Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya’da Yüksek Lisans Yaparken Çalışma

Almanya’da Yüksek Lisans Yaparken Çalışma

Almanya’da Yüksek Lisans Öğrencilerinin Çalışma Hakkı

Size hap hap bilgiler vermeye geldik! Diyelim ki Almanya’da yüksek lisans yapmak istiyorsunuz, hatta yüksek lisansa kabul aldınız. Şimdi geldi iş maddiyat kısmını ayarlamaya. Ailenize de yük olmak istemiyorsunuz ya da kendi yağınızda kavrulmanız gerekiyor. Haliyle merak ediyorsunuz; Almanya’da yüksek lisans yaparken çalışma izniniz oluyor mu, öğrenciyken Almanya’da çalışma izni nasıl alınıyor, Almanya’da öğrenciler ne kadar kazanıyor diye. Şimdi biz tüm bu soru işaretlerini cevaplamaya çalışacağız! ☺ 

İlk sorudan başlayalım; 

Almanya’da yüksek lisans yaparken çalışma ve öğrenciler için iş olanakları?

Almanya’da yüksek lisans yaparken çalışma iznim olacak mı? 

Evet, Almanya’da yüksek lisans öğrencilerinin çalışma izni var, hem de hangi okulda hangi bölümde okuduğun farketmeksizin her öğrencinin çalışma izni oluyor.

Almanya’da yüksek lisans öğrencisiyim, çalışma iznimi nasıl alacağım?

Almanya’da yüksek lisans öğrencisiyseniz, ve öğrenci vizeniz varsa çalışma izni için ek bir şey yapmanıza gerek kalmıyor. Size yüksek lisans için verilen öğrenci vizeniz, çalışma izninizi de kapsıyor, bingo! Almanya’da yüksek lisans yaparken çalışma hakkınız cepte!

Almanya'da öğrenciler için işler
Almanya’da yüksek lisans yaparken çalışma

Avrupa’da yüksek lisans yaparken çalışma iznim ne kadar olacak? Limiti var mı?

Evet, var. Biraz net oldu ama. ☺ Yüksek lisans öğrenci vizenize dahil olan çalışma izniniz limitli bir çalışma izni ve yılda maksimum 120 iş günü çalışabiliyorsunuz. Bu da yaklaşık haftada 20 saate tekabül ediyor. Fakat zaten şirketler de bunu biliyor ve ‘work student’ ararlarken, kendilerine haftada 20 saat yardımcı olacak birisi arıyorlar. 

Siz işe girdiğinizde de, haftalık 20 saati ister 2,5 gün işe gelerek, ister 5 gün yarımşar gün gelerek kullanabiliyorsunuz ve şirketler de genelde öğrencilere bu konuda anlayışlı ve esnek oluyor.  Örneğin sınav haftalarınızda tamamen okula odaklanıp, sınavlar bittiğinde eksik saatlerinizi tamamlayabiliyorsunuz, ya da okulda önemli işleriniz olduğunda ben bugün gelemeyeceğim diyebiliyosunuz ve şirketler de sizin işinizi kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. 

Almanya’da yüksek lisans öğrencisi olarak hangi tür işlere bakmalıyım?

Almanya’da yüksek lisans yaparken çalışma hakkınız kendiliğinden oluyor demiştik. Bir de üstüne yüksek lisans öğrencilerinin hayatını kolaylaştırmak için öğrencilerin yaptıkları işleri belli kategorilere ayırmışlar, zaten siz de öğrenci olarak iş ararken karşınıza bu seçenekler çıkacak. Bakalım Almanya’da Yüksek Lisans Çalışma seçenekleriniz nelermiş;

Almanya’da Öğrenciler İçin İş Seçenekleri

Almanya’da Öğrenciler İçin Minijob

Minijob, haftada 20 saat değil de 10 saat çalıştığınız işlere deniyor. Diyelim ki daha ilk sömestrınızdasınız ve haftada 20 saat çalışmak size ağır gelebilir diye düşünüyorsunuz, o zaman kendinize ‘minijob’ bulup, haftada 10 saat çalışıp ayda 450 Euro gibi bir net maaş alıyorsunuz. Sadece bu masala Münih’te geçinmek mümkün değil tabii ama size öğrenci olarak oldukça güzel bir cep harçlığı oluyor. 

