Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya’da Yoga Eğitmenliği & Tüm Detaylar

Almanya’da Yoga Eğitmenliği & Tüm Detaylar

ALMANYA’DA YOGA EĞİTMENLİĞİ & TÜM DETAYLAR

Blogu açtığımız günden beri en çok merak edilen konu hep farklı meslek gruplarının Almanya’daki iş olanakları oldu. Biz bir mimar bir hukukçu bildiğimiz kadarını anlattık ama bilmediğimiz alanlar çok! Öyle olunca yurtdışında yaşam konusuna biraz daha derinlemesine girmek için, artık blogumuzda misafir yazarlarımız var! Tuğba bize Almanya’da yoga eğitmenliği ve, Almanya’da Yoga Dersi Vermeyi anlattı.

Lafı fazla uzatmadan sözü Tuğba’ya bırakıyoruz! ?

Almanya'da Yoga Eğitmenliği
Almanya’da Yoga Eğitmenliği ve Almanya’da Yoga

En klasik sorudan başlayalım, biraz kendinden bahseder misin?  

Ben Tuğba. 1990, İstanbul doğumluyum. Tam bir yay burcuyum. Yükselenim de yay. Özgürlüğüne düşkün, macerayı seven, yeni şeyler denemeye bayılan bir insanım. Sanırım hayattaki en büyük hayalim; biri bana sponsor olsun ve ben bütün eğitimlere gideyim, bir sürü müzik aleti çalmayı deneyimleyeyim, değişik dansları öğreneyim, ülke ülke gezip yeni hayatlar tanıyayım… Hayaller, hayaller…

Gerçeklere gelince Endüstri Mühendisliği mezunuyum. Münih’e taşınmadan önce 5 yıldan fazla kurumsal şirketlerde iş analisti olarak çalıştım. Şu anda Münih’te yaşıyorum ve Yoga dersleri veriyorum. Hatha Yoga, Yüz Yogası ve Pilates eğitmeniyim. 

Özetle; farkındalık, meditasyon, şifa gibi tüm bu spiritüel konulara aşırı meraklıyım ve her gün okuyorum, deniyorum, öğreniyorum. Ve bu deneyimlerimi yazmayı, paylaşmayı ve anlatmayı inanılmaz seviyorum.

Yurtdışı fikri ilk olarak nasıl çıktı?  Ve neden Münih? 

Aslında evlenme kararı aldığımız dönemde düşmüştü yurtdışı fikri aklımıza. Bu nedenle o dönemde çok eşya almamış ve 1+1 bir eve taşınmıştık. Evlilik koşturmacası bitince yavaş yavaş yurtdışındaki pozisyonlara başvurmaya başladık. Ben o zamanlar MasterCard’da proje analisti, Süleyman ise SAP’de yazılımcı olarak çalışıyordu. İkimiz de iş başvuruları yapıyorduk ama tahmin edebileceğiniz gibi Süleyman yazılımcı olduğu için daha çok geri dönüş alıyordu. SAP içi ilanlarda İstanbul’da yaptığına benzer bir pozisyona başvurdu. Süreç çok hızlı ilerledi ve SAP Münih ofisinden teklif aldı. Biz bile şaşırdık ve daha önce Münih aklımızda olmamasına rağmen bir anda kendimizi Münih’te bulduk.

Daha önce yurtdışı tecrüben var mıydı?

Benim daha önceden yurtdışı değil İstanbul dışı bile deneyimim yoktu:) İstanbul’da doğdum ve üniversiteyi de İstanbul’da okudum. Bu nedenle Münih öncesinde İstanbul dışında bir yerde yaşamamıştım.

Münih’te zorlandığın anlar var mı? Dönmek istediğin, Türkiye’yi özlediğin anlar mesela.

Tabii ki zor anlar oluyor, olmaz mı? Özellikle taşındığımız birkaç hafta kendimi evimden ve sevdiklerimden çok uzakta ve yalnız hissetmiştim. Sonradan burada yoga derslerinin de yardımıyla çok güzel bir ortamım oldu. Güzel insanlarla tanıştım ve bu yalnızlık hissi geçti.

