Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

St. Moritz Gezi Rehberi & Gezilecek Yerler & Göller

St. Moritz Gezi Rehberi & Gezilecek Yerler & Göller

2019 yılında İsviçre’ye tam 3 kez gitmişiz! Her gidişimizde ise ayrı büyülenmişiz. Böyle olunca 2020’de de açılışı İsviçre’de yapalım dedik ve Şubat ayında soluğu St. Moritz’de aldık! St. Moritz, minik ama büyülü, bir o kadar eğlenceli, size resmen ‘hızlandırılmış İsviçre’ turu attırabilecek kadar da bol aktiviteli bir İsviçre kasabası. O zaman bu korona günlerinin motivasyonu olarak gelsin St. Moritz Gezi Rehberi! 🙂

St. Moritz Gezi Rehberi & St. Moritz Gezilecek Yerler

St. Moritz İsviçre’nin en ünlü kayak merkezlerinden olmasının yanı sıra, 1856 metre yüksekliğe kurulmuş ve yılın ortama tam 322 günü güneş alan bir kasaba. Genelde insanların buraya 3 sebepten yolu düşüyor; tamamen kış sporu amaçlı gelenler (kayak, snowboard vs..), Bernina Express’e binip son durağı olan St. Moritz’de inenler, ve çocuklu ailelerden kızak yapmak için gelenler. Biz en yakın son kategoriye dahil olmuşuz; çocuksuz ve kızak yapmak için gidenler..

St. Moritz gezi rehberi yazımızda St. Moritz’e ulaşım, St. Moritz gezilecek yerlerSt. Moritz KonaklamaSt. Moritz’de yeme içme ve St. Moritz’den günübirlik gidilecek yerler‘den detaylıca bahsettik. Ayrıca eğer St. Moritz’e Bernina Express tren yolculuğunuzun son durağı olarak geliyorsanız da önce sizi Bernina Express gezi rehberimize alalım.

St. Moritz’e Ulaşım

St. Moritz, Münih’ten arabayla yaklaşık 3 sürüyor. Aynı şekilde Milano’dan ve Zürih’ten de arabayla yaklaşık 2,5-3 saatte ulaşabiliyorsunuz. Eğer toplu taşımayla gelmek isterseniz en iyi seçenek tren. Ve tabii ki Bernina Express! Bernina’nın iki tane son durağı var; birisi İtalya’daki Tirano, diğeri ise St. Mortiz. O yüzden eğer hangi durağı seçsem diye arada kalırsanız oyumuz St. Moritz’e. Tren tarifelerine omio.com‘dan bakabilirsiniz.

St. Moritz’de Konaklama

St. Moritz minicik bir yer, nüfusu 6.000 öyle düşünün. Fakat yılda yaklaşık 400.000 turist ağırlıyor. O yüzden konaklama seçenekleri çok çabuk tükeniyor. Bu konuda aslında tek bir önerimiz olacak. Otel yerine Airbnb tercih etmeniz. İsviçre’de yeme-içme çok pahalı olduğu için mutfaklı bir Airbnb tutarsanız yeme-içme kısmını büyük oranda marketten aldıklarınızla halledebilirsiniz. Biz de öyle yaptık.

Eğer arabayla geldiyseniz illaki St. Moritz’de konaklanıza da gerek yok, komşu kasabalarda uygun bulduğunuz yerleri de düşünebilirsiniz. Airbnb’de konaklamak için de şöyle bir link bırakalım. Bu linkle Airbnb’ye üye olursanız ilk konaklamanızda geçerli 130 lira gibi bir kredi kazanıyorsunuz ve Airbnb kullanmaya devam ettikçe, Airbnb sizi daha çok sevmeye başlayıp bir anda hesabınıza süpriz krediler yükleyebiliyor. Yer bulma konusunda bol şans! ☺

St. Moritz Gezilecek Yerler

St. Moritz’de gezilecek yerleri ikiye ayıracağız; birincisi St. Moritz merkezde gezilecek yerler, ikincisi St. Moritz çevresinde yapılacak aktiviteler şeklinde. İlk önce St. Moritz merkezde gezilecek yerlerden başlayalım.

