Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Puglia Gezi Rehberi ve Puglia’da Gezilecek Yerler

Puglia Gezi Rehberi ve Puglia’da Gezilecek Yerler

Puglia Gezi Rehberi, Puglia Gezilecek Yerler ve Puglia’da Nerelere Gidilmeli

Puglia Gezi Rehberi. Yıllar önce Ferzan Özpetek’in Serseri Mayınlar filmini izlemiş, ve filmin geçtiği sokaklara, evlere hayran olmuştuk. O zaman tek bildiğimiz o sokakların Lecce‘de olduğu, Lecce’nin ise İtalya’nın güneyinde, Puglia diye bir bölgede, kendisi küçük ama kalbi kocaman bir şehir olduğuydu! 🙂

Puglia gezi rehberi ve Puglia Gezilecek Yerler
Puglia gezi rehberi ve Puglia Gezilecek Yerler

Yıllar sonra aklımıza Lecce düştü ve Ağustos ayı için Puglia bölgesi planı yaptık. Denize, güneşe, neşeye doyacağımızı tahmin ediyorduk, fakat Puglia’nın kasabalarının, sahillerinin bu kadar güzel, ve her şeyden önce Puglia’nın bu kadar huzurlu bir yer olacağını tahmin edemezmişiz. 4 günlük de olsa, basit yaşamın mutlu yaşam olduğu bir gezi yapmış olduk. Yani ‘Bir başka İtalya’yı’ gezdik! 🙂

Klasik İtalya’dan (Roma, Venedik, İtalya gibi) her anlamda çok farklı olan Puglia. Turiste doymuş bir bölge olmadığı için, halk da sizi çok güzel ağırlıyor, ve fiyatlar da Kuzeye göre çok uygun. Puglia’ya çok hayran kalmış bir blog olarak, lafı çok fazla uzatmadan anlatmaya başlayalım bu topuk bölgesini İtalya’nın!

Puglia Gezi Rehberi yazımızda; Puglia nerede, Puglia’da ulaşım, Puglia gezi rotası nasıl planlanırPuglia rotamızı nasıl planladıkPuglia’da konaklamaPuglia’ya ne zaman gitmeliPuglia’da yeme içmePuglia’da gezilecek şehirler, Puglia Gezilecek Yerler ve Puglia gezi bütçesi’ni sırayla teker teker anlatacağız. Kemerleri bağladıysak başlayalım!

Puglia gezi rehberi ve Puglia Gezilecek Yerler
Puglia gezi rehberi ve Puglia Gezilecek Yerler: Alberobello sokakları

Puglia Nerede?

Puglia İtalya’nın güneyinde, tam çizmenin topuk kısmına denk gelen yerde, üç tarafı denizle çevrili bir bölge. 🙂 Bari‘den başlayıp, tam bir yuvarlak çizerek Bari’de bitirseniz, tam bir yuvarlak çizmiş olursunuz.

Puglia’ya Ne Zaman Gitmeli? Puglia Bölgesinin En Güzel Zamanları

Puglia bölgesi İtalya’nın en Güneyinde olduğu için kış zamanı oldukça ılık bir iklimi var diyebiliriz. Yaz zamanı ise bir o kadar sıcak! Eğer 40’a dayanan hava bizim için sorun değil derseniz (biz dedik) Temmuz ve Ağustos aylarında gidip en hareketli zamanını yakalayabilirsiniz.

Haziran ve Eylül ayları ise, hem deniz sezonun açık, hem de havanın biraz daha normal seyrettiği aylar olduğu için iyi bir tercih olabilir diye düşünüyoruz.

Kış ayları ise, sessizliği sakinliği sevenler için uygun olacaktır fakat o sahillere bakıp da, ah buralara yazın gelmek vardı diyebilirsiniz, bizden söylemesi! 🙂

Puglia gezi rehberi ve gezilecek yerler
Puglia gezi rehberi: Monopoli

Puglia’da Ulaşım

Puglia Bölgesini Gezerken Araba Kiralamak Şart mı?

