Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka’da Gezilecek En Güzel 10 Yer

Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka’da Gezilecek En Güzel 10 Yer

Sri Lanka Gezi Rehberi ve Sri Lanka’da Gezilecek Yerler

Sri Lanka’da Gezilecek en güzel 10 Yer!

Sri Lanka deyince aklımıza çok şey geliyor. Tırmanılacak tepeler, yüzülecek şelaleler, çay tarlaları, muhteşem tren yolculukları, tapınaklar, deniz tatili güneş tatili hepsi bir arada! Böyle olunca gitmeden iyi araştırmak ve kendinize iyi bir liste hazırlamak şart.

Biz de gitmeden önce dersimize çalıştık ve kendimize bir Sri Lanka’da gezilmesi gereken yer en güzel 10 yer listesi yaptık!

Bir önceki yazımız Sri Lanka gezisi rehberi ve Sri Lanka’ya hazırlık nasıl hazırlandığımızdan bahsetmiştik. Sıra geldi Sri Lanka’da yapılması gerekenler ve Sri Lanka’da görülmesi gerekenler listemizi yazmaya.

Test edildi ve onaylandı, Yolda bi’ Blog gururla sunar! 🙂

(Listeyi hazırlarken kendi rotamıza göre yaptığımız sırayla yazdık)

Sri Lanka Gezi Rehberi ve Sri Lanka Gezilecek Yerler – Lion’s Rock
O zaman Yolda bi’ Blog’un Sri Lanka’da Yapılması Gerekenler Listesi

1. Lion’s Rock (nam-ı değer Sigiriya)

İnternetten Sri Lanka fotoğraflarına baktıysanız, hiçliğin ortasında duran etrafı yeşillerle kaplı bir kaya göreceksiniz, işte bu Lion’s Rock! Sri Lanka’nın en popüler noktası desek yeridir.

Lion’s Rock 200 metre yükseliğinde, 5. Yüzyıldan kalma devasa bir kaya, üzerinde de saray kalıntıları var. İsterseniz uzaktan izleyebileceğiniz gibi, isterseniz tepesine de tırmanabiliyorsunuz. Tırmanmak derken, gözünüz korkmasın, tamamen basamak olduğu için maksimum 30 dakikada çıkabiliyorsunuz. Kayanın ‘Dünya Kültür Mirasları’ listesinde olduğunu tahmin etmişsinizdir. Bizce Lion’s Rock’un en güzel zamanı gün doğumu.

Buraya kadar çok güzel, fakaat; kayanın girişi 30 Usd ve haliyle çok kalabalık! Merdivenlerden çıkarken bir güruhla birlikte çıkmanız gerekiyor. Bizim gibi kalabalıklarda gerilen tiplerseniz size şahane bir alternatifimiz var, tam karşısındaki Pidurangula Rock!

Lion’s Rock’a Nasıl Gidilir?

Lion’s Rock’a Dambulla’dan tuktukla yaklaşık 25-30 dk’da ulaşabiliyorsunuz, biz tek yön yaklaşık 10 Usd ödemişiz.

Sri Lanka Gezi Rehber ve Sri Lanka'da Gezilecek Yerler
Sri Lanka Gezi Rehberi ve Sri Lanka’da Gezilecek Yerler – Pidurangala Rock

2. Pidurangala Rock

Pidurangala Kayası, Lion’s Rock’tan yaklaşık 1 km ileride ve ikisi arasını kolayca yürüyebiliyorsunuz.

Lion’s Rock’a göre çok daha az turistik ve girişi çok daha uygun (3 Usd civarı). Ayrıca buradan Lion’s Rock’un manzarası inanılmaz.

Sri Lanka Gezi Rehberi ve Sri Lanka Gezilecek Yerler – Pidurangala Rock

Biz öğleden sonra 3 gibi gittik ve tepesinde sadece biz vardık. Sonra güneşin batmasına yakın turistler buraya adeta akın etti! Burada güneşin batışını izledikten sonra gördük ki insanlar haksız değil, ucuz “Pidurangala RockLion’s Rock’tan çok daha güzel. 🙂

İkisinden birisini seçmek zorunda kalırsanız bizce tereddüt etmeden Pidurangala’yı seçebilirsiniz.

Pidurangala Rock’a Nasıl Gidilir?

Lion’s Rocktan yürüyerek 20-30 dakikada gelip, yarım saatte tırmanabilirsiniz. Dönüşte Dambulla’ya en kolay ulaşım yine tuktuk.

