Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

ZAGREB GEZİ REHBERİ ve Zagreb Gezilecek Yerler!

ZAGREB GEZİ REHBERİ ve Zagreb Gezilecek Yerler!

O zaman gelsin Zagreb gezi rehberi!

Yıllardır Balkanlara biz zaafımız var! İnsanlarının sıcak kanlılığından olsa gerek, kendimizi ‘fahri Balkanlı’ gibi hissediyoruz. Tabii bunda dedemin (Asya) Üsküp’ten gelmiş olmasının da etkisi çok! 🙂

Balkanlarda şu ana kadar hangi ülkeyi gezdiysek resmen bizi içine aldı ve sonsuz devinimine bizimle devam etti! yani her Balkan ülkesiyle bir duygusal bağ kurduk, ve hep devam etti. İşte Hırvatistan da bu ülkelerden birisi. O yüzden daha Zagreb‘e giderken şehir ister güzel olsun ister olmasın, biz bu şehri seveceğiz diyorduk. Nitekim bizi şaşırtmadı. Gençlerin geç saatlere kadar dışarıda olması, insanların sıcakkanlı olması ve şehrin yaşam enerjisini çok sevdik.

Zagreb Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler
Zagreb Katedral Meydanı

Uzun süre fotoğraflarına baktığımız Hırvatistan’daki Plitvice Ulusal Parkı‘na gitmeyi kafaya koyunca, bir de Münih’ten Zagreb’e yataklı gece treni olduğunu öğrenince Zagreb kendiliğinden rotamıza eklenmiş oldu. Türkiye’den sadece Zagreb için de gelinir, neden gelinmesin, fakat Zagreb Hırvatistan’ın inci sahillerine oldukça yakın olduğu için önce sahilleri gezip en son dönüşü Zagrep’ten yapmalı bir gezi planı çıkartabilirsiniz. Örnek olması adına; Zadar Zagreb’ten arabayla yalnızca 3 saat ve kendisi tam bir ‘Akdeniz incisi’.

Daha fazla uzatmadan gelelim Zagreb Gezi Rehberi‘ne!

Zagreb Gezi Rehberi yazımızda; Zabreb’te ne kadar kalınmalı, Zagreb’te ulaşım, Zagreb pahalı mı, Zagreb’te konaklamaZagreb’e ne zaman gitmeliZagreb’te yeme içmeZagreb’te gezilecek yerler ve Zagreb gezi bütçesi’ni sırayla teker teker anlatacağız. Kemerleri bağladıysak başlayalım!

Zagreb Gezi Rehberi
Zagreb Gezi Rehberi – Park Grič

Zagreb Gezi Rehberi ve Zagreb Gezilecek Yerler

Zagreb Gezisi İçin Genel Bilgiler

Zagreb’te ne kadar kalınmalı?

Biz Zagreb’te tam 1 gün geçirdik ve şehirde gezmek istediğimiz her yeri gezebildik. Üzerine akşam hamburger festivalinde keyif bile yaptık. 🙂 İkinci bir günümüz olsaydı da daha çok kahveci gezer, biraz daha şehrin dışında kalan bir iki noktaya giderdik diye düşünüyoruz. Zagreb bu haliyle ‘hafta sonu kaçamağı’ olmaya çok uygun diyebiliriz.

Zagreb’e ulaşım ve Zagreb’te Ulaşım

Zagreb’e ulaşım kolay diyebiliriz. Türkiye’den direkt uçuş kolayca bulunuyor. Sonrasında da havaalanından servise binip şehir merkezini yakınındaki otobüs terminaline yarım saatte gelebiliyorsunuz. Havaalanı servisi kişi başı tek yön 5 Euru civarı tutuyor. Bir de Zagreb’te Über kullanımı çok yaygın ve fiyatlar makul. Eğer zorda kalırsanız Über’i düşünebilirsiniz.

Zagreb gezi rehberi
Zagreb-Münih gece treni

Biz Münih’ten Zagreb’e yataklı gece treniyle geldik ve çok güzel bir tecrübeydi. Bu trenlerde de ister yataksız kısımda, ister yataklı bölümlerde gidebiliyorsunuz. Bize de 6’lı odada iki adet ranza düştü. 🙂 Kişi başı 50 Euro ödemişiz. İkili odalar da var ama onların fiyatı oldukça pahalıydı. Münih civarından gelecek olanlar şu linkten Münih’ten kalkan tüm yataklı gece trenlerine bakabilirler. Bizim bir sonraki rotamızda da Münih’ten yine gece treniyle Hamburg’a gitmek var. Biz sevdik bu gece treni işini!

