Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Yolda bi’ Blog’a En Sık Sorulan Sorular

Yolda bi’ Blog’a En Sık Sorulan Sorular

Yolda bi’ Blog’a En Sık Sorular Sorular

Merhabalar! Çok sık sorulan sorularla ilgili bir yazı yazmaya karar verdik ve tek tek bize en çok gelen soruları derledik. Bu sorular daha bir başlangıç ve ilerleyen zamanlarda bu yazıya tabii ki başka sorular eklenecek.

Yazının altına yorum olarak kendi sorularını yazabilirsiniz,  biz de yazıya ekleriz. Böylece herkes faydalanmış olur. 🙂

O zaman soru cevap başlasın 🙂

Ben de yurtdışına taşınmak istiyorum, nereden başlayacağım?

Ah, bu soruyla başladık çünkü en çok aldığımız soru bu! 🙂 Ne yazık ki bu sorunun tek bir cevabı yok. Yüksek lisans için taşınabilir, iş bulabilir ya da staja gelebilirsiniz. Bunların hangisinin size uygun olduğuna göre cevap da değişecektir. Aşağıda tüm bunlara detaylıca değindik.

Almanya’da yaşamak istiyorum, nereden başlamalıyım? Sorusu çok geliyor. Herkese yardımcı olmak istiyoruz ama düşünün ki, biz sadece kendi sürecimizle ilgili bile burada 100 sayfa yazmışız, çünkü bu en az 100 sayfalık bir süreç…Tek bir cevabı olması mümkün değil. Gelin anlaşalım! Yurtdışına taşınma planı yapanları önce blog yazılarımızı okumaya, orada cevapları yoksa buraya bakmaya, o da yoksa o zaman bize sormaya davet ediyoruz! 🙂

Avrupa’da yüksek lisans yapmaya nasıl karar verdiniz? Almanya’ya taşınmaya nasıl karar verdiniz?

Birimiz hukukçu, birimiz mimar. İstanbul’da sevdiğimiz işlerimiz ve birlikte zaman geçirmekten keyif aldığımız bir sosyal çevremiz vardı, fakat yüksek lisans da hep aklımızınn bir ucundaydı. Bir gece oturduk ve ‘evet biz bu işe girişiyoruz’ dedik.

Kısa bir sure sonra yüksek lisans için başvuru yapmaya başladık. Hollanda, Almanya ve İrlanda’da aynı şehirlerde başvurduğumuz okullar kabul etti. Bu üç seçenek arasından açıkçası ülke değil de okula göre karar verdik. Frankfurt’ta ikimizin de yüksek lisans yaptığı okullar kendi alanında başarılı okullardı. Bu kararla birlikte Almanya serüveni başlamış oldu. 2 sene sonra yüksek lisansı bitirip döneriz diye düşünmüştük ama biraz daha yaşayıp çalışmaya karar verdik. Şu an Münih’te çalışıyoruz. 🙂 (bir gün tekrar geri döneceğiz ama şimdilik buralardayız)

Almanya’da yüksek lisans yapmadan, Türkiye’den başvurarak Almanya’da iş bulabilir miyim?

Bu sorunun yine genel ve tek bir cevabı yok maalesef. Almanya’da eksiği çok hissedilen mesleklerden birisine sahipseniz ve bu meslekte deneyimliyseniz, bir de iyi İngilizce biliyorsanız, yüksek lisans yapmadan Türkiye’den başvurarak iş bulmak da oldukça mümkün. Yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve UX/UI tasarımcıları Almanya’da en çok ihtiyaç duyulan meslekler diyebiliriz. Bu meslekler sadece birer örnek. Mimarlık da Almanya’da aranan mesleklerden(bununla ilgili sorular aşağıda geliyor)

Bazı meslekler için ise bu o kadar kolay olmayabiliyor. Sözel bölüm mezunları için iş bulmak maalesef daha zor, örneğin hukuk mezunları için. Fakat İMKANSIZ değil. Sözel bölüm mezunuysanız ve iş tecrübeniz az ise, önce staja gelmeyi deneyebilirsiniz.

