Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Amerika Turist Vizesi Nasıl Alınır? Yolda bi’ Blog Adım Adım Sunar 2019

Amerika Turist Vizesi Nasıl Alınır? Yolda bi’ Blog Adım Adım Sunar 2019

Amerika Birleşik Devletleri Turist Vizesi Nasıl Alınır?

Merhaba yeni dünya!

ABD’ye gitmek planlarımızda hiç yoktu. Nedense ileride iş için veya başka bir sebeple mutlaka ABD’ye yolumuz düşecek gibi hissediyorduk. Doğru hissediyormuşuz!

Bir ay önce, Münih’te çalıştığım şirketim artık senede iki kez iş için Las Vegas’a gitmem gerektiğini söyledi ve bundan sonra her sene Nisan ve Ekim aylarında iş için Las Vegas’da olacağım. Planlarımızda bir değişiklik olmazsa Ekim ayında da Batı kıyısını Umut’la birlikte gezeceğiz. “Yeni dünya”nın bize kapılarını açma zamanı gelmiş demek ki!

İlk Vegas seyahatim Nisan ayında olduğu için kolları sıvadık ve Mart ayının başında Amerika Birleşik Devletleri vizesine başvurdum. 6 Mart’ta Münih’te ABD Konsolosluğu’nda başvurumu yaptım ve pasaportum 10 yıllık ABD vizemle birlikte 8 Mart’ta elime geçti.

Daha önce çok sayıda vizeye başvurmuş olmama rağmen, bu sefer biraz gergindim çünkü 2017’nin son ayları ve 2018 yılı ABD’yi ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları için çok iyi bir yıl olmadı. Her yerde vizesi reddedilen insanların hikayesini okudum. Bu yüzden vize görüşmesine biraz tedirgin gittim ve bu güne kadar aldığım en kolay vizeyi aldım! Görüşmem 30 saniye sürdü ve görüşmenin sonunda yetkili pasaportumun vizemle birlikte 2 gün içinde elime geçeceğini söyleyip yolladı.

Küba’dan ABD’ye selamlar!

Artık bize düşen de, ABD vizesi almanın ürkecek bir durum olmadığını üzerine basa basa söyleyip başvuru adımlarını anlatmak.

Detaylara girmeden önce kısa kısa;

– Bu yazı Mart 2018 tarihinde yazıldı. Vize prosedürleri ve başvuru şartları her zaman değişebilir. O yüzden siz başvuru tarihinizde mutlaka ABD Konsolosluğu‘nun sitesinden vize başvuru sürecini kontrol edin.

– Biz, Münih’te yaşadığımız için Münih ABD Başkonsolosluğu’ndan yaptım başvurumu. Fakat siz, Türkiye’den başvuracaksanız da doldurmanız ve yanınızda götürmeniz gereken belgeler aynı. Zira Münih’teki ABD Konsolosluğu’ndan da hep yabancılar başvuru yapıyor, Almanlar ABD’ye e-vizeyle girebiliyor! 🙂

– Tüm yazılanları birebir takip etseniz bile, çeşitli sebeplerle vizenin kabul edilmeme şansı var. ‘Big Brother’ın ne yapacağını kestirmek zor. 🙂

Adım 1:

Hangi tür vizeye başvuracağınız farketmeksizin, ilk yapmanız gereken şey, Amerika Vizesi’nin resmi başvuru formu olan, ‘DS-160’ denilen başvuru formunu internet üzerinden doldurmak. İlk adım her zaman bu.

Formu doldurmak için önce şu siteye giriyorsunuz. Sağ üstte dil seçeneğini seçiyorsunuz. İngilizcenize güvenemediyseniz Türkçe dil seçeneğini seçebilirsiniz. Yalnız dili Türkçe seçseniz bile cevaplarınızı İngilizce vermeniz gerekiyor, ufak bir hatırlatma.

Buradan mülakata gideceğiniz şehri seçiyorsunuz

Bu sayfadan başvurunuzu yapacağınız, yani görüşmeye gideceğiniz Konsolosluk şehrini seçin, güvenlik kodunu doldurun ve ‘Start an Application’a basın.

Karşınıza altta ekran görüntüsünü gördüğünüz ikinci sayfa çıkacak. Burada en önemli olan şey sağ üstteki Application ID’nizi kaydetmeniz. İleriki aşamalarda lazım olacak.

sağ üstteki ID’yi kaydetmeniz çok önemli, demedi demeyin!

