Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Doğu Ekspresi & Turistik Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey!

Doğu Ekspresi & Turistik Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey!

Doğu Ekspresi ve Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey ve Doğu Ekspresi Bileti Hakkında İpuçları

Geçtiğimiz yıl bizim trenlerle yolculuk yılımız oldu! Her yeni tren yolculuğumuzdan çok büyük bir mutlulukla ve tren yolculuklarının üzerimizde bıraktığı o ‘romantik’ hislerle döndük. Ve sonra, daha önce hiç bir geziden bu kadar emin olmadığımız şekilde Doğu Ekpresi‘ne binmeye kadar verdik! Hem de 2019’un son haftası Kars ne de güzel olurdu, neden olmasındı dedik ve soluğu Doğu Ekpresi’nde aldık! O zaman Doğu Ekspresi

Bazı yerler vardır fotoğraflarından gitmeseniz de gitmiş kadar olursunuz. Doğu Ekspresi tecrübesi öyle bir şey değil..O trende geçirilen zamanın keyfini, Kars’ın güzelliğini ve insanlarının sıcaklığını, gitmeden görmeden anlayabilmek öyle imkansızmış ki…Eğer popüler olacaksa böyle rotalar olsun, Kars olsun…sonuçta ucunda Doğu’yu tanımak var.

Kemerleri taktıysak Doğu Ekspresi yolculuğumuzu tüm detaylarıyla anlattığımız Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey yazımıza başlayabiliriz!

Doğu Ekpresi nedir, Turistik Doğu Ekspresi nedir, Doğu Ekspresi fiyatları, Doğu Ekspresi odalar, Doğu Ekspresi bileti nasıl bulunur, Doğu Ekspresi Güzergahı, Doğu Ekspresi hazırlığı, Doğu Ekspresi’nde yemek ve Doğu Ekpresi önerilerindenden bolca ayrıntılı bahsettik. 🙂

doğu ekspresi bileti nasıl bulunur?
doğu ekspresi gezi rehberi

Doğu Ekspresi nedir?

Doğu Ekspresi 1949’dan beri Ankara – Kars, Kars – Ankara hattında işletilen ve Ankara – Kars arasını yaklaşık 25 saatte giden trenin adı. Doğu Ekpresi’ni bu kadar vazgeçilmez ve popüler yapan ise daha önce çok fazla uzun tren yolculuğu yaşamamış olan herkesin, ilk yataklı tren yolculuğu olması ve bu yolculuğu birlikle yaptığınız insanlar, anılar ve yol boyunca gördüğünüz manzaralar! 🙂

Peki bu Doğu Ekspresi’nde nasıl seyahat edilir ve fiyatı nedir?

Doğu Ekspresi vagon çeşitleri ve Doğu Ekspresi fiyat bilgileri

2019 itibariyle artık hayatımıza bir de ‘Turistik Doğu Ekpresi‘ girmiş durumda. O yüzden oldukça detaylı anlatacağız.

Klasik eski usul Doğu Ekpresi’nde (biz buna bindik) ‘örtülü kuşetli’ ve ‘pulman’ isimli iki çeşit vagon var. Turistik Doğu Ekpresi’nde ise sadece ‘yataklı vagon’. Peki nedir bunlar?

Örtülü Kuşetli Ne Demek?

4 kişilik odalara deniyor. Odanın içerisinde ranza şeklinde açılıp yatak olacak 4 adet uzunlu koltuk bulunuyor. Biz örtülü kuşetlide seyahat ettik. Bu seçenek şu an sadece normal Doğu Ekpresi’nde var. Turistik olanda yok.

Eğer bizim gibi iki kişiyseniz örtülü kuşetli’nin içindeki 4 bileti de almanızı tavsiye ederiz. Zaten anladığımız kadarıyla herkes böyle yapıyor. Eğer 4 bilet yerine sadece 2 bileti alırsanız, sonradan o kalan iki bileti mutlaka başka iki kişi alacaktır ve bu da hiç tanımadığınız iki insanla 24 saat minicik bir odada seyahat etmek demek.

Bir de burada çok önemli bir şeyi söylemeden geçmeyelim; örneğin iki kişisiniz (bir kadın – bir erkek) ve örtülü kuşetlide iki kişilik bilet aldınız. Sonradan iki kadın daha aynı oda için kalan iki bileti aldı. Gece yatarken birbirini tanımayan karşı cinslerin aynı odada yatması yasak olduğu için odadan çıkartılan, odadaki tek erkek olacaktır. Yani sevgilinizle gidip bu durumda ayrı odalarda yatmak zorunda kalabilirsiniz. Hatta odada yer yoksa pulmana bile gönderebilirler “erkek kısmını”. 🙂 O yüzden en mantıklısı hiç riske girmeyip odadaki 4 bileti de almak.

