Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Grand Canyon Gezi Rehberi

Grand Canyon Gezi Rehberi

Grand Canyon Gezi Rehberi

Grand Canyon Gezi Notları

İş için Las Vegas’a gitmem gerektiğini öğrenince aklıma gelen şu oldu; Las Vegas bahane, Grand Canyon şahane! Gerçekten de Las Vegas beni ne kadar az heyecanlandırdıysa, Grand Canyon’u görme fikri bir o kadar çok heyecanlandırdı ve Amerika’daki son günümü Grand Canyon’a ayırdım!

Tek kelimelik özetle; Grand Canyon başka bir dünya! Sonuçta 446 km nehir boyunda 29 km genişliğinde ve 1.6 km derinliğinde devasa bir ulusal parktan bahsediyoruz! Gitmeden ve görmeden devasalığı anlaşılamayacak bir yer burası.

Bu sefer konuyu uzatmadan sadede geleceğim!

Ek not: Bu seferlik blogun kadın tarafı olarak tek gezmiş ve doğal olarak yazıyı tek yazmış oldum. Bir sonraki ABD gezimiz çift olarak olacak, bu demektir ki daha güzel olacak!

Grand Canyon nasıl oluşmuş?

Grand Canyon’un oluşumu ve formasyonu tam 5-6 Milyon yıl (!) önceye dayanıyor. Rüzgarlar, yağmurlar ve Colorado Nehri tarafından şekillendiriliyor. Çöl iklimi hakim olduğu için hava dengesiz.

Grand Canyon’a Ne Zaman Gidilir?

Grand Canyon’un iki ana ziyaret bölgesi var. Çoğu turistin (ve benim de) tercih ettiğim South Rim, bir de North Rim.

South Rim yıl boyu açık. North Rim ise sadece 15 Mayıs – 15 Ekim tarihleri arasında açık.  Kar yağdığı anda North Rim ziyarete kapanıyormuş.

Bu arada South Rim ile North Rim arası çalışan bir tren hattı var, yalnız biletler yaklaşık tek yön 60 Usd civarı!

Grand Canyon, Amerika’nın çöl bölgesi Arizona’da yer alıyor ve doğal olarak çöl iklimi hakim. Bu yüzden yaz zamanı giderseniz aşırı sıcak olacağını mutlaka hesaba katın. Özellikle trekking yapmak gibi planlarınız varsa bunu Temmuz ve Ağustos ayları dışında planlamakta fayda var. 50 derece sıcakta trekking yapmak istiyorsanız tabii orası başka!

Ben Nisan ayında gittim ve beklediğimin aksine hava çok soğuktu. Las Vegas 25 dereceyken, Grand Canyon çevresi 5 dereceydi. Yanıma mont almadığım için iliklerime kadar dondum. Çöl iklimi gerçekten çok tuhaf…

En güzel zamanı sonbahar olurmuş gibi geldi ama siz bana bakmayın, gezmeyi kafaya koyduysanız her zaman gidilir.

Grand Canyon Giriş Ücretleri

Grand Canyon’a yürüyerek giriyorsanız kişi başı 12 Usd ödüyorsunuz. Araçla geldiyseniz ise araç başına 25 Usd ödüyorsunuz. Turla giderseniz genelde tur ücretine giriş ücreti dahil oluyor.

Grand Canyon’a nasıl gidilir ve nasıl gezilir?

Grand Canyon’a giden turistlerin çoğu Las Vegas’tan araba kiralayıp gidiyor. Eğer zamanım olsaydı ben Las Vegas’tan araba kiralayıp bir gecemi Grand Canyon yakınlarında geçirerek 2 günde gezmek isterdim.

Grand Canyon’a Las Vegas’tan gelecekseniz ve arabanızı henüz kiramaladıysanız, Las Vegas’taki tüm otellerde bir Avis araba kiralama şubesi oluyor, onu bulup konuşabilirsiniz. Pahalı gelirse www.rentalcars.com adresinden günlük yaklaşık 40 Usd’ye araba kiralamak mümkün. Biz genelde bu siteden kiralıyoruz.

Grand Canyon’un Las Vegas’a en yakın kısmı, Las Vegas’a arabayla yaklaşık 2 saat uzaklıktaki West Rim bölgesi. İnternetten Grand Canyon’u araştırdıysanız mutlaka karşınıza cam tabanlı bir köprü (Skywalk) çıkmıştır, işte bu köprü West Rim bölgesinde! Ben burayı tercih etmedim çünkü turistlere daha çekici hale getirilmek için bu bölgeyle çok oynandığını okumuştum. Bir de Skywalk’a çıkmak için 30 Usd vermek istemedim.

Benim gittiğim South Rim ise Las Vegas’tan arabayla 4 saat sürüyor. Yaz zamanı gidiyorsanız kalabalıktan kaçınmak adına otelden erkenden çıkmak en mantıklısı.

Yaki Point

Grand Canyon’u gezmeye ayıracak 2 gününüz yoksa ama paranız çoksa Grand Canyon’u helikopterle gezme seçeneğini düşünebilirsiniz! Şaka bir yana Grand Canyon’un tamamını tek bir açıdan görmek ve algılamak mümkün olmadığı için, kanyonu kuş bakışı görmenin çok güzel bir tecrübe olacağına hiç şüphem yok.