Peki ne çeşit işler bulabilirim minijob ile derseniz, genelde her çeşit iş bulabiliyorsunuz. Bu bir ofiste okuduğunuz bölümle ilgili bir iş olabilirken, akşam barmenlik ya da markette kasiyerlik olabiliyor. Bunu Almanya’da Yüksek Lisans Yaparken Çalışma – İş hayatına giriş A101 gibi düşünebilirsiniz. ☺

Almanya'da yaşam
Almanya’da yaşamak ve Almanya’da çalışmak

Working Student (WerkStudent)

Minijob’dan biraz daha fazla ciddiyet gerektiren, fakat yine de tam zamanlı bir pozisyon kadar tecrübe gerektirmeyen bir öğrenci iş pozisyonu bu. Genelde haftada 15 – 20 saat çalışmanız bekleniyor ve okuğunuz bölümle ilgili bir pozisyona kabul almayı başarırsanız, mezun olduktan sonra iş bulurken size büyük bir referans oluyor. ‘Work Student’ olarak genelde saatlik ücret alacak şekilde anlaşıyorsunuz ve yaptığınız işe göre maaşınız saatlik 9-15 Euro arası değişiyor. Daha az ya da daha çok da olabilir fakat ortalama genelde böyle. 

Praktikum (internship) 

Türkiye’de öğrenciyken yaptığınız staj gibi düşünebilirsiniz bunu. Praktikum’un herhangi bir stajdan farkı ise genellikle en az 6 aylık bir süreç olması ve 6 ay boyunca staja devam etmenizin beklenmesi. Bir de ‘work student’a göre bir tık daha ciddi iş görevleriniz olması. Eğer minijob’la, work student’lar beni kesmez diyorsanız ‘Praktikum’ pozisyonlarına başvurabilirsiniz, kim tutar sizi! ‘Praktikum’larda aldığınız ücret çok değişken ve kimi firma ayda 900 Euro öderken kimi firma ayda 1800 Euro’ya kadar ödeyebiliyor. Ben öğrenciyken ‘Deutsche Börse’ yani Alman Borsası’nda çalışmıştım ve ayda maaşım ayda 850 Euro’ydu. Mezun olduktan sonra yaptığım ikinci ‘Praktikum’da ise ayda 1800 Euro brut maaş almıştım. Umarım sizinki ikincisi olur! ☺

Almanya’da yüksek lisans yaparken çalışma

Almanya’da öğrenci olarak iş ararken hangi sitelere bakmalıyım?

Biz öğrenci olarak iş ararken öncelikle stepstone.de olmak üzere indeed.de ve monster.de sitelerine bakmıştık. Siz de bu sitelerden başlayabilirsiniz. Eğer yeterli olmazsa Facebook’ta yüksek lisans yaptığınız şehrin öğrenci Facebook sayfalarına bakabilirsiniz. Örneğin Münih’teki öğrenciler için Facebook’ta ‘Munich International Friends’ sayfası var ve bize şehre ilk geldiğimizde çok yardımcı olmuştu. 

Almanya’da yüksek lisans yaparken çalışma ile ilgili şimdilik aklımıza gelenler bu kadar!

Avrupa’da Yüksek Lisansla ilgili daha önce yazdığımız, 

Almanya’da Çalışmak ve Almanya’da Ofis Hayatıyla İlgili 10 İlginç Bilgi yazımız için şuraya:

Almanya’da İş Arama Rehberi yazımız için şuraya: bakabilirsiniz

Herkese bol şans!

Herkese gurbetten sevgiler! 

Biz Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close