okuluna devam ettiğiniz sürede iş buldunuz, dil okulu vizeniz kendiliğinden oturum iznine çevrilmiyor. Türkiye’ye dönüp çalışma vizesi için başvuru yapmanız gerekiyor. Ancak ondan sonra Almanya’ya dönüp çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu saydığımız iki şeye hazırsanız sıkıntı yok. ☺

Almanya’da yaşamak ve Almanya’da iş bulma

5-) Okuduğum bölümün dışında bir yüksek lisans (alan dışı yüksek lisans) yapmak istiyorum, mümkün mü?

Yurtdışında Alan Dışı Yüksek Lisans Yapmak

Diyelim ki Türkiye’de lisans mezunu oldunuz ama okuduğunuz bölümden memnun değilsiniz ve yüksek lisansınızı başka bir alanda yapmak istiyorsunuz. O zaman ne olacak?

Bu açıkçası tamamen sizin okuduğunuz lisans bölümünüzün “alan dışı yüksek lisansa” ne kadar elverişli olduğuyla ilgili. İşletme, ekonomi, uluslararası ilişkiler gibi bölümler bu konuda daha şanslıyken, makina mühendisliği gibi sayısal alanlar için ‘alan dışı yüksek lisans’ o kadar elverişli olmayabiliyor. Bunun için yapmak istediğiniz yüksek lisans bölümünü ve okulu seçip, başvuru koşullarına bakmanız gerekiyor. Diyelim ki ‘global marketing’ üzerine yüksek lisans yapmak istiyorsunuz ve Goethe Üniversitesi’nin ilgili sayfasına girip başvuru koşullarına baktınız. Orada ‘business administration, finance and relevant degree graduates’ yazıyor, bu demektir ki ‘global marketing’ yüksek lisansı yapmak için ‘marketing’ lisansınız olmasına gerek yok, diğer bölüm mezunları da başvurabilir tabii ‘relevant(alakalı)’ olmak kaydıyla. Kısacası ‘global marketing’ okumak isteyen bir mimarsanız “hadi başka kapıya” ama bir ekonomi mezunu “buyrun efenim!” 

Kendimizden örnek verelim; normalde LL.M (Masters of Law) programı sadece hukuk mezunlarının yapabildiği bir yüksek lisans programı olarak bilinir. Ama benim yaptığım yüksek lisans programının tam adı ‘LL.M in Finance’ idi ve programa finans mezunları da kabul ediliyordu. Yani bu programla, bir finans mezununun ‘Hukuk Yüksek Lisansı’ yapması mümkündü.

Almanya’da Nasıl İş Bulunur?

Umut’un okulunda(Stadelschule Architecture Class) sadece mimarlar değil; şehir planlama ya da iç mimarlık ya da peyzaj mimarlığı gibi mimarlık ile bağlantılı bölümlerden mezun olanlar da başvurabiliyor. Uzun lafın kısası, alan dışı yüksek lisans mümkün.

Bu ve benzeri konularla ilgili şurada bir yazımız var.

6- Yurtdışına taşınmak istiyorum, nereden başlayacağım?

6-2) Almanya’da yüksek lisans yapmadan, işlere Türkiye’den başvurarak Almanya’da iş bulabilir miyim?

Almanca Bilmeden de Almanya’da İşlere Başvurabilir miyim?

Bu sorunun yine genel ve tek bir cevabı yok maalesef. Almanya’da eksiği çok hissedilen mesleklerden birisine sahipseniz ve bu meslekte deneyimliyseniz, bir de iyi İngilizce biliyorsanız, yüksek lisans yapmadan Türkiye’den başvurarak iş bulmak da oldukça mümkün.

Almanya’da En Çok Aranan Meslekler Hangileri?

Yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve UX/UI tasarımcıları Almanya’da en çok ihtiyaç duyulan meslekler diyebiliriz. Bu meslekler sadece birer örnek. Mimarlık da Almanya’da aranan mesleklerden(bununla ilgili sorular aşağıda geliyor)

Bazı meslekler için ise bu o kadar kolay olmayabiliyor. Sözel bölüm mezunları için iş bulmak maalesef daha zor, örneğin hukuk mezunları için. Fakat İMKANSIZ değil. Sözel bölüm mezunuysanız ve iş tecrübeniz az ise, önce staja gelmeyi deneyebilirsiniz.