Kanyonu helikopter turuyla gezmeye karar verirseniz, unutulmaması gereken tüm helikopter turlarının rüzgarlı havalarda iptal edilme olasılığı. Örneğin ben gittiğim gün tüm helikopter turları iptal edildi. Helikopter turları türüne ve süresine göre 160 Euro’dan – 3000 Eurolara kadar çıkabiliyor. İlginizi çekerse şu linkte bir sürü helikopter turu seçeneği var.  Linkini buraya bırakalım.

Las Vegas’tan günübirlik Grand Canyon Turları

Geldik benim gibi Grand Canyon’a Las Vegas’tan turla gidecek olanlara! Baştan söylemeliyim, Grand Canyon’u gezmek için en iyi yolun turla gitmek olmadığı kesin. Fakat limitli bütçeniz varsa ve araba kiralamanız mümkün değilse yapacak bir şey yok. Turla gitmek hiç gitmemekten iyidir diye bakalım!

Benim gibi South Rim turu satın alırsanız, turla gitmenin dezavantajı, normalde arabayla 4 saat sürecek yolun otobüsle 7 saat, (gidiş – dönüş 14 saat) sürmesi ve Grand Canyon’u gezmek için sadece 3 saatiniz olması.

Turla gidiyorsanız en mantıklısı, gideceğiniz manzara noktalarını önceden planlayıp o 3 saati olabildiğince verimli geçirmeye çalışmak. Ben öyle yaptım. İstediğim manzara noktalarında çok zaman geçiremesem de bir çoğunu görmüş oldum. Bir de içeride internet çekmiyor, gideceğiniz yerleri Maps.me(bizim kurtarıcı uygulamamız) uygulamasında işaretlerseniz daha iyi.

Seçeceğiniz tur şirketini mutlaka TripAdvisor’dan aratıp yorumlara bakın. Bazı tur şirketleri gerçekten çok kötü oluyormuş, bazıları da çok iyi tabii ki!

Grand Canyon South Rim Manzara Noktaları ve Alternatif Rotalar

South Rim’in içinde ücretsiz shuttlar var. Yürümek için zamanınız yoksa shuttle’ları yakalayıp manzara noktalarına gidebiliyorsunuz. Zaten shuttle durakları da ona göre ayarlanmış.

Ek not: South Rim içindeki ücretsiz shuttle servisleri sadece 1-Mart ile 30 Kasım arası yapılıyor. Bu tarihler arası yol özel araçlara kapalı. Aralık – Şubat ayı arasında ise shuttle çalışmadığı için özel araçlara izin veriliyor.

Hermit Road
Hermit Road

Grand Canyon’a ‘Grand Canyon Visitor Center’dan giriş yaptıktan sonra Grand Canyon Village’ın en batısına kadar giden Hermit Road otobüslerine binebilirsiniz. Bu rota shuttle ile yaklaşık 1 saat sürüyor ve 9 manzara noktasında duruyor. Kanyon’da az zamanı olanlar için en ideal rota burası. İstediğiniz noktada inebilir, daha sonra indiğiniz yerden bir sonraki durağa gitmek için tekrar servise binebilirsiniz. Son durak Hermit’s Rest. Bahsettiğim rotayı alttaki fotoğrafta görebilirsiniz.

Hermit Road üzerindeki ‘Hopi PointGrand Canyon’un en iyi manzaralarından birisi olarak geçiyor.

O kadar uzağa gitmek istemezseniz ‘Yaki Point’i mutlaka görün. Grand Canyon’un en güzel günbatımı manzarası olarak geçiyor. Ayrıca shuttle ile Yaki Point’e kolayca gidebiliyorsunuz.

The Scenic Desert View Drive

Burası da Grand Canyon Village’ın doğu tarafındaki izleme noktalarının olduğu bir rota. Ben tüm zamanımı Hermit Road’da geçirdiğim için bu bölgeye gitmeye fırsat bulamadım. Rotanın uzunluğu yaklaşık 42 km. En kolayı, araba kiraladıysanız arabayla gezmek oluyormuş.

İnternetten yaptığım araştırmalarda yüzde 90 turistin Hermit Road’ı tercih ettiğini görmüştüm. Fakat zamanınız varsa burası da neden olmasın!

kaynak: google amca
Kısa Kısa

Bana sadece manzaralar yetmez, ben Grand Canyon’da hiking yapmak istiyorum derseniz şu linki inceleyebilirsiniz. . Tüm trekking rotaları ile ilgili ayrıntılı bilgiler var.

Şu linkte de Grand Canyon’daki en iyi 10 manzara noktasından bahsedilmiş. İlginizi çekebilir.

Çöl iklimi demiştik, yanınıza şapka ve güneş kremi almayı unutmayın.

Herkese güzel geziler!

Sevgiler!

Instagram’da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

3 comments

  1. o kadar güzel ve ayrıntılı anlatmışsınız çok teşekkürler bu güzel paylaşım için

    1. Rica ederiz. Beğendiğinize çok sevindik 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close