Tecrübeliyseniz, fakat bir süredir başvurulara cevap alamıyorsanız CV’nizde ve Motivasyon Mektubunuzda değişiklik yapmayı deneyin. Bazen iş ilanlarında çok istenilen programları öğrenmek o kadar zor olmuyor. Kendi kendinize ücretsiz e-derslerle o programları öğrenip CV’nize ekleyebilirsiniz.

Avrupa’da iş bulmak ile ilgili ayrıntılı bir rehber hazırlamıştık. Bir göz atmak isterseniz buraya bırakıyoruz.

Üniversite’deyken de yurtdışını düşünüyorsanız. Erasmus Stajı yapabilirsiniz ısınma amaçlı. 🙂 Erasmus stajıyla ilgili yaptığımız röportaj da burada.

Evet, soruları alabiliriz!

Almanya’da staj yapmak istiyorum, hangi sitelere bakmalıyım?

Almanya’da en meşhur olanı stepstone.de, onun dışında en güzeli Google’a danışmak. Indeed.de de bir o kadar populer.

CV Hazırlamak istiyorum, yardımcı olur musunuz?

Biz kendi CV’lerimizi ‘novoresume’ internet sitesinden ücretsiz bir şekilde hazırladık. Daha iyi siteler elbet vardır, eğer nokta atışı yapmak istiyorsanız bu siteyi kullanabilirsiniz. CV hazırlayan ücretli internet siteleri de var, bizce hiç gerek yok.

CV’niz mümkünse 1 sayfayı geçmesin ve CV atarken özellikle istenmiyorsa Word dosyası halinde atmayın. PDF yollamanıza önem veriyorlar.

X bölümü mezunuyum, Avrupa’da nasıl iş bulurum? Avrupa’da çalışmak için denkliğim var mı?

İşte bu soruya bir cevabımız yok maalesef. 🙂 Birimiz hukuk fakültesi mezunu, diğerimiz mimarlık fakültesi mezunu ve biz sadece kendi alanlarımızı biliyoruz. Psikoloji yahut felsefe mezunlarının nasıl iş bulduğunu bilmemiz imkansız. Hele denklik konusunu hiç bilmiyoruz. Bunu bir bilene sormalısınız o noktada.

Türkiye’de hukuk mezunuyum, Almanya’da avukatlık yapabilir miyim diye merak ediyorsanız, maalesef hayır.. 7 yıl daha okumanız gerekiyor 🙂 Hukuk danışmanlığı yapabiliyorsunuz ama klasik anlamda baroya kayıtlı bir avukat olmak mümkün değil.

Öğretmenlik, fizyoterapistlik, diş hekimliği, doktorluk ve daha birçok mesleğin denklik şartları ayrı. Bunlara cevap vermek de ayrı biz uzmanlık gerektiriyor.

1 yılda Almanca yüksek lisans yapacak kadar Almanca öğrenebilir miyim? 1 yılda Almanca’da hangi seviyeye gelirim?

Almanya’da Almanca yüksek lisans programlarının çoğu ücretsiz. O yüzden kimi zaman Almanya’da bir yıl Almanca dil okuluna gitmek yüksek lisansa ücret ödemekten ucuza geliyor.

1 yılda Almanya’da yüksek lisans için çoğunlukla aranan seviye olan C1’e gelmeniz mümkün. Fakat sadece dil okuluna gitmek yetmeyebilir, bunun yanında biraz sosyalleşmeniz, Almanca konuşulan ortamlara girmeniz ve kendinizi biraz zorlamanız gerekiyor. Almanca dizi – film izlemek de oldukça etkili.

Tüm bunları yaparsanız 1 yılda Almanya’da iyi bir seviyeye gelebilirsiniz. 🙂

bir bira alabilir miyiz? dilimiz kurudu da

Not ortalamam düşük, bu Almanya’da yüksek lisansa kabul almamı etkiler mi?

İkimizin de not ortalaması 2.50’den düşüktü, bu yüksek lisanslara kabul edilmemizi etkilemedi. Tabii ki belli okullar (özellikle İngiltere ve Hollanda’da dünya sıralamasında çok yüksek okullar) belli bir ortalama şartı arıyor. Zaten başvuru sayfalarında bunu belirtiyorlar. Biz başvuracağımız okulların listesini çıkarttıktan sonra, 2,5 ve üstü ortalama isteyenleri elemiştik. Siz de öyle yapabilirsiniz.