Sri Lanka gezi rehberi ve Sri Lanka’nın en meşhur treni Kandy – Ella(sarkmak serbest aman kimse görmesin) 🙂

3. Kandy – Nuwara Eliya – Ella tren yolculuğu

Sri Lanka Trenleri(Sri Lanka’nın meşhur mavi trenleri)

Her yolculuğun bir ‘en’i vardır. Her yolculuğun en güzel saniyesi, en mutlu anısı, en hatta huzurlu saniyesi bile vardır. Bizim için (ve bu coğrafyayı gezen daha binlerce gezgin için) Sri Lanka yolculuğunu en güzel saatleri bu tren yolculuğuydu!

O trenin içindeki itiş kakışın içinde öyle mutlu olmak, giden bir trenden dışarıdaki sonsuz yeşilliğe doğru sarkmak, daha güzel fotoğraflar çektirmek için bir tren kapısını 8 kişi nöbetleşe paylaşmak! 🙂 Gerçekten çok güzeldi, hem manzara, hem o trenin içinde olmanın romantikliği hem de o keşmekeş. Acaip bir his.

Öncelikle, o fotoğraflarda gördüğünüz, mavi trenin kapı pencere açık gidilen kısmı ikinci ve üçüncü sınıf peronlar oluyor, zira birinci sınıf peronlarda cam açılmıyor çünkü içerisi klimalı.

Sri Lanka’da Gezilecek Yerler: Bu da Sri Lanka’nın bir diğer treni bordo treni

Sri Lanka Trenlerine Bilet Nasıl Alınır?

İkinci sınıf bilet için önceden rezervasyon yapmanıza gerek yok, trene bineceğiniz gün gidip gişeden alabiliyorsunuz. Fakat bu şekilde bilet alırsanız ayakta gitmeniz garanti gibi, oturma şansınız çok az ve tren yolculuğu en az 5 saat sürüyor. Eğer 5 saat ayakta gitmek istemezseniz önceden arayıp koltuk reserve edebiliyorsunuz. Üçüncü sınıfta ise zaten reserve diye bir şey yok. Trenin içindeki kaosa ucundan dahil oluyorsunuz. Üçüncü sınıf bilet de her daim bulunuyor.

Birinci sınıf bilet istiyorsanız ise durum biraz farklı. Önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor ve onun da garantisi yok. Bazen birinci sınıf biletler aylar önceden bitebiliyormuş. Burada camların açılmadığını hatırlatalım. Yani o güzel fotoğraflar hayal olabiliyor. 🙂

Sri Lanka trenlerinin biletini şu siteden alabiliyorunuz. Ya da arayıp rezervasyon yaptırabiliyorsunuz.

Sri Lanka Gezi Rehber ve Sri Lanka'da Gezilecek Yerler
Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka’nın En Meşhur Treni Kandy-Ella Treni

Sri Lanka treni ile nereye gidebilirsiniz? Sri Lanka tren rotaları ve saatleri

Eğer rotanızda Nuwara Eliya yoksa, trenle Kandy’den direkt Ella’ya gidebilirsiniz. Bu yolculuk yaklaşık 7 saat sürüyor. Eğer rotanızda Nuwara Eliya varsa, yolculuğu bizim gibi iki güne bölebilirsiniz. Nuwara Eliya, tam Ella ile Kandy arasında kalıyor ve yolu ikiye bölmüş oluyorsunuz. Biz Nuwara Eliya’daki çay tarlalarını görmeyi kafaya koyduğumuz için yolculuğu iki güne bölmüş olduk.

Bir de ufak bir hatırlatma, her tren mavi değil! Bazı trenler bordo renkte. O yüzden mavi treni istiyorsanız, biletinizi alırken mutlaka sorun. 🙂 Bizim ikinci günkü trenimiz bordo trendi.

Tren bileti fiyatlarına hiç girmiyoruz, çünkü girmeyecek kadar ucuz! 🙂 İlk günkü trene 2 Usd, ikinci günkü trene 80 Cent ödedik. Daha ucuzu var mıdır bilemeyeceğiz… Şuradan trenlerin saatlerine bakabilirsiniz. Nuwara Eliya’da inecekseniz Nanu Oya istasyonunu seçmeniz gerekiyor.

P.S: Penceren sarkarken kafalara dikkat!

