Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Biz Nasıl Evrensel Olduk? – Yaşasın Yabancı Diller!

Biz Nasıl Evrensel Olduk? – Yaşasın Yabancı Diller!

Öğrendiğimiz Yabancıl Dillerin Bize Avrupa Serüvenimizde Kazandırdıkları

Herkese Merhaba!

Hatta şöyle düzeltelim, Almanya’da 4. yılımızdan herkese merhaba!

Dört yıl oldu tası tarağı toplayıp yüksek lisans için Almanya’ya taşınalı. İlk iki yıl hadi öğrencilikle, yüksek lisansla geçti. İş bulup Münih’e taşınalı bile iki yıl olmuş! En güzelini sona sakladık, blogumuzu açalı ve öğrendiklerimizi paylaşmaya başlayalı da iki yıl olmuş!

Biz de bu noktada en başa sarmaya karar verdik ve ‘nereden başlasak’ diye düşünenler için, kendi başlangıç noktamızı anlatmaya karar verdik, dil öğrenmek!

Bu yazımız yurtdışında okumak isteyenler, iş bulmak isteyenler ve nereden başlayacağına karar veremeyenlere gelsin. Bizim başlangıç noktamız basitti, önce yabancı dil öğrenmek!

Neden her şeyden önce yabancı dil öğrenmek?

Diyelim ki, yurtdışında bir iş bulmak ya da yüksek lisans yapmak istiyorsunuz. Henüz üniversitenin ikinci, ya da üçüncü yılındasınız. Anlayacağınız zamanınız da var. Kendinize yapacağınız en güzel yatırım dil öğrenmek olacak. Avrupa’ya gideceğinizi varsayarak, İngilizce öğrenmeye karar verdiniz diyelim; bir kez İngilizce konusunda kendinize güveninizi kazandığınız zaman gerisi inanın çok kolay!

İngilizceyi hallettikten sonra, bizim gibi istediğiniz okullara başvurabilir, ya da dilediğiniz iş ilanlarına başvurabilirsiniz. Diyelim ki, Münih’te bir iş ilanı için doğru insansınız, 10 yıllık tecrübeniz var fakat sizi bulmaları dil olmadan imkansız! Halbuki bir yabancı dil öğrenmek, örneğin ingilizce, 10 yıllık iş tecrübesi kazanmaktan çok daha kolayken.

Biz üniversiteyi bitireceğimiz yıl, kendimizi yurtdışında yüksek lisans için ilk adımın dil öğrenmek olduğuna ikna ettikten sonra, ilk adımı attık ve blogun erkek tarafı olarak, benim ilk adımım 4 aylığına Londra’da dil okuluna gitmek oldu. Kendimce yaptığım araştırmalar sonucu, hem öğrenci bütçeme uyduğu için hem de internetteki yorumlar bana güven verdiği için EF Dil Okullarını seçtim ve Londra beni 4 ayda başka bir insan yaptı! Döndüğümde sonraki adımlara çoktan hazırdım!

Peki bir adet mimar, bir adet hukukçu, toplamda 2 gezgin biz iş hayatımız harici yabancı dili nerelerde kullanıyoruz ve bizim için niye bu kadar önemli, buyrun;

Dil ve Meslek

Mimarlık değişik meslek, iyi olmak için global bir vizyon şart. Dünyanın en ucunda neler döndüğünü anlamak, ses getiren projeleri takip etmek ve kendini ona göre geliştirmek şart. Çok sevdiğimiz Özgür Demirtaş’ın bir sözü var, ‘evrensel olmayan, milli olamaz’ diyor. Bu aslında her meslek için geçerli. Mimarlıktaki ekolleri takip edebilmek, kendi yolunu bulabilmek o yüzden çok önemli.

Mimarlığın kendine has özelleklerinden birisi de sürekli global mimari yarışmalar düzenlenmesi ve ucunda hem büyük ödüller hem de büyük başarılar olması! İngilizce burada hem şart, hem de bu yarışmalar ingilizcenizi de geliştirmeniz için bir şans.

Hukuk’a gelince; hep bir yanlış anlaşılma var, Türkiye’de hukuk okuduysanız yurtdışında çalışamazsınız, siz çalışmaya niyetlenseniz bile iş bulamazsınız diye düşünülüyor. Aslında hiç öyle değil. 🙂 Evet Türkiye’de baroya kayıtlı bir avukat, yurtdışında ‘avukatlık’ yapamaz, fakat pekala hukuk danışmanı, sözleşme uzmanı ve daha pek çok şey olabilir. Hatta tüm bu meslekleri yapmaktan çok da keyif alabilir. Aynı Asya’nın 2 yıldır Münih’te yaptığı gibi. Yeter ki iyi bir İngilizceniz ve biraz inadınız olsun!

Gezginliğe gelince, gezgin olmak özgür olmak bu yüzden dil bilmeden de gezilir evet; fakat bize sorarsanız keşfetmek ve gittiğiniz yerin kültürünü öğrenmek bambaşka bir şey. İşte dil burada gerekli!

Gezmek biraz sokaklarda kaybolmaksa bir o kadar gezdiğiniz şehirlerin müzelerine girmek, tarihini öğrenmek demek. Aynı zamanda gezmek bize sorarsanız, gezdiğiniz yerlerdeki lokal insanlarla tanışmak, onların size şehri anlatmasına fırsat vermek demek. Gezerken yabancı dil bilmek size tüm bunları sağlıyor, daha ne olsun!

Bir yabancı dil öğrenip yollara düşme planları yapan herkese boş şans olsun! 🙂

Herkese Sevgiler!

Biz Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.facebook.com/yoldabiblog/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close