Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Garda Gölü ve Sirmione Gezi Rehberi

Garda Gölü ve Sirmione Gezi Rehberi

Garda Gölü Gezi Rehberi ve Sirmione Gezi Rehberi

Garda Gölü Çevresinde Gezilecek Yerler ve Sirmione Gezilecek Yerler Rehberi

Münih’e taşındıktan sonra ufak bir aydınlanma yaşadık ve Almanların Kuzey İtalya’yı ne kadar çok sevdiğini fark ettik! Hatta Münihliler o kadar çok seviyorlar ki, çoğu yılda en az bir kez İtalya’ya gidiyor.

Garda’yı da böyle bir sohbette öğrendik, meğer Garda Gölü ve çevresi Almanların favori tatil mekanıymış. Almanların emeklileri Mayorka’ya, çocukluları ise Garda Gölü’ne gidiyormuş. Hatta çoğu otellerde kalmak yerine karavanla gidip kamp yapıyormuş. Bunu öğrendikten sonra açtık Garda’nın fotoğraflarına baktık ve dedik ki, neden olmasın!? Bunu dedikten 1 sene sonra Garda’daydık. 🙂

Sirmione Gezi Rehberi
Sirmione Sokakları

Garda Gölü, İtalya’nın kuzeyinde, Venedik ile Milano arasında kalan kocaman bir göl. Etrafında ise yaklaşık 20 tane minicik kasaba var. Almanya’ya yakınlığı sebebiyle (Münih’ten arabayla 3,5 saat) yazları Almanların mesire yerine dönse de, İtalya’nın oldukça popüler bir diğer kuzey gölü olan Como Gölü’nden çok daha güzel ve kesinlikle görülmeyi hak ediyor! 🙂

Garda Gölü’nü ister özel bir gezi olarak planlayabilir, 2-3 gün ayırıp meşhur kasabası Sirmione’yi ve gözünüze kestirdiğiniz diğer kasabalarını gezebilirsiniz. İsterseniz de Verona, Milano veya Venedik gezisiyle birleştirebilirsiniz. Gördüğünüz gibi tüm yollar Garda’ya çıkıyor! 🙂

Garda Gölü Çevresi Gezilecek Yerler

Garda Gezi Rehberi‘ne geçmeden önce

O zaman biraz Garda’ya ulaşımdan bahsedelim!

Garda Gölü’ne Ulaşım ve Garda Gölü’nde ulaşım nasıl?

Biz Kuzey İtalya bölgesine toplamda 4 gün ayırabildiğimiz için, zamanımız biraz kısıtlıydı, o yüzden çoğu az zamanlı seyahatte yaptığımız gibi araba kiraladık.

Kuzey İtalya’da Araba Kiralamak

İtalya’da araba kiralamak oldukça uygun. Biz her zamanki gibi rentalcars.com üzerinden gideceğimiz tarihler için arama yaparak, en ucuz seçeneklerden birisini kiraladık. Arabaya sigorta dahil günlük 30 Euro ödedik. Aslında önceden kiralarsanız, günlük 10 Euro’ya bile araba kiralamak mümkün, İtalya bu konuda en ucuz Avrupa ülkelerinden biri. Bu iyi haberdi!

Maalesef bir de kötü haberimiz var. Çoğu Avrupa ülkesindeki ücretsiz otobanların aksine, İtalya’da otobanlar ücretli ve otoban ücretleri yüksek(yüksek mi, çoookk pahalı)! 4 günde toplamda 50 Euro otoban ücreti ödemişiz.

Garda Gölü Çevresi Gezilecek Yerler: Küçücük köy Borghetto

Garda Gölü’nde bir kasabadan diğerine toplu taşımayla ulaşmak genelde mümkün ama toplu taşımanın geçmediği ve gitmek istediğiniz şarap bağları veya sahiller olabiliyor. O yüzden araba kiralamak, toplu taşımayla gezmekten biraz daha uygun olabilir.

Yine de araba kiralamak kafanıza yatmadıysa toplu taşımayla gezmek de mümkün.

Garda Gölü’ne Bolonya, Milano, Venedik ve Verona gibi Kuzey İtalya şehirlerinden düzenli olarak kalkan otobüs veya trenle ulaşabilirsiniz. Biraz daha detaylı bahsedersek;

Verona’dan Garda Gölü’ne nasıl gidilir?

Garda’ya Verona’nın ana tren istasyonu olan Porto Nuova’dan kalkan otobüslerle ulaşabiliyorsunuz. Resmi sitesi burada. Verona’dan otobüsle Sirmione’ye kadar gidebiliyorsunuz, o yüzden trenle ulaşmaktan daha kolay çünkü tren Sirmione’ye kadar gitmiyor.

