Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

ÇILDIR GÖLÜ GEZİ REHBERİ VE ÇILDIR AKTİVİTELERİ

ÇILDIR GÖLÜ GEZİ REHBERİ VE ÇILDIR AKTİVİTELERİ

Çıldır Gölü Gezi Rehberi, Çıldır’da Yapılacak Aktiviteler & Çıldır Gölü Ne Zaman Donar?

Ah Kars! Herkes için zor geçen bir yıl olan 2020’nin zor günlerinde, en büyük tesellimiz bugüne kadar gezdiğimiz olağanüstü yerlerin kalbimizde bıraktığı güzel anılar. İşte Kars gezimiz ve Çıldır’ı sevmek de bu anılara dahil! 🙂 Corona günlerinde yazdığımız ilk rehbere hoşgeldiniz; Çıldır Gölü Gezi Rehberi ve Çıldır Gölü Aktiviteleri.

Çıldır Gölü Gezi Rehberi yazımızda Çıldır Gölü nerede? Çıldır Gölü ne zaman donar? Çıldır Gölü’ne nasıl gidilir?, Çıldır Gölü Aktiviteleri, Çıldır’da neler yapılır, Çıldır Gölü Festivali ve Çıldır yeme-içme önerilerimizi ayrıntılarıyla anlattık.

İnanıyoruz ki bir Çıldır Gölü’nü çok sevecekseniz, hele de donmuş zamanınında giderseniz. Gölde at koşanlar mı, balık tutanlar mı, halay çekenler mi dersiniz, hepsi burada. 🙂

Çıldır Gezi Rehberi & Çıldır'a Ne Zaman Gidilir?
Çıldır Gezi Rehberi & Çıldır Ne Zaman Donar?

Çıldır Gölü Gezi Rehberi

Çıldır Gölü Nerede?

Çıldır Gölü tam olarak Ardahan ve Kars illerinin sınırında kalıyor. Bir kısmı Ardahan’da, bir kısmı Kars’ta. Kars’tan araçla yaklaşık 1 saatte gölün başlangıcına ulaşabiliyorsunuz. Bu arada göl ÇOK büyük. Etrafında arabayla dönmesi de nereden baksanız 1 saat sürüyor.

Çıldır Gölü’ne Ulaşım

Araçla yaklaşık 1 saat sürüyor demiştik. Eğer arabayla gitmek istemezseniz taksilerle anlaşabilir ya da turla gelebilirsiniz. Hem turlar hem de taksiler artık bu işin uzmanı olmuş, sizi aynı gün sabahtan Ani’ye öğleden sonrada Çıldır’a götürüp aynı gün ikisini de gezdirebiliyorlar.

Çıldır gölü Ne Zaman Donar

Çıldır gölü genellikle Ocak ayında tamamen donup, Mart ayına kadar açılmıyor. Bu arada o kadar büyük bir göl ki, bu göl nasıl donar?? diyorsunuz ama donuyormuş. Diyorlar ki, bir gecede donduğu bile oluyormuş hava -40 olunca. Doğu coğrafyası böyle bir şey! Fakaat, artık küresel ısınmadan dolayı malum mevsimler değişti, Çıldır’ın da dengesi şaşmış..Biz gittiğimizde Aralık ayıydı ve henüz Çıldır’ın çok minik bir kısmı (iç göl kısmı) donmuştu. O yüzden gitmeden önce hangi ay olursa olsun araştırmak gerek.

Çıldır Gölü Gezi Rehberi & Çıldır Gölü’nde Yapılacak Aktiviteler

1-) Gölde Yürüyüş – Dikkat Kaymayın! 🙂

Çıldır’da kış aylarında -30’a da dayansa, donmuş Çıldır’ın üzerinde yürüyüş yapmak her zaman en güzel aktivite olacak! Hatta göreceksiniz ki, insanlar sadece yürümekle kalmayıp ısınmak için halay da çekiyor. Türk insanını böyle zamanlarda daha çok seviyoruz.