Siz trene binip odanıza yerleştiğinizde görevliler odaya kişi sayısı kadar nevresim getiriyor. Nevresimler bize oldukça temiz geldi. Zaten yanımıza başka nevresim de almamıştık, onları kullandık. Hepsi paketliydi ve mis gibi de kokuyorlardı. 🙂

Odada yatakların ortasında minik bir masa var. Cam da ucundan azıcık açılıyor. Son olarak odanın ısısını da ayarlayabiliyorsunuz. Biz Aralık ayında gittik ve dışarısı eksi derece olmasına rağmen odanın içi sıcacıktı. Kısa kolluyla bile rahatça durabiliyorduk. Odanın kapısındaki perdeyi de çekince dışarıyla neredeyse hiç bağlantınız kalmıyor. Böylece gece güzelce uyuyabiliyorsunuz.

Vagonlarda Priz Meselesi

Priz kısmına gelirsek, odada bir adet priz var fakat yetmiyor. O yüzden yanınızda üçlü priz getirmek en mantıklısı. Prizlere şarj dışında bir şey takmayın (özellikle kettle) çünkü tüm kompartımanın elektriği kesilebilir uyarısı var odalarda. Eminiz ki takanlar vardır fakat siz yine de takmayın. 🙂

Örtülü kuşetli ile ilgili söyleyeceğimiz son şey valizler. Odada eğer 4 kişi kalacaksanız 4 büyük valiz + 4 büyük insana yer kalmaz. 😀 O yüzden 4 kişi gelenler olabildiğince minik valiz getirmeli. İki kişi gelenler valizleri kullanmadıkları yatakların üzerine koyabilir. Biz ranzanın üst yataklarında yattık ve valizleri alttaki yataklara koyduk. Kabin bagajları genelde yatakların altına sığıyor, o yüzden önerimiz kabin valizleri tercih etmeniz.

doğu ekspresi yataklı oda

Yataklı Oda

içerisinde ranza şeklinde ikili yatak, buzdolabı, masa ve bir minik lavabo var. Tuvalet yok. Bu seçenek de sadece turistik Doğu Ekpresi’nde var. Önceden normalinde de vardı ama 2019 itibariyle kalktı.

Yataklı oda seçeneğinde de tren hareket ederken hemen nevresimler veriliyor. Odanın ısısını ayarlayabiliyorsunuz ve pencereyi minicik açabiliyorsunuz.

Priz konusu aynı, gelirken üçlü priz getirmek lazım. Valiz konusu ise yataklı odalarda daha rahat çünkü yer daha geniş. Valizler büyük olsa da rahatça sığar.

Pulman

Pulman ise bildiğiniz koltuklu vagon. İçeride koltuklar iki tane bir tarafta, bir tanede bir tarafta olacak şekilde dizili. En ucuz bilet seçeneği tabii ki pulmandaki koltuklar ama genelde pulmanda trene kısa süreli ve bir şehirden diğerine ulaşım yapmak isteyenler biniyor. Yani turistik anlamda binen çok yok.

Koltukta 24 saat geçirmek zor olacağı gibi burada kendinize özel priziniz de yok. Eğer gerçekten Kars’a gitmeniz gerekmiyorsa ve Doğu Ekpresi’ni keyif almak için yapıyorsanız pulman sizi zorlayacaktır.

Odayla ilgili söyleyeceklerimiz bu kadar. Gelelim Doğu Ekpresi gezi rehberi kısmına! 🙂

Doğu Ekspresi Gezi Rehberi – Doğu Ekspresi durakları

Doğu Ekspresi hem normal olanda, hem de turistik olanda Ankara- Kırıkkale- Kayseri- Sivas- Erzincan- Erzurum- Kars rotasında gidiyor. İki tren arasındaki fark bu duraklardaki bekleyiş süresi.

Klasik Doğu Ekspresi Durakları ve Bekleme Süreleri

Normal Doğu Ekspresi toplamda 53 durakta duruyor ve bu duraklarda en fazla 2-3 dakika durarak Kars’a ulaşıyor. Erzurum, Erzincan ve Sivas’ta ise yaklaşık 10 dakika duruyor. Tren yaklaşık 25 saatte Ankara’dan Kars’a ulaşıyor. Kars’tan binenler için de aynı şekilde rotayı tersten takip edecek şekilde düşünebilirsiniz.