Puglia, birbirinden tatlı kasabalarla, kıyıda köşede saklı kalmış mükemmel koyların birleşimi bir bölge. Bir kasabadan diğerine trenle ya da otobüsle geçmek mümkün, fakat bahsettiğimiz koyların çoğuna maaselef toplu taşıma gitmiyor. Bu sebeple, bize sorarsanız burası gerçekten ve gerçekten ‘araba kiralarsanız çok iyi olur’ bir bölge!

Puglia Arabasız Nasıl Gezilir?

Eğer araba kiralama şansınız yoksa da ulaşım konusuna çok iyi hazırlanmanız ve tren saatlerine ya da otobüs saatlerine göre hareket etmeniz gerekecek. Biz Avrupa içi tren / otobüs seçeneklerine hep goeuro.com‘dan bakıyoruz. Eğer toplu taşıma kullanacaksanız tren saatleri Goeuro’yu kullanabilirsiniz.

Biz arabamızı, geziye 2 gün kala kiraladık ve günlük 20 Euro ödedik. Eğer sigorta yaptırmak isterseniz günlük 15 Euro da o tutuyor, kötü örnek olmayalım ama biz sigorta yaptırmadık. 🙂 Brindisi Havaalanı‘ndan aldığımız arabayı ise rentalcars.com‘dan tutmuştuk, bize en güvenilir orası geliyor. Eğer bir havaalanından alıp başka bir havaalanına bırakacaksanız sizden acentalar ‘tek yön ücret’ alabiliyor, ona dikkat etmek lazım.

Burada bir diğer dikkat etmeniz gereken, Güney İtalya’nın genel Avrupa ortalamasına göre aşırı dikkatsiz ve trafik kurallarına uymadan araba kullanıyor olması, gerçi İstanbul’dan gelenler için hala cennet. Hani Alman arkadaşlarınızla falan gidiyorsanız, arka koltukta dahi emniyet kemerini çıkartmayan Almanlar düşünsün diye….

Puglia gezi rehberi ve Puglia Bölgesinde gezilecek yerler
Otranto

Puglia Gezi Rotası Nasıl Planlanır? Puglia Gezilecek Yerler

Geldik zurnanın zırt dediği yere! Puglia gezi rehberi yazımızın en önemli noktasına Puglia gezisi nasıl planlanır? Planlaması çok keyifli, ama toplamda 1 haftanız değil de, bizim gibi sadece 4 gününüz varsa, ‘güzeller içinde en güzeli’ seçerken zorlanacağınız bir rota! En büyük derdimiz tabii ki bu olsun. 🙂

Öncelikle, Puglia’da gezilecek en güzel yerler; Bari’den başlayarak Bari, Brindisi, Polignano a Mare, Monopoli, Lecce, San Foca sahilleri, Otranto, Santa Cesarea Terme, Ostuni, Gallipoli, Martina Franca ve Alberobello olarak düşünebilirsiniz.

Biz Puglia gezi planımızı yaparken, hem güzel Puglia kasabaları gezmek, hem de sahillerde keyif yapmak & dinlenebilmek istediğimiz için, hep bir kasaba ve sonrasında da bir sahil molası olarak planladık gezimizi. Bir de Puglia’da gezilecek resmen sınırsız sayıda sahil olduğu için, Puglia’nın en güzel sahillerini araştırıp listeye öyle ekledik. Böylece rastgele bir yerde denize girmek yerine, hep en güzel sahillere gitmiş olduk. 🙂

Bizim 4 günlük (4 güncük) Puglia rotamız şöyleydi;

Puglia Konaklama
Lecce gezilecek yerler: Lecce Meydan

Puglia Gezi Rotası

1. gün: Brindisi

Akşam Brindisi‘ye varış ve Brindisi’de akşam yemeği. Konaklama Brindisi’de Ristorante La Nassa’da.

2. gün: Polignano a Mare – Monopoli – Lecce

Sabah erkenden Polignano a Mare, önce kasaba içi sonra muhteşem Polignano a Mare sahilinde yüzme keyfi. 🙂 Günün devamında 20 dakika uzaklıktaki Monopoli. Kasaba içine gezme ve dönüşte Monopoli’de sahilde denize girme. Akşama 6 gibi Lecce‘ye varış ve hava kararana kadar şehri gezme. Lecce’de konaklama; Mamma Sisi B&B’da.