Badrutt’s Palace Hotel

St. Moritz’de en sevdiğimiz şeylerden birisi şehrin manzarası oldu. Bu manzarayı en güzel görebileceğiniz yerlerden birisi Badrutt’s Palace Hotel’in giriş katı. 🙂 Otelin geceliği normalde 700 Euro civarı fakat otelde konaklamıyor olsanız da lobisinde kahve içmek için oturabiliyorsunuz. Ayrıca otelin her yeri çok fotojenik. 1 kahve ortalama 8 Euro civarı, fakat sonuna kadar değiyor.

Bir sonraki durağınız otelin çevresinde turlayıp (burası merkez oluyor) sonra da Cafe Hanselmann’da kahve molası vermek olabilir. Burasının pastaları çok çok ünlü.

Chanteralla Füniküler

Tabii ki fünikülersiz olmaz, daha şehir manzarası göreceğiz! Bu füniküleri aslında kayak için gelenler pistlere çıkmak için kullanıyor, fakat ilk durağı olan Chanteralla tamamen şehir manzarası izleyip iglo temalı kafesinde oturmak için tasarlanmış. Ayrıca dönüşte yürüyerek yarım saatte şehir merkezine inebiliyorsunuz.

Füniküler tek yön 12 frank. Dönüş için bilet almanıza gerek yok, manzaraları izleyerek aşağıya yürüyebilirsiniz. Yukarıda 1 saat kalacakmış gibi plan yapabilirsiniz.

Biz buradan dönüşte direkt bir süpermarketin önüne düştük ve öğle yemeğimizi marketten aldıklarımızla yaptık. Buraya kadar her şey normal, şimdi kasabanın eğlenceli kısmına geliyoruz.

St. Moritz Gezi Rehberi – St. Moritz Gölün’de Kayak ve Kızak

St. Moritz Gölü kışın tamamen donuyor ve donmuş göl üzerinde kayak kiralayıp kayak yapabiliyor, ya da kızak kiralayıp kızak kayabiliyorsunuz. Bir de ‘Cross Country’ denilen bir ski şekli var, ayaklarında kayağımsı şeylerle dört nala giden insanları görürseniz işte bu cross county oluyor.

Kayaklar günlük ortalama 8 frank, kızaklar da 12 frank civarı oluyor. Zaten gölde o kadar eğlenceli bir ortam var ki mutlaka buraya kadar gelmişken denemek isteyeceksiniz. Gölün etrafında bunları kiralayabileceğiniz küçük kulübeler bulunuyor.

Göl genelde Aralık gibi donup Şubat sonuna kadar tamamen buz tutmuş oluyor. İklim durumuna göre eğer bir risk görürlerse zaten hemen müdahale edip tüm kızak kiralama kulübelerini kapatıyorlar.

Eğer St. Moritz gölü kesmezse şimdi St. Moritz’in etrafında 2 adet göl daha önereceğiz! 🙂

Silvaplanasee (Silvaplana Gölü) ve Silsersee (Silser Gölü)

Bu iki göl, St. Moritz’in kardeş gölleri. En az St. Moritz kadar huzurlular ve gerçekten mükemmel manzaraları var. İkisine de ister araçla, ister otobüsle gidebilirsiniz. En uzağı St. Moritz merkeze 15 dakika. Eğer fotoğraf çekmeye ilginiz varsa Silsersee‘de günbatımını yakalamanızı önerebiliriz.

Tüm bu aktiviteleri yaptıktan sonra zaten artık akşam olmuş olacak, bir de St. Moritz’i akşam gözüyle görüp, akşam yemeği için Pizzaway St. Moritz’de dilim pizza yiyebilirsiniz. Bizim bulduğumuz en uygun akşam yemeği seçeneği buydu ve pizza dilimi 5 Frank’tı. St. Moritz için çok çok uygun bir fiyat.