Zagreb gezi rehberine dönersek, Zagreb zaten minik bir şehir ve her yere yürüyerek gitmek mümkün. Bir de şehrin içinde neredeyse her yere giden tramvayları var. Fakat ihtiyacınız olmaz diye düşünüyoruz. O yüzden Zagreb gezisi sırasında şehir içi ulaşımı masrafınızı cidden ‘sıfır’ olarak düşünebilirsiniz.

Zagreb pahalı mı?

Böyle bir başlık attık çünkü bir önceki Hırvatistan lokasyonumuz olan Dubrovnik’te adeta bir böbreğimizi bırakmış, 3. günün sonunda marketten peynir ekmek alıp yemek bile ‘lüks tüketim’ haline gelmişti! Bir de Euro değil de para birimi olarak Kuna kullanıldığı için, tam olarak ne kadar harcadığınızı da anlamıyorsunuz. Gezinin sonunda cepler delik! Zagreb’e de aynı korkuyla gittik ama fiyatları bizi hiç üzmedi. Hatta yeme – içme fiyatlarını görünce bir oh çektik diyebiliriz. Dubrovnik neymiş öyle…

Zagreb’e ne zaman gidilir?

Şimdi bizce Zagreb yılın her zamanı gezilir, fakaat; Balkanlardan gelen soğuk hava kütlesi diye bir şeyi mutlaka duymuşsunuzdur. İşte Zagreb soğuk oldu mu tam böyle bir soğuk! 😀 Aslında havası İstanbul’a benziyor diyebiliriz. Sadece biraz daha karasal olanı ve soğuk olduğu zaman bağırsak donduranı…Eğer yağmur ve soğuk benim için sorun değil derseniz her zaman gezilir, fakat geziyi Plitvice Ulusal Parkı veya Hırvatistan sahilleriyle birleştirmek istiyorsanız Haziran – Eylül arası en ideal zaman olacaktır.

En Güzel Noel Marketlerden Birisi Zagreb

Bir de söylemeden geçemeyeceğiz ki yıllardır en iyi Noel pazarı Zagreb’inki seçiliyor! O yüzden Kasım son haftası – Aralık son haftası arasında giderseniz şehrin ışıl ışıl Noel zamanını görebilirsiniz. Bizce Avrupa’nın en güzel zamanı bu dönem.

Zagreb Konaklama ve Zagreb’te Uygun Oteller

Zagreb minik bir şehir, o yüzden önerimiz şehir merkezine yakın bir yerde konaklayıp toplu taşıma derdinden tamamen kurtulmanız olacak. Bir de Zagreb uygun konaklama seçenekleri bol olan bir şehir. Şehir merkezinde kalmak için normalin üç katı bütçe ayırmanıza gerek kalmayacak. Ortalama gecelik 50 Euro’ya hem merkezi hem de güzel oteller bulabilirsiniz.

Zagreb’te konaklama önerilerimize gelirsek;

Biz biraz da Booking puanlarımızı kullanarak bu sefer kendimize 50 Euro değil de 80 Euro’luk bir otel tutmuştuk ve son zamanlarda Avrupa’da rastladığımız en iyi oteldi diyebiliriz! 🙂 Kahvaltısı, lokasyonu, garsonları her şeyiyle çok sevdik. Otelin adı Canopy by Hilton, linkini buraya bıraktık! 🙂

kaldığımız odanın güzel köşesi

Aşırı merkezi, fiyatı uygun ve iç tasarımı da çok güzel olduğu için bize Zagreb’te en çok önerilen otellerden birisi Seven Stars-idi. Genelde yer olmuyormuş. Eğer varsa bizce kesinlikle düşünebilirsiniz. Geceliği 50 Euro civarı. Linkini şuraya bıraktık.

Eğer Seven Stars’ta yer kalmadıysa Zagreb City Vibes‘a da bakabilirsiniz. Bize aynı şekilde çok önerilmişti.

Son bir Zagreb’te uygun otel önerisi olarak Guest House Nokturno’yu önerebiliriz. Geceliği 30 Euro civarı. Amsterdam’da olsa gerçekten 150 Euro olurdu. Buradan da her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Şakasın Zagrep! Link şurada.

Eğer Airbnb’de konaklamak isterseniz de şöyle bir link bırakalım. Bu linkle Airbnb’ye üye olursanız ilk konaklamanızda geçerli 130 lira gibi bir kredi kazanıyorsunuz ve Airbnb kullanmaya devam ettikçe, Airbnb sizi daha çok sevmeye başlayıp bir anda hesabınıza süpriz krediler yükleyebiliyor.

O zaman esas konuya gelelim!