3. gün: Lecce – Sahiller – Otranto

Sabah erkenden Lecce turu. Sonra Lecce’ye yarım saat uzaklıkta ki akvaryum ‘Cave of Poetry‘de bol bol atlayış! Orası neresi derseniz detaylara birazdan geleceğiz. 🙂 Sonra sırayla San Foca sahileri Torre dell’Orso ve Torre Sant’Andrea‘da mola vererek esas durak ‘Channel Ciolo‘! Burası gezimizin galiba favori sahiliydi. Akşamüstüne doğru 1 saat mesafedeki Otranto‘ya ulaşıp güneşi burada batırmak. Otranto’da konaklama Casa Otranto’da.

4. gün: Otranto – Santa Cesarea Terme – Porto Miggiano Beach – Alberobello

Sabah erkenden Otranto turu. 10 gibi Santa Cesarea Terme sahillerinden ‘Porto Miggiano Beach‘ ve burada öğlene kadar yüzme.

Öğlen iki saat uzaklıktaki hobbit şehir ‘Alberobello‘ya doğru yola çıkma ve günün kalanında tüm gün Alberobello. Akşam Alberobello’da konaklama meşhur Trulli evlerinden olan ‘Trulli dei Desideri’de.

5. gün: Brindisi

Brindisi‘ye dönüş. Yine biraz Brindisi’de gezme ve öğlen uçağıyla Münih’e dönüş.

İşte bizim Puglia gezi rotamız böyleydi! Zamanımızı verimli kullandığımız için mutluyuz ve gerçekten gezdiğimiz her yeri aşırı beğendik diyebiliriz. 4 gün yetti mi derseniz; bizce yetti fakat insan her zaman ‘bir günüm daha olsaydı’ diye düşünmeden edemiyor. 🙂 Eğer bir günümüz daha olsa rotaya Bari ve Ostuni‘yi eklemek isterdik. Bir günümüz değil, iki günümüz daha olsa Gallipoli ve Martina Franca‘yı da eklerdik.

Eğer bizim gibi Temmuz – Ağustos aylarında gidiyorsanız öğle saatlerine sahil planı yapmanızı öneririz çünkü öğle saatleri hem çok sıcak oluyor, hem de Puglia tam bir Siesta aşığı! Gitmek istediğiniz restoranlar, kafeler, butikler her şey siesta’da oluyor.En iyisi herkese uyup sahile inmek.

Bir de unutmamak gerek ki, bu İtalya’nın topuk kısmı pek kendine has, ve her kasabası şahsına münasır, hepsinin öne çıkan bir özelliği var! Örneğin Alberobello’nun evleri, Lecce’nin şehir hayatı, Otranto’nun sakinliği gibi…O yüzden biraz da siz nasıl bir gezi istediğinize göre şekillenecek rotanız. Sonuçta herkesin ‘topuğu’ kendine olacak..:)

Rota tamamsa, gelelim konaklama kısmına! Puglia’da Konaklama.

Puglia Gezi Rehberi ve Konaklama
Polignano a Mare

Puglia Gezi Rehberi: Puglia’da Konaklama

Size burada güzel bir haber vereceğiz! İtalya, özellikle Kuzey İtalya, Toscana, Cinque Terre, ve Amalfi son yıllarda turist akınına uğradığı için konaklama fiyatları da uçmuş durumda. Fakat bizim Puglia’mız hiç öyle değil. Avrupa’da hatta son yıllarda yaptığımız gezileri düşününce, en ekonomik konaklamalarımız Puglia’a oldu diyebiliriz. Otelleri hep son dakika ayarlamamıza rağmen ortalama gecelik 60 Euro ödedik. En yüksek zaman ve son dakika rezervasyonları olmasına rağmen bu fiyattı. Puglia’ya gitmek için bir sebep daha. Seviyoruz seni Puglia.

Puglia'da Nerede Kalınır?

Puglia konaklama önerilerimize gelince;

Bari’de konaklama şansımız olmadı; fakat iki otel gezi öncesi çok önerilmişti. L’officina (linki burada) ve Casa di Mamma (linki burada). İkisi de uygun fiyatlı, merkeze çok yakın ve temiz. Yer varsa kapabilirsiniz. 🙂 Fiyatları gecelik oda başı 50 – 70 Euro civarı.