Sri Lanka Gezi Rehber ve Sri Lanka’da Gezilecek Yerler – Nuwara Eliya Çay Tarlaları

4. Nuwara Eliya – Çay Tarlaları (bir küçük İngiltere hikayesi)

Biz ki ‘çaylar ülkesi’nden geliyoruz, kaçak çayla büyümüşüz, bir diğer çaylar ülkesine kadar o kadar yol gitmişiz, meşhur çay tarlalarını yerinde görmek lazım dedik ve soluğu Nuwara Eliya’da aldık. Zaten Sri Lanka’nın original ve ilk ismi zamanında ‘Ceylon’-imiş. Yani bizim de bildiğimiz kaçak seylon çayından geliyormuş ismi.

Nuwara Eliya Sri Lanka’nın ‘Little England’ı olarak geçiyor. İki sebepten; öncelikle gerçekten yemyeşil ve her yeri çay tarlası. İkinci olarak da tam bir sömürge bölgesi. İngilizler burayı zamanında çok sevmişler ve aşırı fakir bu şehrin içine adeta aşırı zengin özerk bir şehir kurmuşlar. 5 yıldızlı lüks otellerinden tutun da golf sahalarına, helikopter pistlerine kadar her şeyiyle hem de.

Dediğimiz gibi Nuwara Eliya’da bizi çeken şey çay tarlalarıydı. Şehrin önü arkası sağı solu her yer çay tarlalarıyla dolu. Gidip içeride fabrikaları turlayıp çayları deneyebiliyorsunuz. İsterseniz tarlaların içine tepelere safari de var ama biz kolayını bulduk. Safariye vereceğiniz paranın beşte birine tuktuk sizi çıkartıyor! Biz tam safari turu almak üzereydik ki, şöförümüz ben sizi tuktukumla çıkartırım deyince olur dedik. Tuktukçuya 1 saatlik tur için 4 Usd ödemişiz.

Sri Lanka Gezi Rehberi ve Sri Lanka’nın en meşhur çay tarlaları: Dambro ve Pedro Tea Factory

Nuwara Eliya’nın en meşhur çay tarlaları

Nuwara’daki en meşhur iki çay tarlası Pedro Tea Factory ve Dambro Tea Factory (eski adı Mackwood Tea Factory). Biz safariyi Dambro’da yaptık ve aşırı sevdik. Bir de safari yapıp yeşilliklerin içine dalacaksanız sülüklere dikkat. Safariden sonra otelde yarım saat sülükleri ayıklamak için uğraştık. 🙂

Nuwara Eliya’da bir de otobüsle ulaşabileceğiniz ‘Victoria Park’ var fakat biz gitmedik. Girişi 2 Usd-imiş ve içeride yürüyüş parkurları varmış. Minik Londra diye boşuna demiyoruz.

Nuwara Eliya’dan sonraki durak Ella oldu. Tabii ki yolculuk yine nostaljik trenleydi.

Sri Lanka Gezi Rehberi ve Sri Lanka Rotası – Ella Tren İstasyonu

5. Ella

‘Vay be, Sri Lanka’da turist varmış, hem de turistik yerler bile varmış’ dediğimiz şehir Ella oldu. Böyle hem Bali gibi, hem de o kadar gelişmemiş ki, Bali yanında çok gelişmiş kalıyor.

Turistik kafeler, güzel sokaklar, minik butikler…Bir yandan da Sri Lanka’nın sıcakkanlı insanları ve merkezin dışına çıktığınız anda inanılmaz güzel bir doğa. Galiba Sri Lanka’da doyamadığımız ve keşke daha uzun kalsaymışız dediğimiz yer Ella oldu.

Ella’ya kadar gelmişken mutlaka yapın dediğimiz şeyler;

Ella Gezi Rehberi ve Ella’da Yapılacak Şeyler

* Ella tren istasyonunda tren raylarının yanındaki yolda yürüyüş yapmak (tam olarak yürümek yasaktır işaretinin yanından girmeniz gerekiyor fakat merak etmeyin herkes böyle yapıyor).

* Bir gece mutlaka Chill Restaurant Bar’a gitmek.

* Little Adam’s Peak veya Ella Rock’tan birisine tırmanmak. İkisine de rehbersiz tırmanabilirsiniz.

Ella yakınlarında yapılacak iki şey daha var fakat onları ayrı başlığa yazıyoruz, o kadar güzellerdi ki, ayrı başlığı hakettiler diye düşündük! İlki tahmin edeceğiniz üzere Nine Arch Bridge.

Sri Lanka Gezi Rehberi – Nine Arch Brigde

6. Nine Arch Bridge:

Sri Lanka’ya gitmeden önce bakıp iç geçirdiğimiz şeylerden birisi de Nine Arch Bridge’di. O köprüyü oraya nasıl, niye ve ne zaman ve nasıl bu kadar güzel yapmışlar diye düşünüyorduk. Gidince gördük ki haklıymışız, sahi, o köprü neden o kadar güzel!?

