Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Cesky Krumlov Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerleri

Cesky Krumlov Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerleri

Cesky Krumlov Gezi Rehberi

Cesky Krumlov’da Gezilecek Yerler

Kısa süre önce yolumuz sevgili Gezimanya’nın davetiyle Çekya’nın Ostrava şehrindeki ‘Travel Media’ konferansına düştü. Madem Ostrava’ya kadar gittik, dönüşte araba kiralayıp Cesky Krumlov’a da gidelim, hatta gitmişken bir gece kalalım istedik, sonuçta gezi olsun bizim olsun! Cesky Krumlov’a uzun süredir hislerimiz vardı, sonunda tanışmış olduk!

Cesky Krumlov’a nasıl gidilir, Cesky Krumlov’da gezilecek yerler ve Cesky Krumlov’da neler yapılır, döner dönmez yazdık! Cesky Krumlov Gezi Rehberi’miz hazır! 🙂

Cesky Krumlov, Prag’ın küçük kardeşi ve daha bir Ortaçağdan kalma hali olarak geçiyor. Unesco da böyle düşünmüş olacak ki, 1992 yılında şehri koruması altına almış.

Cesky Krumlov Gezi Rehberi

Cesky Krumlov konusunda dürüst olacağız; esasen güzel olabilecek minik bir kasabayken, şu an Asyalıların işgaline uğramış durumda ve gözünüz şehrin güzelliklerini görmek yerine Asyalı turist görmek zorunda kalıyor. Bu kadar kalabalık ve popüler hale gelmiş olması şehirdeki fiyatları da yükseltmiş ve şehri ruhsuzlaştırmış. Eğer başımıza bir şey gelmeyecekse, biz bu şehri pek sevmedik. 🙂 Masalsıdan ziyade biraz abartılmış bir şehir gibi geldi. Yine de Vltava nehrinin ikiye böldüğü şehre tepeden bakmak güzeldi, sezarın hakkı sezara!

Yine de, değişik olan her yer güzeldir diye düşündüğümüz için, gidip gezdiğimize pişman olmadık.

Cesky Krumlov Nerede Konaklanır?

Cesky Krumlov günübirlik kolaylıkla gezilebilecek bir kasaba. İsterseniz bizim gibi 1 gece konaklayıp ikinci gün keyif yapabilirsiniz.

Cesky Krumlov’da konaklamanız yaz zamanına geliyorsa otelinizi önceden ayırtmanız önemli çünkü biz gitmeden 1 hafta önce baktığımızda yüzde 99 doluluk gösteriyordu. Yani diyor ki, daha dolu olamam! 🙂

Cesky Krumlov Gezi Rehberi

Biz ‘eski şehir’ bölgesine 10 dakika yürüme mesafesinde ‘Klima Penzion’da konakladık ve oldukça memnun kaldık. Merkezde konaklamak hem çok pahalıydı, hem de zaten yüzde 99’u doluydu. Klima Penzion’a oda başına gecelik 54 Euro ödedik. (1 ay önceki kur). Rezervasyon için şuraya link bıraktık.

Cesky Krumlov’a ne zaman gidilir?

Cesky Krumlov’da tam bir ‘Orta Avrupa’ şehri iklimi var. Kışları buz gibi, yazları ise şanslıysanız sıcak ve yağmursuz. Bu cümleyi okuyunca yazın gelmenizi tavsiye edecekmişiz gibi hissetmiş olabilirsiniz ama tam tersi!

Biz Temmuz ayında gittik ve yukarıda da söylediğimiz gibi Asyalıların işgali altındaydı. Daha sonra, kış zamanı giden arkadaşlardan duyduğumuz kadarıyla kışları oldukça sakin oluyormuş. Şimdiki aklımız olsa üşüyerek ama daha sakin zamanında gezmeyi tercih ederdik. Karar sizin. : )

Cesky Krumlov’a Ulaşım

Prag’a yaklaşık 180 km uzaklıkta olan bu minik şehire Prag otobüs terminalinden kalkan otobüslerle gelebilir, ya da araç kiralayabilirsiniz. Biz Çekya’da araç kiralamayı kendi yaşadığımız tecrübeden sonra pek önermiyoruz açıkçası.

Aracımızı havaalanında oldukça bilinen bir araç kiralama firmasından kiraladığımız halde (Budget), asla yabancı dostu davranmadılar. Otobanlar çok kötü ve sürekli trafik yüzünden kilit durumundaydı. Sebebini sonradan öğrendik, Çekya’ya da duble yol yapıyorlarmış!

Cesky Krumlov Gezi Rehberi

Cesky Krumlov’da ‘eski şehir bölgesi’ olarak geçen kısımda otopark ücretleri saatlik 2 Euro, günlük ise 8 – 10 Euro civarı. O yüzden 1 gece konaklamaya karar verirseniz, seçtiğiniz otelin ücretsiz otoparkı olup olmadığınıza bakmanızda fayda var. Bizim otelimizin önünde ücretsiz otoparkı olduğu için en azından otopark ücreti ödemekten kurtulduk.