Brindisi Konaklama

Brindisi’de konaklamayı düşünürseniz içimiz çok rahat Ristorante La Nassa’yı önerebiliriz. Gecelik oda başı kahvaltı dahil 50 Euro ödedik ve çok memnun kaldık. Ayrıca sahibi çok tatlı insanlardı. Otelin linkini buraya bırakıyoruz. Eğer burada yer kalmamışsa

Brindisi’de bir tık daha lüks (15 Euro daha pahalı :D) bir yer arasanız ise B&B Aquapazza’ya bakabilirsiniz. Onun da linki şurada.

Lecce Konaklama

Geldik Lecce konaklama kısmına. Biz yine son dakika (hatta Lecce’ye giderken yolda) öneri üzerine ayarladığımız B&B Mamma Sisi‘de konakladık ve çok memnun kaldık. Tam eski şehrin içinde olduğu için ayağımızı dışarı attığımız gibi merkezdeydik, en sevdiğimiz! 🙂 Linkini buraya bırakıyoruz. Gecelik kahvaltı dahil 65 Euro ödemişiz.

Lecce’de bize önerilen üç otel daha vardı. Alıcı gözüyle bakmak isterseniz linklerini buraya bırakıyoruz; Casa di lo Suites, özellikle terası için önerilen And so ve romantik odalarıyla Dimora Dell’Artista. Yazarken bile Lecce’yi özledik.

Otranto Konaklama

Üçüncü gece Otranto’da kalmıştık. Burada Casa Otranto isimli minik bir apartta kaldık ve sahibine bayıldık! Şimdi düşünüyoruz da Puglia bize çok iyi davranmış. En son İskoçya’da gece otelsiz kalıp arabada uyuduğumuzu düşününce hele..Neyse bu ‘casa’nın da linkini hemen şuraya bırakıyoruz. Geceliğine 60 Euro ödemişiz.

Alberobello Konaklama

Geldik son konaklama önerimiz Alberobello’ya! Alberobello, bizdeki Harran evlerine benzeyen minik ‘Trulli’ evleriyle dolu bir kasaba, ve yer bulabilirseniz bu evlerden birinde bir gece geçirmek çok güzel bir deneyim! 🙂 Biz minik bir Trillo evi olan Trulli dei Desideri’de kaldık (linki burada), fakat burada yer yoksa bile kalabileceğiniz başka ‘Trulli’ler de var. Alberobello’daki tüm Trulli konaklamalarını bulabileceğiniz linki şuraya bıraktık! Fiyatları gecelik 60 Euro ile 120 Euro arası değişiyor.

Eğer Airbnb’de konaklamak isterseniz de şöyle bir link bırakalım. Bu linkle Airbnb’ye üye olursanız ilk konaklamanızda geçerli 130 lira gibi bir kredi kazanıyorsunuz ve Airbnb kullanmaya devam ettikçe, Airbnb sizi daha çok sevmeye başlayıp bir anda hesabınıza süpriz krediler yükleyebiliyor.Yer bulma konusunda bol şans! ☺

Puglia'nın en güzel sahilleri ve plajları
Puglia’nın en güzel sahilleri ve plajları: Channel Ciolo

Puglia Gezi Rehberi – Puglia’da Gezilecek Yerler

Puglia Bölgesinde Gezilecek En Güzel Şehirler ve Kasabalar

Geldik Puglia’da gezilecek yerler kısmına…O zaman gelsin Monopoli!

Monopoli

Surlarla çevrili şehirlere bayılıyoruz, hele bu şehirler İtalya’daysa!

Monopoli, tarih boyunca çok kez saldırıya uğrayan bir şehir olmuş ve bu yüzden surlarla çevrili. Hayat burada yavaş akıyor, İtalyanların acelesi yok, madem öyle bizim de hiç yok! 🙂 Monopoli’de yapılacak şeyler aslında belli; minik şehrin dar sokaklarını gezmek, bol bol fotoğraf çekmek ve kahve molası vermek. Kahveci önerimiz açık ara ‘La Cremeria’.