Almanya'da yaşam
Almanya’da yaşamak ve Almanya’da çalışmak

Tecrübeliyseniz, fakat bir süredir başvurulara cevap alamıyorsanız CV’nizde ve Motivasyon Mektubunuzda değişiklik yapmayı deneyin. Bazen iş ilanlarında çok istenilen programları öğrenmek o kadar zor olmuyor. Kendi kendinize ücretsiz e-derslerle o programları öğrenip CV’nize ekleyebilirsiniz.

Avrupa’da iş bulmak ile ilgili ayrıntılı bir rehber hazırlamıştık. Bir göz atmak isterseniz buraya bırakıyoruz.

Erasmus Stajı Nasıl Yapılır ve Erasmus Stajına Nasıl Başvururum?

Üniversite’deyken de yurtdışını düşünüyorsanız. Erasmus Stajı yapabilirsiniz ısınma amaçlı. Erasmus stajıyla ilgili yaptığımız röportaj da burada.

7-) Eşim Almanya’da iş buldu. Ben de vize alabilir miyim?

Eşiniz iş bulduysa siz de ‘Almanya’da Aile Birleşimi’ne başvuruyorsunuz ve bunun sonunda alacağınız vizeyle Almanya’da çalışma hakkınız da oluyor. Türkiye’den geliyorsanız bu vizeyi alabilmek için A1 seviyesinde bir Almanca sınavını geçmeniz gerekiyor. Bu sınav için Goethe’ye başvurabilirsiniz.

Almanya'da çalışma
Almanya’da yüksek lisans yaparken çalışabilir miyiz?

😎 Avrupa’da yüksek lisans yaparken bir yandan da çalışabilir miyim?

Yüksek lisans boyunca yılda 120 iş günü çalışma izniniz oluyor. Bunu ister 240 part time iş günü şeklinde, ister 120 tam iş günü şeklinde kullanabiliyorsunuz. Bu sınırları aşmadan çalışabilirsiniz.

9-) X bölümü mezunuyum, Avrupa’da nasıl iş bulurum? Avrupa’da çalışmak için denkliğim var mı?

İşte bu soruya bir cevabımız yok maalesef.  Birimiz hukuk fakültesi mezunu, diğerimiz mimarlık fakültesi mezunu ve biz sadece kendi alanlarımızı biliyoruz. Psikoloji yahut felsefe mezunlarının nasıl iş bulduğunu bilmemiz imkansız. Hele denklik konusunu hiç bilmiyoruz. Bunu bir bilene sormalısınız o noktada.

Almanya'da yaşam ve çalışma
Almanya’da yaşamak

Türkiye’de hukuk mezunuyum, Almanya’da avukatlık yapabilir miyim?

Türkiye’de hukuk mezunuyum, Almanya’da avukatlık yapabilir miyim diye merak ediyorsanız, maalesef hayır.. 7 yıl daha okumanız gerekiyor  Hukuk danışmanlığı yapabiliyorsunuz ama klasik anlamda baroya kayıtlı bir avukat olmak mümkün değil.

Öğretmenlik, fizyoterapistlik, diş hekimliği, doktorluk ve daha birçok mesleğin denklik şartları ayrı. Bunlara cevap vermek de ayrı biz uzmanlık gerektiriyor.

Fizyoterapist demişken, şuraya Münih’te yaşayan ve fizyoterapistlik yapan arkadaşımız Gonca ile Almanya’da yaşamak ve Almanya’da İş Hayatı üzerine yaptığımız röportajı bıraktık. 

10-) Hukuk mezunları Almanya’da hangi iş pozisyonlarına başvurabilir?

Hem Türkiye’de hem Avrupa’da hatta dünya çapında iş yapan büyük şirketleri düşünün. Bu şirketlerde ‘legal counsel’ olarak çalışmanız mümkün. Örnek verirsek, Google, Facebook, LinkedIn, Microsoft ya da PwC, Deloitte, KMPG gibi büyük ve global şirketleri düşünün. Bu şirketlerin ‘Legal Counsel’ ya da ‘Associate’ ilanlarına başvurabilirsiniz ve bu şirketlerin ‘turkish speaking legal counsel’ ilanları bile oluyor. Yapmanız gereken düzenli olarak bu ilanları takip etmek.