Sirmione Kalesi

Verona’dan Garda’ya trenle gitmek isterseniz de, trenle 40 dakikada ‘Desenzano’ veya ‘Peschiera del Garda’ kasabalarına ulaşabiliyorsunuz. Sirmione’ye ise Verona’dan maalesef direkt tren yokmuş. Bu iki kasabadan birisinden otobüsle ya da vapurla ulaşabilirsiniz. Vapur yaklaşık 15 dakika sürüyor ve tek yön 6 Euro.

Milano veya Venedik’ten Garda’ya nasıl gidilir?

Hem Milano hem de Venedik’ten Garda’ya yaklaşık her otuz dakikada bir tren kalkıyor. Yalnız Sirmione’ye direkt trenle ulaşılmıyor. Peschiere del Garda veya Desenzano’ya kadar trenle gidip oradan otobüs veya vapurla Sirmione’ye geçmeniz gerekiyor. Şu siteden tren saatlerine ulaşabilirsiniz.

Biz arabayla önce İtalya’nın Dolomitler bölgesini gezdik, oradan Verona’ya gittik, Verona’dan da Garda’daki ilk durağımız Sirmione’ye yaklaşık yarım saatte ulaştık. Sirmione’nin girişinde kocaman bir otopark var. Arabayı buraya bırakmanız gerekiyor ve otoparkın saatliği yaklaşık 2 Euro. Bu kısım bizi biraz üzmüştü.

Garda’ya ne zaman gidilir? Garda’da kaç gün kalınır?

Biz Garda’ya Ağustos ayında gitmiş bulunduk ve itiraf edelim, aşırı kalabalıktı! Evet hava çok güzeldi, çok sıcaktı ve etraf cıvıl cıvıldı ama kalabalık bizi çok yordu.

Borghetto köyü

Haziran ayı ve Eylül ayı en güzel ayları olabilir diye düşündük. Çünkü hem havalar sıcak oluyor, hem de yaz aylarının kalabalığı biraz olsun dağılmış oluyor. Hatta Ekim ayı da oldukça güzel bir zaman olabilir Garda’yı gezmek için.

Mart – Haziran arası ise daha tam kafa dinlemelik olabilir. Kalabalıkları sevmiyorsanız ve hafif esen bir hava ya da bir anda bastıran yağmurlar benim için sorun değil diyorsanız Mart – Haziran arası oldukça güzel olmalı!

Garda Gölü‘nde belli başlı kasabaları gezmek, gözünüze kestirdiğiniz şarap evlerine gitmek ve göl kenarında keyif yapmak için 3-4 gün çok ideal olacaktır. Keyif yapmak istiyorsanız süreyi uzatabilir, daha az zamanım var diyorsanız kısaltabilirsiniz. Günübirlik geliyorsanız da Sirmione’yi ve çevresindeki şarap evlerini ve manzara noktalarını tek gün içinde gezebilirsiniz.

Biz Garda bölgesinde tam 2 ,5 geçirmiş olduk ve bize oldukça yeterli oldu. Herkesin Garda’sı kendine yani. 🙂

Garda Gölü Çevresi Konaklama: kaldığımız otelin üzüm bağı

Garda’da Nerede Konaklanır?

Garda Gölü Konaklama Rehberi

Garda’da büyük oteller yerine daha çok küçük pansiyonlar, konukevleri ve şarap bağlarının tesisleri var. Fakat eğer yaz zamanı gitmeyi planlıyorsanız, gezi kesinleşir kesinleşmez konaklamayı halletmeniz şart gibi. Almanlar buraya yazın adeta akıyor! Otelleri tesisleri dolduruyorlar. Adeta oteller için ilk gelen kapar gibi bir anlayış var.

Sirmione köy merkezinde konaklama önerimiz Hotel Sperensa olacak. Tam köy merkezinde ve fiyat – performans olarak da çok iiy olduğu için bize çok önerilmişti. Yer bulamadığımız için kalamadık. Otelin linkini şuraya bıraktık. Eğer burada yer yoksa San Lorenzo Apartments’a da bakabilirsiniz. O da aynı şekilde tam köy içinde. Bu iki otel genelde aylar öncesinden doluyor, o yüzden yer varsa koşun! 🙂 San Lorenzo linki burada.

