Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

İskoçya Gezi Rehberi – Kuzey İskoçya Hakkında Her Şey!

İskoçya Gezi Rehberi – Kuzey İskoçya Hakkında Her Şey!

İskoçya Gezi Rehberi – Kuzey İskoçya Gezi Rotası

İskoçya gezi rehberi: İskoçya’yla ilgili genel izlenimlerimizden Edinburgh Gezi Rehberi‘mizde bahsetmiştik. Sıra geldi Kuzey İskoçya kısmına!

İskoçya’nın Kuzey ve Batı bölgesindeki dağlık alan ‘Highlands’ bölgesi olarak geçiyor. Bir başka tabirle burası ülkenin insan eli değmeyen, neredeyse insan yaşamayan bakir doğa bölgesi. Bir de perili vadileriyle ve viskisiyle ünlü kocaman bir Isle of Skye’ı var tabii.

İskoçya gezi rehberi ve gezilecek yerler
İskoçya gezi rehberi ve gezilecek yerler

İskoçya’ya gideceğimiz belli olduğu andan itibaren gözü uzaklara, İskoçya’nın kuzeyindeki o masalımsı ada ‘Isle of Skye’a dikmiştik ve araya da görmek istediğimiz diğer noktaları ekleyerek kendimize bir ‘İskoçya road trip’ rotası çıkarttık. Bol highland’li, bol vahşi doğalı ve bol manzaralı! Tabii bir de yol üzerindeki göller, nehirler ve şatolar var.

Bir takım planlamadığımız şeyler yüzünden rotamız biraz aksasa da (örneğin Haziran ayında havanın 1 derece olması gibi), planladığımız rotayı tamamladık ve geldik anlatmaya!

İskoçya’da araba kiralama, İskoçya rotası nasıl planlanır ve Kuzey İskoçya’da gezilecek yerleri ayrıntılı bir şekilde anlattık. Siz zamanınız daha çoksa planınıza başka noktalar ekleyebilir, ya da daraltabilirsiniz. Sonuçta herkesin İskoçya’sı kendine! 🙂 Örneğin siz Isle of Skye yerine Inverness’i tercih edip bambaşka bir rota yapabilirsiniz.

İskoçya’da Araç Kiralama

Bildiğiniz üzere İskoçya’da direksiyon sağda ve trafik sağdan akıyor. Biz de olur mu olmaz mı derken bir cesaret aracımızı kiraladık ve geçtik direksiyonun başına. Burada bizce önemli olan ‘ne olur ne olmaz’ diyerek arabayı kiralarken tam sigorta yaptırmak. Böylece siz direksiyona alışana kadar arabayı oraya buraya çarpsanız dahi sigortanız olduğu için en azından kafanız rahat ediyor.

İskoçya gezi rehberi ve gezilecek yerler
Kuzey İskoçya’nın yol manzaraları

Bir de aracı size verirken sağ direksiyonla araç kullanmayla ilgili herhangi bir ek bilgi vermiyorlar ve tek dedikleri ‘keep left’. Yani sürekli soldan soldan gidin diyorlar.

Arabaya oturduğumuzda biraz gerildiysek de yarım saat içinde Umut sağ direksiyona alıştı ve Okan’la dönüşümlü bir şekilde sorunsuz şekilde kullandılar. Sağdan direksiyonla ilgili duyduğumuz korku hikayeleri de bu şekilde asılsız çıkmış oldu…Hatta ikinci gün toplam 10 saat araba kullandıklarını söylemeliyiz.

Eğer araba kiralama şansınız yoksa ya da sağdan direksiyona alışamam diyorsanız Kuzey İskoçya’dan vazgeçmenize gerek yok. Edinburgh veya Glasgow’dan hem günübirlik hem de çok günlü (3-5 gün arası) Kuzey İskoçya turlarına katılabiliyorsunuz.

İskoçya Öncesi Hap Hap Bilgiler

Loch Lomond ve Fort William üzerinden Isle of Skye’a kadar gittiğimiz Kuzey İskoçya ‘road trip’imiz öncesi, keşke bilseydik dediğimiz bir iki şeyi şuraya yazarsak;