Ama hala zorlandığım konular var. Mesela Almanca 🙂 Geldiğimden beri Almanca öğrenmeme rağmen hala tamam, artık oldu diyemiyorum. İster istemez ana dilinin konuşulmadığı bir ülkede kendini ifade ederken ekstra efor harcıyor insan. Bunun dışında her işi kendimiz yapıyor olmamız da zorlandığımız konulardan biriydi. Eve taşındığımızda evin boyasını bile biz yapmıştık. Bir yandan zorlanıyor, bir yandan da öğreniyor ve gelişiyoruz. Hepsi bir deneyim.

Şu anda Münih’i çok seviyoruz. Yine de ileride bir gün Türkiye’ye döneriz diye de düşünüyoruz. Ama döndüğümüzde bu şehir İstanbul mu olur? Sanmıyorum 🙂

Gelelim yoga kısmına; Yoga ilk olarak hayatına nasıl girdi, ve yoga eğitimi almaya nasıl karar verdin? 

Yoga yapmaya yaklaşık 5 sene önce başladım. Genelde insanlar yogaya önce fiziksel pratik ile başlıyor ve sonradan felsefesi ile ilgileniyor. Benim biraz tersi olmuştu. Öncesinde farkındalık, anda olma ve spiritüel konulara ilgim arttı. Osho, Eckhart Tolle, Don Miguel Ruiz gibi yazarları okuyarak, kendini tanıma ve kendini sevme konularına kafa yoruyordum. Ya da içselleştirmeye çalışıyordum diyebilirim. Sonrasında yoga pratiklerine başladım. Yoga hem fiziksel olarak bedenime çok iyi geldi, hem de hayata bakış açımı çok değiştirdi.

Yogayı bu kadar çok sevince pratiğimi ilerletmek, pozların detayını anlamak, anatomi ve yoga felsefesini öğrenmek için eğitmenlik eğitimi almaya karar verdim. İlk etapta bu eğitimi alırken aklımda yoga eğitmenliği yapmak gibi bir fikir yoktu. Eğitimi tamamen kendim için almaya karar vermiştim. 

Münih’te de yoga dersi veriyorsun. Biraz bahsedebilir misin?

Mayıs 2018’de Yoga eğitmenlik eğitimimi tamamladım, aynı ayın sonunda da Münih’e taşındık. 

Taşındığımızda benim işim olmadığı için hemen Almanca kursuna yazıldım. Hayatımın hemen hemen her döneminde çalıştığım için sadece Almanca kursuna devam etmek beni biraz boşluğa düşürdü. Kendi yoga pratiğime devam ediyordum, ama bir yandan da eğitmenlikte öğrendiğim şeyleri pratik etmek istiyordum. Bu nedenle Facebook gruplarına (Münihli Göçmen Anneler, Türk Öğrenciler vs) bir duyuru çıktım ve geldiğimizin ikinci haftasından itibaren Pazar günleri Englischer Garten’da ücretsiz yoga dersleri vermeye başladım.

Benim için bu çok güzel bir deneyimdi. Çünkü hem bir sürü insanla tanışıyor, hem de kendimi geliştiriyordum. Bu yola sadece kendi pratiğim için başlamıştım ama farkettim ki yoga öğretmeyi de yoga pratiği yapmak kadar çok seviyordum. Yaz sonuna kadar bu şekilde parkta devam ettik. Sonrasında havalar soğumaya başladığında bir Türk derneğinin kurucusuyla tanıştım. Dernekte dersler vermeye başladım. Sonra da devamı geldi. Mayıs sonunda Münih’te 2. Senemizi tamamlıyoruz. Ve ben geldiğimizden beri aktif olarak farklı derneklerde yoga dersleri veriyorum.

Sence yoga eğitimi almış birisi, Almanca da öğrenirse, Almanya’da gelip kolayca yoga eğitmenliği yapabilir mi?

Ben şu anda yalnızca Türkçe dersler veriyorum. Birkaç defa Almanca da ders verdim ama henüz Almancada kendimi yoga dersi verecek kadar rahat hissetmediğim için düzenli vermiyorum.

Eğer dünyaca geçerli olan Yoga Alliance onaylı bir sertifikası varsa, evet yapabilir. Sadece Almanca değil, İngilizce ve hatta benim gibi Türkçe de yoga dersleri verebilir. Buradaki bir sürü stüdyonun programında İngilizce dersler de yer alıyor. Tabii sertifikanın yanında deneyim de önemli. Stüdyoların belirli bir müşteri kitlesi olduğu için, sizden deneme dersi talep ediyorlar. Sonrasında karşılıklı olarak anlaşırsanız ders vermeye başlayabiliyorsunuz.