Bir de sabah saatlerinde ya da öğleden sonra gidip gezmenizi öneririz çünkü siesta saati geldiği zaman her yer kapanabiliyor. Biz öğlen 11:30 gibi gittik ve siesta saati gelince sahile geçtik.

Monopoli’de minik kasabanın girişinde surların dışında bir halk plajı var. Suyu çok güzel, manzarası da bir o kadar huzurlu. Vaktiniz sınırlıysa denize girme şansınızı buradan yana kullanabilirsiniz.

Puglia gezi rehberi
Puglia’nın en güzel kasabaları: Polignano a Mare

Polignano a Mare

Monopoli’ye 10 dakika, Bari’ye ise 20 dakika uzaklıktaki bu şirin kasaba, aynı Monopoli gibi ‘küçük ama etkili’! Daracık sokakları, tatlı kahvecileri ve Lama Monachile adında mükemmel bir sahili var.

Polignano’da önce sokakları gezip, sonra Balconata di Santo Stefano manzara terasından Lana Monachile sahilini izleyip, sonra da sahilin kendisine koşabilirsiniz. Mis gibi halk plajı, hem de kayalıkların arasında turkuaz sular ile!

Bahsettiğimiz Lana Monachile sahiline gidince yüksek kayalıklardan denize atlayan bir sürü insan göreceksiniz. Biz bunu sonradan öğrendik ki, meğer Monopoli ‘cliff diving’ yani kayalıktan atlama sporu yapanların uğrak yeriymiş. Pat pat pat bu atlama cesareti nereden geliyor böylece öğrenmiş olduk! 🙂

Polignano a Mare’de yemek önerimiz de deniz mahsulu sevenler için Gastro pub Pescaria olacak. Ayrıca fiyatlar da çok uygun.

Polignano’da tamamsa artık Lecce…:)

Lecce'de gezilecek yerler ve Lecce gezi rehberi
Lecce

Lecce

Lecce’yle ilgili ayrı bir Lecce gezi rehberi ve Lecce gezilecek yerler yazısı yazacağız, yine de burada Lecce’ye olan duygularımızdan biraz bahsedelim, bayıldık!

Lecce’yi ilk kez Serseri Mayınlar filminde görmüş ve Ferzan Özpetek işini biliyor demiştik. Her ne kadar Lecce’ye güneyin Floransa’sı deseler de (kimse kızmasın ama) bizce kesinlikle oradaki kibir burada yok, onun yerine bolca neşeli insanlar var. Yani burası tam ‘tası tarağı toplayıp taşınılası bir muhteşem İtalyan şehri!

Lecce’ye şöyle bir alıcı gözüyle baktıktan sonra, içimiz rahat söyleyebiliriz ki; tarihi, doğası, sadece 100binlik bir şehirden asla beklenmeyecek canlı hayatı, denizi, yemekleri ve Lecce taşı diye anılan özel bir tür taştan yapılmış yüzlerce yıllık sokaklarıyla çok etkileyeci bir sarı şehir burası!

Bir turist olarak Lecce’yi gezmenin en güzel şekli ara sokaklarını gezmek, evlerini gezmek, sarı binalarını izlemek ve aynı sokaklardan tekrar tekrar geçmek. Tabii bir de bol şarap içip makarna yemek! Bunların yanında sokaklarda kaybolurken de tarihi yapılarını unutmamak gerek; örneğin Duomo Katedrali’nin meydanı ve şehrin Amfitiyatrosu.

Bizim gibi Ferzan Özpetek Filmlerinden çok etkilenerek gittiyseniz; Mina Vaganti’nin çekildiği mekanlar olan Via Guglielmo Paladini 35 Porta Rudiae, Basilica di Santa Croce-Palazzo dei Celestini, Piazza Sant’Oronzo, Piazzetta Carducci ve Via Vittorio Emanuele II‘yi kaydedebilirsiniz. 🙂

Lecce’de yeme – içme ile ilgili ilk önerimiz mutlaka badem aromalı Lecce kahvesi (Caffe Leccese). Normalde kahveyi asla şekerli içemeyen biz, Lecce kahvesine bayıldık.