İskoçya gezilecek yerler
İskoçya’nın kuzeyindeki güzel kasabalarda bugün Puerto
  • Haziran ayı İskoçya’nın kuzeyinde hala kış-mış! Biz baharlık kıyafetlerle gittiğimiz için tırmanış gerektiren birkaç noktaya gidemedik çünkü insanlar kar kıyafetiyle tırmanıyorlardı. Hava aşırı soğuktu.
  • Yağmur bir an olsun durmadı. Tek bir an bile durmadı. O yüzden buna hazırlıklı gelmeniz şart. Su geçirmeyen bir yağmurluk ve ayakkabı en önemlisi.
  • Highlands bölgesi hiçliğin ortası derken şaka yapmıyoruz. Kimi zaman saatlerce karşınıza ne bir market, ne bir tuvalet hiçbir şeyin çıkmadığı oluyor. Yanınızda su ve yiyecek mutlaka bulundurun.
  • Konaklama için genelde ‘Lodge’ tarzı hostel benzeri yerler var ve yüzde 90’ı ortak tuvalet – ortak banyolu. Buna hazırlıklı gelip lüks beklentisini sıfıra indirmek gerekiyor.
  • Sinekler! Ama öyle böyle değil sinek sürüleri! Her yerdeler..Hatta biz bu yazıyı yazdığımız sıralarda İskoçya’dan döneli 1 haftayı geçmiş durumda ve hala kaşınıyoruz. Yanınızda sinek – böcek sokmasına karşı ilaç getirmek şart. En ideali böcek sokmaları için ‘tiger balm’.

Hap hap tavsiyeleri de verdiysek sıra rotada.

Kuzey İskoçya'da gezilecek yerler
Kuzey İskoçya “road trip”

Kuzey İskoçya Road Trip Rotası

Loch Lomond Gölü ve Milli Parkı

Loch Lomond, Glascow’a yarım saat uzaklıkta bir milli göl ve ulusal park. Biz direkt Loch Lomond’a ulaşmak istediğimiz için Glascow’u pas geçtik fakat merak ediyorsanız ilk durak olarak ekleyebilirsiniz.

Loch Lomond’ta toplam 60 tane adacık var ve tamamı koruma altına alınmış. Ne kada büyük olduğunu belki şöyle anlatabiliriz; gölde buharlı gemiyle geziye bile çıkabiliyorsunuz! O yetmezse kano yapabilir, macera parkına girebilir, tırmanış yapabilir ya da bisiklete binebilirsiniz. Gölün kenarında bir de kocaman bir kamp alanı var. Çadırınızı alıp burada kalabiliyorsunuz.

Temmuz ayında bile gölün sıcaklığı maksimum 14-15 derece oluyormuş fakat suda yüzenleri görünce şaşırmayın. Sizin ayak parmağınızın ucunu sokamayacağınız (en azından bizim) suda Kuzeyliler su sporu yapıyor.

İskoçya Highland gezi rehberi
İskoçya’da Highland’de her yer böyle 🙂

Glen Coe Vadisi

İskoçya Highlands turumuzun ikinci durağı Glen Coe Vadisi oldu. Bu vadi bir yerden tanıdık geliyor derseniz hemen söyleyelim; Braveheart!

Glen Coe vadisi Highlands’in en çok uğranan yeriymiş fakat sadece arabayla içinden geçerken güzelliği anlaşılmıyor. Buraya daha çok Ben Nevis’in zirvesine tırmanmak isteyen dağcılar ve yürüyüşçüler geliyor. Bu yüzden eğer zamanınız varsa en azından vadide bir yürüyüş rotası oluşturmanızı öneririz.

Bir de ek bilgi olarak; İskoçya tarihinin en çok bilinen katliamı ‘Klan Savaşı’ burada yaşanmış.

Keşke daha çok zamanımız olsaydı da tırmanışlardan birisini yapsaydık dedik ve Fort William’a devam ettik.

Kuzey İskoçya Gezilecek Yerler – Loch Lomond Gölü

Fort William

 165 km uzunluğundaki İskoçya’nın en ünlü yürüyüş yolu ‘West Highland Way’ yürüyüş yolunun bittiği noktadaki şirin kasaba Fort William bizim öğle yemeği durağımız oldu.

Bu minik kasaba Nevis Dağı ve Glen Coe’ye çok yakın olduğu için tırmanış öncesi konaklama yapan dağcılarla dolu. Siz kendinizi adete hiçbir yere tırmanmadığınız için eksik hissediyorsunuz! 🙂 Bir de ek not olarak; İskoçya’nın ikinci en ünlü tırmanış rotası ‘The Three Lochs Way’ de burada bitiyormuş.

Öğle yemeğimizi burada ‘Garrison West’ diye bir pub-restoranda yedik ve öğle yemeği menüleri oldukça ucuzdu. Çorba + tavuklu sandviç’e 8 Pound vermişiz. Fish & Chips de 12 Pound civarıydı..Maalesef bu fiyatlar İskoçya ortalamasına göre, hele Kuzeydeyseniz, oldukça uygun sayılıyor.