Avrupa’da yüksek lisans yaparken bir yandan da çalışabilir miyim?

Yüksek lisans boyunca yılda 120 iş günü çalışma izniniz oluyor. Bunu ister 240 part time iş günü şeklinde, ister 120 tam iş günü şeklinde kullanabiliyorsunuz. Bu sınırları aşmadan çalışabilirsiniz.

Hangi okul mezunusunuz? Ne iş yapıyorsunuz?

Asya, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Umut da Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık mezunu.

Asya bir Finansal Teknoloji (FinTech) şirketinde hukuk danışmanı olarak çalışıyor, Umut da mimarlık ofisinde mimar.

İş yerinde Almanca mı konuşuyorsunuz İngilizce mi?

İş yerinde ortaya karışık konuşuyoruz. Kimi zaman İngilizce oluyor kimi zaman Almanca. Eğer ortamda Almanca bilmeyen birisi varsa (ofisin yarısı bilmiyor) İngilizce konuşuyoruz.

Eşim Almanya’da iş buldu. Ben de vize alabilir miyim?

Eşiniz iş bulduysa siz de ‘Aile Birleşimi’ne başvuruyorsunuz ve bunun sonunda alacağınız vizeyle Almanya’da çalışma hakkınız da oluyor. Türkiye’den geliyorsanız bu vizeyi alabilmek için A1 seviyesinde bir Almanca sınavını geçmeniz gerekiyor. Bu sınav için Goethe’ye başvurabilirsiniz.

Türk Ehliyetim Almanya’da geçerli mi?

Türk ehliyeti Avrupa’nın tüm ülkelerinde araba kiraladığınız zaman geçerli. Lakin, Almanya’da oturum izniniz varsa 6. ayın sonunda artık Türk ehliyetinizle Almanya’da araba kullanamıyorsunuz. Almanya’da bir sürücü kursuna gidip tekrar ehliyet çıkartmanız gerekiyor. Almanya dışındaki tüm Avrupa ülkelerinde ise Türk ehliyetinizin geçerliliği devam ediyor.

Nasıl bu kadar geziyorsunuz?

30 iş günü yıllık iznimiz var. Bunların dışında resmi tatiller, haftasonları hepsini birleştiriyoruz. Tek bir resmi bayramı bile boş geçmiyoruz. Bunların dışında bazen Cuma akşamı iş çıkışı yakın bir şehre gidip Pazar akşamı dönüyoruz. Böylece yıllık izinlerimize dokunmamış oluyoruz.

Hangi kameraları kullanıyorsunuz?

Çekimlermizin çoğunu emektar Sony Alpha 6000 ile yapıyoruz. Kullandığımız Lensler ise; Sony 18-105(çoğunlukla kullandığımız) ve Sony 50 mm(portre çekimlerinde kullanıyoruz) ve sıradan bir “ball-headed” tripodumuz var ve bütün uzaktan çekimlerimizde onu kulanıyoruz.

Bir diğer emektarımız Go Pro Hero 5. Tripod kuramadağımız yerlerde genelde self çubuğu ile kullanıyoruz.

ve tabii ki telefonlarımız Iphone 6 ve 7.

Hukuk Mezunuyum, yüksek lisansta hangi alanda LL.M yapmalıyım?

Ben (Asya) yüksek lisansı Finans üzerine (Goethe Universitat, ILF Faculty, LL.M in Finance programı) yaptım. Burada biraz dürüst olacağım, yüksek lisansta öğrendikleriniz gerçek iş hayatınızda o kadar da işinize yaramıyormuş. Ben ilk işe başladığımda bunu farkettim çünkü işe gireceğiniz her ‘market’in gereksinimleri farklı. Master yapmış size bir ‘title’ veriyor, fazlasını değil. 🙂 Dost burada acı söyledi.

Benim burada önerim, neyi seviyorsanız onun üzerine yüksek lisans yapmanız olacaktır. 🙂 Yüksek lisansta okuduğunuz şeyden zevk almak çok önemli. İlla ki akademik bir öneri isterseniz, ben IT, teknoloji hukuku ve compliance üzerine yapmanızı öneririm. Benim gördüğüm açıklar en çok bu alandaydı.