Akşam yemeği için gittiğimiz ‘Il Quinto – Pizze e Delizie‘ de çok iyiydi, ayrıca fiyatları çok uygundu. Sonra da kokteyl için öneri üzerine ‘Quanto Basta’ya gidip Lecce’nin canlılığına bir kez daha hayran olduk! 🙂

Puglia gezi rotanızda Lecce’yi es geçmemenizi, hatta en az bir gece konaklamanızı öneririz. Lecce tavsiyelerine Lecce gezi rehberinde devam edeceğiz.

Puglia'nın en güzel plajları ve sahilleri
Cave of Poetry ( Grotta della Poesia)

Cave of Poetry ( Grotta della Poesia)

Puglia’ya gitmeden önce internetten araştırırken karşımıza bu mükemmel akvaryumun fotoğrafı çıktı. Hem de Lecce’ye sadece yarım saat. Bir yerlerden (çok yüksekten değil :D) atlama zıplama olur da kaçırır mıyız! Lecce’den sonraki durağımız tabii ki Cave of Poetry oldu.

Burası Puglia’nın Rocca Vecchia sahilinde kendiliğinden oluşmuş bir akvaryum havuz. En büyük eğlencesi ise kayalıktan atlamak, yüzmek, tekrar çıkmak ve tekrar atlamak! Göreceksiniz ki bunu hiç sıkılmadan saatlerce tekrarlayan insanlar var. Bizim de Puglia’da en sevdiğimiz yerlerden birisi burası oldu diyebiliriz. Tam bir doğal güzellik. Burayı listenize aldıysanız yanınıza deniz ayakkabısı almanızı öneririz.

Torre dell’Orso ve Torre Sant’Andrea

Bu ikiz sahiller, Lecce’ye kadar gelmişken Lecce’den yarım saatte gidebileceğiniz, kayalıkların dibinde kurulu iki adet sahil! Aynı Polignano a Mare ve Monopoli’deki gibi, burada da herhangi bir tesis yok, havlunuzu suyunuzu, deniz yatağınızı alıp tüm gün takılabilirsiniz.

Güzelliği fotoğraftan belli olur mu bilmiyoruz fakat Torre Sant’Andrea’nın bir fotoğrafını şuraya bırakıyoruz.

Otranto

Otranto

Bir başka güzel Puglia kasabası Otranto..Puglia planımızı yaparken, Otranto’yla ilgili ‘Puglia’nın en huzurlu kasabası’ olduğunu okuyup hemen planlarımıza eklemiştik.

Zamanında stratejik konumu sebebiyle pek çok kez işgal edilmiş, hatta 13 ay Osmanlı egemenliğinde kalmış. Pek tabii surlarla çevrili! Bir de Arnavutluk’a sadece 75 km uzaklıkta olduğu için kasaba girişindeki kalenin tepesinden bakarsanız Arnavutluk sahillerini görebiliyorsunuz.

Yüzmek isterseniz tabii ki çok güzel sahilleri var (şaşırdık mı? Asla!). En çok sevileni Baia dei Turchi (yani Türk Plajı). Buraya Türk Plajı denmesinin sebebi, Osmanlı ordusunun 1480 yılındaki Otranto çıkarmasını kente 6 km.uzaklıktaki bu sahilden yapması. İkinci önerilen sahil de Spiaggia Alimini.

Otranto’da yapılacak en güzel şey aynı Lecce’deki gibi. Dar sokaklarında yürümek, liman manzarasına karşı kahve içmek, ve bol bol şehrin tadını çıkartmak. Gerisi lafı güzaf. 🙂

Akşam yemeği için önerimiz Osteria Zenzero Pineta. Unutmadan söyleyelim, yaz zamanı giderseniz kollarınıza bacaklarınıza mutlaka sinekler için sprey sıkın. Yoksa dışarıda oturmak işkence olabilir.

Otranto’da biz bir gece ayırdık ve sabah da biraz şehri sakinken turlayıp Santa Cesarea Terme’ye geçtik.