Güvenlik sorunuzun cevabını da belirleyip “Continue”e bastığınız anda artık formu doldurmaya başlayacağınız sayfaya geçiyorsunuz. Formu tek oturuşta bitirmek zorunda değilsiniz. Kaydedip çıkabilirsiniz. Tekrar doldurmaya devam etmek istediğinizde ‘Applicaton ID’niz ve güvenlik sorunuzun cevabını biliyor olmanız gerekiyor.

Adım 2:
DS-160 Başvuru Formundaki Önemli Sorular

Bizim anladığımız kadarıyla siz bu formu doldurduktan sonra başvuru gününüze kadar doldurduğunuz form inceleniyor ve size vize verilip verilmeyeceği yüzde 90 belli oluyor. Başvuru günü mülakat yaptığınız görevli çoğunlukla formdaki bilgilerin doğru olup olmadığını anlamaya çalışıyor.

O yüzden bu formu doldururken en önemli olan şey tutarlı olmanız ve maaşınızla ya da ev adresinizle ilgili doğru olmayan bilgiler vermemeniz. Unutmayalım, ‘big brother is watching you’ :). Özetle, onlar bizi bizden iyi biliyor.

Formun ilk sayfalarında sizden klasik bilgiler isteniyor; adınız, doğum tarihininiz, pasaport bilgileriniz vs..bu kısmı zaten artık her vize başvuru formundan ezbere biliyoruz.

Daha sonraki bölümde ‘Purpose of Visit’ yani seyahat sebebinizi seçiyorsunuz. Turistik amaçlı gidiyorsanız ‘Temporary Business Pleasure Visitor (B) seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor.

(B) seçeneğini işaretledikten sonra; iş için gidiyorsanız (B1), turistik amaçlı gidiyorsanız (B2) veya ikisinin karışımı olan (B1/B2) vizesini seçmeniz gerekiyor. Ben ortaya karışık (B1/B2) türünü seçtim. Siz de turistik bile gidiyor olsanız (B1/B2) olanı seçebilirsiniz. O ayrıma o kadar dikkat etmiyorlar gibi geldi.

Uçak biletlerini önceden satın almak gerekiyor mu yoksa rezervasyon yeterli mi?

Bizce, uçak biletlerini satın almış olmanıza hiç gerek yok. THY’den iptal edilebilir rezervasyon yapabilirsiniz. Her ihtimale karşı. Böylece boşuna biletleriniz yanmamış olur. Otel için de aynı şey geçerli.

Formun devamında konaklama bilgileriniz, eşiniz ve ailenizle ilgili bilgiler, ziyaretinizin detayları ve eğitim/iş bilgileriniz soruluyor. Hepsini sabırla ve yüzde yüz doğru dolduruyor olmanız çok önemli.

Ülkemizin bir gerçeği olarak, maaşınız asgari ücretten yatırılıyor olabilir. Bu durumda forma ne şekilde yazacağınız size kalmış fakat vize görüşmesi sırasında banka dekontlarınız isteniyor. Bu durumda bankada gezinizi finansa edebilecek kadar paranız olmasında ve bunun kanıtını yanınızda bulundurmanızda fayda var.

Formu doldurduktan sonra bir de ABD vizesine uygun fotoğraf yüklemeniz gerekiyor. Ben bu kısma geldikten sonra formu kaydettim ve fotoğrafçıya gidip ABD vizesi için vize fotoğrafı çektirdim. Fotoğrafı da e-mail adresime yollamalarını rica ettim. Fotoğrafı aldıktan sonra forma geri döndüm ve yükledim. Fotoğrafınız istenen formata uygun değilse, sistem zaten kabul etmiyor.

Vize görüşmesine gittikten sonra fotoğrafla ilgili bir sıkıntı çıkarsa, konsolosluğun içinde ‘şipşak fotoğraf’ çektirebiliyorsunuz. Yani fotoğrafı dert etmenize gerek yok. 🙂

Formu tamamladıktan sonra sistem kontrol etmeniz için tüm doldurduğunuz bilgileri tek tek gösteriyor. Burada her şeyi tekrar gözden geçirmeniz önemli, çünkü bir kez ‘onayla’ya bastığınız andan sonra geri dönüp formu değiştirmeniz mümkün değil.