Mimarım, yurtdışında iş arıyorum, hangi programları bilmem gerekiyor?

Mimarlık Almanya’da aranan mesleklerden birisi, hele iyi bir Almancanız var ise tadından yenmez. 🙂 Kullanılan programlar tabii ki ofisine göre değişecektir. Tasarım ofislerinde daha çok Cinema 4D veya 3ds Max(Vray), AutoCad kullanılırken. Daha yapı üzerine çalışan ofislerde ise Revit ve Allplan kullanılıyor. Bunların yanında Photoshop, Illustrator ve InDesign.

Mimar olarak yurtdışında iş başvurusu yapmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?

Her mimar gibi öncelikle güzel bir portfolyo ve cv ile bu işi halledebilirsiniz. Önemli olan kesinlikle 4-5 proje’den fazla koymamak(yok ben projelerimden kopamam çok seviyorum onları derseniz de 6 olabilir). Bunun yerine  2 çeşit portfolyo hazırlayabilirsiniz. Birinci portfolyonuza daha çok tasarım ağırlıklı projelerinizi koyabilirsiniz. İkincisinde ise yapı(detay, tasarım ve çizimler) ağırlıklı projelerinizi koyabilirsiniz. Böylece ofisine göre muamele etmiş olursunuz. 🙂

Ofislere başvurma aşaması ise 🙂 Google’da gitmek istediğiniz şehirdeki mimarlık ofislerini bulup, hepsine tek tek mail atmak(attığınız mailde çok kısa kendinizden bahsedip, neden başvurduğunuzu anlatabilirsiniz). 🙂 Google’daki ofisler bittikten sonra LinkendIn’deki ofisleri bulup onlara başvurabilirsiniz. Bunların dışında o ülkeye özel LinkenIn tarzı sitelerden de başvuru yapabilirsiniz(Almanya’da Monster.de).

Avrupa Birliği Gençlik Projelerine katılmak istiyorum, dernek öneririr misiniz? Avrupa Birliği Projeleri güvenli mi? Tek gitmeye korkuyorum.

Eğer tanıdığınız bildiğiniz bir dernek yoksa Instagram üzerinden @youthartorg ile iletişime geçebilirsiniz.

AB projeleri oldukça güvenli, sizin gibi tek gelmiş bir sürü insan oluyor. İngilizce bilen, bilmeyen, ilk yurtdışı tecrübesi olan, yaşı sizden genç olan bir sürü insan oluyor ve çok çabuk arkadaş oluyorsunuz. Bunun için tereddüt etmenize gerçekten hiç gerek yok.

Fotoğraflar için hangi uygulamayı kullanıyorsunuz?

Lightroom kullanıyoruz. 🙂 Kendimizin hazırladığı birkaç preset var ve onlar ile fotoğraflarımızı düzenliyoruz.

Maaşınız ne kadar?

Bu soruyla maalesef çok karşılaşıyoruz fakat tahmin edersiniz ki buna cevap veremeyiz. 🙂

Ve Bonus soru:

Her gezgine sorulan klasik soru. Yahu! bu kadar gezecek parayı nereden buluyorsunuz? Hatta bu paranın suyu nereden geliyor?

Banka soymadık(la casa de papel izledikten sonra basmayı düşündük). Annemizden, babamızdan hiçbir şey kalmadı. Gayet bir mimar ve hukukçu olarak eşek gibi çalışıyoruz ve tek lüksümüz gezmek. Bunu da bize çok görmezsiniz diye umuyoruz. 🙂 Sizi seviyoruz.

Şimdilik aklımıza gelen sorular bu kadar ama yeni sorular aklımıza geldikçe ya da yazmamızı istediğiniz sorular olursa yazarsanız buraya ekleyeceğiz.

Sevgiyle!

Instagram’da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

2 comments

  1. Mimarlıkta denklik konusuna pek değinmemişsiniz. Biraz bahsedebilir misiniz mimarlık için?

  2. Gezdiğiniz yerlerde sizi en çok nereler etkiledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close