Dönüşte maalesef bir de park cezası yedik. Arabayı park alanına park ederken ne kadar kalacaksanız başta ödüyorsunuz. Biz de 1 saat kalırız diye düşünüp 1 saatlik ödemiştik. 1 saat 15 dakika kalmışız ve o 15 dakikada birisi anında yakalayıp ceza yazmış. 30 Pound ceza yedik.

İskoçya'da Gezilecek Yerler
Glenfinnan Viyadük – Hogwards Treninin Geçtiği Viyadük!

Glenfinnan Viyadük – Hogwards Viyadüğü!

Glenfinnan Viyadüğü deyince belki çok şey ifade etmez, peki ya meşhur buharlı Hogwarts Treni’nin geçtiği o masalsı viyadük desek!

Harry Potter filmlerini izlemiş olanlar hatırlar; Hogwarts Treni meşhur bir vadinin ortasından bir viyadükten geçer, işte orası burası!

Ayrıca viyadükten hala günde 4 kez meşhur buharlı tren Jakobite Treni geçiyor ve internetten trenin viyadükten geçtiği saatlere bakıp trenin geçişini yakalayabilirsiniz. Zaten o kadar çok turist her gün bu trenin geçişini yakalamaya çalışıyormuş ki; tren geçmeden yarım saat önce tüm manzara noktaları doluyormuş. O yüzden tam saatinden yarım saat önceden gitmekte fayda var.

Bir de çoğu insan ‘Glenfinnan Tourism Office’ noktasına gidip onların gösterdiği ‘view point’e doğru ilerliyor fakat esas manzara biraz daha ilerideki ikinci view point noktası. Turizm ofisine vardığınızda haritadan mutlaka kontrol edin. Bir de sonradan değişebilecek de olsa bu yılki Glenfinnan Viyadük’ten tren geçiş saatleri için alttaki fotoğrafa bakabilirsiniz.

Burada bir şey için uyarmamız gerek; ikinci manzara noktası için çok yürümenize gerek yok, fakat vardığınızdaki o sinekler! Öyle bir sinek saldırısına uğradık ki, hayatımızda gerçekten hiç böyle bir saldırıya uğramamıştık. Neye uğradığımızı şaşırdık. O yüzden mutlaka ve mutlaka vücudunuzu kapatan bir kıyafetle gidin. Şu an bir haftayı geçti ve hala kaşınıyoruz.

Son olarak; ben o buharlı treni sadece izlemek değil, trene binmek istiyorum derseniz çaresi var! Adı Jakobite Tren ve her gün Fort William – Mallaig arası iki kez gidip geliyor. Sadece biletleri çok önceden almanız şart. İnternet sitesini şuraya bırakıyoruz;

Eilean Donan Castle (Eilean Donan Kalesi)

Eilean Donan, İskoçya’nın Batı Highlands’lerinde yer alan küçük bir ada, ve Eilean Donan da gölün tam kenarına kurulmuş muhteşem bir kale. Bize sorarsanız içine girmeye gerek yok çünkü esas güzelliği o denizin kenarından size sunduğu manzarası ve silüeti. Burada 1 saat balçıklara bata çıka fotoğraf çektik ve artık akşamı geçireceğimiz Kyleakin bölgesine geçtik.

İskoçya'daki Kaleler
İskoçya gezi rehberi – Eilean Donan Castle

Kyleakin – Saucy Mary’s Lodge Konaklama

Kyleakin, Isle of Skye’ın tam başlangıcında, Skye köprüsünü geçtikten sonra karşınıza çıkan bir bisikletçi kasabası. Burayı tasvir etmenin gerçekten başka yolu yok çünkü adeta bisikletçi akını var! Zaten çevrede otel yerine küçük hosteller var ve duşları ‘public’ yani dışarıdan gelenlere açık. Çünkü bisikletçiler burayı duş almak ve yemek yemek için kullanıp yola devam ediyorlar.

Saucy Mary’s Lodge’da ortak tuvaletli çift kişilik odaya gecelik 70 Pound ödemişiz. Kahvaltı için de iki kişi toplam 20 Pound ödedik. İskoçya’da maalesef fiyatlar bu ayarda ve daha ucuza konaklamak çok zor. Eğer ortak tuvalet sizi zorlamıyorsa geceyi geçirmek için burayı seçebilirsiniz.

Isle of Skye Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler
İskoçya gezi rehberi ve İskoçya gezilecek yerler – Isle of Skye

İskoçya Gezi Rehberi – Isle of Skye

Isle of Skye, İskoçya’nın Batı sahillerindeki en büyük ada ve adeta uçsuz bucaksız bir hiçlik..Ada dediğimize bakmayın, o kadar büyük ki, 1 hafta geçirseniz geçirirsiniz..Hele tırmanışa meraklıysanız!