Derneklerde ise durum biraz daha sizin emeğinize bağlı. Dernek size ders açıyor ama dersin devamlılığı dersinizin ne kadar ilgi gördüğüne bağlı olarak belirleniyor. Bunun için derneğin yanında siz de kendi reklamınızı yapmalısınız. Benim durumunda şu şekilde ilerledi. İlk önce ben kendi reklamımı yaptım ve duyurdum. Sonrasında derse gelen ve memnun kalanlar bir sonraki derse kendi çevrelerinden arkadaşlarını getirdiler. Bu şekilde büyük bir aile olduk diyebilirim.

Bundan sonra yoga eğitmenliğine profesyonel olarak devam etmeyi planlıyor musun, yoksa bir yerden sonra beyaz yakalılığa dönerim diyor musun? 🙂 

Doğruyu söylemek gerekirse artık çok plan yapmıyorum. İlk geldiğimde yoga eğitmenliğine devam edeceğim ama kesinlikle kendi işime de dönmek istiyorum diyordum. Hatta bir süre part-time bir iş deneyimim de oldu.

Ama başvurularım ve işlerim ne kadar yolunda gitmiyorsa, yoga yolum o kadar açık ve güzel gitmeye başladı. Sanki evren bana senin yolun burada diyor gibiydi. Ki hala böyle. Teklif almaya yaklaştığım birkaç pozisyon Korona nedeniyle kapandı :/

Bu nedenle şu anda kesin bir karar verdim diyemem. Mevcut durumdan dolayı stüdyolar ve dernekler kapalı olsa da online yoga derslerim ve yüz yogası workshoplarım devam ediyor.

Korona sayesinde uzun zamandır ertelediğim Youtube kanalını açabildim ve bu kanal üzerinden yüz yogası, meditasyon ve Hatha yoga dersleri paylaşıyorum. Kanala bu linkten ulaşabilirsiniz: 

Bir gün beyaz yakalılığa dönsem bile, kesinlikle bir yandan yoga dersleri vermeye de devam edeceğim bundan eminim.

Yogaya başlayacak olanlara neler öneriyorsun? 

Yogaya başlamayı düşünenlere ilk olarak artık düşünmeyin ve başlayın diyorum 🙂

Yoga yapmanız için esnek ya da fit olmanıza, pahalı ve havalı ekipmanlara sahip olmanıza gerek yok. Sadece matın üzerine çıkın yeter.

Bunun dışında önerim eğer mümkünse bir hoca eşliğinde başlamaları, kendi sınırlarına saygı duymaları ve bir poza ulaşmak için bedenlerine zarar vermemeleri. Yoga sadece fiziksel bir pratik değil bunu hatırlamaları.

Yoga eğitmenlik eğitimi almayı düşünüp emin olamayanlara ise bu konuda baya uzun bir yazı yazmıştım onu okumalarını önerebilirim. Linki burada.

Varsa bir adet en sevdiğiniz ülke ve şehir alalım! 

Hmm zor soru 🙂

Galiba ben buna Kaş diyeceğim.

Eğer Türkiye dışında bir yer olsun diyorsanız, Prag diyorum 🙂

Almanya’da Yoga Eğitmenliği – Unuttuğumuz ve eklemek istediğin her türlü şey..

İnsan bir şeyi severek yaptığı zaman kesinlikle yolu açılıyor. Biraz sabır, süreklilik ve bolca sevgi olduktan sonra Almanya’da ya da dünyanın herhangi bir yerinde yoga eğitmenliği yapabilirler. 

Neale Donald Walsh’ın çok sevdiğim bir sözünü de bırakayım buraya;

“Bir şeyi seçtiğinde tüm yüreğinle, tüm benliğinle seç. Yüreğinde şüpheye yer bırakma. Düşüncene doğru yönel, harekete geç. Kararlı ol.”

Tuğba’ya çok teşekkürler! 🙂 Tuğba’nın Instagram hesabını da buraya bırakıyoruz. Sorularınız olursa yazıda yorumlara ya da direkt Tuğba’ya iletebilirsiniz.

Instagram ve Youtube’da da varız! gelirseniz seviniriz ?

Sevgiyle!

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/channel/UCu0dBCi8o1nzfSLheiXSlhQ?view_as=subscriber

Almanya’da doktorluk yazımız da burada;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close