Turistik Doğu Ekspresi Durakları ve Bekleme Süreleri

Turistik Doğu ekspresi ise biraz farklı. Adı üzerinde ‘turistik’ olduğu için güzargah üzerinde birkaç durak üzerinde 2-3 saat duruyor ve böylece trenden inip o bölgeleri gezebiliyorsunuz. Turistik Doğu Ekspresi’nin durduğu duraklar ve bekleme süreleri şöyle;

  • Ankara Kars hattında; İliç(3 saat), Erzincan (3 saat) ve Erzurum’da (4 saat)
  • Kars Ankara hattında; Divriği (2,5 saat) ve Bostankaya’da (4 saat)

Turistik Doğu Ekspresi arada verdiği molalardan ötürü Kars’a yaklaşık 31 saatte varıyor. Güzel yanı ise bu sürenin tamamını trende değil de, bir kısmını dışarıda gezerek geçiriyor olmanız.

Doğu Ekspresi ile ilgili gerekli bilgileri bulabileceğiniz resmi sitesini de yeri gelmişken bırakalım. 🙂 Tık tık

Doğu Ekpresi Fiyatları ve Turistik Doğu Ekspresi Fiyatları 2020

Önce klasik Doğu Ekspresi bilet fiyatları ile başlayalım. Tek yön fiyatları şöyle;

Pulman koltuk kişi başı: 57,5 TL

Örtülü kuşetli kişi başı: 77,5 TL. Yani 4 kişilik örtülü kuşetli odasını kapatmak isteyenlerin toplam 310 TL ödemesi gerekiyor.

Turistik Doğu Ekspresi fiyatları ise şöyle:

Yataklı iki kişilik odada tek kişi kalmak isterseniz 480 TL. İki kişi kalacaksanız ise kişi başı 300 TL, yani iki kişi için toplamda 600 TL.

Gelelim bir başka merak edilen konuya; Doğu Ekspresi’nde güvenlik;

Doğu Ekspresi’nde Güvenlik ve Trende İnternet

Doğu Ekspresi’nde odalar içeriden kilitlenebiliyor, o yüzden gece siz uyurken oldukça güvendesiniz diyebiliiriz. Fakat kapıyı dışarıdan kilitleme şansınız yok. Yani yemekli vagona geçerken ya da trenin içinde başka bir yere gittiğinizde odanın kapısı açılabiliyor olacak. O yüzden değerli eşyalarınızı her zaman yanınızda taşımanızı tavsiye ediyoruz.

İnternet ise şaşırtıcı şekilde yol boyunca çok iyi çekti. Sadece şehirlerin ana duraklarında çeker gibi düşünmüştük ama yol boyunca kimi zaman yavaşlasa da neredeyse hep internetimiz vardı. Gerçi en iyisi yolculuk boyunca telefonu hiç elinize almamanız, ama olsun. 🙂

Doğu Ekpresi’nde Yemek ve Doğu Ekspresi için yanımıza neler almalıyız?

En can alıcı kısma geldik, hazır mıyıız! 🙂

Doğu Ekspresi’nde bir adet yemekli vagon bulunuyor ve 7/24 hizmet veriyor. Fiyatları da oldukça makul. Gitmeden önce yemeklerin çok kötü olduğunu okumuştuk ama biz gayet lezzetli bulduk(Belki de Almanya’dan geldiğimizden sıla hasretinden her şeyin tadı çok güzel geldi). Örneğin zeytinyağlı dolma porsiyonu 10 TL’ydi ve çok da lezzetliydi. Sabahları da 20 TL’ye kahvaltı tabağı geliyor.

Tek sevmediğimiz şey kahveleriydi diyebiliriz. Sadece granül kahve var ve uzun zamandır granül kahve tüketmediğimiz için midemiz biraz kötü oldu. Onun dışında yemekli vagon kalp biz.