İş bulabileceğiniz şirketler tabii ki bunlarla sınırlı değil. Özellikle Almanya’da, çok fazla Türkiye’yle iş yapan şirket olduğu için ve Türkiye’deki partnerlerinin İngilizceleri iyi olmadığı için, kendi bünyelerine özellikle türk ‘legal counsel’ aradıkları oluyor. Yani klasik anlamda avukatlık yapmıyorsunuz ama hukuk danışmanı olabiliyorsunuz.

Peki Hukuk mezunu olarak yurtdışında iş bulma şansımızı nasıl arttırabiliriz?

Hukuk mezunları bildiğiniz gibi çoğunlukla LL.M yapıyor. LL.M programlarının bir kısmı spesifik bir alana yönelikken (International Tax Law, European Commercial Law gibi) bir kısmı da daha kapsamlı ve genel bir alan üzerine oluyor. Bu açıdan Finans üzerine ya da ‘LL.M in International Business Law’, ‘LL.M in International Maritime Law’ gibi (daha çok var aslında) önünüzü açacak master programlarını tercih edebilirsiniz. Böylece iş başvurusu yaparken, ‘bakın ben hukuk mezunuyum ama yarı finansçı da sayılırım’ diyebilirsiniz.

Bir de tabii ki, Türkiye’de hukuk okumuş, bundan pişman olmuş ve yüksek lisansta tamamen başka alanlara yönelmek isteyenler var. Bu da pek tabii ki mümkün. Alan dışı yüksek yapma şansınız, başvurmak istediğiniz yüksek lisans programı alan dışı yüksek lisansa uygun olduğu takdirde, ‘digital marketing’ ya da daha bile alakasız bir bölümde yüksek lisans yapıp, daha sonra ona uygun işlere başvurabilirsiniz. Bu durumda en mantıklısı, önce staj pozisyonlarına başvurmak ve zamanla yükselmeyi beklemek gibi geliyor bize.

Almanya’da Nasıl İş Bulurum?

Diyelim ki, Türkiye’de 5 yıl avukat olarak çalıştınız ve Almanya’da iş başvurusu yapıyorsunuz, artık ‘senior’ pozisyonlara başvurmalıyım diye düşünmeyin, maalesef siz ‘junior’ pozisyonlara başvurursanız seçilme şansınız çok daha yüksek ve hele ki 1-2 yıllık tecrübeniz varsa, önce staj pozisyonlarına başvurmak çok daha bile mantıklı olabilir. Sonuçta Almanya’da stajyerlerde para alıyor ve daha sonra staj yaptığınız yerde devam etme şansınız var!

Diyeceğimiz o ki, hukuk mezunları için de ‘tünelin sonunda her zaman ışık var’!

12-) Mimarlar İçin Almanya’da İş Bulma ve Almanya’da Mimarlar İçin iş Olanakları

Sevgili mimarlar sizi de unutmadık! 🙂

Bizim iş bulmamız tabii ki avukatlara göre biraz daha kolay çünkü “evrensel” bir mesleğimiz var.

Peki Almanya’da mimar olarak nasıl iş bulunur? sorusunun cevabı her zaman yaptığımız gibi;

Adım 1: Önce güzel bir başvuru dosyası hazırlamak. Peki bu dosyanın içinde neler var: portfolyo, cv ve niyet mektubu(bazı büyük ofislerde şart).

Adım 2: Daha sonra ilk olarak başvurmak istediğiniz ofislerin listesini çıkarmak. Bu listeyi hazırlamak diğer meslekler gibi kolay olmuyor. Çünkü mimarlar için bütün ofislerin olduğu bir iş arama platformu yok. Tek tek araştırarak ofislerin listesini yapmanız gerekiyor. Bunun için ilk önce LinkedIn ve Almanya için Monster.de gibi sitelerden mimarlık ofislerini bulmanız gerekiyor. Daha sonra ise devreye Google giriyor ve gitmek istediğiniz şehirdeki ofisleri buluyorsunuz. Örneğin; “architectural offices in Munich” gibi arama sözcükleriyle tek tek ofisleri listeleyebilirsiniz.