Köprüye gitmek için ya Ella tren istasyonundan(tren raylarından yürümeniz gerekiyor) yarım saatlik bir yürüyüş yapmanız ya da tuktukla gitmeyi seçerseniz tepelerde bir yerde inip, ormanın içinden aşağı doğru yürümeniz gerekiyor.

Köprü 30 metre yüksekliğinde ve tamamen taş ve tuğladan inşa edilmiş. Üzerinde yürümek, aşağı sarkmak falan her şey serbest! 2-3 saatte bir köprüden tren geçeceği zaman her daim orada olan tek görevli 1 dakika kala haber veriyor ve köprüyü boşaltıyor. Onun dışında herkes kendisinden kendisi sorumlu. 🙂 Biz trenin geçmesini özellikle bekledik, bu trenlerle alıp veremediğimiz ne bilmiyoruz fakat o tren geçerken ki 20-25 saniyelik görüntüye kesinlikle değer!

Nine Arch Bridge bizim için Sri Lanka’nın olmazsa olmazları arasında. Buradan sonraki durak bir diğer ‘olmazsa olmaz’ Diyaluma Şelaleleri oldu.

Sri Lanka Gezi Rehberi ve Sri Lanka Gezilecek Yerler – Diyaluma Şelaleri

7. Diyaluma Şelaleleri (Diyaluma Waterfalls)

İki fotoğrafla aklımızı çelen bir başka güzelleğe daha hoş geldiniz! Sonuçta Akdenizliyiz, akdeniz ateşi kanımızda var. Gezdiğimiz yerlerde bir şelale bir tepe varsa ve çıkmazsak aklımız kalıyor. Diyaluma Şelalesi de aynen böyle oldu.

Şelalelerden atlamalı zıplamalı aktiviteleri seviyorsanız Diyaluma Şelaleri doğru adres. Yalnız biraz adrenalinli – orasını söylememiz lazım çünkü şelalelerden havuza atladığınız mesafe oldukça yüksek. Güvenli olduğunun garantisini veren kimse de yok, bakıyorsunuz herkes atlıyor, siz de atlıyorsunuz! Tamamen sürü psikolojisi… Su da azıcık pis görünüyor ama o sırada onu da gözünüz görmüyor, tamamen atla gitsin modu.

Ella’dan buraya gelmek arabayla 1,5 saat sürüyor. Biz şöförle gidiş dönüş 20 Usd’ye anlaştık. Arabanın sizi indirdiği yerden de yaklaşık 45 dakikalık bir tırmanış yapmanız gerekiyor. İsterseniz çevrede lokal rehberler var, 2 – 3 Usd’ye sizi şelalelere götürüp getiriyorlar.

Biz burayı çok sevdik, adrenalin sevenlere duyurulur.

Buradan sonra hedef güney!

Sri Lanka Gezi Rehberi ve Sri Lanka’da Gezilecek Yerler – Mirissa Coconut Tree Hill

8. Güney Sahilleri, Mirissa ve Kokonat Ağaçları

Mirissa’da Gezilecek Yerler

Sri Lanka’nın Güney sahilleri gezginlik tipinize göre ikiye ayrılıyor. Yoga & sörf için gelenler ve kafa dinlemeye, çevreyi gezmeye gelenler olarak. Biz ikinci gruptanız fakat yogaya ve sörfe ilginiz varsa Sri Lanka sahilleri sizi kesinlikle mutlu edecek! Aynı şekilde çok sayıda ‘Yoga Retreat’ merkezi var.

Biz ikisi için de gitmediğimiz için, güney sahillerine 3,5 gün ayırdık ve tamamen kafamıza göre gezdik. Konaklama için ise Mirissa’yı tercih ettik çünkü diğer sahil kasabalarına gidiş geliş Mirissa’dan çok kolay.

Beyaz kumlar, deniz tatili ve dalgasız bir deniz arayanlar için ise Sri Lanak sahilleri maalesef biraz yanlış adres çünkü deniz yüzmek için uygun değil. Tüm Güney bölgesinde, sahili yüzmeye uygun diyebileceğimiz tek yer ‘Tangelle’ oldu. Bir de şu var,

Sri Lanka Rotası Nasıl Hazırlanır?
Sri Lanka Gezi Rehberi – Sri Lanka’nın meşhur salıncağı Dalawella Sahili

Mirissa’nın en güzel yeri kokonat ağaçlarıyla kaplı ‘Coconut Tree Hill’. Manzarası inanılmaz! Yalnız dikkat edin arada tepeden pat diye kokonat düşebiliyor. Sonuçta ağır bir cisim.