Zagreb gezi rehberi
Zagreb gezi rehberi ve Zagreb gezilecek yerler

Zagreb Gezi Rehberi: Zagreb Gezilecek Yerler

Zagreb’te gezilecek ve görülecek yerler var sırada;

Zagreb yukarı şehir (Gronji Grad) ve aşağı şehir (Donji Grad) olarak ikiye ayrılıyor. Biz ilk önce gezmeye yukarıdan başladık. Aşağı şehir kısmı da Ilica Caddesi ve devamını kapsıyor. Oralara geleceğiz.

Jelacic Meydanı (tabii ki ilk sırada Ana meydan var!)

Burası Zagreb’in ana meydanlarından birisi ve ‘kalbi’ diyebiliriz. Meydana ‘Jelacic’ meydanı denmesinin sebebi meydanın ortasındaki kocaman ‘Josip Jelačić’ heykeli. Burasını Kadıköy’deki boğa gibi düşünün. Zagreb’te insanlar burada buluşuyor. Sürekli heykelin etrafında bekleyen insanlar var. 🙂

Tkalciceva Caddesi

Şehrin kalbi Jelacic Meydanı’nda dedik ama, gençlerinki değil. :)) Gençlerinki Tkalciceva Meydanı’nda atıyor. Zagreb’in en hareketli, öğrencilerin takıldığı, müzikli barları ve kafeleri burada diyebiliriz. Burada 7/24 hareket var! Güzel bir havada burada Melin Cafe‘de bira ya da kahve molası vermenizi öneririz.

Dolac Market

Jelacic Meydanı‘ndaki merdivenden yukarıya çıkarsanız Dolac Market‘in olduğu alana çıkıyorsunuz.

Zagreb’te en sevdiğimiz detaylardan birisi bu market oldu. Gerçek çiftçiler tarafından satılan taze meyve sebzeler, çiçekler ve değişik yiyecekler vardı ve özellikle hamur işleri çok güzel gözüküyordu. Kahvaltınızı buradan alacağınız börekler ile yapmayı düşünebilirsiniz. Bu şekildeki pazarları çok seviyoruz.

Dolac Market‘ten biraz ilerleyince karşınıza Zagreb Katedrali çıkıyor. Klasik neo-gotik mimarı. Biz biraz dışını fotoğraflayıp içine girmedik. Çok özel bir yer olmadığı sürece gerçekten artık katedraller pek ilgimizi çekmiyor..

Markov Meydanı – St. Mark Kilisesi

Geldik bir başka Zagreb Meydanı’na! Meydanın tam ortasındaki 13. yüzyılda yapılmış olan St. Mark Kilisesi Zagreb’in en bilinen simgesi diyebiliriz. Zaten çatısını görünce hemen tanıyacaksınız.

Açıkçası biz çatısındaki seramikleri çok sevmedik, fakat ilginç bulan olacaktır tabii..Bu arada çatısındaki seramiklerde Dalmaçya, Slovenya ve Hırvatistan’ın askeri amblemleri bulunuyormuş. Bizi bu meydan genel olarak çok açmadı.

Bizi açmayan, fakat Zagreb’in en popüler müzesi olan ‘Kırık Kalpler Müzesi’ (Museum of Broken Relationships) de bu meydanda.

Zagreb gezi rehberi
Müzedeki en hüzünlü hikaye bu olabilir 🙁

Kırık Kalpler Müzesi (Museum of Broken Relationships)

Kırık Kalpler Müzesi, iki Hırvat sanatçının bir projesi olarak doğuyor ve eski ilişkilerden geriye kalan parçaların sergilendiği bir müze haline geliyor. Kıyafetler, mektuplar, yürüyüş bandı (!), ıvır zıvır ne ararsanız..

Her parçanın yanında bir de mektup şeklinde parçanın hikayesi yazılı. Haliyle her ilişki güzel bitmediği için içeride bol bol hüzünlü hikaye okuyorsunuz.

Biz de bu müzeye büyük bir heyecanla girdik fakat hem bazı hikayeler hiç ilgimizi çekmedi, hem de bir yerden sonra çok sıkıldık. Evet fikir olarak enteresan kabul, belki bize Almanlık çökmüştür bu konuda ve başkalarının hayatına burnumuzu sokuyoruz gibi hissetmiş olabiliriz. 🙂 Girişi 5 Euro.

Kırık Kalpler Müzesi’nden çıkınca ne yapsak diye dolanırken Park Grič‘e gelmişiz. Burası Zagreb’i tepeden gören minik bir park ve etrafında da ufak tefek atıştırmalıklar alabileceğiniz büfeler var. Burada bir börek molası daha verip biraz keyif yaptık. Etrafta turistten çok lokaller olduğu için daha çok sevdik. Ayrıca Lotrscak Kulesi de burada. Hala her öğlen bu kuleden bir gülle sesi geliyor, ‘öğlen oldu‘ anlamına geliyormuş!