Adım 3: Bundan sonrası ise oluşturacağınız güzel bir mail ile ofislere tek tek başvuracaksınız ve en zor kısmı beklemek 🙁

Bununla ilgili daha detaylı Almanya’da Mimarlar İçin İş Bulma Rehberi de yolda geliyor. 🙂

Almanya’da Yüksek Lisans ve Almanya’da Ofis Hayatı

Almanya’da Ofis Hayatını merak edenler için; Almanya’da Ofis Hayatı’na daha detaylı bir şekilde yazımızda değindik.

11-) Almanya’da nasıl ev kiralayacağım? 

Yukarıda bahsettiğimiz her şeyi hallettiniz, inanın Almanya hiç beklemediğiniz bir yerden vuruveriyor ve bir bakıyorsunuz en zor şey ev bulmak! ☺

Bu konu biraz yılan hikayesine döndüğü için Almanya’da Nasıl Ev Bulunur? uzun uzun yazdık.

12.) Avrupa’da iş başvurusu yaparken CV’m ve movisvasyon mektubum nasıl olmalı? 

Yurtdışında bir iş yeri için CV nasıl hazırlanır?

Biz araştırdık araştırdık ve en sonunda CV’mizi novoresume.com üzerinden hazırladık. Önce buradan başlayalım. Bu cümle kesinlikle reklam değildir. Peki CV hazırlarken nelere dikkat ettik;

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • CV’niz ve Cover Letter’ınız tabiiki tamamen İngilizce (ya da başvurduğunuz ülkenin dilini iyi biliyorsanız o dilde olacak). Tamam tamam bu çok basit oldu, bunu yazmamışız sayın!
  • CV ve Cover Letter’ınızi, aksi belirtilmedikçe Word Dosyası olarak göndermeyin, Pdf olarak atın. Daha güzel ve profesyonel gözüküyor. 
  • Hobilerim diye bir başlık açmayın, çünkü Profesör, Akademisyen değilseniz, 20 yılı aşkın tecrübeniz ve sayfalarca makaleleriniz yoksa, CV’niz 1 sayfayı aşmamalı ve o 1 sayfaya sığdıracak çok daha önemli şeyleriniz var.
  • Amerika’ya başvuru yapıyorsanız, fotoğraflı CV’leri hemen eliyorlarmış. Bunu Amerikalı bir arkadaşımız söyledi ve internetten araştırdığımızda doğru olduğunu okuduk. Yani Amerika’ya başvuruyorsanız CV’nizde fotoğraf olmasın.
  • İletişim bilgilerindeki mail adresi kısmına, ergenlikten kalma bir mail adresi yazmamanız gerekiyor, profesyonal durmalı!
  • Stajlar da dahil her türlü iş tecrübeniz önemli ve her tecrübenin altına bir cümlelik bir açıklama koyun. Kısa ve net olmak çok çok önemli.
  • Mezuniyet ortalamanız gerçekten çok iyi değilse, hiç yazmayın. Mesela bizim ortalamalarımız çok düşüktü ve hiç bir CV’mizde ortalamamızı bulamazsınız. ☺
  • Geleneksel yöntemlerle hazırlanan CV’leri sizi yansıtması imkansız ve böyle CV’ler işverenlerin karşısına her dakika çıkıyor. Biraz zaman harcayıp, tamamen kendinize göre bir CV hazırlamak en güzeli.
  • Gramer ve dilbilgisi hataları çok çok büyük bir eksi, o yüzden bunlara dikkat!
  • Bizim yaşımızdakilerin (20 – 30 yaş arası) çok fazla konuda uzmanlaşmamış olması çok normal. İyi bildiğimiz birkaç şey vardır, onları vurgulayıp ön plana çıkarmak, çok fazla alakasız şey yazmaktan çok daha profesyonel duruyor.
Almanya’da Yaşam

13-) Almanya’da iş ararken hangi sitelere bakmalıyım?

Biz başvuruları yaparken biraz geleneksel davrandık ve ilk önce en bilinen sitelerden başladık. Bunlar LinkedIn ve özellikle Almanya’da çok popüler olan ‘monster.de’-idi.