Eğer Çıldır tam donduysa turlar genelde Atalay’ın Yeri‘nin önüne park ediyorlar ve göle oradan iniliyor. Eğer göl tam donmadıysa, iç göl tarafındaki Yusuf’un Yeri’ne park ediyorlar ve göle buradan yürünüyor. Yani eğlence buralarda oluyor. Eğer bağımsız geldiyseniz önce Yusuf’un Yeri’ne gidip oraya bakabilir, oradan Atalay’ın Yeri‘nin açık olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

2-) Çıldır’da Atlı Kızak Turu

Şimdi size bir şey söyleyeceğiz. Çıldır ve civarındaki köylerde yaşayan insanların en değerli varlıkları sahip oldukları hayvanlar. Özellikler atlar. Ve bize anlattıklarına göre, atlarına gerçekten de can dostu gözüyle bakıyorlar ve çoğu zaman yemeyip yediriyor, içmeyip içiriyorlar. Bu köylülerden bazıları da Çıldır donduğu zaman göl etrafına atlarını atlı kızak turu için getiriyorlar.

Biz Büyükada’daki hayvan vahşetine, atların develerin üzerine eğlence için binilmesine, faytonlara bugüne kadar HEP karşı olduk ve bir kez bile binmedik. Çıldır’da da aynı sebeple atlı kızak turuna binmedik. AMA burada bir ama vereceğiz, gözümüzle gördük ki, buradaki kızaklar karda kaydığı için atlara asla ek yük binmiyor. Atlar da zaten koşmak istedikleri için ve soğuk hava sevdikleri için kızak çekmekten rahatsız olmuyorlar. O yüzden denemek istediğiniz bir aktivite ise, FAYTON ile aynı şey olmadığını eklemek istedik.

Maalesef ülkemizde yerli yersiz her şeyi linç etme kültürü var. Lütfen insanları linç etmeden önce iki kez düşünün.

3-) Buzda Balık Avı

Çıldır’da son senelerde çok popüler olan aktivitelerden birisi ‘buzda balık avı’. Şöyle ki; gitmeden önce çevredeki balıkçılardan birisiyle anlaşıp birlikte gölde balık avına çıkabiliyorsunuz. Buz kalınlığı 80cm’yi bulan gölde, buzları kırıp Eskimo usulü balık avlayabiliyorsunuz.

Biz yapmadık ama siz denemek isterseniz gitmeden önce Yusuf ya da Atalay’ın yerini arayıp balıkçılardan birisinin telefonunu alabilirsiniz.. Gitmeden en az 1 gün önce arayıp fiyat almanızı ve pazarlık yapmanızı da tavsiye edebiliriz. 🙂

Çıldır Gölü – Yeme İçme Önerileri

Çıldır Gölü çevresinde çok fazla yeme-içme yeri yok. Herkes size şu üç yeri söyleyecektir; Atalay’ın Yeri, Arpaçay Kütük Evi (Atalay’ın hemen yanında) ya da Yusuf’un Yeri.

Eğer Çıldır tamamen donmadıysa henüz Atalay’ın Yeri’nde kimsecikler olmuyor, göl donana kadar iç göl tarafındaki Yusuf’un yeri tek yer diyebiliriz. Biz gittiğimizde Yusuf’un Yeri’nin etrafı donmuştu o yüzden turlar dahil herkes burada yiyordu öğle yemeğini.

Menü fix (2019 yılı için); Çıldır’ın spesyali sarı balık, ya da balık yemeyenler için köfte. Sarı Balık (ya da köfte 4 adet) + su ya da kola + minik bir tatlı 50 TL. Bize çok pahalı geldi, sanırım Yusuf’un Yeri tek mekan olduğu için fiyatları oldukça yükseltmiş.

Çıldır Gölü Festivali ne zaman?

Şubat ayında Çıldır’da ‘Çıldır Festivali’ düzenleniyor. Tarihi ise gölün buz tutma durumuna göre her sene değişiyor. Eğer bu zamanlarda gidiyorsanız belediyeyi arayıp tam tarihini öğrenebilirsiniz.

Biz Çıldır’ın doğasına ve buz tutmuş haline gerçekten bayıldık. Kars’a kadar gelmişken ne yapıp edip Çıldır’ı bir görün deriz! ? Çıldır’a gelirken su geçirmeyen mont ve boy gitmeyi unutmayın!

Kars gezi rehberimize de burada! 🙂

Herkese güzel gezmeler!

Biz Instagram’da ve Youtube’ta da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/channel/UCu0dBCi8o1nzfSLheiXSlhQ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close