Biz bu sefer Sirmione’de yer bulamayınca, bir şarap bağında kalmayı tercih ettik ve Garda Gölü’nün güneyindeki minik Borghetto köyü yakınlarında minik bir tesiste kaldık. Sirmione’ye arabayla 15 dakika olan tesise oda başı gecelik 50 Euro ödedik ve bu Garda bölgesi için oldukça sayılır çünkü Almanlar bu bölgeyi çok pahalandırmış. Tesisin adı ‘Agriturismo Cascina Roveri. İlgilenirseniz linki şuraya hemen bıraktık. Dönüştede ev yapımı zeytinyağlarından ve şaraplarından aldık. En güzel kısmı buydu!

Kalacağım yer biraz daha canlı olsun ve akşamları yürüyerek otele döneyim derseniz Sirmione’yi tercih edebilirsiniz. Sirmione’nin gece hayatı oldukça canlı ve restoranlar geç saate kadar açık.

Son olarak da eğer Airbnb’de konaklamak isterseniz de şöyle bir link bırakalım. Bu linkle Airbnb’ye üye olursanız ilk konaklamanızda geçerli 130 lira gibi bir kredi kazanıyorsunuz ve Airbnb kullanmaya devam ettikçe, Airbnb sizi daha çok sevmeye başlayıp bir anda hesabınıza süpriz krediler yükleyebiliyor.

Garda Gölü’nün En Güzel Kasabaları

Garda gölü etrafında kurulmuş yaklaşık 20 tane kasaba var! En kuzeyi Riva del Garda, en güneyi ise Sirmione. Kimisi daha lokal, kendi halinde. Kimisi ise daha turistik ve haliyle daha kalabalık.

Biz bu iki tecrübeyi de yaşamak istediğimiz için en turistik olan Sirmione’den başlayıp sırayla daha az turistik olan Peschiera’yı, yine az turistik Limone’yı ve son derece kendi halinde olan Salo’yu gezdik. En gerçek Garda deneyimi Salo oldu diyebiliriz.

Minik ortaçağ kasabalarını seviyorsanız Malcesine’yi gezi listenize alabilirsiniz.

Picedo kasabası

Garda’nın bize esas süprizi ise güneyindeki minik İtalyan köyü Borghetto oldu. Bu minicik köyün varlığını bile gitmeden önce son dakika öğrendik ve tüm Kuzey İtalya gezimiz içinde en çok beğendiğimiz yer burası oldu.

Borghetto’ya bir öğleden sonranızı ayırabilir, minik köyün ortasından geçen kanalın kenarında oturabilir ve tüm köyü 1-2 saate sığdırabilirsiniz. Bizim için İtalya’nın en güzel yanı bu küçük köyleri. Küçük İtalyan köyleri iyi ki var!

Garda Gölü Gezi Rehberi ve Garda Gölü Gezilecek Yerler

Garda’da ne yapılır?

Garda hem doğa tatili hem de gurme tatil yapmak için birebir! Su sporları sevenler için sörf ve yelkenli yapabileceğiniz tesisler, gurme tatil isteyenler içinse zeytin, üzüm ve şarap bağları bol!

Tüm bunların dışında Garda’nın çevresi sahil tesisleriyle dolu ve göl olduğunu bilmesek, deniz olduğuna inanacağımız kadar temiz bir suyu var. Gölde yüzmek size göre değilse de göl etrafında doğa yürüyüşleri yapabilir, trekking turlarına katılabilirsiniz.

Çocuklu aileler için Garda’nın vazgeçilmez aktivitesi Gardaland. Garda’nın bu popüler eğlence parkında bol bol farklı temalı su parkları varmış. Merak ederseniz internet sitesi şurada. Biz zamanımız kısıtlı olduğu için pas geçtik.

Garda’da gölü kuşbakışı izleyebileceğiniz çok ünlü bir ‘manzara terası’ var. Gölün batı tarasındaki bu terasın adı ‘Terrazza del Brivado’.

Garda’nın bizim için en güzel hatırası üzüm bağları ve üzüm bağlarında tattığımız şaraplar oldu. Garda’ya sırf bu ‘şarap turları’ için gelenler bile varmış, e haksız sayılmazlar! Garda’nın en ünlü şarap bölgesi ‘Bardolino’ fakat bu bölge gölün kuzeydoğusunda kaldığı için Sirmione’ye biraz uzak. Biz onun yerine Sirmione’den çıkıp arabayla Salo’ya doğru giden yola girdik ve karşımıza çıkan sağlı sollu şarap bağı tabelalarından gözümüze kestirdiklerimize sırayla denedik.

