Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

UNI-ASSİST İLE ALMANYA’YA ÜNİVERSİTE BAŞVURUSU

UNI-ASSİST İLE ALMANYA’YA ÜNİVERSİTE BAŞVURUSU

Herkese merhaba! Korona sonrası yeni normalin ilk haftalarını yaşadığımız bu günlerde, size en çok neyi yazmamızı istersiniz diye sormuştuk, cevap Uni-Assist ile Almanya’ya üniversite başvurusu oldu. O zaman hemen gelsin! 🙂 Uni-Assist nedir, Uni-Assist başvuru süreçi, Uni-Assist başvuru dönemi ve Uni-Assist başvuru belgeleri yüksek lisans hazırlığındaki herkese gelsin. 🙂

Uni-Assist Nedir?

Uni-assist, Almanya’daki bazı üniversitelere başvurmak için gerekli olan bir aracı kurum. Hem lisans hem de yüksek lisans başvuruları için kullanılıyor.

Almanya’da şöyle bir sistem var; kimi okullar direkt kendi internet sitesinden yüksek lisans başvurusu kabul ediyor, ya da belgeleri direkt postayla yollamanızı kabul ediyor, fakat kimi okullar da sizi başvuru sırasında Uni-Assist’in sitesine yönlendiriyor ve başvurunuzu Uni-Assist üzerinden yapmanızı istiyor.

Siz belgelerinizi Uni-Assist sistemine yüklüyorsunuz, ve sistem de belgeleri kontrol edip eksik evrak varsa size haber veriyor. Belgeler tamamlanınca başvurunuzu üniversiteye yönlendiriyor. Uni-assistle çalışan okulların listesine şuradan bakabilirsiniz.

Tabii Uni-assist’in sistemi biraz karışık. Şimdi yavaşça anlatmaya çalışacağız.

Uni Assist ile Üniversite Başvurusu

Uni-Assist ile Almanya’ya Üniversite Başvurusu – Uni-Assist Başvuru Dönemi

Uni-Assist’in başvuru dönemleri oluyor. Yani şöyle ki, o sene kış döneminde başlayacak bir yüksek lisans programı için en geç 15 Temmuz’da başvurunuzun tamamlanmış olması gerekiyor. Yaz döneminde başlayan bir programa başvuruyor iseniz ise deadline 15 Ocak.

İşlem süreci uzun sürebiliyor. O yüzden 15 Temmuz’da deadline olduğunu düşünerek, başvuracağınız okulları seçip en az 3 ay önceden yani Nisan ayında başvurulara başlamış olmanızı şiddetle tavsiye ederim. Belgelerin incelenme süreci uzun sürüyor.

Hatta istenilen belgeler arasında lise belgenizin, mezuniyet belgenizin ve daha bilimum belgenin tercümesi istendiği için, bu tercümeleri daha da önce halletmeniz isabet olacaktır. Eğer belgelerinizin tercümesini yeminli tercüman bulunduran bir bürodan yaptırırsanız, ekstra noter onayına gerek yok. Bunu da not olarak ekleyelim.

Uni-Assist’e Nasıl Kaydolurum?

Öncelikle Uni-Assist’in online portalına kayıt oluyorsunuz. Kaydolduktan sonra buraya başvuru belgelerinizi online olarak yüklüyorsunuz. Her okulun istediği belgeler farklı, o yüzden yüklemeniz gereken belgeler okuldan okula farklılık gösterecektir.

Uni-Assist üzerinden başvuru yaparken, yaptığınız ilk başvuru için Uni-Assist sizden 75 Euro istiyor. Sonraki başvurularda istediği ücret düşüyor. Hatta sayısı az bile olsa ücretsiz başvuru kabul eden okullar da var. Uni-Assist üzerinden istediğiniz kadar okula başvuru yapabilirsiniz. Bir başvuru limiti yok.

Burada çok önemli bir detay var; başvuru için portala yüklediğiniz belgelerinizi aynı zamanda Uni-Assist’e postayla da yollamanız gerekiyor. Bunu da ne kadar erken yaparsanız o kadar iyi. DHL veya PTT ile gönderebilirsiniz evrakları. Mutlaka iadeli taahhütlü yollayın ki üzerinde takip numarası olsun ve takip edebilin.

Bir de bazı üniversiteler, örneğin TUM yani Münih Teknik, sizin diploma yeterliliğinizi ölçmek istiyor ve transkriptinizi Alman not sistemine çevirmek istiyor.. Siz başvuru belgeleriniz arasına zaten her türlü mezuniyet belgenizi ve transkript çevirinizi koyduğunuz için sizin için değişen çok bir şey olmuyor aslında. Fakat bu ‘VPD’ yani not sisteminizin Alman not sistemine çevrilmesi ve diploma yeterliliğinizin Uni-Assist tarafından ölçülmesi biraz zaman alıyor. Buna psikolojik olarak hazır olmakta fayda var! 🙂

Uni-Assist’le Başvuru Yaparken İstenen Belgeler

Şimdi burada istenen tüm belgeleri tek tek saymayacağız aslında ama şöyle bir şey var; bir standart belgeler var her okul tarafından istenen, bir de okula göre değişen en belgeler var. Bir de hangi ülkeden başvurduğunuza göre değişen belgeler var. Örneğin Türkiye’den başvuracak olanlar, Türkiye’ye özel belgeleri şu linkte bulabilir.

Belgelerinizle ilgili bir iki önemli not verirsek;

  • Her okulun istediği belge farklı. Bazı okullar belgelerin orjinalini de Uni Assist’e postalamanızı isterken bazıları istemiyor. Bazıları ek belge isterken bazıları istemiyor. Bazı okullar lise diplomasının çevirisine kadar isterken bazıları diplomanın onaylı fotokopisiyle yetinebiliyor. Bu belge konusunda çok dikkatli olmalısınız ve hangi okullara başvurmayı seçtiyseniz, başvuru sayfalarını dikkatlice incelemeli ve özenle belgeleri ayarlamalısınız. Bu konuda size sizden başkası yardımcı olamaz. 🙂
  • Postayla belge gönderirken mezuniyet belgelerinizin ve transkriptinizin orjinalini değil, ‘aslı gibidir’ini göndermeniz gerekiyor. Öğrenci işlerinden en az 2-3 tane aslı gibidir alın gitmişken.

Uni-Assist ile Almanya’ya Üniversite Başvurusu – Uni-Assist Son Aşama

Şimdi Uni-Assist portalından başvuru için belgelerinizi yüklediniz. Uni-assist’ten de size cevap ve belgelerin tam olduğuna dair onay belgesi geldi. Artık gerisi başvuracağınız okula göre değişiyor. Bazı okullar sizden ek bir şey istemiyor ve belgeleri biz Uni-Assist’ten alırız diyor, bazı okullar da Uni-Assist’ten aldığınız belge ile kendi portallarından da başvurmanızı istiyor. Siz zaten bunu başvurmak istediğiniz okulların sitesinde göreceksiniz.

Unutmayalım bu Uni-Assist’ten alınan belge sadece 1 yıl geçerli.

Herkese başvurularında kolaylık ve zihin açıklığı diliyoruz, ve de bol şans! 🙂

Tüm adımlarıyla Almanya’da yüksek lisansa başvuru rehberimizi de şuradan okuyabilirsiniz.

Eğer sorularınız olursa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz, hepsini cevaplamaya çalışacağız elimizden geldiğince.

Biz Instagram’da ve Youtube’ta da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/channel/UCu0dBCi8o1nzfSLheiXSlhQ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close