Biz St. Moritz’de 2 gece 1 tam gün geçirdik ve görmek istediklerimiz için tam yetti. Eğer kayak için geldiyseniz tabii ki daha uzun kalırsınız diye tahmin ediyoruz. St. Moritz bitti fakat görecek yerler henüz bitmedi, çünkü en az St. Moritz kadar güzel, bir de St. Moritz yakınlarında önereceğimiz başka yerler var. 🙂

Fotoğraf severler için Maloja Pass ve Julier Pass

İsviçre’nin doğa fotoğrafçıları tarafından bu kadar sevilmesinin sebeplerinden birisi de drone ile mükemmel manzaraları çekebilmeniz. Maloja Pass ve Julier Pass, kıvrım kıvrım karlı yol manzaralarıyla İsviçre’nin en çok dronelanan (böyle bir kelime var mıydı?:) noktalarından. Sebebini ise aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz..böyle bir güzellik yok..

St. Moritz Gezi Rehberi – Landwasser Viyadük – Filisur

Bernina Express’in geçtiği hani meşhur bir viyadük var. Kış zamanı karlarla kaplı masal gibi olan..İşte biz o viyadüğe gitmeyi çok uzun süredir kafamıza koymuştuk ve bu İsviçre gezimizde gittik. Fakat maalesef küresel ısınmadan dolayı karlar erimişti ve bize hayalimizdeki manzarayı vermedi. Yine de bir gün karlı zamanında tekrar görüşmek üzere sözleştik ve fotoğraflarımızı çekip ayrıldık.

Landwasser Viyadük için arabayla ‘Parkplatz Landwasser Viaduct‘e kadar gelip burada arabayı park ederek yürümeniz gerekiyor. İki adet manzara noktası, bir adette köprünün altına inebileceğiniz yürüyüş rotası var. Tırmanmak her nokta için yaklaşık yarım saat sürüyor.

Zamanınız varsa üçüne, eğer yoksa bir tane manzara noktasına, bir de köprünün altına gidebilirsiniz. Tren saatte yaklaşık 2 kez geçiyor. Fotoğraf yakalamak için mutlaka trenin geçiş saatlerini not edin.

Ve son ama en güzel St. Moritz Gezi Rehberi aktivitemize geldik! 🙂

St. Moritz Gezi Rehberi – Preda ve Bergün arası kızakla 5km aşağıya kaymak

Bu resmen hayatımızın etkinliği olabilir! 🙂 Şöyle ki, kızak bu bölgede gördüğünüz üzere çok popüler bir aktivite ve inanılmaz kızak alanları var. Hele bir tanesi var ki, yeri ayrı. Bizce St. Moritz Gezi Rehberi yazımızın en heyecanlı şeyi olabilir.

Preda ile Bergün tam Landwasser viyadüğün aşağı ve yukarısında kalan iki minik kasaba. Arabayla Bergün kasabasına gelip, Bergün kasabasından kızak kiralayıp, trenle Preda durağında inip, kızakla Bergün’e kadar 5 km aşağıya kayabiliyorsunuz. Ve bunun için daha önce kızak deneyiminiz olmasına gerek de yok. Hem de inişte Landwasser Viyadük’in altından geçiyorsunuz. Resmen dream rota! 🙂

Yalnız kızakçılar akşam 5’te kapanıyor, o yüzden bu aktiviteye sabah erken saatte başlamanız gerekiyor. Kızakların günlük kirası yaklaşık 12 Frank. Tren ise günlük 36 Frank civarı. İsterseniz bir kez kaydıktan sonra trenle tekrar Preda’ya çıkıp tekrar kayabilirsiniz. Yani yaklaşık 50 Frank’a tüm gün kızak yapıp eğlenebilirsiniz, özellikle çocuğunuz varsa unutulmaz bir aktivite olacaktır diye düşünüyoruz.

Gördüğünüz üzere St. Moritz ve çevresi iyi bir rota planlamasıyla harika aktiviteler yapacağınız, kayak yapmasanız bile bir sürü değişik şey deneyebileceğiniz bir rota. Biz zaten İsviçre’ye hayrandık, böylece bir kez daha hayran olmuş olduk.

İşte bu da böyle bir rota, böyle bir St. Moritz Gezi Rehberi oldu, İsviçre’yi keşke önümüzdeki aylarda devam!

Herkese güzel geziler diliyoruz.

Instagram ve Youtube’da da varız! gelirseniz seviniriz 

Sevgiyle!

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/channel/UCu0dBCi8o1nzfSLheiXSlhQ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close