Garda’da Nerede Yenir? Garda Gölü Yeme – İçme Önerileri

İtalya gibi yeme – içme konusunda ‘uzman’ bir ülkeye gidiyorsanız, önceden dersinize biraz çalışmak gerekiyor. Gerçekten çok fazla yeme – içme seçeneği var ve insanın gözü dönüyor!

Gitmeden önce kendimize bir ‘burada yesek iyi olur’ listesi hazırlamıştık. Hemen paylaşalım;

Garda Gölü Gezi Rehberi: Marco e Daniela

Peschiera’da akşam yemeğimizi küçük bir bistro olan ‘Marco e Daniela’da yedik. Hem fiyatları oldukça uygundu hem de yediğimiz her şeyden çok memnun kaldık.

Salo kasabası yakınlarında öğle yemeğimizi ‘La Cascina S. Ambrogio’da yedik. Güzel manzara, güzel yemek ve güzel şarapları vardı.

Riva del Garda’da ise şansımızı ‘Restel de Fer’den yana kullandık ve yine mutlu olduk. ‘Panem’ ise not aldığımız ama gitmediğimiz bir mekan oldu.

Şimdi düşününce İtalya’da yediğimiz her şeyi ve her mekanı çok sevmişiz. Galiba biz de herkes gibiyiz…İtalyan mutfağı kalp biz!

Sirmione Gezi Rehberi: Sirmione Kalesi

Sirmione Gezi Rehberi ve Sirmione’de Gezilecek Yerler

Garda’nın en çok ziyaret edilen kasabası Sirmione’yi biz çok sevdik. Özellikle gölün içine doğru kıvrılmış oluşu, sizi kasabaya girerken karşılayan kalesi ve kendi halindeki sokaklarını sevdik.

Sirmione’nin girişinde sizi surlarla çevrili ‘Scaliger Kalesi’ karşılıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi kale yıllar boyu Sirmione’yi savunmak için kullanılmış. Kalenin tepesine çıkıp Sirmione’yi ve suların içinde nasıl kıvrıldığını izlemek isterseniz 6 Euro’ymuş (bu kısım çok gerekli mi bilemedik).

Kaleden geçip kasabaya girince karşınıza çeşit çeşit dondurmacılar ve pizzacılarla dolu sokaklar çıkıyor. O zaman kendinizi işte İtalya’da hissediyorsunuz! Biraz daha ilerleyince Sirmione’nin begonviller içindeki meşhur evi karşınıza çıkıyor. Tamam kabul, bu evin önünde fotoğraf çektirmek çok klişe, ama ev o kadar güzel ki!

Sirmione, yer altından çıkan şifalı termal sularıyla ünlüymüş ve kasabanın içinde ‘Terme di Sirmione’ isimli çok büyük bir termal merkez var. İster otel olarak kullanıp gece de kalabiliyor, ister termal hizmetlerinden günlük giriş ücreti vererek yararlanabiliyormuşsunuz. Şimdi değil fakat belki 60 yaşında düşünebilir diye konuştuk kendi aramızda.

Sirmione Gezi Rehberi: Jamaica Beach

Sirmione’nin sonunda ise Sirmione’nin ünlü sahili ‘Jamaica Beach’ var. Göle girmek niyetiniz varsa burası denemek için iyi bir tercih olabilir, suyu gerçekten çok güzel!

Sirmione’ye gitmeden önce biraz yeme-içme araştırması yapmıştık çünkü insanın o kadar seçenek arasında kafası karışıyor. Öğle yemeği için, çok önerilen ‘Enoteca delle Antiche Mura’ya gittik ve doğru tercih yapmışız dedik, her şey çok lezzetliydi.

Dondurma yemezsek içimizde kalacağı için ‘Geletocu’ Ai Cigni’yi denedik. Ne diyelim, adamlar bu işi biliyor!

Garda bölgesinin zeytinyağları çok meşhur. Türkiye’den gelenler için o kadar etkileyici olmayabilir ama bizim gibi yurtdışında yaşayanlar için adeta çölde vaha gibi geldi. 🙂

Bir İtalya gezimiz daha böyle geçti. İtalya’nın görmediğimiz yerlerini her zaman merak etmeye ve yeni İtalya planları yapmaya devam edeceğiz!

Herkese Sevgiler!

Biz Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.facebook.com/yoldabiblog/

1 comment

  1. insta’dan da takip ediyorum sizi, size bir sorum olacak. birçok yer geziyorsunuz. bali, tayland, filipinler’e hatta sri lanka’ya gittiniz. hiç hastalık, virüs kapmaktan korkmuyor musunuz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close