Bunların yanında bir de yeni keşfettiğimiz ve hatta Türkiye’de de iş aramalarına yardımcı olacak bir diğer site ise Jooble.Onun da linkini buraya bırakıyoruz.

‘monster.de’, glasdoor.de ve ‘reed.co.uk’ de Almanya’da sıklıkla iş ilanları için kullanılan siteler. 

Glassdoor’un diğerlerinden farklı, sitede aynı zamanda başvuracağınız şirketle ilgili yorumları, ortalama maaşları ve insanların mülakat deneyimlerini okuyabilmeniz ve bunun bize mülakatlardan önce çok faydası oldu. Sitedeki bilgilerin tamamına ulaşabilmek için üye olmanız gerekiyor ama üyelik ücretsiz. Tek yapmanız gereken herhangi bir iş veya mülakat deneyiminizi paylaşmanız.

Almanya’da Yaşam

Almanya’da Nasıl Staj Bulurum? Almanya’da Staj Ararken Hangi Sitelere Bakmalıyım?

Ek not: Eğer staj veya praktikum arıyorsanız, meinpraktikum.de sitesini de kullanabilirsiniz, sitede aşırı fazla ilan var.

Aklımıza gelen sorular şimdilik bu kadar, bu listeyi uzatmak Almanya’da yaşamak ve yurtdışında yaşamak ile ilgili akla gelebilecek tüm soruları (bildiğimiz kadarıyla) cevaplamak istiyoruz. O yüzden bu sefer sıra sizde, pamuk yorumlar ve sorular cebe! ☺

Gelsin Sorular O zaman! 🙂

Herkese iyi başvurular!

Biz Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

3 comments

  1. Merhaba,
    Öncelikle yazı için çok teşekkürler. Yalnız yüksek lisans başvuruları ile ilgili eklemek istediğim bir şey var. Ben geçen sene başvururken okul (Münih Teknik Üniversitesi’ne başvurmuştum) başvuruya başlamadan önce gerekli belgeleri Uni-Assist diye bir kuruma gönderilmesi istemişti. Uni-Assist, belgeleri inceleyip uygun bulursa VPD(“Vorprüfungsdokumentation”) belgesini gönderiyor. Belge sadece başvurulacak okul için temel kriterleri karşıladığınızı gösteriyor. Değerlendirme süreci 4-6 hafta arası sürüyor(son güncelleme Türkiye için 3 haftaymış). Okul için istenen belgeleri portala yükleyip sonra “hard copy” olarak postalanması gerekiyor. Bir de 75 Euro + başvurulan her okul için ekstra 30 Euro ücret isteniyor. Bildiğim kadarıyla bazı okullar Uni-Assist ile birlikte çalışıyorken bazıları direk başvuruları kendileri kabul ediyorlar. Belgelerin gönderilmesi ve VPD’yi almak yaklaşık 1.5, 2 ay (eksik veya yanlış belgenin tekrar gönderilmesi halinde) sürebiliyor.
    Başvuru kriterlerine bakılırken buna da dikkat edilmesi son dakika kalp krizlerinin önlenmesinde yardımcı olabilir 🙂
    Teşekkürler!

  2. merhaba
    öncelikle bu yazı için çok teşekkürler. ben de bir hukuk mezunu olarak master a başvurma aşamasındayım. ancak finans gibi alanlara pek yatkın değilim. acaba başka hangi alanların önü açık biraz daha bilgi verir misiniz? ya da sizin gibi hukuk mezunu yerleşmiş arkadaşarınız var mı? açıkcası seçmem gerken bölümde çok sıkıntı yaşıyorum. umarım yardımcı olabilirsiniz.
    Tekrar teşekkürler!

  3. Merhaba,
    Blog yazılarını okurken keske 8 yil öncesinde bu bilgilere sahip olsaydim diye düşünüyorum, cok tesekkurler detaylı bilgiler icin. Keskeyi birakip hedefimi belirledim, bir yerd3n baslamak gerek:)ancak bazi eksikliklerim var.
    Bir sorum var. Lisans not ortalamasina istinaden burs veren LLM programlari var mi? Bilgi verirseniz müteşekkir olurum. Sevgiler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close