Puglia'nın en güzel kasabaları
Puglia’da gezilecek yerler: Santa Cesarea Terme

Santa Cesarea Terme

Buraya kadar okuduklarınızdan, belki artık bir Puglia kasabasından ne bekleyebileceğimizi tahmin ediyorsunuzdur. Sakinlik ve güzel sahiller! Burası da aynen öyle. Santa Cesarea Terme Otranto’ya yaklaşık 40 dakika mesafede minicik bir kasaba. Buraya esas gelme sebebimiz ise yine bir fotoğrafına bakıp aşık olduğumuz Porto Miggiano Koyu oldu.

Kayalıkların arasından inerek ulaştığımız, ve ulaştığımız anda aşık olduğumuz Porto Miggiano Koyu gerçekten muhteşemdi. Burayı bulmak kolay değil, çünkü etrafında bir iki tane işletmeli plaj var ve lokaller gibi tam nereden inileceğini bilmiyorsanız arabayla dönüp duruyorsunuz. Buraya gelmeye karar verirseniz, arabayla Google Maps’ten bakıp, yakınına kadar gelip, işletmelerden birisine sorabilirsiniz. Onlar size yolu gösterecektir. Yanınıza yemeğinizi ve suyunuzu almayı unutmayın.

Güzelliği mi? Tam olarak şöyle fotoğraftaki gibi!

Puglia gezi rehberi ve gezilecek yerler
Puglia’nın en güzel sahilleri ve plajları: Channel Ciolo (Canale del Ciolo)

Channel Ciolo (Canale del Ciolo)

Yazacağımız son koy! Fakat aynı zamanda saatlerdir öve öve bitiremediğimiz Puglia koy & sahillerinin en güzeli!

Puglia’ya gideceğiz deyince, Puglia’yı çok iyi bilen İtalyan bir arkadaşımız, Channel Ciolo’ya mutlaka gitmelisiniz demişti. Sonradan internetten resimlerine bakıp aşık olduğumuz için biz de hemen plana almıştık.

Burası Otranto’dan arabayla 1 saat uzaklıkta, yakınında minik bir restoran ve büfe dışında neredeyse hiçbir şey olmayan, kayalıkların dibinde minicik bir koy. Suyu ve manzarası da inanılmaz güzel.

Polignano a Mare’de koyunda yapılan kayalık dalışları burada da yapılıyor ve bakarken bile dudağınızı uçuklatan kayalıklardan patır patır atlayan insanlar görüyorsunuz. Öyle bir his ki, önce panik olup ‘aman şimdi çakılacaklar’ diye denizden çıkmak istedik, fakat sonra izlemek eğlenceli geldi ve yaklaşık iki saat denizin içinde kalıp, kayalıklardan atlayanları izledik.

Böylece Puglia’da deniz jübilemizi tamamlamış olduk. Bir sonraki durak Alberobello!

Puglia’nın en güzel kasabaları: Alberobello

Alberobello

Harran evlerini bilirsiniz, hani üst üste dizilen taşlardan oluşan. İşte ilk izlenim olarak bizim Harran evlerine benzeyen Trulli’nden oluşan bu minik kasabanın adı Alberobello! Bu özel kunik evlere de ‘Trulli evleri’ deniyor.

Evlerin hikayesi ise şöyle; 14.yüzyılda, vergilerden beli bükülmüş halkın aklına dahiyane bir fikir gelir. Her evden rastgele alınan vergilerden kaçmak için evlerini yıkıp, taşları üstüste koyarak evimsi şeyler yaparlar. Vergiciler de geldiğinde, bütün evlerin yıkıldığını, adeta bir afet yaşandığını düşünür ve üstüste binmiş taş yapılarda insanların yaşadığına ihtimal vermeyip geri dönerler. Halk da vergiden kurtulmuş olur…evler de taa o zamandan bu zamana kadar korunmuştur. 🙂

Alberobello, bu ilginç hikayesiyle çok sayıda turistin ilgisini çekiyor ve yaklaşık 1030 trulliden oluşan bu kasaba Puglia’nın en turistik noktası diyebiliriz. Hatta Puglia gezimiz boyunca görmediğimiz Asyalıyı burada gördük diyebiliriz. Çünkü, dar sokaklar, geçitler, ve evlerin oldukça fotojenik olması eşittir Asyalıların ilgisi demek. 😀

Dürüst olacağız, Alberobello bizim için bu gezinin en zayıf halkası oldu, çünkü diğer kasabaların sakinliğinden sonra tam bir turist cennetine düşmüş olduk. Havanın sıcak ve nemlı olması da cabası.