‘Onayla’ya bastıktan sonra karşınıza pasaport bilgilerinizin de gözüktüğü barkodlu bir sayfa çıkıyor. Bu sayfayı bilgisayara kaydedin ve çıktısını alın. İleride lazım olacak! 🙂

Adım 3:
Randevu alma ve vize ücretini ödeme kısmı

Artık DS-160 formunuz hazır olduğuna göre, vize ücretini ödeme ve vize randevunuzu alma kısmına geçebilirsiniz!

Türkiye’den başvuruyorsanız şu , bizim gibi Almanya’dan başvuruyorsanız bu siteye tıklamanız gerekiyor.

Türkiye’den başvuranlar buraya

Türkiye’den başvuru yapıyorsanız, açılan sitede fotoğraftaki gibi sırayla ‘Başvur’ – ‘ABD Göçmen Olmayan Vize Başvurusu (DS-160) formunu doldurdum ve vize başvurusu yapmam gerekiyor’ seçeneklerini tıklayıp siteye kayıt olduktan sonra işiniz kolay. Artık tek yapmanız gereken ilerleyip başvuru ücretinizi ödemek. ABD B1/B2 Vize ücreti 160 Usd ve vizenin reddedilirse maalesef geri ödenmiyor.

sonra doğru seçeneği seçiyorsunuz 🙂

Türkiye’den yapılan başvurularda 160 Usd’yi kredi kartıyla ödeme seçeneğiniz var ve ücreti ödeyip hemen randevu alma sayfasına geçebiliyorsunuz.

Bu sayfadan randevunuzu aldıktan sonra artık işiniz kolay, belgelerinizi hazırlayıp randevunuza gitmek!

– Bu kısım sadece Almanya’dan yapılan başvurular içindir, Türkiye’den başvuruyorsanız bu kısmı atlayın –

Almanya’dan yapılan başvurularda ise vize ücretini kredi kartıyla ödeme imkanı maalesef yok. O yüzden https://cgifederal.secure.force.com/ adresine tıkladıktan sonra ‘new user’ kısmından üyelik oluşturmanız gerekiyor. Bu adımda ülkeyi ‘Almanya’ olarak seçmeyi unutmayın.

Almanya’dan başvuranları buraya alalım

Üyelik oluşturduktan sonra sol üstteki ‘New Application/Schedule Appointment’e tıklıyorsunuz ve açılan sayfada ‘Nonimmigrant Visa’yı seçiyorsunuz. Daha sonra sırayla başvuru yapacağınız Almanya şehrini seçip devam ediyorsunuz ve karşınıza bilgilerinizi ve DS-160 formu ID’nizi gireceğiniz sayfa çıkıyor. Bu DS-160 formu ID’nizi bir yere kaydetmiş olmanız çok önemli.

Bu aşamayı da geçtikten sonra karşınıza ödeme sayfası çıkıyor. Maalesef kredi kartıyla ödeme şansınız yok, o yüzden de 160 Usd’yi EFT ile yollamanız gerekiyor. Havale seçeneğini seçince size bir ‘makbuz numarası (invoice number)’ ve IBAN numarası veriyorlar. Vize ücretini bu IBAN’a yollarken açıklama kısmına ‘makbuz numaranızı’ yazmanız çok önemli. Yolladığınız 160 Usd konsolosluğun banka hesabına geçtikten sonra size maille bir ‘confirmation’ geliyor. Son adım olarak gelen maildeki linke tıklayıp randevunuzu alıyorsunuz. Siz ücreti EFT yaptıktan sonra size ‘confirmation’ mailinin gelmesi 1-2 günü alabilir. Benim tam 2 iş günü sürdü, hemen mail gelmezse panik yapmayın! 🙂

Görülüğü gibi vize ücretini ödeme ve randevu alma kısmı Almanya’dan başvuru yapanlar için biraz daha zahmetli. Fakat bu aşamaya kadar geldiyseniz artık çoğu bitti azı kaldı.

Son adıma geçebiliriz!
Adım 4:
Randevuya götürülecek evraklar

ABD vizesi için istenen evraklar Schengen gibi değil. Otel rezervasyonlarınızı ve uçak biletlerinizi göstermenizi zorunlu kılmıyorlar.