Avrupa’nın farklı şehirlerinden Cesky Krumlov’a otobüs turları da düzenleniyormuş. Örneğin çok fazla Salzburg – Hallstatt – Cesky Krumlov üçlüsünü tek turda birleştiren otobüs turları gördük ama böyle bir şeyin içine girmek ister misiniz bilmiyoruz açıkçası! 🙂

Cesky Krumlov Gezi Rehberi
Siz siz olun Asya’nın fotoğrafına girmeyin!

Cesky Krumlov Gezilecek Yerler

Cesky Krumlov’un esas güzelliği sokaklarında. O yüzden bir ‘gezilecek yerler’ listesi çıkartmak yerine, sokaklarda dolaşmak ve fotoğraf çekmek en güzeli. Yine de her Avrupa şehri gibi bir kalesi ve bir kilisesi var tabii! Bir de birkaç müzesi! 🙂

Cesky Krumlov Kalesi

Cesky Krumlov’a gitmeden önce internetten fotoğraflara baktıysanız, şehrin tepeden Vltava Nehri’yle birlikte kıvrılan fotoğraflarını görmüşssünüzdür. İşte o fotoğraflar bu kaleden çekiliyor! Manzarası gerçekten çok güzel. Aynı zamanda Çek Cumhuriyeti(Çekya)’nin en büyük ikinci kalesi.

Kaleye yürüyerek çıkmak çok kolay. Kalenin bahçesi ve avlusu her daim ziyarete açık ve ücretsiz. Kalenin odalarını ve içini gezmek için düzenlenen turlar ise Ekim – Nisan arası dönemde yapılmıyormuş.

Marionette Müzesi (Kukla Müzesi)

Cesky’de gezilecek güzel müze var mı diye araştırırken karşımıza burası çıktı. O sırada kalabalıktan biraz bezmiş olduğumuz için biz gitmedik, fakat çocukla geziyorsanız düşünebilirsiniz.

Cesky Krumlov Gezi Rehberi

St. Vitus Kilisesi

Cesky’de bir diğer güzel yapı. Taa 13. Yüzyıldan kalmış. Zaman zaman kilisenin içinde konserler de yapılıyormuş, ilgileniyorsanız gitmeden bakabilirsiniz.

Bu saydıklarımızın yanında biz iki günü sokaklarda yürüyerek ve bol bol kahve molası vererek geçirdik.

Vltava Nehri’nde kano kiralamak da oldukça popüler bir aktivite. Kano kiralamak için yarım saatlik 12 Euro, 1 saatlik 22 Euro civarı ödüyorsunuz. Güzel havada giderseniz düşünülebilir, çünkü manzaralar gerçekten güzel.

Cesky Krumlov Yeme – İçme Önerileri

Cesky Krumlov’da en büyük yeme – içme önerimiz, gideceğiniz mekana en az 2-3 gün önceden randevu yaptırmak olacak! Biz akşam gitmek için sabahtan aradık ve her yer ama her yer doluydu! Biraz çıldırtıcı da olsa akşam yemek yemek istediğimiz yerin kapısında 1 saat bekleyerek bir masa bulabildik. Onu bulamayanlar da var…

Cesky Krumlov Gezi Rehberi
Cesky Krumlov Gezi Rehberi

Akşam yemeğimizi Papa’s Living Restaurant’ta yedik. Geleneksel Çek mutfağı mekanlarının hepsi doluydu, burası İtalyan mutfağıydı ama biz çok sevdik. Burası rezervasyonla çalışmadığı için önceden gidip kapıda sıra beklemeniz gerekiyor. Vltava nehri kenarında çok güzel bir bahçesi var. İki kişi ana yemek + iki biraya 35 Euro ödemişiz.

Krcma u Dwau Maryi ve Krcma v Satlavske Ulici, Cesky’nin en popüler ‘Çek Mutfağı’ restoranları. Çek mutfağını merak edenler için çok doğru adres!

Deli99 ve Drunken Coffee kahve molası verdiğimiz iki tatlı mekan oldu. İkisi de Cesky’nin deli kalabalığından uzaktı. 🙂

Akşam yemeğinden sonra bir şeyler içmek için Apotheka Café Bar’ı düşünebilirsiniz.

Cesky Krumlov bizim için hızlı bir haftasonu kaçamağı oldu. Her gittiğimiz şehri aşırı sevseydik, gerçekten sevdiğimizin şehirlerin bizim için ‘özel’ oluşunun bir anlamı olmazdı diye düşünüyoruz, o yüzden Cesky gibi ortalama şehirler iyi ki var! 🙂

Herkese güzel geziler!

Instagram’da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

Sevgiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close