Eğer Puglia’yı yaz hariç bir mevsimde ziyaret ediyorsanız, Itria Vadisi bölgesinde yer alan diğer şirin kasabalar Locorotondo, Ostuni ve Martina Franca üçlüsünü katıp güzel bir rota oluşturarak planlayabilirsiniz. Fakat yaz zamanında geliyorsanız bizce 1-2 saat gezip tekrar sahillere kaçmak daha en güzeli.

Bir de buraya kadar gelmişken kasabanın ünlü likörlerini deneyin. Alberobello’nun en güzel yanı bizim için bu oldu! 🙂

Bu Puglia gezisinde rotamızda olmayan, fakat bize çok önerilen Ostuni ve Martina Franca ve Gallipoli’yi ise bir sonraki sefere bıraktık.

Puglia’yla ilgili en çok söylemek istediğimiz şey; ‘Puglia çok güzel, gelsenize!’ olacak. 🙂

Puglia Gezi Rehberi: Puglia Yeme İçme

Bizim için gezinin en kolay yanlarından birisi yeme içme oldu diyebiliriz. Hem çoğu zaman yeme içme fiyatları çok uygundu, hem de biz makarnayla yaşayabiliriz!

İtalyanlar sabahları genelde tatlı bir şey + kahve ile beslendikleri için biz de onlara uyduk ve sabahları kruvasan + kahve yedik. Lecce’de Lecce kahvesi içtik.

Öğlenleri de sıcaktan ötürü pek bir şey yiyemeden, atıştırarak geçti. Bu bölgede burrata peyniri çok meşhur. Öğle saatlerinde sebze yanına burrato da güzel bir seçenek.

Akşamlarıysa neredeyse hep aynıydı. Makarna, pizza, şarap. Otele dönerken de dondurma! Elbet Puglia’nın özel bir sürü tatları, şarap çeşitleri ve deniz mahsülleri vardır fakat biz yüzme ve gezmeye o kadar odaklanmışız ki, yeni şeyler denemek gerçekten pek önceliğimiz olamadı. Belki siz denerseniz bize söylersiniz. 🙂

Puglia Gezi Rehberi: Puglia Gezi Bütçesi

Avrupa’da yaptığımız (Euro kullanılan ülkeler arasında) en uygun gezilerden birisi oldu. O yüzden size belki referans olması açısından gezi masraflarımızı yazarsak;

4 gece kaldık ve otellere toplam 240 Euro ödedik. Kaldığımız otellerin linkini yukarıda vermiştik. Tekrar verelim;

Brindisi Konaklama: Ristorante La Nassa’da.

Lecce Konaklama: Mamma Sisi B&B’da.

Otranto Konaklama: Casa Otranto’da

Alberobello Konaklama: Trulli dei Desideri

Arabayı günlük 20 Euro’ya kiraladık ve toplam 80 Euro ödedik. Toplamda 60 Euroluk da benzin almışız. Arabayı her zamanki gibi rentalcars.com’dan kiraladık.

Bunun dışında günde her şey dahil iki kişi ortalama 70 Euro harcadık. Yani toplamda 280 Euro harcamışız.

Her şey toplam 660 Euro ediyor.

Buraya kadar okuduysanız artık Puglia’ya hazırsınız! Bizim en güzel Avrupa gezilerimizdendi ve eminiz sizin için de öyle olacak!

Bologna Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler yazımızı da buraya bırakalım.

Şimdiden iyi eğlenceler!

1 comment

  1. Sevgili Asya& Umut,
    Puglia yazınızı heyecanla bekliyordum ve satırları okurken kendimi harika italyan kasabalarında gezerken buldum. Puglia yakın zamanda seyahat listemizde olan bir rotaydı fakat yabancı ve yerel kaynaklarda istediğim detaylı anlatımı bulamamıştım. Sayenizde birden fazla kasaba opsiyonuyla muhteşem rotalar mevcut. Resimler ve detaylı anlatımınız için çok teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close