Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Corona Virüsü ve Alınması Gereken Önlemler

Corona Virüsü ve Alınması Gereken Önlemler

Çin’deki Corona Virüsü, Alınan Önlemler ve Corona Virüsünden Korunmak İçin Yapmamız Gerekenler

Herkese merhaba! Bugünki konumuz Corona Virüsü ve Önlemler

Malum Corona günlerindeyiz, önümüzdeki haftalarda da böyle gidecek gibi duruyor. Biz de bu durumu geçirebileceğimiz en verimli şekilde geçirmeye karar verdik. Corona virüsü sebebiyle evde kaldığımız günlerin ilk içeriği işte burada!:)

Arkadaşımız Evrim 7 yıldır Şangay’da yaşıyor. Corona virüsü patlak verdiğinde de ara dönem için geldiği Türkiye’den, tüm önlemlerini alarak Şangay’a döndü ve Çin’in Corona virüsü karşısında aldığı önlemlere, karantinalara birebir tanık oldu. Biz de Evrim’le Corona virüsü, alınması gereken önlemler ve önümüzdeki günlerde bizleri nelerin beklediğine dair bir röportaj yaptık. Buyrun!

Corona Virüsü ve Önlemleri
Corona Virüsü ve Alınması Gereken Önlemler

Corona Virüsü Nasıl Yayıldı ve Neler Yapılmalı

1-)Evrim merhaba nasılsın? Önce bunu soralım..

Merhaba, çok teşekkür ederim. Zor zamanlar, geçenlerde bir hastane ziyaretim oldu ama çok şükür herşey temiz çıktı, iyiyim şimdilik. Onun dışında her gün durumu an be an takip ediyorum.

2-)Çin’de virüs biraz kontrol altına alınmış gibi, değil mi? Normal hayatına dönebildin mi yoksa hala uzaktan mı çalışıyorsun? Sosyalleşmeye başladın mı? Dışarıda yemek yemeye örneğin, ya da arkadaşlarınla buluşmaya..

Evet, Çin’de durum sıkı uygulamalardan dolayı kontrol altına alındı diyebiliriz. Ancak hala sinemalar, müzeler, spor salonları vs kapalı. Bazı restoranlar kısıtlı saatlerde sayılı kişileri alacak şekilde ve her birinin arasında 1-2 metre olacak şekilde izin verilmektedir. Okullar da hala kapalı ama Şubat sonunda itibaren online eğitim yaptığımız için dersler devam ediyor. Oturduğum siteme burda oturmayanlar dışında dışarıdan kimse giremiyordu ama onu kaldırdılar, şimdi online sipariş ettiğim paketler kapıma geliyor. Ancak hükümet hala toplanmalara, etkinliklere izin vermediği için yine vaktimin çoğunu evde geçiriyorum. Arkadaşlarımla buluşmayı özledim. Hayat devam ediyor ama sosyal boyutu online’a geçmiş durumda.

Bugün itibari ile yurtdışından gelen bir uçakta 4 kişide corona virüsü tespit edildi. Neyse ki havaalanında tespit edildi yoksa daha fazla kişiye bulaşabilirdi. O yüzden kontroller bazen sıkılaşıyor, bazen az da olsa rahatlıyor.

Corona virüsü ve önlemler
Çin’deki Corona virüsü neden yayıldı ve alınması gereken önlemler

3-)Etrafında, ya da tanıdığın Corona’ya yakalanan birisi oldu mu?

Çin’in diğer eyaletlerinde yaşayıp Corona virüsüne yakalanan arkadaşlarım oldu ama neyse ki atlattılar.

4-) Senin çok dikkatli olduğunu ve Türkiye’den Çin’e gidiş sonrası 14 gün ev karantinası yaptığını biliyoruz. Buna rağmen Çin’e gittiğin için kötü yorum yapanlar oldu mu?

Ocak 20’de Şangay’dan uçup Pekin’e ordan da 21 Ocak’ta Türkiye’ye vardım. Vardığım gibi de virüs haberleri patlak verdi. Kendimi 14 gün evde izole ettim. İşim için 17 Şubat’ta da Moskova aktarmalı Şanghay’a döndüm ve döndüğüm gibi tekrar 14 gün ev karantinasına aldım kendimi. Yurtdışından geldiğim için bana doktor tahsis edildi ve kapıma termometre ve su getirip nasıl olduğumu soran doktorlar geldi. Açıkçası burda çok detaylı ve organize bir çalışma var.

7 yıldır Şanghay’da yaşadığım için corona virüsüne istinaden virüsten daha hızlı yayılan yanlış ve spekülatif haberlerden dolayı ve geniş bir ağım olduğu için aktif paylaşıma geçerek kaynağından bilgi paylaşmaya başladım. Daha önce İngilizce içerik ürettiğim Youtube kanalımda Türkçe olarak yaşadığım süreci dökümante edip yayınladım ve birçok güzel yorumlar geldi, onlar için, gelen pozitif destek mesajları için gönderen sevgili canlara çok teşekkür ederim. Diğer yandan da bir anda hortlayan inanılmaz bir zihniyetle ve cahillikle karşılaştım. Ürettiğiniz içerik beğenilmeyebilir ama hakaret, küfür bunlar online platformlarda da suç teşkil eden hareketlerdir ama bundan birhaber olan bu kesim ağzına geleni yazıyor. İşte bu en tehlikeli virüs. Ben bütün işimin arasında gönüllü olarak bunu yürütüyorum ama ne demişler meyve veren ağacı taşlayan olur, o yüzden ben yoluma devam ediyorum.