Zorunlu olan üç şey var;

Pasaportunuz, DS-160 formunuzun çıktısı ve 1 adet vizeye uygun fotoğrafınız. Tabii ki eliniz ne kadar sağlam giderseniz o kadar iyi, o yüzden işinizi şansa bırakmayıp bir vize için gerekli olabilecek tüm belgeleri götürmek lazım.

Ben iş yerinden aldığım orada çalıştığıma ve tüm masraflarımın karşılanacağına dair bir belgeyi, maaş bordromu, uçak biletimi ve otel rezervasyonlarımı yanımda götürdüm. Görevli sadece maaş bordromu görmek istedi ve diğer belgelerle ilgilenmedi.

Öğrenciyseniz öğrenci belgenizi de yanınızda götürmeyi unutmayın.

Adım 5:
Randevu günü

Öncelikle tekrar hatırlatmalıyım ki ben Münih’teki ABD konsolosluğunda gittim randevuya ve Türkiye’deki ABD konsolosluklarının farklı uygulamaları olabilir. Siz gitmeden mutlaka kontrol edin.

Konsolosluktan gelen mailde; yanımda herhangi bir elektronik eşya (telefon-tablet vs) yasak olduğu ve emanate vermenin de mümkün olmadığı yazıyordu, o yüzden telefonumu evde bıraktım. Fakat sırada beklerken farkettim ki telefonunu yanında getiren insanlardan sadece telefonu kapatmalarını rica ettiler ve içeride ücretsiz bir şekilde emanate aldılar. Tüm gün boşuna telefonsuz gezmişim, neyse 🙂

Girişte belgelerinizin kontrolü ve sıra bekleme aşamalarını geçtikten sonra, isminizi anons ediyorlar ve mülakat yapacağınız memurun karşısına geçiyorsunuz. Burası ortalık yerde olduğu için sıra beklerken diğer insanlarla geçen diyalogları duyabiliyorsunuz. Böylece size ne çeşit sorular geleceğini tahmin edebilirsiniz. Benim memurla diyalogum aynı şöyleydi.

M: Merhaba, İngilizce mi Almanca mı konuşmak istersin? B: Farketmez. İngilizce olur.

M: Daha önce Amerika’ya gittin mi? B: Hayır.

M: Şimdi ne için gidiyorsun? B: Las Vegas’taki X tarihindeki ETA Transact zirvesine şirketimi temsilen gidiyorum.

M: Bu ETA Transact nedir biraz anlat bakalım? B: ETA Transact Fintech şirketlerinin bla bla…

M: Şirkette görevin nedir? B: Şirkette görevim şu; ….

M: Evli misin? B: Evet, eşim de Münih’te çalışıyor. Mimar.

M: Hmm. Ok. Şubat ayı maaş dökümünü görebilir miyim? B: Buyrun. Başka belge ister misiniz?

M: Gerek yok. Vizen onaylandı. 2 gün içinde pasaportla birlikte eline geçer.

Bu konuşmadan sonra her şeyin bu kadar kolay olmasına inanamayarak konsolosluktan ayrıldım ve pasaportum gerçekten 2 gün sonra 10 yıllık vizeyle birlikte elime ulaştı!

Bu süreçte internetten edindiğim bazı bilgileri kısa kısa yazarsam;

– ABD Vizesi özel durumlar hariç kısa süreli verilmiyor. Genelde direkt 10 yıllık veriyorlar.

DS-160 formunu doldururken aklınıza takılan sorular için şu linke bakabilirsiniz.

Türkiye’den ABD vizesine başvuru yasağı 1 Ocak 2018 itibariyle kalktı. Başvurular tekrar başladı. Hani yasaklanmıştı diye düşünenler için 🙂

Amerika vizesine başvurmak isteyen herkese şimdiden kolay gelsin, “yeni dünya” sizi bekler!

Sevgiler!