Fakat biz İskoçya deyince kafamızda yanlış resmetmişiz; daha gür bir yeşil, daha açık bir hava beklerken karşımıza Isle of Skye’da şu çıkınca biraz hayal kırıklığına uğradık açıkçası; bozkır bozkır bozkur, akarsular, akarsular, şelaleler, bozkır, vadiler, vadiler ve hiçlik!

Yine de bozkır ve hiçlik duygusunu sevenler için Isle of Skye bir cennet olmalı. Bir de Skye’da görmek istediğiniz kayalar veya şelaleler varsa, bir çoğu görmek için arabayı park ettiğiniz yerden içerilere doğru 3-5 km tırmanışlı yürüyüş yapmanız gerekebileceğiniz unutmayın.

Isle of Skye’da gezilecek belli başlı yerler şöyle;

İskoçya gezi rehberi
Isle of Skye bölgesinde görülecek yerler – Portree

Portree

Portree kasabası Isle of Skye’ın merkezi diyebiliriz. Renkli renkli sıralanmış evleriyle tanıyabilirsiniz kendisini! Bir öğle yemeği için çok çok ideal.

Lealt Şelaleleri (Lealt Falls)

Ulaşılması kolay olduğu için listenize almanızı öneririz. Malum diğer bazı şelaleler biraz sıkıntılı! J

Kilt Rock ve Mealt Şelaleleri

Burası 60 milyon yıl önce (!) volkanik aktiviteler sonucu oluşmuş, etrafında dinazor fosilleri dahi bulunan bir kayalık ve üzerinden bir de Mealt Şelalesi dökülüyor. Isle of Skye’daki favori manzaramız burası oldu diyebiliriz.

Old Man of Storr

Yağmura ve fırtınaya hazırlıksız yakalandığımız için çıkamadığımız bu kaya, Isle of Skye’ın en ünlü noktalarından ve aynı zamanda adanın en ünlü yürüyüş yoluyla çıkılıyor. Arabayı park ettiğiniz andan itibaren gidiş geliş yaklaşık 4 km sürüyor. Hazırlıklı gidenler, eh tabana kuvvet!

Isle of Skye’da gezilecek yerler

Bunların dışında yaz aylarında giderseniz uğramanızı önereceğimiz bir diğer yer de Fairy Pools (burada yüzülebiliyor) ve Dunvegan Şatosu.

Bu saydığımız yerler dışında Isle of Skye’da yüzlerce aktivite, yürüyüş yolu ve kamp alanı var. Şu sitede çok daha detaylı bilgileri bulabilirsiniz;

Bir de konaklama seçip Booking.com üzerinden rezervasyon yapacaksanız, şu link üzerinden yapıp, konakladığınızda 15 Euro geri alabilirsiniz.

Fakat dediğimiz gibi; Isle of Skye’dan maksimum keyif almak için biraz doğa sporlarına ilgi duyuyor olmak ve hazırlıklı gelmek şart. Bizim İskoçya ile ilgili ‘keşke’ dediğimiz şey daha kalın kıyafetlerle gelmemek oldu..

Yine de en çok ziyaret etmek istediğimiz ülkeden onlarca anıyla ayrılmak pahabiçilemez!

Edinburgh gezi rehberi ve Edinburgh’da gezilecek yerler yazımızda burada!

Herkese bol maceralı geziler!

1 comment

  1. YAZINIZI OKURKEN ORALARI TEKRAR HAYAL ETTİM, EN BAŞTA GÜZEL YAZINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM . İSKOÇYA YI NE KADAR ÖZLEMİŞİM. BENİM GÖRDÜĞÜM İSKOÇYA İLE SİZİNKİ O KADAR FARKLI Kİ BEN 19 MAYIS 2016 GİTTİM. PIRIL PIRIL GÜNEŞLİ BİR HAVADA 7 GÜN GEÇİRDİM. YANLIŞ DEĞİLSEM BİR KERE YAĞMUR YAĞDI ODA STİRLİNG TE, BİR SAAT KADAR HAFİF ÇİSELEDİ. ROTA FARKINDAN DOLAYI DAHA FAZLA ORMAN YEŞİLLİK GÖRDÜM SANIRIM. ÜŞÜMEDİM ISLANMADIM HATTA SADECE YAĞMUR ÇİZMESİ GÖTÜRDÜĞÜM İÇİN ZAMAN ZAMAN KIZDIM KENDİME AMA HAKLISINIZ MUTLAKA YAĞMURLUK VE ÇİZME BULUNDURMAK ŞART OLAN BİR ÜLKE. AMA GENEDE HER SIKINTIYA KATLANMAYA DEĞECEK NADİR GÜZELLİKTE BİR ÜLKE VE TEKRAR GİTMEK İSTEDİĞİM TEK ÜLKE.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close