Pekiii..yanımıza neler aldık? Daha doğrusu neler almadık. Çünkü yanımıza o kadar az eşya aldık ki, ‘ne kadar hazırlıksız gitmişsiniz’, ‘o oda neden boş’, ‘tüp nerede?’ gibi yorumlar aldık arada. Basitlik iyidir diyerek devam edelim hemen;

Ankara’da Doğu Ekspresi’nin kalktığı garda bir adet Migros jet var, biz tüm ihtiyaçlarımızı oradan aldık ve fazlasıyla yetti. Uzaktan taşımaya gerek yok hiç. Bizim yanımıza aldıklarımız şunlardı;

  • 6’lı bir litrelik su, şarap, ekmek, aç bitir kahvaltılık, tuvalet kağıdı, çöp poşeti, mum, ıslak mendil, kuru şampuan, sabun, atıştırmalık gofret, kraker, cips. Bir de Umut’un son dakika aldığı minik deterjan. 😀 Yemekli vagonda içki satılmıyor ama siz gelirken yanınıza alıp odanızda içebilirsiniz. Kimse karışmıyor.
  • Evden getirdiklerimiz ise en sevdiğimiz battaniyemiz, üçlü priz, iki adet kalın çorap, iki adet kupa, ve iki adet kitap oldu. İnanın bu kadarı yetti de arttı bile. 🙂
  • Unuttuğumuz tek şey ise, akşam yemeğimizi yanımıza almak oldu. Ankara’dan tren akşam 5 gibi kalkıyor ve iki saat sonra acıkıyorsunuz. Biz en azından yanımıza iki dürüm alabilirmişiz diye düşündük sonradan. Akşam yemeğimizi unutunca, tuttuk yemekli vagonun yolunu. Neyse ki orada yediğimiz dolmalar gayet güzeldi de kurtardık.

Doğu Ekspresi’nde cağ kebabı siparişi ve cağ kebabı nerede yenmeli?

Böyle de bir meşhur aktivite var duymuşsunuzdur. Tren Erzurum’a yaklaşırken cağ kebabı siparişi verebiliyorsunuz ve tren garda durduğunda odanıza kadar getiriyorlar. Hatta bu cağ kebabı siparişi o kadar meşhur olmuş ki, artık Erzurum’a gelmeden yaklaşık 2 saat önce trene bir “görevli” biniyor ve herkesten teker teker sipariş alıyor. Sonra tren garda durduğunda siz inip gardaki büfeden hazır olan siparişinizi alıyorsunuz.

Ve biz de bu şekilde sipariş vererek hayatımızın en kötü kebabını yedik! Söylediğimiz dürüm menü (kişi başı 25 tl), bir adet minicik ve soğuk cağ dürüm, bir bozuk ayran ve bozuk minicik salatadan oluşuyordu. Sanırım nasılsa turistiz bir daha gelmeyeceğiz diye ellerinde ne varsa onu veriyorlar. Zaten Kars’a varınca Cağ kebabın en güzelini yiyebilirsiniz. O yüzden trene binen görevliye sipariş vermenize hiç gerek yok.

Ya da alternatif olarak, Erzurum’da bu işi hakkıyla yapan güzel bir dürümcü bulursunuz orayı arayabilirsiniz sipariş vermek için.. Bunun için biz denemedik ama bize çok gelen önerilerden birisi Erzurum’da Gel Gör’den telefon ile sipariş vermek. İnternetten telefonlarına ulaşabilir ve sipariş verebilirsiniz.

Doğu Ekspresi’nde sigara içebilir miyim diye merak ediyor olabilirsiniz, onu da açıklayalım; genelde sigara içenler trenin verdiği 2-3 dakikalık molalarda kapıya inip sigara içiyor. Trenin içinde ise sigara yasak. Yasağa rağmen içenler var. İçenlere ne oluyor derseniz görevli gelip söndürtüyor. Daha fazla bir şey olduğunu zannetmiyoruz ama trenin içinde kimse içmese tabii daha iyi.

Doğu Ekspresi tuvaletleri nasıl?

Titizler bu kısmı okumadan geçebilir……:D

Şöyle düşünün; trende her kompartımanda bir önde bir arkada olmak üzere toplam 2 tuvalet var ve bu iki tuvaleti ortalama 25 kişi 24 saat boyunca kullanıyor. 🙂 O 24 saat boyunca anladığımız kadarıyla tuvaletler temizlenmiyor. İlk 5-6 saat her şey normalse de sonradan tuvaletler bir hayli pisleniyor. Tuvalet kağıdı da bitiyor. O yüzden yanınızda kendi ıslak mendilinizi ve tuvalet kağıdınızı götürmenizi öneririz.

Biz dişimizi fırçalamak istediğimizde de musluktan akan suya güvenemeyip dışarıdan aldığımız içme sularıyla fırçaladık. Bu konularda dikkatli olmakta fayda var.

Doğu Ekspresi içeride ortam nasıl?