Instagram’da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

7 comments

  1. Merhaba,
    Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurler. Ben Berlin’den basvurdum fakat bir tik farkliydi her sey. Bir kere yanimda telefonla falan gittim baska bir sehirden geldigim icin, fakat almadilar canta ile. Biraz uzakta bir donerciye birakmami soylediler, onlar da 3 euro karsiligi cantami aldilar. Basvurdugunuz vizeye gore getirmeniz gereken belgeler biraz degisiyor, mesela ben turist/business B1/B2’ye basvurdugum icin DS belgesini istemediklerini yazmislardi internette. Girerken sirada onumdeki insanlardan DS belgesini istediler, basimdan asagiya kaynar sular dokuldu getirmedigim icin. Sonra sira bana gelince sormadilar o belgeyi, demek dedim onlar baska bir vize turu icin basvurmuslar. Bir de Anmeldung belgemi istediler internette yazmamasina ragmen, onu da oturum kartimi vererek cozduk. Gercekten hicbir belgeme bakmadilar nereye niye gideceksin dedi gorevli, biraz havadan sudan muhabbet etti, vizen cikti dedi. Ne zaman gelir dedim, 1 haftaya dedi. Sizdeki gibi 2 gunde cikar diye dusunmustum ve 9 gun sonrasinda TR’ye gidecektim, biraz streslendim ama gercekten 2 gun sonra mail geldi vizeniz kargolandi diye, 1 mayis tatilinden oturu de gercekten 1 hafta sonra ulasti elime. Berlin’den basvuranlar icin de yol gosterici olsun diye yasadiklarimi aktardim.
    Selamlar

    1. Merhabalar,

      Çok teşekkür ederiz! Umarız Berlin’den başvuranlara yardımcı olur. Şimdiden güzel yolculuklar!

  2. Merhaba,
    21 Temmuz Münih güncelleme: Yazi hala güncelligini koruyor. 18 Temmuz Carsamba sabah basvurdum, 21 Temmuz Cumartesi elime gecti. Bana bordroyu bile sormadilar. Sadece confirmation belgesi, tek bir foto ve pasaportumu teslim ettim. Yaklasik ayni dialogtan sonra, memur vizeyi onayladigini iletti.

    Yaziya Ek: DHL gönderi takip numarasi e-mail adresime yollandi. Ne zaman gelecegini de oradan da takip edebildim.

    1. çok teşekkürler güncelleme için 🙂

  3. Merhaba.
    Hepsi bir birinden kıymetli bu güzel makale için sizleri tebrik ederim. Bundan sonra sıkı bir takipçiniz olacağım.

    Sevgilerle..

  4. Emeğinize sağlık,güzel olmuş.Blogumu ziyaret ederseniz gelişmeme katkıda bulunursunuz.Amerika ile ilgili bilgiler ve yaşanmışlıklar var içerisinde.
    http://bilgiligezgin.com

  5. Covit 19 ile birlikte tüm dünyada turizm durma seviyesine geldi. Dış turizm ile birlikte iç turizm pazarıda önemli ölçüde daraldı , görünen o ki artık en azından bu sene iç turizm yurt dışı turlarına göre daha önde olacak ve butik seyahatler tercih edilecek ancak zorunlu olarak yurt dışına çıkması gereken bireyler var bunlar özellikler iş seyahati , fuar veya belli bir etkinlik için yurt dışına çıkması gereken kişiler veya sağlık turizm alanında bulunan sektör çalışanları veya bu sektörden fayda görmek isteyen kişiler yada yurt dışında özellikle Almanya , İngiltere , Fransa gibi ülkelerde akrabası bulunan ve aile ziyareti için yurt dışına çıkmak isteyen kişilerdir. Aile ziyartei için İngiltere’ye seyahat edecek kişilerin mutlaka İngiltere vizesi almaları gerekmektedir. Veya iş seyahati için Fransa ülkesine seyahat edecek kişilerin , yeşil pasaportu yok ise ve 90 günden az bir seyahat planlanıyor ise schengen Fransa vizesi lamaları gerekiyor, andak diğer bir konuda dikkat etmek gerekir ki İngiltere vizesi olanlar schengen bölgesine giremiyor, schengen ülkelerinde seyahat edebilmek için schengen vizesi almak gerekiyor ve birden fazla seyahat edilecek ise multi schengen vizesinin olmasına dikkat edilmelidir. Vize başvurusunda bulunmadan önce ise mutlaka vize randevusu alınmalı ve konsolosluk veya aracı kurumlrın istedikleri evraklar başvuru esnasında hazır bulundurulmalıdır. Bu süreçte en iyi ihtimalle mayıs ortalarında gibi vize başvurularının yapılacağı ve haziran itibari ile kısıtlı olsada seyahatlerin başlayacağı ön görülüyor . Bir an önce en güzel seyahatleri yeniden yapmaya başlarız umarım
    https://www.vizeofisi.com/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close