Zagreb’in dar ara sokakları

Avrupa’nın en kısa finiküleri – Uspinjaca

Zagreb alt şehir ve yukarı şehir olarak ikiye ayrılıyor demiştik. İşte isterseniz 30 saniyelik bir finiküler yolculuğuyla üstten alta geçebiliyorsunuz. 😀 Biz alt tarafa inen merdiveni bulamadığımız için mecburen kullanmış gibi olduk ama komikti. İçerisinin yaş ortalaması 80 civarıydı diyebiliriz – biz hariç. Finiküler yaklaşık 30 saniye sürüyor, bilet fiyatı tek yön 1 Euro.

Ilica Caddesi

Bu finiküler sizi Zagreb’in en büyük caddelerinden birisi olan, aynı zamanda alışveriş caddesi olan Ilica Caddesi’ne çıkartıyor. Ilica oldukca uzun ve kalabalık bir cadde. Sağlı sollu sokaklarında da aynı şekilde tatlı kahveciler var. Zamanınız olursa Ilica Caddesi’nin başlangıcındaki ‘Swanky Monkey Garden’da mutlaka mola verin! Biz bahçesine bayıldık.

Zagreb’te en az Ilica kadar hareketli fakat daha az turistik iki sokak Opatovina Sokağı ve Skalinska Sokağı. Bu ikisini de gezerseniz tamamdır!

Maksimir Park ve Zrinjevac Park Zagreb’in en ünlü iki parkı. Biz Maksimir Park’a artık akşam olduğu ve çok yorgun olduğumuz için gitmedik, fakat Zrinjenac’ta hamburger festivali de olduğunu görünce, neredeyse tüm akşamımızı Zrinjevac Parkı’nda geçirdik! 🙂 Eğer İstanbul’dan geliyor olsaydık kesinlikle iki parkı da gezerdik.

Son olarak Zagreb’in biraz dışında kalan enlü mezarlık ‘Mirogoj Cemetery’ var. 1876 yılında Avusturyalı bir mimar tarafından tasarlandığı için dışı bir kale gibi gözüküyormuş. Belki ilginizi çekebilir.

Zagreb’te gezilecek yerler işte genel olarak böyle. 1 güne sığdırabilir, ya da daha uzun zamana yayıp keyfini çıkartabilirsiniz. Bizce bir şehri tanımak için ne olursa olsun 1 günden fazla zaman gerekiyor, fakat bizim gibi zamanı kısıtlı olanlar da üzülmesin diye yazdık. 🙂

Geldik bir başka konuya, peki biz Zagreb’te nerede yesek!

Zagreb Yeme – İçme Önerileri

Zagreb yeme-içme açısından oldukça kolay bir şehir. Hem börek, çörek, kurabiye gibi ayakta atıştırabileceğiniz seçenekler çok, hem de her çeşit dünya mutfağına ulaşabiliyorsunuz. Hırvatistan’ın yerel mutfağı ise bize Balkanların kalanına göre bir tık zayıf geldi. O Makedonya’nın cevabicileri, Sırbistan’ın salataları, etleri gibi yerel lezzetler Hırvatistan’da, en azından Zagreb’te o kadar popüler değil.

En sevdiğimiz yeme – içme mekanlarına gelirsek;

Kahvaltı için Eggspress; tam bir yeni nesil kahvaltıcı. Kahveleri de aynı şekilde güzeldi. Kahvaltı için not alabilirsiniz! 🙂

Öğle yemeğimizi Submarine Burger‘da yedik. Hem hamburgerleri hem de patatesleri efsaneydi!

Akşam oturup bir şeyler içmek için Roots Cocktail Bar veya Otto & Frank’ı öneririz. Bir de yeni açılmış ‘Botanicar‘ var ama yeri biraz ters. Bir de içeride yiyecek tek bir çerez bile yok. İnsanın gözü en azından bir fındık fıstık arıyor. 😀 Ama içi güzel 🙂

Botanicar

Akşam yemeği için lokal mekan önerimiz de La Struk olacak. Fiyatları da oldukça uygun diyebiliriz.

Son olarak tabii ki kahveci önerimiz; Cogito Coffee ve The Cookie Factory olacak.

Daha zamanımız olsaydı biraz daha mekan gezmek isterdik ama 1 günde ancak bu kadar..:))

Herkese güzel geziler!

Zagreb gezi rehberi bu kadar, ama listenizde Dubrovnik’te varsa sizi şuraya Dubrovnik Gezi Rehberi’mize alabiliriz. 🙂

Instagram ve Youtube’da da varız! gelirseniz seviniriz 🙂

Sevgiyle!

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close