Mirissa’nın diğer bir ünlü sahili ‘Secret Beach’ ve Mirissa sahilindeki ‘Parrot Rock’ ise maalesef bizi pek etkilemedi. Buralara gidene kadar ana sahilde şezlona uzanıp sörf yapmaya çalışanları izlemek çok daha keyifli.

Güneyin merkez şehri ‘Galle’ fakat bizi hiç çekmedi, çünkü sahildeki tüm kasabaların aksine burası bildiğiniz ‘şehir’. Belki günübirlik gezebilirsiniz ama konaklama için bize sorarsanız en güzeli kasabalar!

Sri Lanka Gezi Rehberi ve Sri Lanka’da Gezilecek Yerler – Dalawella Sahili

9. Sri Lanka’nın meşhur ip salıncağı ‘Sri Swing’ – Dream Cabana

Sri Lanka‘nın güney kasabalarından Dalawella’da Dream Cabana Hostel’inin çalışanları kendilerine eğlence çıksın diye ağaca ipten salıncak yapmışlar ve birkaç yıl içindebu salıncak Sri Lanka’nın en çok Instagramlanan noktası olmuş!

Tüm tuktukçular bu noktayı biliyor ve hosteli bulması hiç zor değil. Ayrıca günbatımında giderseniz gerçekten inanılmaz güzel fotoğraflar çekiyorsunuz. Salıncağa binmek kişi başı yaklaşık 3 Usd. Eğlencesi ise pahabiliçilemez! 🙂

Sri Lanka Gezi Rehberi ve Sri Lanka Rotası: Pinnawala Fil Yetimhanesi

10. Yala National Park (Yala Ulusal Parkı) – Safari

Sri Lanka’da Fil Safarisi

Sri Lanka’da fil safarisi deyince aklınıza Asya’da (özellikle Tayland) zavallı fillerin üzerine insanların bildirildiği ve ufacık parkurda yürütüldüğü safariler gelmesin. Yala Ulusal Park’ında siz aracın içinde giderken hayvanları sadece izliyorsunuz. Üzerinde binmek ya da eziyet etmek yok! Bu açıdan gerçek bir safariye daha çok benziyor.

Bizim Sri Lanka’da kendi rotamızı belirlerken yaptığımız tek hata Yala Ulusal Parkı yerine Pinnawala Fil Yetimhanesi’ni rotaya koymak oldu çünkü Sri Lanka Pinnawala Fil Yetimhanesi tam bir para tuzağı ve fil hapishanesi çıktı. Şimdiki aklımız olsa kesinlikle burayı seçerdik. Bunun yerine Yala National Park’ında fil safarisi yapardık.

Belki siz bizim yerimize Yala National Park‘ına gidersiniz; araştırmak isterseniz internet sitesi hemen burada.

Sri Lanka Rotası: Pinnawala Fil Yetimhanesi

Sri Lanka Pinnawala Fil Yetimhanesi

İşte bunlar bizim için Sri Lanka’nın en güzel yerleri ve anlarıydı! Demin de söylediğimiz gibi pişman olduğumuz tek yer Pinnawala Fil Yehimhanesi oldu. Biz zannettik ki, bölgede yaralanan veya sahipsiz kalan filler buraya getiriliyor, burada iyileştiriliyor ve doğaya geri bırakılıyor. Halbuki o filler bir kez bu yetimhaneye getirildikten sonra tüm hayatlarını burada geçiriyormuş ve kaçmasın diye gün içinde zincirleniyorlarmış. Bunu gördükten sonra 15 dakika bile içeride durmadık. Ayrıca girişi 17 Usd. İtinayla kaçınınız!

Atladık, zıpladık, güldük, eğlendik derken bir gezi daha böyle geçti bitti. Hem ülkenin doğasına hem de insanlarına ayrı hayran kaldık.

Sri Lanka gezi planları yapanlar, gitsek mi ya da Asya’da nereye gitsek diye düşünenler için Sri Lanka planlarına bizden tam destek! Şimdiden güzel geziler!

Diğer Sri Lanka yazımızı gözden kaçıranlar için: Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka Gezimizi Nasıl Planladık ve Hazırlıklar

Herkese Sevgiler!

Biz, Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.facebook.com/yoldabiblog/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close