İnstagram’da beni bulan sevgili arkadaşlar, ben insta ailem diyorum, onlar çok tatlı. Çok şeker mesajlar alıyorum. Ama orda da paylaştıklarımı kopyalayıp benim etiketimi kapatıp kendi etiketlerini koyarak emeği hiçe sayanlar da var. Ama söylemeliyim ki İnstagram’da pozitif ve doğru bilgiye değer veren çok güzel bir ailemiz var. Herkese burdan sevgiler:)

5-)Avrupa’daki durum hakkında ne düşünüyorsun? Sence yaza kadar böyle gider mi? Biz Münih’te normal yaşantımıza devam ediyoruz, ama içimiz birazcık pır pır..

Avrupa’da keşke daha önce önlem alınsaydı diyorum. Gerçi bu her ülke için söyleniyor ama Çin’de olanları gördükten sonra her ülkenin vaka sayısı artmadan çok daha önce harekete geçmiş olmasını dilerdim. Şu an ki alınan önlemlerle corona virüsünün bulaşma hızının uzun dönemde düşeceğine inanıyorum. Çin’de de böyle oldu. Hatırlarsanız İnstagram ve Youtube üzerinden paylaştığım A, B, C kişileri. Bu tür önlemler B kişilerini azaltacağı için virüsün bulaşma hızı yavaşlayacaktır. İtalya için endişeliyim ve hayatını kaybedenler için son derece üzgünüm. Dilerim ki bu süreç toplumun pek çok kesimi ile birlik olarak herkesin bireysel değil de toplum için harekete geçmesi ile uzun dönemde tabi ki önlenecektir. Kısa dönemde ise herşey belirsiz, bu durumda yarın ne olacağı bilinmediği için tedbir alıp durumu yakınen izlemek önemli.

Çin’deki Corona virüsü ve önlemler

6-)Yanlış ve kirli bilgi hepimizin en hassas noktası. Corona ilgili haberleri hangi kaynaklardan takip ediyorsun?

Korona virüsü ile ilgili Çin haber ajanslarından bilgi akışına sahibiz ve kurucusu olduğum ve 6800 üyesi bulunan Expat Neighbors vasıtası ile Çin, Hong Kong, Tokyo ve Singapur’da yaşayan üyelerimizle irtibat halindeyiz. Teyid etmeden asla paylaşmıyorum çünkü resmi ve doğru bilgiler her şeyden çok daha önemli şu an. Çok önemli bir konu var o da Çin’e gidiyorum diye Hong Kong’a gidenler. Çin, şu an Türklere bireysel turist vizesi vermiyor. Yani buraya rahatlıkla video çekiyim diye gelinemiyor. Burda olan Türkler oturma, çalışma ve eş vizesinden burdalar. Hong Kong içinse Türklere 30 gün vize yok. Lütfen izlediğiniz haberleri süzgeçten geçirip rasyonel düşünce ile doğru olup olmadığına karar veriniz ve yanlış haberlere prim vermeyiniz.

7-)Seyahatler konusunda ne düşünüyorsun? Biz birçok seyahatimizi iptal ettik örneğin, ama Mayıs ayındakilere henüz dokunmadık, biraz normale döneriz umuduyla..

Seyahatlerin Nisan sonuna kadar iptal edilmesi taraftarıyım ama bu iş gibi bir zorunluluktan doğan bir seyahatse ona tabi ki birşey diyemem ama tatil için yapılacak seyahatlerin ertelenmesi taraftarıyım. Bu son derece hassas bir konu, sağlık ve toplum sağlığı. Elbet seyahat edilir ama şu an doğru zaman değil. İşin sırf gidip gezme boyutu yok çünkü, bir de gidip de tekrar ülkeye girememe durumu da olabilir. Mayıs, haziran ve sonrası seyahatler içinse beklenip durumun yakınen takip edilmesi düşüncesindeyim.

😎 Corona’yla ilgili mutlaka bilmemizi istediğin ve eklemek istediğin şeyler var mı?

Corona virüsünün detaylarının hala bilinmediğini aldığım bazı mesajlardan anlıyorum. Bu konuda çekmiş olduğum ve doktor ve eczacı arkadaşlarımın da çok beğendiği videolarıma mutlaka bakın derim. Hem paniği önlemek hem de bilgilendirmek açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Linki burada.

9-) Ve söylemek istediğin, eklemek istediğin herhangi bir şey var mı?

Yurtdışından Türkiye’ye gelenlerin 14 gün ev’de kendilerini izole etmeleri mühim. Maskelerinizi, eldivenlerinizi mutlaka takın. Kalabalık yerlerden uzak durun. İnşallah aldığımız tedbirlerle bu durumu atlatacağız. Temiz ve kaynağından bilgi almak isteyenler Instagramdan beni takibe geçebilirler, hikayelerimden an be an paylaşım yapıyorum. Burda yaşadığım süreci Youtube kanalımda yayınladığım videolarla paylaşıyorum. Oradan da abone olurlarsa yeni gelecek videoları kaçırmamış olurlar.

Son olarak, bu durumu yakından takip edip yine de sakin kalarak tedbir almalarını ve sağlıkla kalmalarını dilerim.

Şimdiden teşekkürler! 🙂

Yolda bi’ Blog yazıları için.

2 comments

  1. Açıkçası gerekli önlemler zamanında alınsaydı belki bu kadar yayılmazdı. Allah hakkımızda hayırlısını verisn.

  2. Çin çok güzel önlem aldı. türkiye de gayet başarılı keşke biraz daha yurt dışından gelenler için erken müdehale yapsalardı daha iyi olacaktı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close