Size bizi çok şaşırtan bir şey söyleyeceğiz; bizim bindiğimiz trende gerçekten insanların yarısından çoğu memleketine gidiyordu. 🙂 Karslı, Erzurumlu teyzeler dedeler torun torba trene bindiler ve 1-2 saat içinde uyudular. Sabah olunca da sırayla birer birer evine gelen indi. Ve biz buna gerçekten şaşırdık çünkü trende sadece çam ağacıyla, süslemeleriyle gelen gençleri ya da tamamen bizim gibi turistik amaçla gelenler olacağını düşünüyorduk.

Hal böyle olunca, koridordo da neredeyse hiç gürültü olmadı. İnsanlar genellikle kendi odalarında takıldılar ve arada yemekli vagona geçip orada sosyalleştiler. Akşam 11 gibi tüm vagon uyumuştu diyebiliriz. Biz de aynı şekilde akşam yemeği – sohbet muhabbet – biraz kitap okuma derken 11buçuk gibi uyuduk. Daha doğrusu uyumaya çalıştık diyelim çünkü trende deliksiz bir uyku çekmek çok bize göre değil, tıkır tıkır seslerinden bazı insanlar huzur bulurken biz tam tersine uyanıyoruz. 🙂

doğu ekspresi’nde güzel fotoğraf çekme tüyoları

Doğu Ekspresi’nde Fotoğraf Tüyoları

Doğu Ekspresi’ne herkes güzel bir zaman geçirmek ve güzel manzaralar görmek için biniyor. Biz de onlardan birisiydik. Kitaplarımızı çıkardık, okuduk. Muhabbet ettik ve tabii ki bol bol fotoğraf çektik. Peki fotoğraf çekmek için nelere dikkat etmelisiniz?

Trene Ankara’dan akşam saat 5’ten sonra biniyorsunuz ve hava yavaş yavaş kararmaya başlıyor ve zaten asıl görmek isteyeceğiniz manzaralar sabah saat 6 gibi başlıyor ve inene kadar devam ediyor(bizce en güzeli sabah 6-10 arasında olanlar). Buralarda genelde Sivas’ı geçtikten sonra oluyor. Bir tünelden çıkıp, diğer tünele giriyorsunuz.

Bu bilgiyi vermeliyiz. Çünkü “bazı kapılar” tren giderken açılıyor(artık kendiliğinden mi yoksa birileri mi açıyor bilmiyoruz!). Buna dikkat edin lütfen açık kapıları kapatın! iyi bir çocuk olun ve trenden sakın sarkmayın. Lütfen dikkat edin.

Kars’tan dönenler için ise; bu durum tam tersi çünkü trene bindikten sonra güzel manzaralar başlıyor. Tren saat 8’de kalkıyor ve akşama kadar bütün güzel manzaraları görmüş oluyorsunuz.

Doğu Ekspresi’nde sevgilimle seyahat edebilir miyim?

Doğu Ekspresi’yle ilgili en çok aldığımız sorulardan birisi de bu oldu. Sevgilinizle de seyahat edebilirsiniz. Örtülü kuşetli ya da yataklı vagonda birlikte kalabilmek için evli olmak gerekmiyor.

Rehberimizi bitirmeden önce son olarak hap hap şu hatırlatmaları da yapalım;

Doğu Ekspresi ile ilgili hatırlatmalar;

  • Klasik Doğu Ekspresi’ne Ankara’dan binenler için, sabah 8 gibi inanılmaz manzaralar oluyor. Saat kurup uyanmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
  • Nevresim konusunda titizseniz yanınızda kendi çarşaflarınızı getirebilirsiniz. Biz almamıştık ama alanlar vardı.
  • Trene Ankara’dan binecekler eğer Ankara’ya kadar hızlı trenle gitmeyi planlıyorsanız hızlı tren biletlerini son dakikaya bırakmayın. Biz bıraktık 🙁 Ve yer kalmamıştı o yüzden Ankara’ya kadar otobüsle gitmek zorunda kaldık.
  • Çocuklarda yaş sınırı yok. Her yaştaki çocuğunuzla gelebilirsiniz.

Bu bilgiler zamanla kendini güncelleyecek 🙂 O zaman herkese güzel tren yolculukları. Yolda bi’ Blog bol fotoğraflı, bol sohbetli ve bol güzellikli yolculuklar diler. Sizi seviyoruz 🙂

Sevgiyle Kalın!

Biz Instagram’da ve Youtube’ta da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/channel/UCu0dBCi8o1nzfSLheiXSlhQ

Doğu Ekspresi Bileti Nasıl Bulunur? Ek Taktikleriyle yazımız da taze çıktı 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close